Gery Greyhound

Re: Legyen ön is Youtube-milliomos (avagy a Youtube sötét oldala)

2014. július 23. - Gery.Greyhound

Régóta szerettem volna írni a Youtube visszásságairól, és most, hogy a sokadik olyan Youtube-bal kapcsolatos cikket olvasom, amelyikben ott kellene lennem, mint a magyar netvideózás egyik úttöröje, kikívánkozik belőlem mindaz a panasz, ami 3 éve nyomja a lelkem. Talán kicsit nagyképűen hangzik, amit leírok, de úgy gondolom, van mire büszkének lennem, és ha végigolvasod ezt a kis szösszenetet, talán te is megérted, miért. Nem, azt előre leszögezem: nem a pénz az ok.

Az előzmények dióhéjban azoknak, akik eddig nem követték munkásságomat: 2006 júliusában, szinte napra pontosan 8 évvel ezelőtt ('zelmúltnyócév!!!!4!44) támadt egy ötletem, hogy összegyűjtöm az akkori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc kijelentéseit. A mai szemmel nézve megmosolyogtatóan gagyi, eredetileg még csak publikálásra sem szánt Best of Gyurcsány című videóm 2006. augusztus 1-én került fel az akkoriban induló első magyar videómegosztóra (Videa.hu)

Az online videózás akkoriban még igencsak gyerekcipőben járt hazánkban, saját anyagot elvétve találhattunk a Videán, és a nézettségi adatok is ritkán érték el az 5 számjegyű tartományt. A Best of Gyurcsány feltöltésekor a legnézettebb videó "Az igazi szivar így készül" című viccesnek szánt külföldi reklámfilm, amely nem épp szofisztikált eszközökkel próbál minél magasabb nézettséget elérni, csöcsökkel nehéz lukra futni - ehhez képest július 7. és augusztus 1. között (a Best of Gyurcsány feltöltéséig) eltelt 3 hét alatt mindössze tízezres nagyságrendű magyar nézőt tudott bevonzani. 

Egy héttel később az állás: Best of Gyurcsány: 0 -> 50 ezer néző, Az igazi szivar: 10 ezer -> 30 ezer. Ezen annyira megilletődtem annak idején, hogy még screenshotot is mentettem róla :) 

Augusztus-szeptember folyamán több jobboldali médium foglalkozott a videóval és annak hirtelen jött sikerével, ami öngerjesztő folyamatot indított be, így hamarosan meglett a 100, majd a 200 ezer néző is, ami hosszú időre bebetonozta az anyagot a Videa akkori főoldalán kiemelt "legnézettebb" rovat alá. Az igazán nagy lökést viszont az őszödi beszéd néhány héttel később történő kiszivárgása adta meg, ekkor lépte át a félmilliós álomhatárt a videó, ma 775 ezernél áll a számláló...

Tetszett, hogy sok emberhez el tudok juttatni olyan anyagokat, amelyek esetleg elgondolkodtatják. Hogy lehet más a média, mint amit a 80-as, 90-es években megszoktunk: amit a tévé mond (illetve amit a mindenkori hatalom a tévének mond, hogy mondja tovább) az a létező valóság. Ha jól tudom, a TV2 bugyuta Tények című műsorát 800 ezren nézik. Amikor én is elértem ezt a számot, volt egy kis "hoppá" érzés: basszus, ezt én is meg tudom csinálni. És ebben a 800 ezerben nincs benne a mások által más videómegosztókra, valamint a bestofgyurcsany.hu-n közzétett másolatok nézettségi adata, melyek összesen körülbelül másfélmilliós össznézettséget jelentettek egy évvel a videó közzététele után. Összehasonlításképp: a Youtube mai sztárjának, PewDiePie-nak a Wikipedia szerint valamivel több, mint 2 év kellett az első millióhoz, ráadásul ő évekkel később kezdte az ipart, ráadásul nem magyar nyelvű videóval (amelyet a világ lakosságának alig 1 százaléka ért meg). Azt se felejtsük el, hogy a magyar Youtube-ra 2012-ig kell várni, és a mai meghatározó magyar youtuberek is nagyjából ebben az időszakban kezdték meg munkásságukat. Pamkutya nagysikerű Belehalok-paródiája 2012. április 28-án, az első Dumaragu-előzetes fél évvel korábban került fel a Youtube-ra, személyes kedvencem, a Dancsó Péter-féle Videómánia pedig 2011 elején kezdte szárnyait bontogatni.

