Gery Greyhound

Bréking: a pénzügyminiszter beszólt "A mi éveink"-re (mi meg visszaszólunk)

2010. március 11. - Gery.Greyhound

Jó látni, hogy az összes létező csatornán terjed a kisfilm (80.000 felett a nézők száma, a videó feltöltése utáni második(!) napon), és a lelkes önkéntes terjesztők minden lehetőséget megragadnak arra, hogy a kormányhoz is eljuttassák azt. A kapcsolat.hu-ról ugyan negyed óra alatt törlik (kár is próbálkozni vele, én 14 perc után kaptam a moderálási értesítőt, az indoklás: "Korábban már törölt tartalom újra közzététele", de Mesterházy Attila Facebook-lapján továbbra is ott virít a videó, és a pénzügyminiszter blogjára is bekommentelte valaki a mi éveink linkjét - a dolog pikantériája, hogy ez a valaki Bodoky Tamás, egyébként az Index nevű liberális hírportál újságírója. :)

Alább a pénzügyminiszter úr válasza:

(...)szívesen látok egy 2009-2010-et megint más orzágokkal való összehasonlításban, mindjárt kiderülne, hogy adósságnövekedésben, munkanélküliségben, adóterhelésbeli illetve versenyképességbeli változásban bőven megállja a helyét a teljesítményünk a régióban.
Valaki egyébként sok energiát szánt erre az anyagra, nagy kár ezért, hogy több helyen rossz számok vannak benne. Az ilyesmire érzékeny vagyok, mert az elmúlt egy évben nagy hangsúlyt fektettem arra, hogy mindig a precíz, tényszerű adatokat tegyük közzé, és nem igér sok jót, ha a látszik, hogy aki most a hatalomra készül, az a hatalom megszerzése érdekében ugyanúgy manipulálja a számokat. És most nem csak arról beszélek, hogy az olyan számok, minszerint hány magyarnak nincs barátja, igen csak szubjetívek. Vagy, hogy amikor a magyar adatokat hasonlítják másokhoz, akkor azok a példák mindig kimaradnak, akiknél jobban vagyunk, ahelyett, hogy a korrekség kedvéért minden mutató tekintetében ugyanahhoz az országcsoporthoz mérnénk magunkat. De ezen túl még durvább “trükközés”, hogy ahol mondjuk 2008-ról 2010-re jelentősen javultunk (pl. az átlagbéren az adóék 54%-ról 9%-kal 45%-ra csökkent), ott egész véletlenül a 2008-as és nem a 2010-es adatot tüntetik fel. Szóval csak bízzunk benne, hogy a választások után nem az adatmanipuláció tér vissza, hiszen én magam sok energiát fektettem abba, hogy annak a gyanújától is megszabaduljunk.

Tisztelt Oszkó Péter úr, kérem engedje meg, hogy a videó készítésében részt vevő alkotók egyikeként válaszoljak.

Először is, a Dogbyte falka nem készül hatalomra jutni. Lehet, hogy a két kutyának összesen két farka van, és így már majdnem olyanok vagyunk mint a Kétfarkú Kutya Párt, de még az is csak majdnem párt, mi pedig még annyira sem.

Másodszor: szívesen összehasonlítjuk hazánkat más országokkal is, például, bizonyára Magyarországon jóval kevesebben haltak meg krokodilharapás vagy cápatámadás következtében, mint teszem azt, Ausztráliában. Mi inkább Európánál maradtunk, és azon belül is főleg a régióval próbáltuk összehasonlítani a helyzetünket - ahol pedig volt rá mód, ott saját magunkkal. Igen, betehettük volna például hogy 1998 és 2002 között az államadósság folyamatosan csökkent, de ennyire nem akartuk a nézők szájába rágni az egyértelmű tényt, hogy az MSZP-SZDSZ kormányzását megelőző időszakban lényegesen jobban haladt az ország szekere.

Vagy hozhatunk szimpatikusabb számokat, valamelyik párt kampánykiadványának mintájára, ahol azt ecsetelték hogy egy kétkezi munkásnak ma negyedannyit kell dolgoznia egy TV-ért, mint 2002-ben. Ez tulajdonképpen nem hazugság, ugyanígy az sem, hogy ma 200 gigás hordozható zsebméretű merevlemezeken szállítjuk a nagyméretű adatállományokat, bezzeg Orbán Viktor kormányzása idején, még 1.44 megabyte-os floppy lemezekkel szenvedtünk, sőt, internet se nagyon volt, ami volt, az is sebességben 1 százaléka, árban duplája a mai átlagnak... De azért felmerül a kérdés, hogy ennek van-e bármi halovány köze az aktuális kormányhoz, vagy csak az úgynevezett technikai fejlődés hozta magával.

Harmadszor: ha a videón szereplő adatok manipuláltak, akkor elnézést kérünk, és megígérjük hogy megtesszük a szükséges lépéseket azok ellen, akik ezeket a manipulált, hamis számokat közzétették és így félrevezették a lakosságot. Még nem tudjuk, hogy miként pereljük be a KSH-t, a PSZÁF-et, a WHO-t, az Eurostatot és más hazai illetve külföldi statisztikai és elemző csoportokat, de ha valóban hamisak az általuk közzétett adatok, akkor megszorongatjuk a tökeiket. Ugyanis filmünkben kizárólag az általuk hitelesnek kikiáltott adatokkal dolgoztunk, a film blogjának források rovatában fel is tüntettük az egyes statisztikai táblákra lebontva az adatok származási helyét - ezt bárki leellenőrizheti.

Negyedszer: "54%-ról 9%-kal 45%-ra csökkent" - ha most én matematika tanár lennék, Ön pedig a tanítványom az általános iskola 8. osztályából, akkor simán rávágnám, hogy ülj le fiam, elégtelen - de mivel nem ilyen viszony van közöttünk, inkább türelmesen elmagyarázom. 54-nek a 9 százaléka 4,86, és ha ennyivel csökkentjük az első számot akkor 49,14 a végeredmény. Úgy érzem, mindenkinek illene legalább a "százalék" és "százalékpont" kifejezések jelentésével tisztában lenni, ha pénzügyminiszter az ember akkor pláne.

Végül pedig, ha már így belefolyt a dologba, mostantól nagyobb figyelemmel fogjuk követni konkrétan az Ön munkásságát is, különös tekintettel az ezévi, 2010-es költségvetésre, az abban szereplő számokra és azok teljesülésére. De csak mert túlságosan pitiánernek és magas labdának gondoljuk, ha az épülő villájával kapcsolatos botrányról és az azzal kapcsolatos adathamisításról csinálnánk egy filmet.

Amúgy pedig további jó munkát kívánunk a hátralévő hivatali idejére :)))

A Dogbyte falka nevében: Gery Greyhound

A bejegyzés trackback címe:

https://greyhound.blog.hu/api/trackback/id/tr711831501

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A mi éveink – Magyarország manipulált számokban 2002-2010 2010.03.24. 13:12:18

Egy dolgot szeretnék előrebocsátani: az, hogy valaki propagandavideót gyárt, nem bűn. Ez is egy létező foglalkozás, én személy szerint – statisztikusként – biztos nem űzném, mert felfordul a gyomrom, ha arra gondolok, hogy az lenne a munkám...

Trackback: Feljelentés Hágába! (Szigorúan terjeszteni!) 2010.03.11. 18:52:51

International Court of Justice Banki Adósok Érdekvédelmi Peace Palace Szervezetének2517Kj The Hague Képviseletében The Netherlands Kásler Árpád (elnök)5711 Gyula, Fehér-Körös u. 69.Magyarországemail:kaslerarpad@yahoo.comTisztelt Hágai Nemzetközi Bírósá...

Trackback: A mi éveink: a világ egyik legnézettebb videója 2010.03.11. 18:17:16

  Erősen kezdett Gery Greyhoundék A mi éveink – 2002-2010 videója, ami Oszkó Pétert is megihlette. A YouTube (nem teljesen valósidejű) statisztikái szerint eddig 83 ezerszer nézték meg a klipet, ami önmagában is szép szám, de érdem...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ancsika3114 2010.03.11. 22:58:13

@phaidros: valamit elfelejtettél megemlíteni: mikor ki volt a legfőbb ügyész.egyébként sokkal több közös projekt lehet, mint gondolnánk. azért holló a hollónak. most se a nagyok hullanak, csak parasztot áldoznak a szocik.

pakesz (törölt) 2010.03.11. 23:01:18

@paaj: "Gery Greyhound, az van, hogy szándékosan és erőltetetten csak a negatív oldalát láttatjátok a dolgoknak."

lehet hogy meg maga is elhiszi ezeket

na hat az ilyen embernek mint a poszt iroja sem adnek szavazati jogot, ha nem kepes ertelmezni a dolgokat

combo 2010.03.11. 23:02:50

@pakesz: Ebben igazad van. Én tegnap néztem a videót, és most hogy emlékeztetsz rá, nekem is feltűnt. Annyit tennék hozzá, hogy forintban számolni eleve komolytalan. :-)

Szóval igazad van, de adósság terén tényleg jobb, ha a szocik csendbe maradnak. (A szocik közül max. Bokros szólalhat meg, ő nagyon meredeken csökkentette az adósságot.)

