Gery Greyhound

Windows 7 - fél év után

2009. október 19. - Gery.Greyhound

A héten lesz fél éve, hogy a 8 éves, öregecskedő Windows XP-t lecseréltem a sajtóban és fórumokon egyaránt agyondícsért 7-esre, abból is a 7100-as számú RC buildre. Mivel számomra az After Effects működési sebessége kulcsfontosságú szempont, a váltáskor végeztem egy kis tesztet a gyalulás előtt álló (egyébként pont néhány hónappal korábban újratelepített) XP-n, majd a frissen feltelepített Windows 7-en, első 3D-s After Effects kompozícióm renderelésével izzasztottam a processzort. Az eredmény számomra meggyőző volt: hardverbővítés nélkül 10% sebességnövekedést értem el, csak az operációs rendszer lecserélésével. (képernyőmentés arról nem készült, de kipróbáltam: a RAM mennyiségének 2-ről 4 GB-ra bővítésével 7 és fél perc környéke lett a végeredmény, ami azért már igen jelentős gyorsulás - és itt a Windows XP már nem tud labdába rúgni, ugyanis a 32 bites verzió csak 3 GB memóriát képes kezelni)

Áprilisi teszteredmények: ugyanazon a gépen látványosan gyorsabb a hetes.

Akkor azt gondoltam, hogy azért mégsem teljesen korrekt egy "szűz" rendszert összehasonlítani egy olyannal amely egy ideje használatban van - ha használtál már bármilyen Windows-t, bizonyára nem ismeretlen számodra az a jelenség, hogy a telepítés után fürge és gördülékeny operációs rendszer az idő múlásával egyenes arányban lesz egyre lassabb és lomhább, mígnem eljön az az idő (Windows XP esetén ez legkésőbb olyan másfél-két év ha dolgozol is vele) amikor ráfér egy teljes újratelepítés hogy újra régi fényében tündököljön. Egy fél éve telepített Windows XP-n már mindenképp kezd érződni hogy kezdi rágcsálni az idő vasfoga, ezért most a fél éves Windows 7 alatt újra betöltöttem ugyanazt a projektet mint áprilisban, és ugyanazokkal a beállításokkal rendereltem belőle egy ugyanolyan lossless tömörítésű, full HD felbontású AVI fájlt, az eredmény pedig igen meglepő: a Windows 7-et futtató gép semmit nem veszített sebességéből, sőt, statisztikai hibahatáron belüli mértékben még gyorsabb is, mint fél éve.

Ugyanaz a feladat fél év múlva: ugyanaz a sebesség

Ha a puszta sebességnövekedéshez még hozzávesszük az új operációs rendszer azon, általam igen kedvelt tulajdonságait mint a tálcára "szúrható", bárhonnan két kattintással elérhető programok, fájlok és mappák, valamint a (Mac-ről koppintott) Library-rendszer amelyek szintén jelentős mértékben felgyorsítják és átláthatóbbá teszik a mindennapi munkát, bátran kijelenthető hogy a Microsoft közel 30 év alatt végre megtanult operációs rendszert készíteni. Már csak a 64 bites rendszer okozta inkompatibilitási problémákat (amelyek mellesleg a 64 bites XP alatt is fennálnak) kellene végre megoldani, bár ez nem a microsoft, hanem a szoftver- és hardvergyártók sara. Nem is értem a dolgot hogy miért ilyen mostohagyerek a 64 bit a mai napig, amikor úgy 2-3 éve nem is nagyon van 32 bites processzor a piacon, és 2011-12 környékén a hírek szerint már a 128 bit lesz a sztenderd...

"Pinnelt" fájlok: praktikus. Könnyen elérem a számotokra egyelőre titkos projektjeimet is :)

A héten esedékes a Windows 7 végleges változazának megjelenése. Amint rászánom azt a kis időt és pénzt a cserére, elvégzem majd ugyanezt a tesztet.

A bejegyzés trackback címe:

https://greyhound.blog.hu/api/trackback/id/tr401459664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MacTom · http://www.mactom.hu/blog/ 2009.10.19. 11:32:26

A zasszony gépén tesztelgettem, -ő még windózos- szerintem ez már méltó versenytársa a MacOSX nek. Jobbsnak fel kell kötni a gatyát, ha megint virítani akar valamit ami úgy elhúz a Win7-tól, mint annak idején a MacOsTiger az XP-től. Nem lesz egyszerű. (fúj de utálom magam, hogy jót írtam a windózról, na mindegy....)

Lefty Rosenthal 2009.10.21. 20:42:17

ket es fel eve vettem a macbook pro-mat. meg nem telepitettem ujra semmit rajta. virusom sem volt meg. csak akkor telepitek ujra, amikor eladom majd. luzer e vagyok?