ytb_channel_memory.pngMindezzel persze nem azt akarom mondani, hogy én találtam fel a spanyolviaszt, és Gery Greyhound az online videó abszolút úttörője, aki mögött még a nagy PewDiePie is elbújhat. Tulajdonképpen csak jókor voltam jó helyen, és egy felfokozott közhangulatban jól irányzott témaválasztással sikerült sok indulatot, és ezzel megosztást és nagy nézettséget generálnom egy amúgy ma visszanézve tényleg rettenetesen rosszul szerkesztett és kivitelezett anyaggal - mentségemre legyen szólva, hogy később a nézettségi adatokkal egyenes arányban nőtt bennem az önfejlesztésre való törekvés. Egyébként önmagában a nézettségi adatokat nem tartom mérvadónak, lásd még az egymilliárd légy esetét. A TV2 Tényeket sem tartom jónak csak azért, mert azt nézik a legtöbben, sőt. Viszont úgy érzem, az olyan cikkekben, amelyek a magyar Youtube-szcénát mutatják be, illő lenne, hogy helyet kapjak a felsorolásban: ha már 100 ezres és félmilliós nézettségű magyar videókról írunk (lásd a bejegyzés elején linkelt cikket) ott bizony a milliós nézettségű videónak is lenne helye. És márpedig nekem van ilyen videóm.

Oh, wait: és akkor most a kis picsogás után - nézzétek el nekem, érzékenyen érint a téma - jöjjön a bejegyzés lényegi része: merthogy tudom én, miért nincs az én, fénykorában hatmillió megtekintéssel büszkélkedő csatornám és egyenként fél-egy milliós nézettségű videóim megemlítve: mert pillanatnyilag nincs ilyen, egy darab se. Egyedül az Internet Wayback Machine őrzi egyetlen példányban a bizonyítékot, hogy valaha 5,5 milliót mutatott az össznézettség számlálója. Ez egy évvel a törlés előtt volt... Ugyanis a csatorna törlődött, és ennek körülményeiről szerettem volna írni. Hogy lehetsz te akármekkora sztár a Youtube-on, ha véletlenül megbotlasz, akkor örök kárhozatra és elfelejtésre vagy ítélve. Lehetsz az első, aki elérte a tízezres-százezres-félmilliós-egymilliós nézettséget: ha közben elkövettél pár hibát, ha valaki tyúkszemére léptél úgy, hogy azt sokan látták, egy senki vagy. Nincs kétségem afelől, hogy politikai indítékkal lett a csatornám elhallgattatva: az MSZP igen-igen kampánydalát többen is kiparodizálták, és az ő alkotásaik ma is megtalálhatók a Youtube-on. Csak épp a Best of Gyurcsányba nem tudott jogilag belekötni az MSZP, hiszen a politikai hazugságok nyilvánosságra hozatala nem sért szerzői jogot. Bár ahogy utánaolvastam, az EU irányelvei szerint a zenei paródia készítése sem. Egyébként Pamkutya sem létezhetne. Egyébként meg fel kellene már végre lapoznia a kedves elvtársaknak a Wikipediát a "Streisand-effektus" szócikknél: ha valamit töröltetni akarsz az internetről, azzal csak azt éred el, hogy megsokszorozod azok számát, akikhez eljut a cucc, és még az is előfordulhat, hogy te buksz bele. Lásd: Orbán Gáspár. A dal egyébként a mai napig megtalálható a Youtube-on több felhasználónál, letölthető torrentről a The Pirate Bay-en, és a Soundcloudon is meghallgatható. Az interneten "sajnos" így működik a szólássszabadság, ideje lenne hozzászokni, és felnőni hozzá.

 

2011. február 25. volt videós pályafutásom fekete napja. Akkor ébredtem az alábbi e-mailre, mely tudatta velem, hogy az (akkor már ellenzékben levő) MSZP-nek nem tetszett a 2007-es Best of Gyurcsány 2-höz írt "igen-igen" kampánydal-paródiám.

ytb_cenzura.JPG

Ez volt a harmadik fekete pont, amit bő fél évtizedes tevékenységem során begyűjtöttem, ez pedig a Youtube szabályzata szerint életfogytig tartó büntetéssel jár: mindenféle kecmec nélkül törölték a felhasználói fiókomat. Persze értem én, hogy a regisztrációkor mindenki elfogadja a felhasználási feltételeket, ami nem kötelező, sőt, egyáltalán nem kötelező a youtube-ot használni, ahogy okostelefont, internetet, vezetékes gázt és elektromos áramot sem. Mégis aránytalannak, túlzónak és drasztikusnak tartom a büntetést: nincs lehetőséged öncenzúrát gyakorolni, kigyomlálva a videóid közül a problémás elemeket, nincs lehetőséged "jó útra térni" (amire még egy ittasan/bedrogozva okozott karambol után is lehetőséget ad egy civilizált társadalom) mert ha egyszer elkövetsz egy apró hibát, örökre vége a dalnak. Nem számít, hogy 50 feltöltött videód van, amelyből 47 teljes mértékben saját anyag, saját munka, nem érdekes, hogy 5 év alatt létrehoztál számtalan playlistet a neked tetsző videókból és feliratkoztál több tucat téged érdeklő csatornára, az meg végképp nem számít, hogy a te csatornádra hányan iratkoztak fel, hiszen vétkeztél, és a Youtube-pokolban a helyed - bármit is tettél le az asztalra eddig.