_@o" 2010.03.11. 23:04:17

www.youtube.com/watch?v=wIztvzr5TZ8

Midőn eljő majd az a fényteli nap,
Midőn népünk nagy hirtelen színt vall,
Vajon mely jegyben megyünk urna elé
Borítékba bezárt szavazattal?

Vajon mely jegyben,
Csak ezt kérdezem én,
S fejem nem szűnik dróton forogni,
S bármi felvillan csak úgy távlatilag,
Szemrevételezem azt, hogy az mi.

Jöhet északról némi északi fény,
De belenyúlhat a rusz medve mancsa,
És a germánság, ma már ténybeli tény,
Csak a telkem és házam akarja.

No de mely jegyben?
Csak ezt kérdezem én,
Amíg tombol az önazonosság.
S közben távolról a jövő szelei
Csak az alvadó vérszagot hozzák.

Midőn szél támad,
Égbe fúr be az orr,
Vajon merre van szélnek forrása.
És a méltóság, amivel szavazol.
Elönt úgy, mint a hébert az árja.

Egy választás mely sorsdöntő,
Mert vissza nem vonható.
Tőled úgy félek, hogy elrontod,
Te marha magyar szavazó.
Tőled úgy félek, hogy elrontod,
Te marha magyar szavazó.

Vajon mit hoz majd
Az a fényteli nap,
Midőn népünk majd színt vall, mint villám.
Borítékba bezárt szavazatjaival,
Félő hogy hideg éj sziszeg aztán.

Jöhet északról némi északi fény,
De belenyúlhat a rusz medve mancsa,
És a fuldokló európai kéz
Netán végleges mélybe ragadja.

Egész országunk, amely dróton forog,
És nem hajlik emerre amarra,
Pedig több vas kéne, a tűz ha lobog,
Ha már védtelen nép, aki tartja.

No de mely vas lesz az a tűzbeli vas,
Kérdem,
Ha népünk majd hirtelen színt vall?
Vajon mely jegyben megyünk urna elé,
Borítékba zárt tébolyainkkal?

Egy választás mely sorsdöntő,
Mert vissza nem vonható.
Tőled úgy félek, hogy elrontod,
Te marha magyar szavazó.
Tőled úgy félek, hogy elrontod,
Te marha magyar szavazó.

Midőn eljő majd az a fényteli nap,
Midőn népünk nagy hirtelen színt vall,
Vajon mely jegyben megyünk urna elé
Borítékba zárt tébolyainkkal?

ancsika3114 2010.03.11. 23:05:00

@phaidros: igen az LMP még nem kurvult el, csak nekik még kellene egy kis idő, márpedig az nincs. a fidesz 20 évre akar berendezkedni, és akkor alighanem vége annak, ami még igazából el se kezdődött.

akkor most mi van? 2010.03.11. 23:05:22

@combo:

azokra nem találok adatot, gondolom kb érdektelen összeg.

BonFire 2010.03.11. 23:11:16

@Thresher: <i>"Azért viccesek vagytok...Itt a lehetőség hogy egy (elvileg) hús-vér politkiussal vitázzatok, erre köpitek mint állat. Ha van rejta sapka akkor meg az a baj... "</i>

Hús-vér politikusok is lecsúsznak. Veres Tomi (Veres János bukott pénzügyminiszter fia) a fészbúkon árulja az almalevet. :) :D

Figyu: <i>"Tamas Veres 5 literes kiszerelésű 100%-os szabolcsi almalevet vegyetek! Tiszta Jonatán, vagy Jonatán és Golden keverék van. Rendelésre Budapestre szállítom. ár: 1.000 HUF /5 liter (nem vicc) Érdeklődni nálam lehet.
Kedd, 21:38"</i>

Vége a zsíros mutyiknak, már csak az almás maradt.

Akit érdekel az adatlapja: hxxp://http://www.facebook.com/home.php?#!/tamas.veres?ref=nf

combo 2010.03.11. 23:12:15

@akkor most mi van?: Igaz, ez nem konkrét kár, de az általad linkelt dokumentumban kapásból elköltenek 130 md-ot védekezésre a Vásárhelyi-terv keretében...

BF79 2010.03.11. 23:14:58

@Gery.Greyhound:

"@BF79: Hogy máshogy sulykolod a nép fejébe hogy baj van?"

Ugyanilyen profi körítéssel, de módszertanilag helyes összehasonlítással. Egy egyszerű példa, Mindegyik adatnál Szlovákiát hasonlítottad volna össze 2002 május és ma között, ahol kell kiegészítve egyéb hatásokkal.

"Igen, a videó hatásvadász."

Te mondtad.

"És mi a hatás? Megnézték két nap alatt kilencvenezren, szerintem lazán meglesz a százezer a 48 óra elteltével."

Az volt a cél, hogy megalapozott összehasonlításokat tegyél, vagy az, hogy nagy legyen a nézettség?

"Néztem már meg magyar nyelvű videót ennyi idő alatt ennyien? Főleg politikai témájút. Elérte a célját?"

A cél szentesíti az eszközt? Gyurcsány is így gondolta. Orbán is.

"Egy gagyi excel vagy powerpoint prezentációt, vagy akár a amieveink.blog.hu oldalon TÉNYSZERŰEN összeállított forráslistát"

Nem. Önkényesen, a saját szempontjaid alapján állítottál össze forráslistát. Ahol az elmúlt 8 évben eredmény, vagy relatív javulás volt, azt be sem tetted, tettétek. Nem volt sok, de volt.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.03.11. 23:22:59

@phaidros: A Centrum is közös, meg még pár.
De ha lehet, akkor inkább a kevésbé pofátlant kérném :d

LMP transzparens költségvetése OK, de esélyük, az nem nagyon van... Meg nekem túl SZDSZ az a párt.

@fulopiren: Nem ártana pedig... Meg némi tájékozottság. Pedig én sem vagyok igazán otthon ezekben, csak rohadtul unom, hogy mások elherdálják azt amiért én dolgozok (vagy régebben anyámék dolgoztak).

@BonFire: Wazz, ha ezek rákattannak valamire, akkor abban nagy biznisz lesz! Kicsire nem utaznak!

@BF79: "Ahol az elmúlt 8 évben eredmény, vagy relatív javulás volt, azt be sem tetted, tettétek. Nem volt sok, de volt. "

Soroljad!

StavrosMenace 2010.03.11. 23:35:07

Positive Education Always Corrects Errors

akkor most mi van? 2010.03.11. 23:35:51

@combo:
ugyanott az is ott van, hogy a 130 fele ment árvizvédelemre és az összeg negyedét az EU adta vagyis ez az előre tervezett fejlesztés max 50mdba fájt 4 év alatt

ezzel szemben csak 2000-ben "Év végi összesítés szerint a védekezés 29 milliárd 20 millió forintba, a károk helyreállítása 54 milliárd 536 millió forintba került." és ez nem egy elöre betervezett kiadás volt 4 évre elosztva

Persze azt is mondhatjuk, hogy ezek nem érdemi összegek, hiszen ezt a nagyságrendet simán el is lopják egy szakasz autópályán, vagy pár magyarorszag.hu féle projecten nem működö rendszerekkel. Nokiás dobozba nem fér csak bankártyán.

manócska 2010.03.11. 23:42:31

Ide is, ha már ilyen módszertani kiokosítás van:
1000 főre jutó 177 fős halálozás. Nos. Ha ez TÉNYLEG így lett volna, akkor 10 millió főre 1,77 millió halálozásnak kellett volna jutnia.
Fogy a magyar, de azért nem ennyire...

És a minimum korrektség megkívánná, hogy a forrásokat közöljék a kedves készítők...

bigthereal 2010.03.11. 23:47:40

nagyon komoly a video, igényes munka, respect!!!

pakesz (törölt) 2010.03.12. 00:01:09

@combo: jo hat koszike
nem mondtam en azt hogy hat a cocik milyen jo fejek meg hogy hat amugy sem adosodtunk el, mert ez tenyleg sulyos helyzet :)
mondjuk nem annyira mint ahogy azok a szamok mutatjak, de sulyosak

amugy a cocik az allamadossagot a kovetkezo tetelekkel noveltek: 600 km autopalya (1200 Mrd) 5 db 13. havi nyugdij (900 Mrd), gazartamogatas (300 Mrd), rokinyugerek (na mennyi legyen??? 0.5 millio * 0.5 millio evente? -- 4 ev alatt pont 1000 Mrd)
en ezek kozul a cocialisat nem adtam volna oda, doglottek volna meg az egyedek, aki nem tudja fizetni a koltsegeit, de hogy ezt ugy beallitani hogy hat a cocik termeltek, hat az olyan mint amikor kiirjak a hidra, hogy Orban epitette :)))

amint -helyesen!!!- meglattad a forinttal valo jatszadozas is benne van a pakliban, hiszen az adat ami kijott a videobol az tuttira a 310 Ft -os arfolyamon van, most meg 265 Ft, na ez 17%, es a 22000 Mrd -nek a 17% -a 3740 Mrd!!!
osszeadva ezeket: 6000 Mrd jon ki
ha meg visszaosztanank GDP aranyosra, akkor meg az is lehetne, hogy igy kevesebb lett mint ahogy atvettek :)

na jo en is csaltam sokat ebben, csak hogy erzekeltessem a video komolytalan szinvonalat :)))