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.10.22. 08:29:33

@Lefty Rosenthal: Lúzer nem vagy, de üldözési mániád-e van? :))

Senki nem mondta hogy lúzer aki mac-et használ, az is egy választható alternatíva. Mondjuk számomra nem az, mert én játékra is használom a gépet, úgyhogy ha mac-em lenne, mellé kellene egy PS3/Xbox vagy egy erős PC, ami így már nem túl gazdaságos megoldás. Inkább egy erős PC, amin megy a munka és a szórakozás egyaránt.

Esetleg ha lenne fölös fél millám, egy Macbook Air-re befizetnék, de Windows 7-et tennék rá :)

avus · http://avus.blog.hu 2009.10.22. 15:19:21

@MacTom: Szia!

MacOS-t lehet telepíteni virtuális gépre WinXP (vagy 7) alá? Az bezavar, ha a proci AMD?

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.10.22. 15:48:55

@avus: Nekem egyszer sikerült VMWare segítségével Tigert telepíteni, de használhatatlan volt.

Ami esetleg működhet, az a Hackintosh, bár én még nem próbáltam: www.osx86.hu/

avus · http://avus.blog.hu 2009.10.23. 00:40:26

@Gery Greyhound >: Hackintosh? Hát nem egy bizalomgerjesztő név :). A használhatatlan mit jelent? Négyszer annyi idő alatt tömörítette a videót, vagy alapból instabil volt? Meg mintha neked is AMD procid lenne, nem az lehetett a baj? Még csak ismerkedni akarok vele, de arra is lusta vagyok, hogy ráguglizzak.

MacTom · http://www.mactom.hu/blog/ 2009.10.24. 20:26:57

@avus: szia, ebből a blogbejegyzésből mindent megtudsz róla: appleblog.blog.hu/2009/10/24/a_psystar_50_dollarert_arulja_a_hackintosh_keszito_alkalmazasat
Ha felteszed akármilyen gépre (na jó, ne a leggyengébbre) ismerkedni mindenképp tudsz vele. De ez a PsyStar hackintosh pézbe kerül. A közkézen keringő MacHack-eket nem ismerem, de nem sok jót hallottam róluk. Esetleg a fenti blog , fenti postján kommentben kérdezd meg, ott rengetek mac-őrült ad tanácsokat.

MacTom · http://www.mactom.hu/blog/ 2009.10.24. 20:31:22

@avus: itt vannak a hackes fiúk, találsz itt értelmes tanácsokat biztosan: www.osx86.hu/

BonFire 2009.12.03. 03:01:23

Az én tapasztalataim meg egyre inkább arra engednek következtetni, hogy biza ez a rendszer csak egy optimalizált és szépen skinezett XP. Meg is mondom, hogy miért.

Elvártam volna az új fejlesztéstől, hogy végre ne hagyjon maga mögött szemetet egy-egy uninstallkor. Sajnos a múltkoriban uninstalláltam egy programot (újra kellett telepítenem), majd pedig egy CCleanert is ráengedtem a rendszerre, mindennek ellenére még mindig úgy be volt a régi bejegyzés ragadva a registrybe, hogy nem engedte másik helyre telepíteni, a régi hely meg hiányzott, mert megdöglött a vinyó, így kénytelen voltam kivenni.

Ahhoz, hogy telepíteni tudjam, kézzel kellett kiszedni a registryből a már uninstallált CCleanerezett program mappáját. Ezt az XP 8-9 éves pályafutása alatt nem lehetett volna kijavítani?

Nevezhetjük a Documents akár mappának, akár könyvtárnak (tudom, mi a különbség) az XP-n már megismert és mindenki által utált ésszerűtlen mappaszerkezetet miért kellett meghagyni? Az Asztal és a Start Menü grafikus felületen a legelöl lévő mappák. Az útvonal mégis észbontó, logikátlan. C:->ProgramData->Microsoft->Windows->Start Menu - de miért? Ki szerint logikus így felépíteni, meg C:->Users->XY->Documents -ha már egyszer a Dokumentumok kitüntetett helyen van, miért kell azt így elrejteni? Jó, az XP-nél volt még +2 almappa, de a helyzet így sem változott sokat.

Jó lenne már, ha nem kéne defragozni, mert nem szórná szét a fájlokat a rendszer, nem lassulna be+ 1000 ilyen bosszantó apróság.