Három csapás, és vége. Örökre. És nem csak a Youtube-on...

Alapvetően nagy híve vagyok az integrált felhő-szolgáltatásoknak: belépsz egy Google-accounttal a Chrome böngészőbe, és minden dokumentumod, üzeneted, videód, fotód, telefonkönyved, felhőtárhelyben elhelyezett fájlod, térképed, könyvjelződ, Analytics-statisztikád, naptárbejegyzésed ott van egy helyen, és nem csak az asztali gépen, hanem a notebook-on, okostelefon, tableten is. Ha lecseréled bármelyik eszközt, egy e-mail cím és jelszó páros beírásával minden ott van a helyén, ahogy megszoktad. Ha van valami, amit imádok a Google szolgáltatásaiban, az ez a gördülékenység (avagy "ökoszisztéma" ahogy az Apple hívja a saját, lényegesen gyengébb csomagját) minden platformon. Viszont a Youtube-cenzúra rávilágít a rendszer gyenge pontjára is: ugyan bármikor regisztrálhatsz egy új gmail-címet a Youtube-hoz, tölthetsz fel videókat és tiszta lappal indulhatsz, de az "ökoszisztéma" működése soha nem lesz többé olyan, mint előtte, hacsak nem migrálsz át mindent az új cím alá. Márpedig mindent nem lehet: például a Google Play-en megvásárolt fizetős Android-alkalmazásokat nem lehet. Ha vettél Drive tárhelybővítést, azt nem írathadod át a másik fiókra. Ha a Youtube-on kilépsz a gmail accountodból, hogy a másikkal belépve válaszolhass a videódhoz érkezett kommentre, a másik tabon az eredeti fiókkal megnyitott dokumentum megbolondul. Használhatsz két Google-fiókot egy androidos eszközön, de úgy már nem adja azt az érzést, mint előtte, amiért úgy szeretted: egy login, számtalan lehetőség. Gyakorlatilag olyan érzés, mint ha egyik napról a másikra megbolondult volna az internet, egy jól működő rendszerből egy káosz alakult ki, mindezt azért, mert feltöltöttél egy Mónika-show felvételt, amivel amúgy tele van a Youtube a mai napig. Vagy egy MSZP kampánydal-paródiát, amiből amúgy szintén akad még néhány.

Nem az zavar a legjobban, hogy mai árfolyamon ötezer dollárt, vagyis nagyjából egymillió forintot érne a törölt csatornám (ha a bejegyzés elején linkelt cikkben említett "1 dollár / 1000 megtekintés" számot vesszük alapul a magyar videókra). Én a Youtube-ra soha nem bevételi forrásként tekintettem, sokkal inkább a kreatív önkifejezés színtereként. Nekem tízezer néző és tíz elismerő komment sokkal többet ér, mint az a 10 dollár, amit esetleg kaphatnék érte - bármi pénzem is származna a videózásból, azt 100 százalékban visszaforgatnám bele, például vennék egy drónt, stúdióvilágítást, többprocesszoros szervert renderelésre, és más olyan eszközöket, amelyekkel még komolyabb minőségű anyagokat állíthatok elő, pusztán két okból:

- egyrészt, mert örömet okoz "összelegózni" valami nagy horderejű anyagot, folyamatosan feszegetve és túllépve a saját korlátaimat. "Let's play the next level" - innen a szlogen is. Ha megcsinálok egy videót, ami az előzőnél magasabb színvonalú, olyan technikai megoldásokat felvonultatva, amit pár hónappal korábban lehetetlennek gondoltam, az nekem önmagában öröm. Ha meg még meg is nézik, pozitívak a reakciók, Index-címlapra kerül, esetleg még a világranglistákon is megjelenik egy-egy jobban sikerült videó, az olyan dicsőség, mint egy fociválogatottnak a VB-szereplés.