Oszkó Péter 2010.03.12. 00:13:13

Arra gondoltam, hogy munka után még visszanézek, hátha van egy-két kérdés, amire lehet értelmesen válaszolni, de ilyen mennyiségű hozzászólást már nem tudok végigolvasni, csak gyorsan futottam végig a megjgyezéseket.
A sértegetésekre nyilván nem fogok reagálni, részemről nem azért töltöm az időmet azzal, hogy ilyen fórumokra belépjek, hogy indulatos szócsatákat folytassak, ez maradjon meg a pártpropagandistáknak. Azt viszont remélem senki nem veti komolyan a szememre, ha értelmes vitára kész emberekkel beszélgetésbe elegyedek, aminek az időben leginkább hatékony formája nyilván az interneten található meg. Azon igazán meglepődtem, hogy valaki már azért is lemondásra szólított fel, mert egy-két napközbeni üresjáratban beléptem ide is, hogy 5-10 percet töltsek kérdések megválaszolásával. Az az érzésem, legközelebb már azért is lemondásra szólítanak majd fel, mert levegőt merek venni.
Ami korábbi időszakot illeti, a 2000-es évek elejétől kezdődő gazdaságpolitikát már én is igen sokszor kritikával illettem. Számomra nem szükségszerű, hogy csak választási ciklusokon belül éljek összehasonlításokkal, de én is úgy gondoltam, hogy az elmúlt évtizedben sok hibás döntés született, illetve sok szükséges döntés hiányzott. Lényegében ezért vállaltam a pénzügyminiszterséget, ha már előtte annyit beszéltem róla, hogy szerintem miért kéne máshogy csinálni. Egy súlyos válság közepén lelkiismereti kérdés, hogy azt meg is próbálja az ember megvalósítani. Sosem úgy tekintettem ezt a munkát, mint amivel egy pártot, vagy pártokat szolgálok, hanem úgy, mint amit az ország érdekében végzek, még akkor is, ha Magyarországon ez a fajta hozzáállás rengeteg embertől idegen, mert sokakban évek óta rögzült, hogy csakis pártszemüvegen keresztül képesek látni mindent.
A videóra megjegyzéseket a saját blogomon lényegében azért tettem, mert valaki oda is belinkelte, mintha nekem akarta volna címezni a kritikát, amit persze messze nem éreztem jogosnak. Hogy én is egy hatásvadász hasonlattal éljek, ha már bemegyek egy égő házba és megpróbálom oltani, akkor nem örülök neki, ha később engem hibáztatnak a tűz kigyulladásáért. A reakcióm ennek szólt, s nem jelenti azt, hogy a korábbi évekkel kapcsolatban ne lenne számos kritika jogos. Még akkor is ha a film nyilvánvalóan hatásvadász, ami filmként előnye, elemzésként viszont vitathatatlanul hátránya.
Ami pedig az adatmanipulációt illeti, az emúlt egy évben minden energiámat arra fordítottam, hogy csakis pontos, hiteles adatok jelenjenek meg mindenről, még akkor is, ha azok esetleg kedvezőtlenek. Sőt, még azt is igyekeztem elérni, hogy minden előrejelzésünk a lehető legpontosabb legyen, a későbbi tények igazolják, hogy jól számoltunk előre, miközben ez ilyen bizonytalan és gyorsan változó gazdasági környezetben szinte lehetetlen feladat. Viszont ebben voltak rossz tapasztalatok a korábbi években. Ezek miatt a rossz tapasztalatok miatt is vesztett korábban sokat az ország a hitelességéből, amit viszont igen nagy arányban sikerült visszanyerni az elmúlt egy évben. Lényegében azzal, hogy amit korábban előre jeleztünk, azokat a tények eddig mindig visszaigazolták. Szeretném hinni, hogy egy kormányváltás után is ez a gyakorlat marad fenn (tehát nem freudi elszólás volt, amit írtam) és nem alakul ki olyan új gyakorlat, melynek során úgy alakulnak az adatok és előrejelzések, ahogy az leginkább a politikai érdekeket szolgálja. Holott ez a választási kampány már mutat kedvezőtlen jeleket (nem csak ez a film, sok más megnyilvánulás is).
Nem tudom, mi másra tudnék még reagálni a rengeteg hozzászólásból, a korrupciós ügyekkel kapcsolatban annyit azért még megemlítenék, hogy aki Sávollyal, BKV ügyekkel akarná kapcsolatba hozni a nevem, az azért legyen szíven utánanézni, hogy én ezekben az ügyekben milyen kemény álláspontot képviseltem, illetve hogyan léptem fel.

Üdv:

Oszkó Péter

Sadist 2010.03.12. 00:14:16

Csak néhány egyszerű kérdés:
Az is a kormányon múlik, hogy a tisztelt állampolgár lusta sportolni?
Hogy rendszeresen dohányzik és iszik?
Hogy kevés barátja van?

nyünyüce 2010.03.12. 00:27:58

"az Index nevű liberális hírportál"
muhaha! az év poénja!
hallod ezt cvikli?

halál megdöglessz kinyírunk ® · http://href.hu/x/73ug 2010.03.12. 00:39:03

الموت وأنت كافر الكلاب
روحك سوف تحترق في نار جهنم النار كبريت
الموت سوف يكون الفرح في قلبي

RustySpoon (törölt) 2010.03.12. 02:34:56

A videót reggel néztem.. HATALMAS! Sokat fejlődtetek vizuálisan is, nagyon jól össze van rakva, tetszett! GRATULÁLOK! A tartalom is nagyon ügyesen össze lett válogatva, logikus, jól felépített! A poszt az meg hát.. rég olvastam ilyen jó "visszaszólást"..

CommentR 2010.03.12. 07:08:36

@Oszkó Péter:

Szeretném megérni azt az időt, amikor amikor csak a teljesitmény és a tettek határozzák meg, hogy valaki jó politikus-e vagy sem. Most nem irnám le, hogy hova kivánom már az egész szoci bandát (mert erre a társaságra már csak ez az egy szó adekvált...), de mélyen meghajolok Oszkó Péter mostani viselkedése előtt! Ha egyre többen szánnának időt arra, hogy meghallgassák a "pórnép" véleményét, akkor az ember nem érezné úgy, hogy a véleménye csupán pusztába kiáltott szó. Részemről köszönöm ezt a gesztust!

zsákbanfutó 2010.03.12. 07:15:58

@pioker1933: egyetértek. A GyES/GyED még az USA-ban sincs, jóllehet ott magasabb a GDP a hazainál.

mendson 2010.03.12. 07:20:44

Azért ne menjük el azon tény mellett, hogy a poszt irója és az összes, frusztrációját csak ilyen helyeken kiélő, magát mindenhez értőnek tartó, jobber a szoclib kormányok igen agilis interfejlesztési támogatásának köszönheti, hogy egyáltalán ismeri a nettet.

Phrascarica 2010.03.12. 07:46:05

@vakapad: "3./ A százalékokkal való nevetséges erőlködést különösebb figyelemre méltatni nem nagyon érdemes. 54 százalék és 45 százalék között a különbség 9 százalék, ahogy 2 méter és 6 méter közötti különbség 4 méter. Ha viszont a kedves válaszolónak már mindenképpen matematikatanárnak tetszik akarni lenni, akkor úgy kell számolni, hogy a munkavállalónak eddig a teljes őrá fordított összeg 46 %-a maradt a zsebében, mostantól viszont már 55 %, azaz a bevétele 12,065 %-kal nő. Ha már okoskodunk, kedves Tanár Úr."
Ez tipikusan a hülye okoskodik. Vazzze ha halgattál volna.... Ülj le eggyes!!!

DexterMorgan78/Séfbácsi 2010.03.12. 08:09:37

@Oszkó Péter:
Hehe hülye poén, de ez jutott eszembe: Ön is egy piros bögrére hajt?:)

adler 2010.03.12. 08:23:17

@Oszkó Péter: Kedves Oszkó Úr,

én mióta eszemet tudom Fidesz támogató vagyok. ennek ellenére örültem, amikor Ön került a pénzügyminiszteri pozícióba, mert számomra az Ön szakmai múltja biztosíték volt, h vmi jobbat fog csinálni.

de most azt kell mondjam, h menjen a jó büdös francba. ilyen rezzenéstelen arccal torzítani, és közben a másikat propagandával vádolni szép teljesítmény. sikerült felvenni a szoci színvonalat.

de akkor beszéljünk a tényekről. "tartottuk az éves célt". igen, csak a pénzügyminiszter úr elfeledte kifejteni az igazság minden szeletét. hány költségvetési szervnek és milyen mértékben is kellett ehhez a tavalyi év utolsó hónapjaiban zárolni a kifizetéseiket?

félember 2010.03.12. 08:29:39

A videó csillagos ötös, a belekötés a százalékcsökkentésbe az szarakodás, oszkónak respekt. A szocik szűnjenek meg de elötte legyenek felelőségre vonva, ti meg ha a fidesznek dolgoztok - száradjon le a pöcsötök, ha nem akkor basszatok vele 90 éves korotokig.
Az ország szarban van és megoldás nem látszik de hátha egyszer kialakul valami - akár ilyen anyagok elgondolkodtatása folytán.

