Gery Greyhound

Bréking: a pénzügyminiszter beszólt "A mi éveink"-re (mi meg visszaszólunk)

2010. március 11. - Gery.Greyhound

Jó látni, hogy az összes létező csatornán terjed a kisfilm (80.000 felett a nézők száma, a videó feltöltése utáni második(!) napon), és a lelkes önkéntes terjesztők minden lehetőséget megragadnak arra, hogy a kormányhoz is eljuttassák azt. A kapcsolat.hu-ról ugyan negyed óra alatt törlik (kár is próbálkozni vele, én 14 perc után kaptam a moderálási értesítőt, az indoklás: "Korábban már törölt tartalom újra közzététele", de Mesterházy Attila Facebook-lapján továbbra is ott virít a videó, és a pénzügyminiszter blogjára is bekommentelte valaki a mi éveink linkjét - a dolog pikantériája, hogy ez a valaki Bodoky Tamás, egyébként az Index nevű liberális hírportál újságírója. :)

Alább a pénzügyminiszter úr válasza:

(...)szívesen látok egy 2009-2010-et megint más orzágokkal való összehasonlításban, mindjárt kiderülne, hogy adósságnövekedésben, munkanélküliségben, adóterhelésbeli illetve versenyképességbeli változásban bőven megállja a helyét a teljesítményünk a régióban.
Valaki egyébként sok energiát szánt erre az anyagra, nagy kár ezért, hogy több helyen rossz számok vannak benne. Az ilyesmire érzékeny vagyok, mert az elmúlt egy évben nagy hangsúlyt fektettem arra, hogy mindig a precíz, tényszerű adatokat tegyük közzé, és nem igér sok jót, ha a látszik, hogy aki most a hatalomra készül, az a hatalom megszerzése érdekében ugyanúgy manipulálja a számokat. És most nem csak arról beszélek, hogy az olyan számok, minszerint hány magyarnak nincs barátja, igen csak szubjetívek. Vagy, hogy amikor a magyar adatokat hasonlítják másokhoz, akkor azok a példák mindig kimaradnak, akiknél jobban vagyunk, ahelyett, hogy a korrekség kedvéért minden mutató tekintetében ugyanahhoz az országcsoporthoz mérnénk magunkat. De ezen túl még durvább “trükközés”, hogy ahol mondjuk 2008-ról 2010-re jelentősen javultunk (pl. az átlagbéren az adóék 54%-ról 9%-kal 45%-ra csökkent), ott egész véletlenül a 2008-as és nem a 2010-es adatot tüntetik fel. Szóval csak bízzunk benne, hogy a választások után nem az adatmanipuláció tér vissza, hiszen én magam sok energiát fektettem abba, hogy annak a gyanújától is megszabaduljunk.

Tisztelt Oszkó Péter úr, kérem engedje meg, hogy a videó készítésében részt vevő alkotók egyikeként válaszoljak.

Először is, a Dogbyte falka nem készül hatalomra jutni. Lehet, hogy a két kutyának összesen két farka van, és így már majdnem olyanok vagyunk mint a Kétfarkú Kutya Párt, de még az is csak majdnem párt, mi pedig még annyira sem.

Másodszor: szívesen összehasonlítjuk hazánkat más országokkal is, például, bizonyára Magyarországon jóval kevesebben haltak meg krokodilharapás vagy cápatámadás következtében, mint teszem azt, Ausztráliában. Mi inkább Európánál maradtunk, és azon belül is főleg a régióval próbáltuk összehasonlítani a helyzetünket - ahol pedig volt rá mód, ott saját magunkkal. Igen, betehettük volna például hogy 1998 és 2002 között az államadósság folyamatosan csökkent, de ennyire nem akartuk a nézők szájába rágni az egyértelmű tényt, hogy az MSZP-SZDSZ kormányzását megelőző időszakban lényegesen jobban haladt az ország szekere.

