Gery Greyhound

Greyhound VR: itt az első "sufnituning" 360 fokos panorámavideó

2016. június 07. - Gery.Greyhound

2016 nyarán 10 éves a Best of Gyurcsány, a mai szemmel nézve megmosolyogtatóan gagyi, mégis az első komolyabb sikert arató Greyhound-videó. Ez a 10 évvel ezelőtti siker tudatosította bennem, hogy érdemes a jövőben ezzel foglalkoznom, és azóta is folyamatosan kísérletezgetek újabbnál-újabb mozgóképes technikákkal. Most valami egészen brutálisan zúzós cuccot sikerült összerakni - és ez még csak a kezdet!

ttcm-360.jpg

Sokáig nem láthattatok tőlem sajátgyártású anyagot (hogy miken mentem át a 2010-es a mi éveink óta, arról majd részletesen hamarosan írok) de most beindítottam a gőzhengert: alig két hete került ki a nagyszabású, 14 hónapot felölelő timelapse a Széll Kálmán Tér felújításáról, a mostani videó pedig olyasmi, amit Magyarországon eddig kevesen csináltak. Egész pontosan egy darab magyar előadóról tudok, akinek van ilyen videója, ő pedig sokmilliós költségvetéssel dolgozik, emellett olyan gigacégek támogatását élvezi, mint a Fidesz Telekom és a Samsung. Ehhez képest szubjektív véleményem szerint az ő videója unalmas, és még a dal is borzasztóan rossz. :)

Update: kaptam mégegyet, ami pont néhány nappal azután került ki, hogy mi végeztünk a felvétellel. Ez a videó viszont egyáltalán nem aknázza ki a 360 fokban rejlő lehetőségeket, hiszen csak egy helyen van történés, körbenézve semmilyen plusz élményt nem ad...

Bár maximalista vagyok, és kritikus a saját munkámmal szemben, ebben a videóban is van hiba bőven, de kicsit mégiscsak büszke vagyok arra, hogy ezt így sikerült öszerakni (kb mint ha egyedül állnék a focipályán a Real Madrid ellen, és így sikerült volna gólt lőni kisebb-nagyobb botlások közepette) és hatalmas köszönet a The Tumor Called Marla zenekarnak, hogy önként vállalják a kísérleti nyúl szerepét - ez ugyanis erősen kísérleti projekt, élesben most először csináltam ilyet, méghozzá úgy, hogy kizárólag internetes tutorialok álltak rendelkezésre. Fogadjátok hát szeretettel Magyarország tudtommal második harmadik, de az első igazán mozgalmas 360 fokos videoklipjét: hangerőt fel, teljes képernyő, és hadd' zúzzon. Számítógépen az egér bal gombját nyomva tartva tudsz körbenézni, a legjobb élményt viszont okostelefonon, YouTube-alkalmazás használatával nyújtja: ha van giroszkóp (forgásérzékelő) a telefonodban, teljes képernyőre váltás után a telefon forgatásával tudsz körbenézni. Ha nincs gyro, vagy csak nem akarod, hogy hülyének nézzenek a villamoson :) akkor az ujjaddal is huzigálhatod ide-oda minden irányban.

A videó egyébként 6 darab Xiaomi Yi Sports akciókamerával készült, amiket egy egyedi tervezésű 3D-nyomtatott tartó fog össze. A 6 kamera 6 különálló felvételt készít, melyeket egy speciális szoftverrel (brutális mennyiségű munkával és nagyteljesítményű Core i7 processzor használatával is több 10 órát igénybe vevő renderelésre - amikor a gép lejátszható videófájlt állít elő a projektből - várakozások árán) lehet összeilleszteni. Azért esett a választásom a Xiaomi kamerára, mert kedvező árához képest meglepően kiváló képminőséget nyújt, ráadásul "hekkelhető" a szoftvere, és a 360 fokos videóhoz szükséges beállítások is előcsalogathatóak belőle. Az Ákosék által használt technikához csak a kameratartó kerül 500 dollárba (és ez még nem a vízálló verzió, amit szintén tervezek) ennyiből nekem a 6 kamera kijött, a 3D nyomtatás segítségével pedig nemhogy 500, de 50 dollár sem volt az alábbi képen látható, hasonló "tudású" csodálatos szerkezet - a két videó minőségét pedig bárki összehasonlíthatja.

A 360 fokos videókban bőven van még potenciál, ez a mostani felvétel csak az első szárnypróbálgatás: több és jobb kamerával nemsokára elkezdem a VR (Virtual Reality) videókkal való kísérletezgetést, ami VR szemüveggel nézve teljesen olyan élményt nyújt, mint ha ott lennél. A 360 fokos videó ugyanis Ákosék állításával szemben nem VR: ahhoz az kell, hogy a jobb és bal szem más-más szögben lássa a teret (ahogy a valóságban is) ehhez pedig kétszer ennyi kamera, és sokszor ennyi munka és még több türelem szükséges. De állok elébe, hiszen miután láttam ilyen valódi VR videót, meggyőzött, hogy ez a jövő, én pedig nem csak szemlélni szeretem a jövőt, hanem aktívan részt venni az alakulásában. :)

Ha szeretnél 360 fokos panorámavideót (én nagyon szeretnék ilyeneket csinálni) vagy bármilyen mozgóképes hókuszpókuszt, és fizetni is hajlandó vagy érte, sokat segítenél, hogy a jövőbeli, ennél is komolyabb terveimet megvalósíthassam. Ha van elképzelésed, csak írj a gergely.tomanovics@greyvshop.hu címre, megbeszéljük! :) Ha pedig érdekel, hogy a VR és a drónprojekt mellett mik készülnek még a boszorkánykonyhámban, kövesd a Greyhound Látványképséget a Facebook-on: https://www.facebook.com/greyhoundlatvanykepseg 

Ha tőlem vásárolsz Xiaomi vagy SJCAM kamerákat, azzal szintén sokat segítesz: nem egy multicég igazgatóját segíted hozzá, hogy a 3 éves BMW-jét újra cserélje, hanem személyesen engem, hogy jobb kamerákkal, drónokkal, erősebb számítógéppel és hasonló technikai fejlesztésekkel még több, még látványosabb, még ütősebb videókat tudjak gyártani - 2018-ra talán még a régóta beígért Fidesz-elszámoltatást is ;) Klikk: greyvshop.hu - nemsokára jelentősen kibővülő árukészlettel!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://greyhound.blog.hu/api/trackback/id/tr358783970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Itsuka 2016.10.06. 15:16:05

Csak afigyelmedbe ajánlom: a GreyVshop tanusírványa okt 5- én reggel lejárt. A Firefox nem hajlandó csatlakozni. Üdvözlettel: I.P.

whale 2018.02.26. 17:59:09

Mivan fideszcsicska? Hol van a Best of Orbán? Elmész te a .....

marosy 2018.05.01. 12:19:03

@whale: Te meg elmész az útszéli anyádba.
süti beállítások módosítása