Horemheb 2010.03.12. 08:47:19

Oszkó Péternek egy-két dologban igaza van.

A 2008-as adat szerepeltetése tényleg inkorrekt, de ez az egyetlen momentuma az anyagnak, ami manipulatív szándékból inkorrekt. Az viszont, hogy nem mindig ugyanazok az országok szerepelnek az összehasonlításban, nem igazán probléma. Egyrészt mindig szerepelnek térségbeli országok (visegrádiak pl. majdnem mindig), másrészt sokszor arról szól az egész, hogy az első 3 legrosszabb között vagyunk, olyankor pedig igazán mindegy, hogy van egy, vagy két nálunk rosszabb ország. Harmadrészt pedig ez mégiscsak egy olyan videó, aminek az egyik fő célja, hogy hatásos legyen. Ehhez olyan számsorokat kellett berakni, amik folyamatosa csökkenést/növekedést mutatnak. Ha mindig ugyanazok az országok szerepelnének, akkor előfordulna, hogy sok közel hasonló értés is szerepel a sorban, ami nem túl hatásos. Szerintem ennyi teljesen belefér, főleg, ha az előző kettő mentő körülményt is figyelembe vesszük.

Sajnos a százalékos megfogalmazáson is inkorrekt volt kötekedni, senki nem gondolhatja komolyan, hogy Oszkó Péter nem ismeri a százalékszámítást. Különösen úgy volt kínos ez a válasz, hogy pont a videó egy valóban inkorrekt momentumával kapcsolatban született. Sajnálatos, hogy ez az arrogáns rész belekerült a válaszba.

Ezen felül is voltak olyan adatok a videóban, amik vagy nem jelentenek semmit, vagy kontextusfüggően értelmezhetőek csak, vagy éppen félrevezetőek.

A villamosított vasútvonalak száma igazából irreleváns. Ha valamit is jelent, legfeljebb annyit, hogy nem fontos számunkra a környezetvédelem.

Az import élelmiszerek arányának növekedése csak az export élelmiszerek arányának változása ismeretében minősíthető. Ahogy egyre jobban integrálódik a magyar mezőgazdaság az EU közös piacába, úgy egyre inkább találhatnak a honi termelés számára vásárlóképesebb piacot, tehát inkább kiviszik a termékeket az itthon eladás helyett. Ezt természetesen importtal kell pótolni. Ráadásul, ha a rendszerváltás utáni közvetlen időszakot nézzük, amikor a kínálat felduzzadt, ki mondaná azt, hogy az káros volt? Régen még Milka csokit sem lehetett itthon kapni, természetes tehát, hogy egy darabig nő az import élelmiszerek aránya, de ez éppenhogy a választék bővülését jelenti, ami természetesen nagyon is pozitív dolog.

A nyugdíjak reálértékének változásával az a gond, hogy pont a normál dolog lett kiemelve, hogy ti. az utóbbi időben csökkent. Az utóbbi évtizedek legnagyobb válságának közepette az lenne a felháborító, ha pont a nyugdíjak reálértéke nem csökkenne. Az adatokat megnézve azonban látszik, hogy valójában pont, hogy az emelkedés időszaka volt a probléma. A nyugdíjakat sokkal nagyobb mértékben emelték, mint amit a költségvetés fedezni tudott, többek között ezért is nőtt ilyen óriásira az államadósság.

A kórházi ágyak csökkenésének szerepeltetése nagyon gáz. A helyzet az, hogy pont az volt az egyik probléma (a sok egyéb között) az egészségüggyel, hogy a fejlett egészségüggyel rendelkező országokhoz képest túl sok volt a kórházi ágy - mert fejletlen volt a járóbeteg ellátás, ezért kis túlzással vérvétel miatt is befektették az embereket. Ez nagyon gazdaságtalan. Ennek a számnak a csökkenése tehát önmagában ha valamit is jelent, akkor az pozitív.

Végül pedig a társadalmi kórkép számai között szerepel 800 000 rokkantnyugdíjas. Nos, természetesen nincsen 800 000 rokkantnyugdíjas Magyarországon, hanem egy-kétszázezer rokkantnyugdíjas, plusz több százezer csaló, aki rokkantnyugdíjasként regisztráltatta magát. Utána lehet nézni pl. foglalkoztatásról szóló elemzésekben, hogy az emberek tömegesen menekülnek rokkantnyugdíjba a munkaerőpiacról, méghozzá természetesen csalás útján. Ez önmagában is elviselhetetlen tehet a költségvetésnek. Ez tehát valós probléma, de a betegségek között szerepeltetni kifejezetten kontraproduktív volt, mert így hitelteleníti a többi számot is az ország egészségi állapotával kapcsolatban.

Mindezeken felül ez a videó elképesztően igényesen megcsinált, informatív anyag. Valójában bőven profibb munka, mint amit eddig bármilyen párt bármikor is kiadott. Ez pedig reményteljes dolog. Ha civilek ennyi energiát fektetnek abba, hogy az ország helyzetével, és jövőjével foglalkozzanak, akkor talán valóban van esély arra, hogy jobbra forduljanak a dolgok.

DexterMorgan78/Séfbácsi 2010.03.12. 08:48:47

@adler:
És menniy is lesz %-ban a hiánycél megvalósulása választásokig? ma valami 75%-ot hallottam......

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.03.12. 08:54:33

@Horemheb: Egyesek imádják a manupulatív szót. Esetleg az elmúlt 8 évből emeljek ki manipulatív dolgokat?

Komolyan mondom, hogy a pofám leszakad a reakciókon. Egy hímzőszakkor is jobban elvezette volna az országot, mint ahogy az elmúlt 8 évben tették.

k.o._laci 2010.03.12. 09:01:40

@vajdasagi: Ok, ezt a részét elfogadom. Csak nem tudok szabadulni attól a gondolattól, hogy a haza szeretetén kívül esetleg más okok is szerepet játszottak abban hogy 1 évig átvették a jéghegy felé tartó hajó kormányát.

Bajnai kisfiús bája, vagy Gyurcsányhoz képest relatív visszafogott személyisége kevésbé antipatikussá teszi. Ez tény, ahogyan a Lendvai féle rinyálásból is kimarad. Csak már elnézést, aki az off shore üzletágból csöppen ide válságot kezelni, aki nem emlékszik miről tárgyaltak a Sukoróiakkal (tegnapi kihallgatás), aki nem hajlandó leülni a sztrájkolókkal (BKV) egy asztalhoz, aki csont nélkül az xedik több milliárdos buktába nyúl bele, akinek esze ágába sincs magától rendbe szedni a BKV féle kuplerájokat és elzavarni a Hagyót, Demszkyt ... érted, most én nem tudom azt mondani hogy ő egy "jó" me. volt. Jobb volt mint 1-2 elődje, ez tény. Bár eleve nálam ne 1 évig legyen jó valaki, hanem húzza ki 4ig, ott kezdődik hogy én valakit komolyan értékelni tudjak. Mert könnyű szakértősködni, megszorítani azt szépen lelépni és ott hagyni mindent, majd megoldják valahogy alapon.

Ugyanez vonatkozik Oszkóra is.
Szép a 3.9es hiánycél, főleg hogy már most elköltötték a java részét. Éppen mennek tönkre az önkormányzatok, van kórház ahova már neked kell bevinni a gyógyszert, kaját de ez mind nem számít, hiszen Péter kiválóan megoldotta a válságot. A Sukoró, Sávoly témákban persze hogy markáns álláspontot képviselt, MIUTÁN KIDERÜLT, kiborult a bili. Aztán volt itt elkurált ingatlanadó, caffeteria szopatás, a bankokkal nem voltak képesek semmiben megegyezni ... pedig ilyen szitukban bizonyíthatott volna. További ügyeket a google segítségével találhatsz. Én akkor tartanám őt jó szakembernek, ha 3-4 évig növekedési pályán tudná tartani az országot, úgy hogy nem hitelek tömkelegéből finanszírozza. Remélem senki nem gondolja hogy az amit adóreform néven műveltek egy valós reform, miközben a világon szinte legeslegrosszabb a magyar adórendszer. Sorolhatnám tovább ... nálam itt kezdődik a "jó". Mert a szociknál mindig az a legjobb miniszter aki elvesz, csak éppen nem a szoci szavazóktól hanem a többiektől.

Naumov 2010.03.12. 09:05:40

@mendson: Konkrétan te voltál az a kretén, aki annak idején meggyőződéssel állítottad, hogy a 200 milliós kormányzati portál ára "teljesen megalapozott" és hogy ezt "az egész informatikus szakma" így gondolja, úgyhogy talán fognád be inkább a pofádat. A "nettet" szóért meg kénytelen vagyok egy külön elégtelent bevésni.