Vagy hozhatunk szimpatikusabb számokat, valamelyik párt kampánykiadványának mintájára, ahol azt ecsetelték hogy egy kétkezi munkásnak ma negyedannyit kell dolgoznia egy TV-ért, mint 2002-ben. Ez tulajdonképpen nem hazugság, ugyanígy az sem, hogy ma 200 gigás hordozható zsebméretű merevlemezeken szállítjuk a nagyméretű adatállományokat, bezzeg Orbán Viktor kormányzása idején, még 1.44 megabyte-os floppy lemezekkel szenvedtünk, sőt, internet se nagyon volt, ami volt, az is sebességben 1 százaléka, árban duplája a mai átlagnak... De azért felmerül a kérdés, hogy ennek van-e bármi halovány köze az aktuális kormányhoz, vagy csak az úgynevezett technikai fejlődés hozta magával.

Harmadszor: ha a videón szereplő adatok manipuláltak, akkor elnézést kérünk, és megígérjük hogy megtesszük a szükséges lépéseket azok ellen, akik ezeket a manipulált, hamis számokat közzétették és így félrevezették a lakosságot. Még nem tudjuk, hogy miként pereljük be a KSH-t, a PSZÁF-et, a WHO-t, az Eurostatot és más hazai illetve külföldi statisztikai és elemző csoportokat, de ha valóban hamisak az általuk közzétett adatok, akkor megszorongatjuk a tökeiket. Ugyanis filmünkben kizárólag az általuk hitelesnek kikiáltott adatokkal dolgoztunk, a film blogjának források rovatában fel is tüntettük az egyes statisztikai táblákra lebontva az adatok származási helyét - ezt bárki leellenőrizheti.

Negyedszer: "54%-ról 9%-kal 45%-ra csökkent" - ha most én matematika tanár lennék, Ön pedig a tanítványom az általános iskola 8. osztályából, akkor simán rávágnám, hogy ülj le fiam, elégtelen - de mivel nem ilyen viszony van közöttünk, inkább türelmesen elmagyarázom. 54-nek a 9 százaléka 4,86, és ha ennyivel csökkentjük az első számot akkor 49,14 a végeredmény. Úgy érzem, mindenkinek illene legalább a "százalék" és "százalékpont" kifejezések jelentésével tisztában lenni, ha pénzügyminiszter az ember akkor pláne.

Végül pedig, ha már így belefolyt a dologba, mostantól nagyobb figyelemmel fogjuk követni konkrétan az Ön munkásságát is, különös tekintettel az ezévi, 2010-es költségvetésre, az abban szereplő számokra és azok teljesülésére. De csak mert túlságosan pitiánernek és magas labdának gondoljuk, ha az épülő villájával kapcsolatos botrányról és az azzal kapcsolatos adathamisításról csinálnánk egy filmet.

Amúgy pedig további jó munkát kívánunk a hátralévő hivatali idejére :)))

A Dogbyte falka nevében: Gery Greyhound

A bejegyzés trackback címe:

https://greyhound.blog.hu/api/trackback/id/tr71831501

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A mi éveink – Magyarország manipulált számokban 2002-2010 2010.03.24. 13:12:18

Egy dolgot szeretnék előrebocsátani: az, hogy valaki propagandavideót gyárt, nem bűn. Ez is egy létező foglalkozás, én személy szerint – statisztikusként – biztos nem űzném, mert felfordul a gyomrom, ha arra gondolok, hogy az lenne a munkám...

Trackback: Feljelentés Hágába! (Szigorúan terjeszteni!) 2010.03.11. 18:52:51

International Court of Justice Banki Adósok Érdekvédelmi Peace Palace Szervezetének2517Kj The Hague Képviseletében The Netherlands Kásler Árpád (elnök)5711 Gyula, Fehér-Körös u. 69.Magyarországemail:kaslerarpad@yahoo.comTisztelt Hágai Nemzetközi Bírósá...

Trackback: A mi éveink: a világ egyik legnézettebb videója 2010.03.11. 18:17:16

  Erősen kezdett Gery Greyhoundék A mi éveink – 2002-2010 videója, ami Oszkó Pétert is megihlette. A YouTube (nem teljesen valósidejű) statisztikái szerint eddig 83 ezerszer nézték meg a klipet, ami önmagában is szép szám, de érdem...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

StavrosMenace 2010.03.11. 15:51:00

osztópeti nem tud számolni

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.03.11. 16:00:56

"54%-ról 9%-kal 45%-ra csökkent"

szégyen

Forradalmi Falhozállítási Bizottság 2010.03.11. 16:27:04

Van ez az izé, a Deloitte, a Postabank, meg az 50 milliárd esete.

vastagbor.blog.hu/2010/02/10/nagy_peter_koszonjuk

Erről is lehetne kisfilmet csinálni, vagy inkább csak 'trailer'-t, amolyan amerikáner tárgyalótermi stílusban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.03.11. 16:30:44

@eric: öreg? egy taknyos kis nímand.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.03.11. 16:47:25

Komolyan azt hiszik, hogy ma még meg lehet az embereket vezetni?? Amikor minden adat elérhető?
Gratula Gery!

