Gery Greyhound

A mi éveink kulisszatitkai #2 - Plusz egy dimenzió

2010. március 30. - Gery.Greyhound

Az After Effects, annak ellenére hogy igen meggyőző háromdimenziós képmanipulálási lehetőségekkel bír, valójában csak két dimenziós objektumokat képes kezelni (ezért is nevezik szakmai körökben 2.5D, vagyis "két és fél dimenziós" alkalmazásnak) - képzeld el úgy, mint ha vékony, papírból kivágott elemekkel dolgozhatnál. Ezeket az elemeket térben tetszőlegesen mozgathatod és időben módosíthatod különféle tulajdonságait, de bármit is csinálsz, síkidomok maradnak.

Van azonban egy remek plugin, amely bár nem olcsó (200 dollárért lehet megvásárolni közvetlenül a gyártó honlapján) de jelentősen kitágítja a lehetőségeinket a harmadik dimenzió irányába. Ennek segítségével tetszőlegesen tekergetheted és hajtogathatod ezeket a képzeletbeli papírdarabokat, amelyekből így valódi háromdimenziós objektumok lesznek.

Ilyen, és ehhez hasonló térbeli transzformációk végezhetők a síkidomokon az ügyes kis segédeszköz jóvoltából - az alábbi képre kattintva a Creative Cow tutorialjából például megtudhatod, miként hajtogathatsz papírrepülőt a Zaxwerks 3D Warps segítségével.

 

És itt jön a képbe A mi éveink: Olykor bizony, egy-egy pár másodpercig látható, látszólag apró és jelentéktelen trükk kedvéért ilyen, korábban ismeretlen eszközökhöz kellett nyúlni, ami nem kevés fejtörést, guglizást és tutorial-olvasgatást igényelt. Az alábbi videón látható, hogyan született meg az autópályás jelenet a 3D Warps segítségével.

Folyt. Köv... Akinek van esetleg konkrét jelenetre vonatkozó technikai kérdése, kommentbe vele, és A mi éveink kulisszatitkai sorozat következő részeiben igyekszem választ adni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://greyhound.blog.hu/api/trackback/id/tr31880471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doctor Klauße 2010.03.30. 14:27:55

és te megvetted azt a plug-in-t 200 dolcsiért?:D

WonderCsabo 2010.03.30. 19:36:02

Meg az After Effects-et 1700-ért.

Gery: Már korábban láttam a videót, nem gondoltam volna, hogy direkt kell így csinálni, attem csak a textúra ráhúzást demonstráltátok. :)

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.03.30. 19:46:27

@WonderCsabo: Hozzá lehet jutni olcsóbban is legálisan ;)

Amúgy AE-ben nem lehet textúrázni, itt gyakorlatilag a textúrából csinálod a modellt.

WonderCsabo 2010.03.30. 20:06:35

Jah, most már világos. :)

Mennyivel olcsóbban? Nem mintha szándékoznék venni ilyet, csak érdekel.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.03.30. 20:17:26

@WonderCsabo: Jelentősen :) Vannak országok, ahol nem csak Office-t (aminek van ezer ingyenes alternatívája, nem is értem hogy az adófizetők pénzét miért szórják Microsoft-licenszekre egyetemistáknak) hanem értelmes szoftvereket - többek között akár AE-t is - tudsz vásárolni igen kedvező áron, ha diák vagy...

WonderCsabo 2010.03.31. 09:14:57

@Gery.Greyhound: Hmm ezt nem tudtam.

Officenak télleg van jó pár ingyenes alternatívája, de az Office 2007 ribbonokkal magasan a legjobb. Egy átlag egyetemistának bőven elég lenne OOo. De linux is. ;)

Az MS-sel kötött szerződést nem érdemes boncolgatni, nagy mutyi az egész, eleve az MSre volt szabva a pályázat. (Mondom ezt úgy, hogy am. a Windowst preferálom)

kormen 2010.03.31. 17:35:21

Azért egyszerűbb alakzatoknál mint a gömb és a henger van egy másik olcsóbb plugin a CC Sphere illetve a CC Cylinder amit például ingyen adnak az AE professional-hoz.
De ezek valóban csak erre az alakzatokra jók.
süti beállítások módosítása