Gery Greyhound

Tutorial: így tedd fel szebb minőségben a YouTube-ra a vicces M1-bakikat

2015. március 19. - Gery.Greyhound

Mostanában kimeríthetetlen humorforrást jelent a megújult "közszolgálati" tévé időjárás-jelentése, melyről indulása előtt pár nappal ezt olvashattuk a mediaklikk.hu-n:

"A napi aktuális csatornán az időjárás-jelentések hosszabbak lesznek, az eddigiektől eltérő, új felfogással készülnek majd. A jövőben sokkal interaktívabban, a legmodernebb eszközök segítségével továbbítják az információkat a meteorológusok, akik arra is törekednek, hogy ne csak száraz adatokat, hanem hasznos érdekességeket is elmondjanak."

Hogy ez az "új felfogás" mit jelenthet a gyakorlatban, azt néhány napja a YouTube-on terjedő videók tömkelegén láthatjuk, és úgy tűnik, egy darabig így is marad, úgyhogy adok egy kis segítséget ahhoz, hogy egyrészt ne kelljen telefonkamerával a képernyő előtt ülni egy esetleges bakira várva, másrészt szebb minőségben örökítsük meg ezeket a pillanatokat az utókor számára.

bori_beforeafter.png 

1: Ide kattintva töltsd le a FVD Downloader extensiont Chrome Web Store-ból (ha nem Chrome böngészőt használsz, akkor telepítsd fel, és innentől használd azt) :) A telepítés végén felajánlott iLivid nevű kiegészítő nem kell, bezárhatod az ablakot.

 

2: Keresd meg a letölteni kívánt adást a mediaklikk.hu oldalon. Az alsó csúszkával a dátumot, a felsővel az időt állíthatod.

mediaklikk.JPG

 

 

3: Én most a mai (március 19.) 14:10-es időjárás-jelentésen fogom demonstrálni a folyamatot, ami a híradó után látható vékony vonal az idővonalon. Kattints rá, majd a lejátszás gombra.

mk2.JPG

 

4: Egy új ablakban elindul a videó lejátszása, az FVD bővítményt jelképező kis nyíl pedig kékre vált, ezzel jelezve, hogy letölthető médiafájlt talált. Valamiért a médiaklikkre 10 másodperces darabokra szabdalva kerülnek fel a videók, úgyhogy meg kell várnod a lejátszás végét, míg az összes darabot megtalálja a plugin, ezután végig kell kattintgatnod a mellettük levő "download" gombokat (ha csak egy rövid szakaszt keresel, például a videó első percénél, akkor elég a 6-os darabot letölteni és megnézni, legfeljebb előtte-utána egyet-egyet. A letöltött darabkákat a VLC Media Player segítségével gyorsan ellenőrizheted.)

mk3.JPG

 

5: A letöltött .ts kiterjesztésű fájlok szabványos H.264 tömörítésű videófájlokat takarnak (igencsak ratyi felbontással - 80 milliárdból úgy látszik, az én 10 évvel ezelőtti hobbivideóim minősége a mérce) AAC hanggal, ezeket egy mai videószerkesztő-program gond nélkül kezeli. Ha a tiéd nem nyitná meg, próbáld meg átnevezni a kiterjesztést MP4-re. Én Adobe Premiere Pro-t használok, azzal megy. 

mk5.JPG

 

6: Illeszd össze a darabokat, rendereld le a videót, és mehet is a YouTube-ra. Fakultatív lehetőségek: én ráeresztettem egy Magic Bullet Instant HD plugint, ami kicsivel jobb minőségben skálázza fel HD-be, mint ha csak simán átméreteznéd (szarból várat, de ezt kell szeretni) illetve normalizáltam a hangot, ha már a 80 milliárdból működő köztévé gyakornoka elfelejtette.

mk6.JPG

 

7: A végeredmény pedig így néz ki, felül a telefonnal felvett verzió, alatta az én verzióm ugyanebből.

 

8: Ha az MTVA pampogna a szerzői jogai miatt (80 milliárd közpénzért inkább a kussban maradási jogát kéne gyakorolni) és jelentené a YouTube-ra feltöltött videót, akkor szard le, majd küldd el az anyjukba őket, a YouTube-nak pedig nyújts be counter notification-t ide kattintva, és probléma megoldva: Amerikában ugyanis a harmadik féltől származó videó feltöltése nem számít szerzőijog-sértésnek, amennyiben az ismeretterjesztés, tájékoztatás vagy humor (paródia) céljából történik. Én is így kaptam vissza a cenzúrázott régi YouTube-csatornámat tavaly ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://greyhound.blog.hu/api/trackback/id/tr127285023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REACTOR · http://www.youtube.com/user/Reactor2studio 2015.03.22. 12:04:34

Köszönöm a részletes leírást. Ezzel nagyon sokat segítettél!
süti beállítások módosítása