Gery Greyhound

Ez történt 4 hónap alatt a "Moszkván"

2015. május 19. - Gery.Greyhound

2015. január 18-án, pontosan 4 hónappal ezelőtt kezdődött a Széll Kállmán Tér felújítása. Mivel napi szinten járok arra, adta magát, hogy a rendelkezésemre álló kreatív eszközökkel dokumentáljam a folyamatot, és Napi Kalef címen egy különálló mikroblogot szenteltem a tér átalakulásának - most egy csokorba gyűjtöm az eddigi változásokat.

Fent: a kiindulási állapotok 2015. január 18-án.

Az első 10 nap: a gombák viszonylag hamar eltűntek... (Ha Index-címlapról jöttél, és nem mennek a GIF-ek, kattints ide, és jó lesz)

 

...majd újabb 10 nap múlva a felüljárótól is elbúcsúzhattunk.

 

Március közepére már az egész tér egy háborús övezetre kezdett emlékeztetni, ekkor került ki a GreyVshopnak köszönhetően a fix kamera, mely azóta a nap 24 órájában rögzíti a téren zajló eseményeket.

 

Március végén egy kisebb hegyet kezdtek építeni az egykori 61-es és 59-es villamosok pályái helyén, ami egyébként a látványterveken egyáltalán nem szerepel. Vajon mi lehet a célja akkor? 

 

Áprilisra teljesen eltűnt a villamosalagút:

 

 

Májusra pedig szépen lassan kizöldült minden, és néhány II. világháborús bomba keltett riadalmat a teret szegélyező házakban élők körében.

 

Ritka pillanat: töküres tér a hétfő délutáni csúcsforgalomban (bombariadó, 2015. május 11.)

 

Közben persze folyamatosan forog a videó is a fenti kamerával, mely eddig szépen teszi a dolgát, pedig átélt már pár viharos napot.

 

Folyt. Köv...

A bejegyzés trackback címe:

https://greyhound.blog.hu/api/trackback/id/tr757472628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.19. 15:06:11

Ez nem felújítás, hanem rombolás.
A fideszes söpredék tombolása, hogy eltüntessenek mindent, ami a komcsi előéletükre emlékeztet. Lásd még Kossuth téri rombolás, Városliget várható tönkretétele, Ganz műemlék épület lebontása stb.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2015.05.19. 18:20:42

@pythonozok: Ahogy a Moszkva tér kinézett a felújítás előtt, annál csak jobb lehet, bármi is lesz a vége. A Ganzot én is sajnálom (pöpec hangszigeteléssel el tudtam volna képzelni koncertek és egyéb rendezvények helyszínként, mint mondjuk a Syma csarnok) de a Kossuth tér nekem például kifejezetten tetszik. Persze, talán abból is ki lehetett volna többet is hozni, de az eredeti állapotokhoz képest kifejezetten üdítő. Maradt volna a régiben?

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.19. 18:39:38

@Gery Greyhound (3): Kossuth tér? A kiirtott fák, az eltávolított szobrok... Ha neked ez tetszik...

mnandy 2015.05.20. 09:41:26

Gery, hagyjad. "Amit a fidesz csinál, az csak rombolás lehet."
Van, aki tényleg ennyire be van csőlátásosozódva..

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.20. 09:52:37

@mnandy: még véletlenül sem arról van szó, hogy ti fidesz birkák lelkesen tapsikoltok mindenhez, amit az elvtársi maffiátok művel...
Bezzeg ha a maszop rendezett volna ilyen ámokfutást, már lángokban állna a főváros.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2015.05.20. 10:10:06

@pythonozok: Én, mint Fidesz-birka, hát ez LOL :)

Nem mindenki ilyen egybites gondolkodású, hogy egyik oldal = jó, másik = rossz. Nekem az a lényeg, hogy végre valaki hozzányúlt a Moszkva térhez, ami már minimum 10-15 éve időszerű volt, mert kevés lepukkantabb lepra hely létezett a városban ilyen frekventált környéken, mint a Moszkva.

Shopping 2015.05.20. 10:38:01

Építész szemmel, az összes "felújításnak" egyetlen célja van, -minél több pénz elköltése.

Minden más, -funkció, látvány, stb.- csak másodlagos tényező.

Elvileg örülni kéne a sok megújuló köztérnek, de hozzáértő szemmel inkább csak a pazarlást, és az elveszített lehetőségeket látja az ember... :(
(Pártállástól függetlenül )

na-ki 2015.05.20. 11:00:20

A volt Ganz épületek helyét jelölték ki a tér építéséhez használt holmik és gépek, valamint az ott dolgozók járművei részére. Azért, hogy megfelelő sávszámot és megfelelő sávszélességet tudjanak kialakítani.
No ott nemigen látni személy és kisteherautót, valamint kisbuszt. Azok mind a téren, az építkezés környékén parkolnak!
talán néhány betongyűrűt lehet látni.