Egyelőre egy hónapja használom, tehát arról nem tudok nyilatkozni, hogy később hogy fog futni, azonban ezeket a régóta meglévő gyermekbetegségeit már ideje lett volna kijavítani. És nem tették meg.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.12.03. 08:05:25

@BonFire: Pláne, hogy a Start menü pontos elérési útja C:\Users\Gery Greyhound\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu - ebből az AppData mappa titkos. Bár hogy őszinte legyek, a Documents and Settings mappa nálam már XP alatt is csont üres volt, saját cuccaim egy külön Projekt folderben vannak egy fizikailag különálló D: vinyón, az pedig oda van pinnelve a tálcára úgyhogy két kattintással bárhonnan elérem. De ugyanez igaz a képekre, zenékre és videókra is, minden a D vinyómon van, offline dokumentumom meg egy darab sincs nem is tudom mióta. Ilyen körülmények között semmi értelme a töküres, de mégis kitüntetett helyen levő Dukomentumok mappának, kár hogy nem lehet kinyírni.

Az AppData mappát csak egyszer nyitottam meg a telepítés óta, amikor belemásoltam a Firefox kedvencek-jelszavak-stb mappáját, videós preseteket meg hasonlókat, nem egy olyan dolog amire napi szinten szükség van. A Start menü elérési útját meg még soha nem volt igényem elérni, jobb klikk -> megnyitás a "minden program" menün és ott van.

A szemetelés szerintem nem igazán a Windows hibája, hanem a trehányul összegányolt telepítőké. Ez olyan, mint Linux alatt a driverek, lehet hogy jó oprendszer a Linux, és nem az ő hibája hogy az új csilli-villi videókártyával nem működik együtt, hanem a kártya gyártója nem vette a fáradságot hogy írjon egy drivert Linux alá, csak valami linuxfan Pistike-féle instabil tákolmány létezik hozzá ami úgy-ahogy működik.

Persze azért vannak bosszantó apróságok, például már az XP-nél sem értettem hogy miért jó a Windowsnak, hogy alapból elrejti a fájlok kiterjesztését? Mint ha a zöldséges egy ponyvával letakarná az árut, én meg találgathatok hogy az most barack, alma vagy krumpli :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.03.11. 14:46:47

szerintem az 512 bites procikig meg se álljunk! lol

hajbazer 2010.05.03. 12:13:07

@Gery.Greyhound:
"Ez olyan, mint Linux alatt a driverek, lehet hogy jó oprendszer a Linux, és nem az ő hibája hogy az új csilli-villi videókártyával nem működik együtt, hanem a kártya gyártója nem vette a fáradságot hogy írjon egy drivert Linux alá, csak valami linuxfan Pistike-féle instabil tákolmány létezik hozzá ami úgy-ahogy működik."

Windows-ra meg igen van driver fasza, csaképpen a játékokon (és bocsi, a Win7 Aero-n) kívül nincs ami kihasználja. Próbálok én is örülni a renderelési idő 10%-kal való lenyesésének, de valahogy nem tudok, mert tudom, hogy ha pl. a drága Adobe kihasználná normálisan (és nem csak dísznek) az OpenGL (és nVidia CUDA) nyújtotta lehetőségeket (feltételezve, ha játszol, akkor durva videókártyád van), akkor ez az idő nem 8 perc lenne, hanem 8 másodperc (és 8 másodperc az 8 másodperc, ha érted mire gondolok :D), ha meg nem is ilyen kevés, de egy percen belül. Azt is tudom, hogy ha ASSEMBLY-szinten optimalizálna az A-val kezdődő "barátunk", akkor csak CPU-t használva is legalább fele annyi lenne a renderelési idő. Utóbbitól pedig már nincs mi elrettentse őket, hiszen a Mac is átállt x86-ra, dehát a fejlesztői lustaság mindenekfelett. Az, hogy Windows7-en "gyorsabb" a renderelés max. annyit jelent, hogy a Windows 7 jobban ütemez és jobban kezeli a memóriát a gépeden. Mellesleg megjegyzem, hogy alapjában a Windows 7 azonos hardveren sokkal erőforráspocsékolóbb rendszer, mint az XP. Elképzelhető ennek ellenére, hogy egy 7-es gyorsabban fut, mint egy XP azonos high-end, korszerű hardveren. Ez azért van, mert az XP-t már nem optimalizálják (driver- és kódszinten) erre az újabb hardverre, nem szívesen párhuzamosítják a kódot, nyilván, hogy vedd meg az újat. Érdemes olyan hardveren is kipróbálni a 7-et, amire még az XP is optimális. No, ott ki fog jönni a különbség: a Win7 bizony több memóriát és CPU-t zabál, és még lassabb is.

Üdv.
hajbazer
süti beállítások módosítása