Gery Greyhound

Magyar videó a Youtube heti kedvence

2010. március 16. - Gery.Greyhound

Az internet, és azon belül is a Youtube ma már sokak számára jelenti az elsőszámú hírforrást. Amellett, hogy itt a hagyományos médiumokkal szemben nem száll el a szó, hanem elvben akár örökké megmarad, van egy hatalmas előnye a mainstream csatornákkal szemben: olyan hírek és tudósítások is felkerülhetnek, amelyek a lapokból és a kereskedelmi tévék esti félórás bulvárhíradóiból terjedelmük, vagy épp kényes témaválasztásuk miatt kimaradnak. Ezért is igen népszerűek a neten az egy-egy témát részletesebben körüljáró tudósítások és amatőr alkotások, valamint a különböző összeesküvés-elméleteket boncolgató felvételek, legyen szó 9/11-ről, vagy akár a holdraszállásról...

Van még egy hatalmas előnye a Youtube-nak: egyrészt a kétes hatékonyságú módszerrel megállapított televíziós nézettségi adatokkal szemben itt precíz (bár nem egészen valós idejű) statisztikákat láthatunk arról, hogy ki, honnan, mikor, kattintott a videóra és mekkora érdeklődéssel nézte végig azt (egyáltalán végignézte-e, vagy a felénél megunta és tovább állt), másrészt a felhasználói visszajelzésekből pontos képet kaphatunk arról, hogy melyek a valóban széleskörű közérdeklődést kiváltó "forró" témák.

A rövid bevezető után, nézzük az elmúlt hét toplistáját, mely egy elég nagy meglepetéssel szolgál: Igen, A mi éveink toronymagasan uralja a nemzetközi mezőnyt a legtöbbször kedvencekhez adott videók versenyében. Már a havi listát is ostromolja, mindössze 6 nappal a feltöltése után a 17. helyen áll... 

(frissítés: fél nappal a bejegyzés megírása után a legnézettebb videók között a tizenharmadikról a második helyezésre lépett elő a mi éveink...)

A többi összehasonlításban sem áll rosszul a kisfilm: a nyolcadik legtöbb hozzászólást és az ötödik legjobb értékelést kapta összesen - ne felejtsük el, hogy ez a világ legnézettebb videómegosztójának nemzetközi toplistája, A mi éveink pedig egy olyan videó, melynek nyelvét optimista becslések szerint is a világ népességének legfeljebb 2 ezreléke beszéli, 7 milliárd földlakóval és 15 millió magyarral számolva. Így eleve versenyhátrányból indulunk mondjuk Alex Jones-szal szemben, aki egy nemzetközileg elismert amerikai tévés és dokumentumfilm-rendező, csak a Youtube-on többtízezer subscriber követi figyelemmel munkásságát. Kedvelt témái közé tartoznak a szeptember 11-i terrortámadással foglalkozó elméletek, de jelenleg egy, az aktuális görögországi helyzetről készült riportja is igen sokak nézőt vonzott - egy hét alatt csaknem feleannyian tekintették meg, mint a Dogbyte alkotását, és kétharmadannyi néző jelölte azt kedvencnek. Az alábbi listán a legtöbbször kedvencnek jelölt hír- és politikai témájú videók heti toplistája látható:

 

És még néhány érdekes adat a Youtube belső statisztikájából:

Vérbeli vírusvideó lett A mi éveink: az összes néző több, mint fele úgy látta a videót, hogy egy barátja, ismerőse küldte neki azt. A nézők 37 százaléka kattintott a linkre levelezőkliensben, skype-on, MSN-en vagy más hasonló alkalmazásban - ezt takarja a "viral/other" sor a táblázatban. Rajtuk kívül még 24 százalék az aki webes levelezőn, facebookon, és más közösségi oldalon talált rá (external links). Mégegyszer köszönjük mindenkinek, aki terjesztette a videót, királyok vagytok :)

 

Ami igazán meglepett minket: végignézitek a videót. Állítólag alapszabály, hogy 3-5 percnél hosszabb anyagot vétek feltenni a Youtube-ra, hiszen a kutya sem fogja végigülni - ehhez képest A mi éveink nézőinek csaknem négyötöde látta tartott ki a 11 perces kisfilm elejétől a végéig...