Malachi 2010.03.12. 09:06:49

@molnibalage: "Egy hímzőszakkor is jobban elvezette volna az országot, mint ahogy az elmúlt 8 évben tették."

ezzel nem is lehet vitázni. ha ez szerepelt volna a videóban, senki nem piszkálná, csak az igazán fanatikus hülyék. bármilyen remek és hatásos is az a 11 perc, akkor is csak egyszerű pártpropaganda. mint 4 éve a magyar vizsla, meg a "rosszabbul élünk" hülyeség.

Horemheb 2010.03.12. 09:10:07

@molnibalage:
Szerintem senki nem mondta (egy-két fanatikus MSZP-hívőn kívül), hogy nem volt katasztrófa az utóbbi 8 év.

Ennek azonban semmi köze ahhoz, hogy milyen lett ez az anyag. Én a videóról írtam. Még egyszer leírom: bizony kiváló anyag. Az az egyetlen probléma viszont, hogy nem kikezdhetetlenül korrekt. Részletesen leírtam, hogy milyen problémák vannak vele. Márpedig lehetett volna végletekig korrekt anyagot is csinálni, és akkor nem lenne lehetőség belekötni, ami csak alkalmat ad arra, hogy ne a lényegi részre kelljen reagálni.

revoluson 2010.03.12. 09:15:26

@pioker1933:

Jó lenne, ha eltakarodnátok a kur@a anyátokba az ilyen szarházi szövegeitekkel. Elmondanám, hogy amerikában éppen a szociális háló(a ki nem mondott rinyálásod) gyengeségét próbálják megoldani, ott éppen azon megy a játszma, hogy minden embernek jogfilozófiai érvekre fektetett alkotmányos jogok megvalósíthatóak legyenek. Ilyen például az élethez való jog, ami magával hozza az egészségügyi ellátáshoz való jogát az embernek, és amivel ők éppen nem rendelkeznek. Az ilyen "otthon meresztik a picsájukat" szövegekért meg jól szájon is basználak, mégis mit képzelsz magadról, te hulladék!? Egy bébinek az anyjára van szüksége, és a hibás társadalmi normáinkkal szemben, amiben másfél-két év a javalott szoptatási idő, bizonyos társadalmakban 7 évig szoptatják a gyermekeiket. Ami pszichológiai és antropológiai tények összefüggésében visszaigazoltan szükséges is. Bizonyára a gazdasági fasz fejeddel olyasmikről nem tudsz, mint hogy az ember agytérfogata akkorára növekszik az anyaméhben, hogy testének többi szervének fejlettségi szintje a többi emlős átlagos fejlettségi szintje alatt maradva jócskán kell, hogy megszülessen, ami nagyon mély trauma éri a megszülető bébit. Ergo, olyan állapotban születünk, amiben más emlősök még az anyjuk méhében erősödnek, mit gondolsz miért van az, hogy az ember átlag életének (~70) átlag a ~8,5%-ig abszolút értelemben kiszolgáltatott az anyjának, ez pedig az emlősöknél egyáltalán nem szokványos, egy ló élete második napján már lábra tud állni, röviddel szaladni is képes. Az ember gyerek abszolút tehetetlensége arányában is több tízszerese a többi emlősnek, annak okán, hogy ha tovább maradna az anyjában, akkor nem férne ki. Ergo, mind fizikai, mind szellemi fejlődéséhez szükséges segítség neki, az előbbit betölthetné más is az anyán kívül, utóbbira viszont csak az alkalmas. Ez anyuka "picsa meresztésének" megalapozása, mert nem csak kibaszott gazdasági vetületek vannak teccik tudni. Ki kell mozdulni a pénzkörül mozgó fasz gyökér világszemlélet mögül. Vagy esetleg a nők szüléséhez való jogának oszlopait próbáljuk döngetni a szent és sérthetetlen gazdaságnak áldozva? Mert, hogy az igazságérzeteddel, vagy az ismereteiddel valami nincs rendben az holt biztos. Mer' ugye te egésznap dolgozol, hát nem igaz, hogy kiszarik egyet, otthon marad 3 évet. Kiszarik még egyet, megin' otthon marad három évet, te meg húzhatod az igát. Ez van baszd meg, ilyen igazságtalan a világ, api! Meg olyan igazságtalan, hogy a nők közel 1/3-a nevelheti egyedül a gyermekét, jah, hát téged az nem érdekel igen, tudjuk. El lehet takarodni! Ez itt nem az aréna baszd meg, ahol egymás húsát esszük, ha annak képzeled lehet takarodni keletre, itt szociális összefogás van, aminek több szinten megvan az alapja, mind morálfilozófiai, logikai, pszichológiai, és antropológiai szinteken.

És a végére még hozzászúrnám, hogy az első hozzászólásodból bűzlik a HVG körüli budapesti 30-as (éves) libsi-szoci, mindegyik egyforma mélyen szántó világszemlélet, plusz erős párhuzamokat érzek a dologban, hogy Prosztó úr is kellően komolyan vette ennek a videónak a súlyosságát, és elkezdett ide kommentelgetni, te meg - könnyen lehet - a "társadalmi" hátat próbálgatod valamelyik kormány üdülőből protestálni a vérlázító antiszociális posztjaiddal. Bizonyítandó, hogy Prosztó úr pártjának (M szocialista P) értékrendjével teljes átfedésben van, hogy a nyugdíjasoktól elvesszük a pénzt, amit befizettek, mer' hát nincs miből adni, az anyák meg oldják meg, mer' nincs miből adni. Ez nem így meg basszalak szájba, ez egy társadalmi kötelezettség, ha ezen adósodunk el, ezen fogunk eladósodni, te meg itt fogsz éhen dögleni. Egy lezuhant repülő túl élői között sem az a fair deal, hogy a leggyengébbeket megesszük a kur@a anyádat!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.03.12. 09:23:56

@Horemheb: Mutass a politikában egy olyan dolgot, ami nem kikezdhetetlenük korrekt. Mivel az, ami kormányszinten és máshol is ment az elmúlt 8 évben folyt, a korrektség semmilyen fokát nem éri el, akkor fogadj el tőlem egy szép nagy nyasgem reakcíót. Tetszettek volna tisztességesen kormányozni és nem szétlppni és elkúrni mindet, és akkor nem szarrágni kéne azon, hogy x vagy y%.

Eszamfaszom megáll.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.03.12. 09:26:40

@pioker1933: Neveltél már fel gyereket? Mert akkor nem írnál le ilyet, hogy mereszteni, te nagyon te...

Thomas Rattler 2010.03.12. 09:28:03

A fentebb található arab szövegű bejegyzés "webfordítása" :
"Halál, te egy pogány vagy kutyák
A lelked a beégetés-pokol kénkövet fog eltüzelni
A halál a szívem mélyén egy öröm lesz"
:-)

félember 2010.03.12. 09:31:14

@revoluson:
Hát veled meg mi van kicsitojás? Rossz napod van vagy alapból ilyen vagy?
Nő vagy és örjöngsz épp? Ez megmagyarázná...

Thomas Rattler 2010.03.12. 09:31:14

Művészfordítás:
"Halál rád te pogány kutya,
Lelked a pokol kénköves tüzén fog elhamvadni,
Szivből jövő örömmel értesülök halálodról."

Gazz 2010.03.12. 09:42:45

Hát, ha már az alkotót köszönthetjük a posztíróban, akkor nagy örömmel újságolom, hogy a videótok technikailag profi megvalósításához tartalmilag elég szánalmas belbecs tartozik. Távol álljon tőlem hogy az MSZP/SZDSZ kormányra bármi jót is mondjak, de a művetek kb. fele csak félanalfabéták számára zabálható dúrva csúsztatásokkal és féligazságokkal van tele.
Egyértelműen látszik, hogy politikai megrendelésre csináltátok, s személyesen Szijártó úr mondta tollba a szöveget, a stílus árulkodó.
Hogyha tényleg csak a valódi dolgokra koncentráltatok volna, akkor megemelném a kalapom, de az ilyen " nem épült egy km. metró sem " és stb. ostobaságok alapján inkább az látszik, hogy a Hír TV seggéből kibújt butuska apparatcsikok vagytok, szánalmas manipulációs készséggel.
Úgy néz ki, hogy - mivel várhatóan ti veszitek át a köz TV-t - annak színvonalában semmilyen emelkedés nem várható.
Őszintén szólva szakmailag kínos a produktum. Az látszik, hogy a hordó szarból kimertetek egy vödörrel, és összekevertétek egy vödör saját produktummal, csakhogy belevigyétek az egyéniségeteket.
Techniakailag profi munka, látszik, hogy a Hír TV-nél értenek a technikához.

ladislaus 2010.03.12. 09:47:12

@Oszkó Péter: Már bocsanat, de ez a gyakorlat 2006-ban pont a gyurcsanyi kampanyban latott napvilagot... adatok mas szinben valo feltuntetese.
Amit leir az szep es jo, egyoldalrol. De a mi, adofizetok oldalarol nem. Miert mi adofizetok szivunk havi atlag netto 130-bol? - erre kerem valaszoljon ha tud, mert ezt kozgazdasagi uton nem lehet megmagyarazni.

igazi hős 2010.03.12. 10:15:23

@ladislaus: "Miert mi adofizetok szivunk havi atlag netto 130-bol?" Nem, az adózott jövedelem átlaga 130000, és mellé "adómentes" átlag pár tízezer forint. Pont olyan mutyi tolvaj kormányaink és önkormányzataink (20 évre visszamenőleg) voltak, mint mi magunk.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.03.12. 10:16:07

@Gazz:

>>Távol álljon tőlem hogy az MSZP/SZDSZ kormányra bármi jót is mondjak, de a művetek kb. fele csak félanalfabéták számára zabálható dúrva csúsztatásokkal és féligazságokkal van tele.<<

"Lassan mondom, hogy mindenki megértse, nem lesz gázáremelés."