Furamadár 2010.03.11. 16:50:48

Ez aztán ciki, pénzügyminiszterként bukni matekból... :P

Oszkó Péter 2010.03.11. 17:24:58

Kedves Dogbyte falka!

Hagy válaszoljak az észrevételeikre, ha már így beszélgetésbe elegyedtünk egymás blogján.

Az első megjegyzést elfogadom, bár szemben velem, aki saját polgári nevem alatt írom le a véleményemet, az Önök neve kevéssé beazonosítható, tehát egész nyugodtan gondolhattam, hogy a filmjük része valamelyik párt propaganda tevékenységének, sok példát láttunk már rá, hogy kampányidőszakban "véletlenül" megszaporodnak az önálló civil kezdeményezések. De ha állítják, hogy jelen esetben tényleg puszta civil véleményük kinyilvánításáról van szó, készséggel elfogadom.

Második megjegyzésükből viszont úgy látom, nem értették meg az aggályomat. Ha Magyarország különböző mutatószámait más országokéval hasonlítjuk össze, akkor úgy korrekt, hogy minden összehasonlításban ugyanazt az országcsoportot használjuk. Lényegesen torzabb eredményre vezet, hogy mindig más országokat válogatunk, például a tanárok fizetésének összehasonlítására összeválogatjuk azokat az országokat, ahol magasabb az átlag, mint nálunk, az adóterhelésnél megint azokét, ahol alacsonyabb, mint nálunk és közben gondosan kihagyjuk azokat az országokat, akik esetleg mögöttünk lennének a sorban. Ez így meglehetősen manipulatív, bár kétségtelenül hatásos eredményre vezet. Szó nem volt arról, hogy olyan mutatószámokat hiányoltam, amik irrelevánsak a hazai gazdaság megítélése szempontjából, ha így olvasták a megjegyzésemet, akkor félreértették.

Harmadik megjegyzésükben sem arra reagáltak, amit én kifogásoltam. Konkrét példával érzékeltettem, hogy mi a bajom: 2008-as adatot tüntettek fel az adóterhelésre, miközben a 2010-ig tartó időszakot értékelik. Az adat jó, valószínűleg hiteles forrásból származik, csak éppen nem arra az évre vonatkozik, mint amit a film jelez. 2010-re ez az adat lényegesen javult, de ezt elfelejtették megemlíteni.

A következő megjegyzésben van némi önellentmondás, kétségtelenül pongyola volt a százalékokkal kapcsolatos megfogalmazásom (mentségemre legyen mondva, én a telefonomról blogolok és az ember önkéntelenül is keresi a rövidebb formulákat), de ahogy írták, legfeljebb az vethető a szememre, hogy nem írtam ki a százalékpont kifejezést, s a dolognak semmi köze ahhoz, hogy hogyan tudok számolni.

Azt megköszönöm egyébként, ha a 2010-es költségvetési számok teljesülésével kapcsolatban külön propagandatevékenységet folytatnak, hiszen az eddigi havi adatokból is jól látszik, hogy helyesek voltak a prognózisaink (ahogy 2009-ben is). Mivel jelezték, hogy nem pártpropagandát folytatnak, hanem puszta civil lelkesedésből fordítanak ilyen mértékű időt és erőforrásokat az ismeretterjesztésre, feltételezem, hogy minden ilyen munkájuk híven tükrözi majd a valóságot, hiszen nem lenne okuk olyan állításokat tenni, hogy a számok nem teljesülnek, ha valójában ennek az ellenkezője válik bizonyossá.