Szóval mikor éri el a BKK azt a célt, hogy a téren ne a munkások járművei okozzák a legnagyobb torlódást?

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2015.05.20. 12:13:41

@Shopping: A Moszkva térrel kapcsolatban én inkább pont azt érzem, hogy túl spórolósra sikerült (ahhoz képest, hogy máshol mennyivel több pénz folyik el mennyivel nagyobb baromságokra) a tér jelentőségéhez képest meglepően keveset költünk rá. Olyan dolgok maradtak ki, amik az eredeti tervben szerepeltek, és jók lettek volna: fedett BKV-buszpályaudvar, villamosok és a fogaskerekű bevezetése a föld alatt a tér közepére a metróval közös aluljáróba, széna téri metrókijárat és lift, illetve a Csaba utcai lépcső helyére tervezett alagút.

para_noir 2015.05.20. 12:16:32

@pythonozok: a tér nem feltétlen egyenlő a füves-fás parkkal. Nekem is tetszik a Parlament mostani környéke, tiszta, átlátható, az épület áll a fókuszban, és oda sok fa egyébként sem kell, mert tipikusan az a funkciója, hogy nézd a Parlamentet, fotózz, és negyed/félóra múlva menj tovább, ez nem füvön fekvős, sörözős, piknikes közpark, hanem Bp egyik fő látványosságának nézőtere.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.20. 12:23:18

@pythonozok:

Igen, én is úgy tudom, hogy Orbán építette - még komcsiként - a metrókijáratot! Ezért építetteti most át. A másik titkos ok meg az, hogy sok balliba járt oda gágogni, most Orbán antigágogás antennákat szereltet oda, hogy így is nehezetítse a demokratikus ellenzéket!

De nem gond, júniusban vitanap lesz erről az Európai Parlamentben.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2015.05.20. 13:06:35

@maxval bircaman szerkesztő: annyi helyen olvasom az agymenéseidet napi szinten, legalább a saját blogomon hadd ne kelljen.

Velemenyem szerint.... 2015.05.20. 13:12:01

A Moszkva tér nem csak nagyon rég időszerű, de építészetileg az egyik legnehezebb kihívás, ennyire eklektikus tere kevés van Budapestnek (a lehetelen Postapalota, a valószínűtlen Hattyúház, a modern Mammut komplexum és a semmilyen sílusú századközepi bérházakhoz nem lehet igazodni egyszerre).

Én nem hiányolom a Ganz épületeket, de nem baj ha valami normálisat tesznek a helyükre. A Hattyúház pl akármekkora fantasy, beilleszkedik és stílusos, műveletlenebb turista érdeklődött már, hogy hányszázéves :)

Itt az ideje új teret csinálni az új névhez :)

@pythonozok: alapjában véve necces a kommented, süt belőle az irígység. A lényeg az, hogy végre valami történik. A másik gárdának volt 8 éve erre, nem tettek semmit csak igérgettek. Összesen egy 5-6as felújítás tellett tőlük, meg elkezdték a Margit hidat.

Itt végre megvolt a várkert bazár, alapjában véve az egész V ker egy nagyon szép hely lett, nyugati szemmel mérve igazi belvárosa egy vilgávárosnak.

vilagpolgar 2015.05.20. 13:25:19

Én komolyan nem értem, hogy miért téma ez folyamatosan. Hogy kéne kinéznie egy teljes felújításnak?
Csinálják, haladnak vele. Ilyenekbe belekötni hogy mi az a földkupac ott... biztos oka van hogy ott van. Akinek már volt köze valós projektekhez az tudja hogy a valóság és a tervek az két külön dolog. Az a dolga az építésvezetőnek, hogy irányítsa ezeket a folyamatokat.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.20. 13:32:08

@Gery Greyhound (Az eredeti, 1998 óta):

Pedig nagy megtiszteltetés, ha valakinek a blogján személyesen az igazmondó, mélyelemző Birca szól hozzá...

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2015.05.20. 13:48:10

@maxval bircaman szerkesztő: Még nagyobb megtiszteltetés lenne személyesen kibannolni a Magasságos Mélyelemző birkát az internet egy ilyen kicsiny szegletéből, de egyelőre nem teszem.