"Nagy a jólét".

Soroljam még, vagy elég lesz kontrasztnak?

Én azt tudom, hogy 98-2002 közötti bérlet áremelkedés köszönő viszonyban sincs azzal, ami utána jött...

regression 2010.03.12. 10:24:17

Index:

A szokottnál is deficitesebb lesz az első félév

Három hónap alatt az éves hiányterv háromnegyede összejön a büdzsében, ennek ellenére a Pénzügyminisztérium váltig állítja, a deficitcél tartható.

index.hu/gazdasag/magyar/2010/03/12/a_szokottnal_is_deficitesebb_lesz_az_elso_felev/

J.G. 2010.03.12. 10:32:09

@revoluson: Hűha.
Olvasd el még egyszer amit írtál...
Aztán gondolkozz el azon, hogy sok a 3 év. Az pedig, hogy leviszem a gyereket a játszótérre, berakom a homokozóba, aztán 15 méterre leülök beszélgetni a többi anyukával, amíg a gyerek felzabálja az összes homokot, az nem nevelés. Sem a fizikai, sem a szellemi fejlődését nem mozdítja előre.
És ez nagyon mindennapos dolog.

ladislaus 2010.03.12. 10:42:52

@igazi hős: statisztikat neztem. es azert ha belegondolsz egy tanar fizetese melle nem igazan tud boritekot kapni. ez csak egy pelda. de mondhatok buszvezetot, tescos eladot. stb...

Ayin 2010.03.12. 11:51:25

Kedves Greyhound,

szerintem nagyszeru a kisfilm, gratulalok hozza. Utos, informativ, muveszileg is a topon van. Egyetlen dolgot emlitenek csak meg, megpedig a "harmadik vilag"-os slide-ot - az azert erosen santit. Mert nem dominikat stb kell itt nezni... Hazank a rangsorban 30adik, de csak harom hellyel all mogotte Monaco peldaul. Ez szerinted jelent valamifele gazdasagi/politikai osszefuggest? Mert szerintem nem. Valo igaz, hogy nem jo ez az arany, de a halalozasi ratanak ezer es ezer oka lehet, ebbol csak egypar a depresszio, a ketsegbeeses illetve a sport hianya.

emellett: Kenya, vagy Equatorial Guinea a hatvanasoknal szerepel. Ez azt jelenti, hogy ott jobb elni mint magyarorszagon? volt szerencsem mindharom orszaghoz rovidebb idore, es nem, nem jobb.

Ideklikk:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_death_rate

es lathatod, hogy az un. "harmadik vilag" orszagai elegge elszortan helyezkednek el a listan, igy nem helyes a videoban lathato kijelentes, bar ketsegkivul hatasos. Sao Tome and Principe peldaul 160adik.

Udv

Erika

Ayin 2010.03.12. 11:54:01

Piokernek igaza van Gyessel/gyeddel kapcslatosan, meg ha kevesbe cizellaltan fogalmazza is meg a dolgokat, mint kellene. Magyarorszagon harom evig fizetik az embert ha gyereke szuletik, nyugaton egyig se. Azert ezt ertekelni kellene.

igazi hős 2010.03.12. 11:57:43

@ladislaus: Itt laksz Magyarországon? Nem úgy tűnik.
Éppenséggel láttam már olyan tanári lakást, ami egy az egyben elég szépen berendeztek a magántanulók (gy.k. ennyi jött össze a korrepetálásokból) nyilván 0 közteherrel. Nem irigylem tőle, megdolgozott érte, csak az a fránya közteherviselés.
A buszvezetők sem angyalok (bár már kevesebb gázolajat tudnak saját zsebre "megtakarítani"), Tescos dolgozókról meg könyveket írtak már tele.

igazi hős 2010.03.12. 12:03:42

@Ayin: Annyit azért tegyünk hozzá, hogy nálunk jobb helyzetű országokban egykeresős a családmodell, ami itthon elég szűk réteg számára realitás. Ha nálunk is eltart egy gyári munkás 4 fős családot, akkor válik a GYES/GYED/családi pótlék jelképessé. Mondjuk az adórendszerünk épp szembe megy ezzel.

Zorro2007 2010.03.12. 12:26:27

@Ayin:
Nem tudom, hogy Ausztria már nyugat-e de ott 30(jobb esetben 36) hónapig fizetik a filmben említett 450EUR-t/hó.
Teljesen rugalmas a rendszer ha akarod több pénzt kapsz havonta viszont kevesebb ideig...

Söt, van családi segély és adójóváírás is amit a gyerek 18 de ha tovabb tanul akkor 27 éves koráig adnak. Ez kb gyerekenként 150EUR/hó.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.12. 12:55:13

@molnibalage: a vicc az, h ogy tenyleg nem volt gazaremeles akkor, amikorra a fidesz prognosztizalta...

csak ugye ott is egy ugyanugy manipulalt video volt, aholis a fidesz megszolalasara, miszerint "az mszp rogton gazarat fog emelni amint kormanyrakerul" volt a reakcio az, hogy nem lesz gazaremeles.

de persze kiemelve a szovegkornyezetbol valoban ugy hangzik, hogy soha a budos kurva eletben nem lesz gazaremeles.

dehat aki ezt elhiszi, az inkabb keressen egy jo eros kotelet...

a tobbit meg ugyis elmondta mar koverlaca:-)

Ayin 2010.03.12. 14:00:26

igazi hosnek - mar miert lenne egykeresos a csaladmodell magyarorszagnal jobb helyzetu orszagokban? NE viccelj mar. Egyetlen olyan angol csaladot sem ismerek, ahol a feleseg nem dolgozik. vagyis de, egyet, de ott nincs gyerek. az gyakori, hogy mondjuk reszmunkaidoben, de az, hogy egyaltalan nem, ritka. Es ilyen magyarorszagon is van, harom-negy olyan csaladot is ismerek ahol a feleseg "csak" haziasszony. Nem hinnem, hogy akkora a kulonbseg, amilyennek te felvazolod, bar ezt tapasztalat alapjan mondom, nem ismerem a hivatalos szamokat.

Ayin 2010.03.12. 14:03:44

zorronak - ebben biztosan igazad van - nem ismerem az ausztriai helyzeteket. angliaban, franciaorszagban, USAban ugy van, ahogy en mondtam, en ezekre gondoltam. Akkor nem altalanositok, inkabb ugy irom, hogy rengeteg nyugati orszagban (tisztelet a kivetelnek) nem adnak gyest/gyedt harom evig.

Amugy, a szemelyes velemenyem: minek? 7 evig szoptatni a gyereket, mint ahogy azt valaki irja fentebb? ne rohogtess mar :)) milyen ember lesz abbol a gyerekbol, aki het eves koraban az edesanyja tejet szopja? ugyan mar...

gaboril 2010.03.12. 14:31:26

Tegnap este megírtam a Hír TV-nek az esetet, hogy a pénzügyminiszter úr válaszolgat a futótűzként terjedő videóra. Ma reggel 10:50-kor kaptam a visszajelzést, hogy elolvasták a levelet. A hírt a Hír TV 11:52-kor vette át. A Magyar Nemzet cikket írt belőle, itt a Hír TV-s online hír a hír alatt az MNO cikk linkje is megtalálható.

www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=312796

Üdv! Szép napot! :)

igazi hős 2010.03.12. 15:31:24

@Ayin: Ha a feleség max félidőben dolgozik, az nálam egykeresős család: az ő keresete nem elég a megélhetésre, a kiesése nem dönti romba a családi kasszát. Mivel összesen 1 angol családot ismerek, ezért ez nem releváns, de ott a feleség részmunkaidős pedig már iskolás a kislány. (Az angol rendszer -hogy a szülés után 6 hétig tartják fenn az állásod- is erre mutat: ha a gyerek mellett maradsz, akkor nem tartjuk meg a székedet évekig, keress majd valami kevésbé leterhelő munkát.)
Bajorországban átlagos, hogy a feleség otthon marad 1-2 gyerekkel és vagy visszajár "dolgozgatni" vagy karitatív munkát végez.
Magyarországon a családok mekkora része engedheti meg magának, hogy csak a férj dolgozzon? (Most ne keltsünk hangulatot és ne számoljuk ide a segélyből élőket, meg akik azért főállású anyák, mert nincs munka a környéken.) 5% esetleg 10. Ezen feleségek közül is sokan inkább dolgoznak. Persze ebben az is benne van, hogy 2x300 bruttóból könnyebb megélni, mint 1x600-ból.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.03.12. 15:32:36

@Oszkó Péter: Dícséretes dolog ez, csak az a baj, hogy nem sok látszatja volt.