Üdvözlettel:

Oszkó Péter

proto-n 2010.03.11. 17:34:16

jó, azért ez kicsit demagóg

ha 54%-ról csökken 9%-kal, akkor az nyugodtan jelentheti a 45%-ot is, mert ha az 54%-ot tekintenénk 100%-nak, akkor valószínűleg nem 54%-nak hívnánk
tessék már észrevenni, hogy nem az adóék x%-val csökkent, hanem az adóék csökkent x%-kal

ha azt akarnánk kifejezni amiről te beszélsz, azt én úgy mondanám, hogy az adóék 54%-ról a 9%-ával 49.14%-ra csökkent

de mégegyszer, ha azt írta volna, hogy "54%-ról 16.6%-kal 45%-ra csökkent", abba nem kötnél bele? és amúgy nem hangzana jobban a 16.6%-os csökkenés?

nem mintha én kormánypárti lennék, de ne abba kössünk már bele amibe egyszerűen demagógia belekötni

mintha nem lenne elég tényleges gond

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2010.03.11. 17:34:45

Egyrészt szerintem jófej Oszkó Péter, hogy válaszol, másrészt annyira csodálkozom, hogy ráér erre...

stikasz_1 2010.03.11. 17:40:17

@lelkylola: Nem mindegy? Jelentéktelen figura, egy múlva a létezésére sem emlékszünk. Gondolom úgyis teleportálják valami nemzetközi szervezethez, érdemei elismerése mellett.

No-spa · http://adlibitum.blog.hu 2010.03.11. 17:41:50

@lelkylola: jófej? ha jó fej lenne nem asszisztálna ennek a tolvaj bandának.

SiKom 2010.03.11. 17:42:40

@Oszkó Péter:
Ha ön tényleg Oszkó Péter, akkor respect.

De ez sem menti a menthetetlent. Jogos, hogy a videó néha válogat, és manipulatívan. De még mindig több benne az igazság, mint bármelyik MSZP-SZDSZ-es szövegben.

Másrészt idén az éves hiány 40%a már összejött. Több mint 1 millió ember (család) BAR listás!

Vannak itt még fekete számok, ehhez kevés szépítés az adóátrendezés (ugye, ugye, ingatlanadó is lett volna!)

Oszkó Péter 2010.03.11. 17:43:01

Bocsánat, azért annak érdekében, hogy a véleményem teljeskörű legyen, azt azért hozzá kell tennem, hogy a film kivitelezésben hihetetlen igényes és hatásos volt (már csak azért is gondoltam profi propagandisták művének), úgyhogy szerintem leginkább ennek köszönhető, hogy ilyen sebességgel terjed.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.03.11. 17:46:58

@Oszkó Péter:

Miniszter Úr!

Csak egy rövid kérdésem van:
Ön szerint jól áll Magyarország pénzügyileg?

aliglajos 2010.03.11. 17:48:33

Mekkora királyság a lakossági hitelállomány begyúrása is! A csapadékos napok száma nem mőtt?

Kövér_Agár 2010.03.11. 17:48:54

@lelkylola: Mert már csak a derű óráit számolja! :-)

Greyhound úr részére:

Kedves Agártárs! Le a kalappal Ön előtt az én falkám nevében is. (hátára hemperedik, mancsot emel , nyelv kilóg) :-)

Thresher 2010.03.11. 17:50:37

Szó mi szó, azért a videó vége tényleg nevetésre ad okot... Mi köze van a kormánynak a cukorbetegséghez? Vagy ők voltak azok aiki megtiltották hogy az emberek sportoljnak?

Melleselg sikeres embert nem lehet megvezetni statisztikákkal, minden adathalmazból két, teljesen ellentétes eredményt lehet kovácsolni, csak egy kis kevés ész kell hozzá?

dartsnyil 2010.03.11. 17:50:57

A BKV jegyek ára; cégfelszámolások száma; elvonások mértéke; államadósság; sportolók száma; tanári fizetés.. mind 2010-es évre (is) meg van adva a videóban, ahol meg csak 2009-es adat van, ott nem is nagyon lehet még 2010-esről beszélni...
Ha mindenhol 2010-es adatokat közölt volna a DogByte, akkor pedig feltételezem, hogy a válságra hivatkozva magyaráznák azt, és követelnék a korábbi adatokat.
Kedves Oszkó Péter... higgye el hogy 2002-től 2010-ig egy párt kormányzott, az MSzP, nem választható el a 2009-től 2010-ig terjedő időszak a korábbi éveiktől. Remélem ezt mindenki belátja.

matthaus 2010.03.11. 17:51:14

Ne bőszítsétek fel őket, mert a végén még megrendelnek egy válaszvideót 200 millióért...