Az is igen szembetűnő, hogy az internet már rég nem csak az ifjoncok játékszere, sőt: a regisztrált Youtube-felhasználók közül a 35-44 közötti korosztály körében a legnépszerűbb a film, de a náluk idősebbek is igen szép számmal képviselik magukat a nézők körében. Ami viszont meglepő, hogy a nézők csaknem háromnegyede az erősebbik nem képviselője - bár valószínűleg torzítja az adatot, hogy például nálunk is egy Youtube-regisztráción osztozunk a párommal, és ha ő néz meg egy videót, őt ugyanúgy 25-34 közötti férfiként "látja" a rendszer...

 

És egy érdekesség a végére: a Greyhound blog és a film hivatalos oldalának statisztikái egyöntetűen azt mutatják, hogy az általam igen nagyon "kedvelt" Internet Explorer webböngésző szépen lassan közelít afelé, hogy elfoglalja méltó helyét a süllyesztőben... :)

A bejegyzés trackback címe:

https://greyhound.blog.hu/api/trackback/id/tr971843749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gaius_ 2010.03.19. 20:04:40

szia Gery! :)
anno Oszkó beszólásakor már jeleztem ( Gaius_ 2010.03.11. 20:53:46 ) , de hát az viharos nap volt, hogy a "Mi éveink" nem csak a virtuális, hanem az IRL világban is megkezdte hódítását. :) Persze, az IRL nézettség/tetszés stb. kevésbé jól mérhető, pláne, hogy megadtátok Ti is a letölthető anyagot, de a tapasztalatok alapján az IRL reakció még fokozottabb (egy olyan közönségnek kivetítve, akinek jó része nem látta, nem hallott róla), mint a neten...pedig ott is üt....:))
szóval grat mégeccer...:) nagyok vagytok! :)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.03.20. 08:13:33

Öntömjénezés. Győzike, Szalacsi féle sztárallűrök.

"a hagyományos médiumokkal szemben nem száll el a szó, hanem elvben akár örökké megmarad"

Bizony, nem mindegy, hogy Greyhound 5-15-25 év múlva hogy fog tudni szembenézni magával.

Sőt, már 2 év múlva szembe köpheti majd magát.

kertesz 2010.03.23. 15:33:53

Ha van átirat, szívesen felajánlom a fordítást feliratozáshoz angol, francia, német, lengyel, román, szerb nyelven :))))

Tomanovics Gergely · http://tomanovicsgergely.blog.hu 2018.01.23. 18:59:40

@Brendel Mátyás: most kerestem elő ezt a posztot, hogy számokkal igazoljam, hogy 2018-ban is működhet egy "a mi éveink"-hez hasonló videó. Ami a szembenézést/szemenköpést illeti: megvolt, pontosabban nem volt rá szükség, a amieveink.blog.hu/2010/03/08/az_uzenet_5 oldalon olvasható üzenet szellemi örökségét a racionalistapart.blog.hu ápolja 2016 óta (sajnos a Dogbyte csapatból egyedül én vagyok már így ezzel) a személyes történetemet meg másfél éve leírtam itt:

tomanovicsgergely.blog.hu/2016/09/29/mi_ez_a_konyv_miert_irtam_meg_kinek_szol

@kertesz: ha még áll a felajánlás, és egy 2010-2018 videóra is vonatkozik, örömmel venném a segítséget, mert az új videó már gyárilag kijön angol verzióban (erre már van önkéntes) de a német, esetleg a lengyel se lenne rossz (Orbán Viktor Facebook-oldala alapján ott él a második legnagyobb létszámú orbán-fan, valószínűleg még Erdélyt is maga mögé utasítva) :) gergely.tomanovics@gmail.com
süti beállítások módosítása