"Az az érzésem, legközelebb már azért is lemondásra szólítanak majd fel, mert levegőt merek venni."
Hát, ha a kormány így teszi a dolgát, akkor... ...ne csodálkozz.

Ahogy azon sem, ha az emberek a 2006-os dübörgő gazdaság óta még azt sem hiszik el, amit egy politikus kérdez. Ok, ezt sem te okoztad, de aki közösséget vállal az MSZP-vel, az így jár.
Aki kurvának áll, azt meg basszák.

Talán ha ezt amit leírtál, kiálltál volna, és elmondod nagy nyilvánosság előtt, akkor nm utálnának annyian.

Ha megmondja valaki, hogy szar lesz, és nem ígérget, annak lehet, hogy az őszintesége többet fog érni később, mint a nagy dumák.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.03.12. 15:35:04

@mendson: ...igen, a fejlesztést meg a 98-2002-es kormány találta ki...
...tudod, a repülőt is a Szovejt Kommunista Párt találta fel!

Szt. Ahanov 2010.03.12. 15:50:45

Egyfelől tényleg hip-hip hurrá, hogy a pü. miniszter szóbaáll az istenadta néppel, de másfelől azért annyira ne kelljen már meghajolni előtte, az adóoptimalizálás bajnoka előtt. Már eleve szégyen hogy pénzügyminiszter lehet valakiből, aki arról tart konferenciákat, hogy a cégek hogy tudnak kibújni az adófizetési kötelezettségük alól...

pakesz (törölt) 2010.03.12. 16:33:11

@Ayin: aki ezt a 7 eves kort eloadta az tenyleg valami primitiv osbarom lehet

en is emlithettem volna hogy vannak tarsadalmak ahol az oregeket megeszik, de hat mi civilizaltak vagyunk, azert nem megesszuk hanem dunaba lojuk oket :)))

a gyes+gyed -el kapcsolatban sorozatosan jonnek a megszoritasok, egyre nehezebb oket igenybe venni, pl a cocik azt akartak bevezetni hogy gyed -et csak addig kapjon amennyit elotte dolgozott
azert lassuk be nem lehet egyik percrol a masikra megvaltoztatni, elvegre nincsen egy NSZK aki finanszirozna
arrol beszelek, hogy a bolcsodei hely kis hazankban annyi mintha az anyuka elmenne melozni, amig nincsenek fizetesek rendesen meg bolcsodei helyek megfizethetoen addig csak szoritgatni lehet ott is
de nem gond jon Orban es helyreteszi a dolgokat

igazi hős 2010.03.12. 16:49:35

@Szt. Ahanov: "eleve szégyen hogy pénzügyminiszter lehet valakiből, aki arról tart konferenciákat, hogy a cégek hogy tudnak kibújni az adófizetési kötelezettségük alól." Egyszerűen butaságot írsz: az adótanácsadó nem azonos a vecsési számlagyárossal. Ismeri az adórendszert és azt is tudja mi legális kibúvó. Ez egy ilyen foglalkozás, ez a dolga.
Ezért lehet jó pénzügyminiszter belőle, tudod, rablóból pandúr. Nem szükségszerű, hogy az lesz, de biztos előny azokhoz képest, akik eddigi egyetlen munkahelye a Parlament (jobb esetben "csak" képviselőként, rosszabb esetben miniszterként/miniszterelnökként).

pakesz (törölt) 2010.03.12. 16:56:20

@igazi hős: hat egy debil tortenesznel vagy jogasznal penzugyminiszteri posztra biztosan jobb

pakesz (törölt) 2010.03.12. 16:56:55

@pakesz: bocsi szeretem a torteneszeket, semmi gond, csak a temahoz debilek
bocsi bocsi bocsi

gastro vazze 2010.03.12. 16:58:15

@J.G.: gondolod ez a genetikai selejt is 3 évig volt otthon a gyerekkel? meglátszik......vannak nők, akik belehülyülnek:)

gastro vazze 2010.03.12. 17:00:06

@igazi hős: khhhmmmmmmm és hozzátenném, hogy a 3-4 kormányon átívelő, nagytudású, független és támadhatatlan volt APEH főtitkár is éppen ugyanezt teszi egy igen komoly multinál igazgatóként!

gastro vazze 2010.03.12. 17:04:01

@ColT: cégünk életében a legjobb évek ezek voltak..: 2006 és 2007, de még a 2008-as is, a tavalyi árbevételünk viszont 90%-al volt kevesebb, mint a 2008-as...hát igen világválság van, és összeomlott a piac nagyhirtelen. eszembe nem jutott a kormányt hibáztatni ezért...

Szt. Ahanov 2010.03.12. 17:29:04

@igazi hős: Te meg egyszerűen erkölcstelenséget írsz. A bérgyilkos is egy szakma, mégsem hiszem, hogy bármelyikükből rendészeti minisztert kéne csinálni.

Szt. Ahanov 2010.03.12. 17:31:34

@Szt. Ahanov: Bár nem jó a hasonlat, inkább hóhért kellett volna írnom, az ugye legális foglalkozás, ott ahol van halálbüntetés.

gastro vazze 2010.03.12. 18:42:39

@Google: amiért hibáztatom őket: a szociális kiadásokat a minimumra kellett volna visszafogni (gyes-gyed, rokkantnyugdíjak felülvizsgálata, közalkalmazottak-köztisztviselők lefelezése, mindenféle segélyek minimalizálása) és az ehhez párosuló adó és járulékcsökkentés...nyugdíjreform, végigvitt egészségügyi reform, stb-stb...

gastro vazze 2010.03.12. 18:46:49

@Szt. Ahanov: -----→@gastro vazze: nem kirívó.... hogy fideszes példát is mondjak rá: Pintér Sándor (rendőrből ...micsodais? :), majd főbelügyér...abba is maradtak a robbantások :DDDDDD

pakesz (törölt) 2010.03.12. 19:20:34

@gastro vazze: hat megis hogyan vittek volna vegig a cocik z egeszsegugyi refromot?
ahhoz rendes nagykoalicio kell vagy legalabb az hogy partban gondolkodjanak, de itten Viktorkaban gondolkdtak, szepen koptek felfele a csulakat hogy hat a zemberektol ne vegye el a bankarkormany meg a zemberek mar megfizettek
aztan alljanak csak ala a sok gennynek ami a nyakukba fog zuhanni

azt akartam mondani hogyha nem Viktor kiraly lett volna hanem egy rendes part, az legalabb ul hatradolve ahogy lenullazza a kormany magat ezekkel az intezkedesekkl aztan jon 4 ev mulva

nem ez tortent amiben egyedul Viktor a bunos

attol fuggetlenul a cociknak vegig kellett volna vinniuk a reformokat

igazi hős 2010.03.12. 19:52:47

@Szt. Ahanov: Hogy fogalmazzam meg szépen? Tudom, hogy marxizmus-leninizmuson felnőtt jómunkásemberek szemében bankárok, brókerek, adótanácsadók (nagyjából mindenki aki pénzzel foglalkozik és számára felfoghatatlanul jól keres) egyöntetűen ingyenélő senkik, a föld szégyene. Ettől még ezek az emberek jobban forgatják a föld kerekét mint a Szuzuki gyárban két műszakban csavarokat húzó munkás. Ennél mélyebben felesleges lenne belemenni...

igazi hős 2010.03.12. 20:02:02

@Szt. Ahanov: Igen, a hóhér pontos lett volna, és rámutat, hogy értelmetlenséget írsz: egy hóhér nem ítélkezik és nem gyilkol, mindkettőt megtette előtte valaki.

kiss marcsa 2010.03.13. 02:59:40

Tizstelt Video készítők!
Meglepve tapasztaltam a képi megjelenítés profiságát. Gratulálok!
Uraim vannak olya országok,ahol egy gyári munkás képes eltartani a fizetéséből négy tagú családot. Ott valóban nincs szükség a gyed/gyesre.
Itthon azért van zsükség rá, a nők többsége a férj fizetése mellett sem tudja az anyagi javait jól beosztani. A keveset nagyon nehéz! Híggyék el a nők többsége igenis szívessen maradna otthon a gyerekével. Sokunknak ez nem jelent áldozatot,de a szükség törvényt bont. Már rég megérett az idő/fogyó társ. figyelembe véve/, hogy a gyermeküket/már egy gyerek esetében is/nevelő bármely szülő aki otthon marad a gyermekével rendes fizetést kapjon gyed/gyes helyett /26000Ft a havi pelenka árát sem fedezi!

Szt. Ahanov 2010.03.13. 08:59:53

@gastro vazze: Teljesen igazad van, Pintér esete ugyanolyan agybaj.

