Gery Greyhound

Timelapse és After Effects

2009. december 15. - Gery.Greyhound

Végre, végre, végre! :)

Megjött, egyenesen Hong-kongból az az okos kis eszköz, amit rommá fogok gyötörni az elkövetkezendő időszakban: egy timelapse-időzítő a fényképezőgépemhez. Régóta érdekel a téma, eddig leginkább csak gyönyörködtem a szebbnél-szebb timelapse felvételekben, melynek lényege, hogy megadott időintervallumonként (jellemzően 5-30 másodperc) készítesz egy fotót, majd a néhány óra alatt összegyűlt fotókat összefűzöd videóvá.

Korábban is próbálkoztam már timelapse felvételek készítésével: régebben webkamerával és mobiltelefonra telepített timelapse-szoftver segítségével, majd később publikus budapesti térfigyelő kamerák felvételeivel játszottam (bringás körökben nagy sikert aratott a Critical Mass rendezvény ilyen módon történő megjelenítése) - ezek minősége azonban kicsivel gyengébb, mint egy akár belépőszintű digitális tükörreflexes fényképezőgépé, mostantól viszont ez utóbbi áll rendelkezésemre.

Rögtön az elején bele is ütköztem egy problémába: a folyamatosan változó fényviszonyok miatt folyamatos vibrálás volt látható a felvételen az első próba során. Kis guglizás után találtam egy remek, GBDeflicker nevű - mindössze 80 dolláros - After Effects plugint, amely épp ezen probléma kiküszöbölésére szolgál: utólag változtatgatja a készített fotók világosságát. A rendkívül egyszerűen használható plugin igen meggyőző eredményt produkál erős fényviszony-változások (pl napkelte) esetén is, ez látható az alábbi két felvételen - a másodikon csak a GBDeflickerrel kisimított változat látható. 00:30-nál szándékosan változtattam meg drasztikusan a fényképezőgép beállításait, kíváncsi voltam hogy mit kezd vele a plugin: egész szépen vette az akadályt.

Ja, igen, közben készült egy kis animált Greyhound "csatornalogó" az ilyen rövidebb, főcím nélküli videók alá, így ez is rákerült, elsőként erre a videóra.

A bejegyzés trackback címe:

https://greyhound.blog.hu/api/trackback/id/tr701592328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MacTom · http://www.mactom.hu/blog/ 2009.12.15. 21:41:01

Okos kis kütyü ez. Nem rég egy éjszakai építkezésen készült TimeLaps felvételt kellet színelnem a Color-ral, és a 4:30 -as felvételen majdnem 3 órát dolgoztam. Van erre egy RedGiant plugin is FCP-hez ,MagicBullet-Colorista, de az már asszem 250 USD. Jó vétel volt ez 80 ért!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.12.18. 21:11:26

dehát honnan van ennyi tőkéd?

StewieHuN 2009.12.22. 21:12:10

Nem tudod h after effectsbe mikor lejátszok vmi nincs hang? pedig kellene h legyen.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.12.22. 21:20:54

@tesz-vesz: 80 dollár nagy tőkének számít? :)))

@StewieHuN: Ha numpad 0 gombbal indítod a ram preview-t akkor van hang.

mdee 2010.01.01. 22:53:00

de ha manuálban fotóznál akkor a fénymérés nem változtatna mindig a expón és mindig ugyanolyan záridő-rekesz kombót kapnál és ahogy megy le a nap szép fokozatosan sötétedne a videó
süti beállítások módosítása