@vilagpolgar: Nincs ezzel gond, csak érdekes. Márciusban kiásták és lealapozták az új villamosmegállókat (legalábbis nekem úgy tűnt) aztán betemették, majd ráhordtak párezer köbméter földet. Lehet, hogy ez csak nekem, laikusként tűnik furcsának, de végülis ha határidőre kész lesz, akkor tőlem ideiglenes stadiont is építhetnek addig a térre, csak ne kerüljön túl sokba :)

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2015.05.20. 13:56:22

@Velemenyem szerint....: Én úgy tudom, a Millenáris parkot fogják kiterjeszteni az egykori Ganz-területen, legalábbis az épületek bontását azzal indokolták, hogy amiatt nem tud szellőzni a Margit körút környéke, így minimum fura lenne, ha valamit mégis építenének a helyére.

A várkert bazár azért egy elég vicces sztori, pláne, hogy Orbán szerint a kormányzás szimbóluma az a kínlódás, ami ott megy. De tény, hogy ugyanaz volt ott is a helyzet, mint a Moszkva téren, tényleg szégyenteljes állapotok uralkodtak ott, ami nem méltó Budapesthez.

@para_noir: Maximálisan egyetértek, aki fák árnyékában akar hűsölni a fűben, annak ott a Margitsziget vagy a Városliget, esetleg az Erzsébet tér, vagy a Gellérthegy-Tabán-Krisztina kert-Vérmező zöld sáv, negyed órán belül mindegyik elérhető tömegközlekedéssel.

♔bаtyu♔ 2015.05.20. 14:09:12

A Várkert bazár szerintem nagyon is korrekt lett, főleg, hogy össze is kötötték a Várral. Abban inkább az a probléma, hogy nincs igazán funkciója, nincs benne élet. talán egy jó szervező kellene oda.

A Széll Kálmán térnél túlzottnak érzem a nosztalgiát, nem volt ott globálisan semmi értékes. nem is így csináltam volna meg, hanem inkább a környékhez igazítottam volna a kinézetet, azaz afféle díszesebb századfordulós feeling. Akár még modern felfogásban is.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.20. 14:30:40

@Gery Greyhound (Az eredeti, 1998 óta):

Aki engem kitilt, az hanyatlásnak indul. Szóval ne tedd, mert kár lenne a blogodért. Be is tettem már a könyvjelzőbe.

EuroAstra · euroastra.hu 2015.05.20. 15:01:55

Nos: A lebontott Ganz helyén t9bbszintes mélygarázs lesz, felette közparkkal. Ha kész a tér átépitése. Nagyon helyes, mert ezzel a Margit körút hegyek irányából történő szélcsatornája ismét megnyilt. Most már nem olyn penetráns, mert a szél kifujja. A tér átépitésében attól félek, hogy szép lassan le fog pukkanni minden ami extra látványosság, a betonba öntött LED lámpák, az uj óra stb. Ilyen szétrohdását láthatjuk már a New York szálló környékén. A fék majd a mammut melletti közparba kerülnek a garázs tetejére. Ami problémás, hogy nem lehet három lábban lejutni a metroba (mozgássérültként) Az aluljárokat is azért szüntetik meg, mert nem tudnak akarnak liftet beszrelni. Egy aluljároba annyiszor 2 lift kell, amennyi feljáráata van. Mininyúl. No meg az alujárok közbiztomnsága is katasztrojka. Különösen ha népnemzeti hatrányos entitások lakják be. A hajláktalanokkal semmi baj, legfeljebb nem lehet tölük közlekedni. A moszgássérüétek számára legjobban bejárható a 4-es metro, ha muködik benne a lift. és a Vámház téri csarnok, ahol belül szintén van lift. Ilyenekre is kell gondolni. Visszatérve a Széll kálmán térre félek az elsivatagosodásátol. A parlamenti Kossuth térnél nem, mert ot a presztizs miatt a hibákat folyamatosan javitani fogjak. De a Széll kálmán téren. Átadjak. Majd megint átadjak. Majd harom éventa atadjak. Jobbik esetben. Jelenleg katasztrofális a helyzet.

mestska · http://cities.blog.hu 2015.05.22. 23:20:47

a rézsűk menti cölöpfal építése miatt épült a "domb", oda fog felmenni a cölöpözőgép.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2015.05.22. 23:37:15

@mestska: Köszönöm a felvilágosítást. Néha olyan jó lenne, ha az érdeklődő civil is tudhatná, hogy mi miért történik (puszta kíváncsiságból)

Vili Doli 2015.05.25. 13:00:51

Pedig az a lépcsős felüljáró túlélte a világháborút...

www.youtube.com/watch?v=XHJOHL9rVzk
süti beállítások módosítása