@igazi hős: "Tudom, hogy marxizmus-leninizmuson felnőtt jómunkásemberek szemében..." Ha-ha-ha. Kurvára mellé lőttél. Oké, lehet, hogy a hóhéros hasonlat is sántít, de nem ez a lényeg.
Ha akarnád, értenéd: erkölcsről beszélek, nem marxizmusról. Elismerem a bankárok, brókerek szakértelmét, de ha nem tartanak be bizonyos íratlan morális szabályokat, akkor a szememben senkik. Hiába legálisak az adóelkerülés bizonyos módjai, ha immorálisak. Erről beszélek. Dávid Ibolya is legálisan ücsörög a parlamentben, mert ugye a mentelmi joga miatt nem lehet gyanúsítottként kihallgatni UD-ügyben, de akinek ez nem bántja az erkölcsi érzékét, azzal baj van. De ugyanez elmondható még egy szekérderéknyi politikusról, Hagyótól Gyurcsányig (Nomentana-ügy stb.) meg vissza. Ez a baj ezzel a kurva mai rendszerrel, és ezekkel az alja emberekkel, azt hiszik ha valami jogilag okés, mert megtaláltuk a kiskapukat, elévült vagy megvan hozzá a mentelmi jogunk, akkor már egyúttal erkölcsileg is rendben van, és aki tovább firtatja a felelősségüket, az hülye. Hát egy túróst! De hülyézz le nyugodtan harmadszor is, ha téged ez megnyugtat. :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.03.13. 10:07:59

@gastro vazze: Állami megrendelésre dolgoztatok? :) Fizettek? :)
Csak vicceltem. OK hogy jól ment, a válságért pedig én sem a kormányt hibáztatom, csak hát felmerül az a kérdés, hogy miért nem voltak tartalékok? Hova lett a pénz?
Nehogy már azért is a Fityisz-kormány legyen a felelős :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.03.13. 10:10:10

@Oszkó Péter: Jut eszembe a másik, hogy ha valakitől ekkora szarkupacot kéne átvenni, mint ez a gazdaság, azt kétszer is meggondolja az ember... és előre közli, hogy lehet, hogy nem fog menni...

Na meg az, hogy meggondolom, kivel kéne dolgozni.
Lehetett tudni, hogy ha te becsületes is vagy, akár, akkor is ezzel a rablóbandával (MSZP, SZDSZ) nem biztos hogy le kéne állni, mert ugye aki korpa közé keveredik.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.03.13. 10:12:42

@gastro vazze: Ja most esik le, reggel van. 2006 neked jó volt, nekem meg kevésbé... Gondolok arra amúgy hogy a kampányban dübörgött a gazdaság, aztán választások után meg jöttek a megszorítások... Szóval ezt az én gyomrom nehezen vette be.

igazi hős 2010.03.13. 10:16:54

@Szt. Ahanov: 1. Nem soroltalak bele a "jómunkásemeberek" közé, akiknek szitokszóként elég a bankárkormány, ezt te tetted meg az eredeti hozzászólásoddal.
2. Erkölcs tízmillió adócsaló országában? Attól, hogy ott fent látványosabban lopnak, a lakosság töredéke háboroghat jogosan.
3. Te általánosságokat írtál, általában az adótanácsadó szakmában mi erkölcstelent látsz? Vagy konkrétan O.P. előadásaiban mit találsz erkölcstelennek? Gondolom legalább egyen részt vettél, különben nem háborodnál fel.
Mert megmondják, hogy egy adott tranzakciót (pl. cégautó) milyen formában érdemes a leginkább megcsinálni? Vagy mert eligazítanak abban a dzsungelban, amit az APEH növesztett maga köré, hogy ne fussak bele százezres, milliós bírságokba?
4. Egyszer sem hülyéztelek le. Annyit írtam hogy butaságot írtál egy szakmáról. Ezt megcáfolhatod az előző pontra adott válasszal.

Brontee 2010.03.13. 13:35:24

Találtam egy megnyugtató adatot a videóban (jól el volt rejtve) 2008-ról 2009-re nem változott az egy Big Mac áráért munkára fordított idő (gondolom átlagos) mértéke...

frans hals 2010.03.13. 13:40:31

Mindig a szájammal nézek mikor a ballibek előjönnek ezzel a "ne feszegessük ki ölt meg kit" szöveggel, mert a világválság stb. De azért nem feledjük :választások előtt csökkentették az áfát (ősbűn), több éves adócsökkentési programot hirdettek, a Pannon Puma ugrani készült, minket irigyelt Európa (Kóka) és nagy volt a jólét (Gyurcsány). Miközben már rég süllyedt az ország. A Veres meg kerek-perec megtagadott, letagadott és eltitkolt adatokat. Meg lefejelt kamerákat. (ez volt a szintje Oszkó úr elődjének)) Gyurcsány a TV képernyőjén tagadta és méltánytalannak minősítette OV-t a vizitdíj kapcsán (Miniszterelnök jelölti vita), majd tudjuk mi történt rá három hónapra. Most nem az egy Euró a lényeg! Az az arcátlan, suvickos gátlástalanság. Ja és kéretik rácsodálkozni Debreczeni J. Gyurcsányt fényező könyvében Kövér L. köteles beszédéből kavart igaz bolsevik történetre. És folytatható de minek. Oszkó úr pedig ezekhez állt be házi-tűzoltónak. Húzni!

Szt. Ahanov 2010.03.13. 15:27:45

@igazi hős: 1. nem igaz, nem írtam egy szóval se, hogy bajom lenne bankár vagy az adótanácsadó szakmával. Marx pedig egy faszfej volt, ha érdekel a véleményem.
2. Pont azért kellene a legfelül lévőknek becsületesnek látszani, hogy ne a tízmillió adócsaló országa legyünk! Tudod: a fejétől büdösödik a hal, vagy, ahogy a német még kifejezőbben mondja: Ha az apát adja a kockákat, a barátok játszanak.
3. Az offshore cégekben szerinted mi erkölcsös van? Az itt megtermelt pénz után nem fizetni be az államnak az adót? Értem én, hogy legális, te nem érted, vagy nem akarod érteni azt az egyszerű képletet, hogy legális =/= morálisan kifogásolhatatlan.
4. Oké, nem hülyéztél le, csak azt írtad, hogy butaságot írtam. Bocsánatot kérek. És még egyszer elmondom: Semmi bajom a szakmával, az amoralitással van bajom.

LACEK 2010.03.13. 15:56:52

GeryGrey, bocs, de a százalékos okoskodásod ölég izzadtságszagú lett. Azt ugye Te sem gondolod komolyan hogy Oszkó nem tud százalékot számolni, és neked kell elmagyarázni neki ??? :D

Oké, erről a kormányról én bármit el tudok képzelni, na de azért ezt a faszit a Deloitte-nál is alkalmazták nem is akármilyen pozícióban, szóval...

Ezzel nem a pénzügyminiszterségét akarom mentegetni, az olyan, amilyen, meg ugye a jellem és a tehetség két különböző dolog.

Egyszerűen csak rosszul fejezte ki magát, nem fogalmazott pontosan, ugyanis 54 %-ról 45 %-ra nem kilenc %-kal, hanem kilenc SZÁZALÉKPONTTAL csökkent.

igazi hős 2010.03.13. 16:40:55

@Szt. Ahanov: Marxról jobb a véleményem mint neked, a többiben egyetértünk :-)

pakesz (törölt) 2010.03.13. 19:02:18

"Igen, betehettük volna például hogy 1998 és 2002 között az államadósság folyamatosan csökkent"

amugy az alkotonak eljutott az agyaig, hogy ot is megvezettek?
mert ez HAZUGSAG!!!

vagy az T Alkoto eljutott mar erre a szintre? http://www.youtube.com/watch#!v=ExWfh6sGyso

Kotick 2010.03.14. 01:25:43

A film nagyon profi. Hasznos a számokat sorra venni. Kicsit kár a vizuálisan sulykolt végromlásért, a reális helyzet is elég szar.
Az Oszkónak írt válasz viszont önmegalázóan primitív és ostoba az ausztrál cápaharapással meg 9%-kal, és felmerül a kérdés, hogy szerző élőben is így kioktatná-e a sokkal kultúráltabb hangnemben bíráló Oszkót. Uriemberségből 0-1. Gáz, amikor az ellenfél nemzetromboló gonosz. Ekkora arc mellet érdemben is illene reagálni a felvetésre, hogy miért a 2008-as mélypont szerepel a filmben? Én speciel sajnálom, mert érdekelnek ezek a számok, azért is néztem meg a filmet, és nagyon érdekelne egy hasonló, ahol politikai indíttatás nélkül láthatna az ember mindenféle adatot arról, mi hogy alakult.

azygan 2010.03.14. 08:35:25

A műfaj és a stílus is manipulatív, arra jó, hogy megdöbbentsen, de ha engem érdekelnek az ilyen számok akkor inkább máshol nézek utána. Hülyéknek készítették hülyítők.

argue · http://argue.blog.hu 2010.03.18. 05:27:47

És akkor még egy válasz, ha valaki kíváncsi, hogy - szerintem - mit akart Oszkó leírni, amit nyilván nem volt ideje ilyen mélységben kifejteni:

argue.blog.hu

2010.03.24. 14:16:10

Bár a videó nem mondja, hogy a kormánynak van-e köze a depresszióhoz, a dohányzáshoz vagy bármihez, mégis a sértettek rögtön reagálnak, hogy hát Orbán Viktor idején...Nem mondom, hogy meglep.

pioker1933 2010.06.29. 14:41:28

@revoluson: Ez igen! Bámulatos teljesítményre lehetsz képes.
süti beállítások módosítása