- másrészt a kreatív értelmiség fontos feladatának érzem, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel segítsen felnyitni mások szemét. A közéleti témájú videóimban az objektív, gondolatébresztő jellegű tényközlésre törekszem, és szeretném, ha ezek minél több emberhez eljussanak. Hogy ne azon az alacsony színvonalon folyjon a közéleti diskurzus, hogy a mocskosorbán-mocskosgyurcsány-zsidók-cigányok-nácik-buzik, hanem beszélgessünk konkrét tényekről, számokról, megoldásokról (ezt nálam sokkal jobban megfogalmazta egykori Dogbyte-os alkotótársam a mi éveink "az üzenet" oldalán). A minél magasabb nézettség leginkább ezért fontos, és ezért vagyok szomorú, hogy amikor lehetőségem lenne a mondanivalómat eljuttatni néhány újabb nézőhöz - például egy olyan cikk által, amely a magyar Youtuberekről szól, az nem történhet meg.

Összességében fájlalom azt, hogy aránytalan, drasztikus, visszavonhatatlan, le nem tölthető és el nem évülő büntetés jár egy olyan vétségért, ami valójában senkinek nem okoz konkrét anyagi kárt - és büntetés alatt nem csak azt értem, hogy törlődött a 2006-11 között feltöltött 50 darab videóm, hanem hogy én magam is törlődtem ezáltal, és azok a gondolatok illetve tények, amelyeket meg szeretnék mutatni az embereknek, nem kapnak teret. 

A bejegyzés trackback címe:

https://greyhound.blog.hu/api/trackback/id/tr906537473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Globetrotter2014 2014.07.24. 17:30:51

Érdekes poszt. A berakott screenshoton a "counter notification"-nek nincs halasztó hatálya?

GERI87 2014.07.24. 17:50:32

Amit feltöltesz a netre az legyen meg gépen is.

A felhő egészen addig jó, amíg az összes adat megvan fixen máshol és van szolgáltatás, amíg mások fel nem törik.

A többi meg csak rinya a mai - egyébként tökfelesleges- kütyü/alkalmazás mánia iránt.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2014.07.24. 17:55:16

Ezt nem lehet külföldön folytatni? Nagyon nem értek hozzá, de szerintem egy német vagy angol csatornánál messzire leszarnák egy politikai párt hepciáskodását.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.07.24. 18:29:14

@GERI87: @HK417: GG-nek nem ez a problémája, hanem h vége az egész google identitásának (talán még 1 sikeres jogorvoslat esetén is visszaállíthatatlanul).

eßemfaßom meg áll 2014.07.25. 11:46:54

orbán kézivezérli a youtube-ot

Norman Nailer 2014.07.25. 16:29:04

Késő bánat, de nem kellett volna rögtön az első, második figyelmeztetésnél lépni, megfellebbezni a Google-nél? Ha rögtön arra hivatkozol, hogy politikai blogger vagy, akit az aktuális hatalom akar elhallgattatni, talán más elbírálás alá esel. (Tudom, naív vagyok...)

Adani 2014.08.06. 17:36:49

Fellebbezni lehet és kell is, a Tolvajkergetőknek is bejött, reaktiválták a Youtube profiljukat, rögtön az elején szólni kell és megtámadni a dolgot.

Nálam eddig csak az volt ,hogy zenei aláfestést kritizáltak meg, van pár előadó, aki tiltatja ezt, amivel főleg magukkal szúrnak ki, ilyenkor kapsz büntipontot, de ha némítod a zenét vagy lecseréled akkor nincs baj. Még megtámadni is lehet mondván van engedélyed felhasználni, de azt úgyse fogadják el.

Adani 2014.08.06. 17:37:45

Amúgy a 3 csapások mindegyikét robot méri ki, túl sokan jelentik be akkor tiltják és kész. Ha megfellebbezed akkor jön képbe az ,hogy élő ember is megnézi és jó esetben visszavonja a büntit.

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2014.08.22. 23:43:33

PewDiePie nem 1m nezot/megtekintest szedett ossze 2 ev alatt, hanem 1m subscribert. Icipici kulonbseg csak.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2014.08.23. 12:25:43

@KennyOMG: Hát ezt akkor benéztem, megyek is a mea culpába :)

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2014.08.23. 12:26:17

@Adani: Köszi az infót, megpróbálom. Bár nem tudom, így 5 év után fűzhetek-e bármi reményt hozzá.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2014.10.11. 18:44:26

@Adani: @Norman Nailer: A ti javaslatotokra írtam augusztusban a Youtube copyright osztályának, most októberben második nekifutásra visszakaptam a csatornát, nagyon köszönöm a tippet :)

(Régen nem volt "fair use policy" és elévülés sem, úgyhogy ez mindenképp pozitív)
süti beállítások módosítása