Két megjegyzésem lenne, kedves OP:

"...és nem igér sok jót, ha a látszik, hogy aki most a hatalomra készül, az a hatalom megszerzése érdekében ugyanúgy manipulálja a számokat"

- Ugyanúgy, mint ki?

"Ha Magyarország különböző mutatószámait más országokéval hasonlítjuk össze, akkor úgy korrekt..."

- Ez inkább amolyan kérés: a "korrekt" szót nagyon kérem, legyen olyan önkritikus, ne használja. Pláne ne amolyan "jótanácsként".

M

Picsasereghajtó 2010.03.11. 17:53:42

Azt a leborult, mi megy itt... LOL XD :)))

Oszkó úr, Greyhound mint "kevésbé beazonosítható, kampányidőszakban "véletlenül" megszaporodó az önálló civil kezdeményezés" - az a Greyhound, a kampányidőszakban induló kezdeményezés, aki már az őszödi beszéd kiszivárgása előtt megjelent a placcon, és szállítja nekünk azóta is folyamatosan a jobbnál jobb gyurcsányos videókat, egyre professzionálisabb minőségben? Az a Greyhound a beazonosíthatatlan, akinek a Facebook profiljára ott a link a blog jobb felső sarkán, polgári névvel és fotóval, hogy szinte kiüti az ember szemét?

Miniszterkém, ezt buktad, ahogy április 11-ét is a pártoddal együtt, de szeretettel várunk az aznap esti utcabálra, amikor is ez a 8 év alatt meggyötört nép végre felszabadultan ünnepli majd meg azt, hogy elhúztok oda ahová az egykori koalíciós partner javasolta.

Claritas 2010.03.11. 17:54:44

Ha Ön tényleg Oszkó Péter, akkor furcsának tartom,hogy az ország rombadől, közben a pénzügyminiszter blogol. Délelőtt 10 óra körül... ha Ön nem Oszkó Péter,akkor szégyellje magát. Ha igen,akkor azonnal mondjon le. Az én értelmezésemben amikor valaki elfogad egy ekkora feladatot,az megtiszteltetés. Akkora,ami keveseknek adatik meg.Elvben csak a legjobbaknak.
Amennyiben Önnek egy gazdasági világválság kellős közepén munkaidőben blogolni van ideje, tegye meg az adófizetők kedvéért,hogy azonnal beadja a lemondását, és lehetőséget ad Önnél elkötelezettebb becsületes szakembernek arra, hogy az ország pénzügyeit irányítsa!

karandas 2010.03.11. 17:55:20

Kedves Oszkó Péter!

1.) Örülök, hogy ennyi szabadideje van.

2.) A "telefonomról blogolok" nehezen hihető/nem mentség. Az Ön által felügyelt APEH kevésbé pongyola számítások/megfogalmazás esetén súlyos milliókkal büntet.

Oszkó Péter 2010.03.11. 17:55:33

Sir Kommentor: Tényleg én vagyok és szívesen beszélgetek a számokról is. A hiányt is úgy kell nézni, hogy tavaly első negyedévre a hiány 60%-a jött össze, így tartottuk az éves célkitűzést. Ehhez képest idén több olyan tételt is kifizettünk már, ami tavaly ilyenkor fel sem merült (55 milliárd kamattöblet, 40 milliárd többlettámogatás a kórházaknak, közszféra bérkiegészítése, MÁV támogatás stb.) Szóval ettől még tartható lehet a hiánycél.
Fekete számok persze vannak ettől függetlenül jócskán, az elmúlt 80 év legnagyobb válságának közepén vagyunk, ráadásul Magyarországnak eközben komoly saját szerkezeti problémái is voltak (a kisfilmben tett csomó állítás igaz, én csak építő jellegű kritikát fogalmaztam meg :-)). A kérdés inkább az, mit csináljunk, hogy ez egyre kevésbé legyen így.

dartsnyil 2010.03.11. 17:55:53

Ami pedig a videó végét illeti, a cukor-, alkoholbetegekhez; dohányosok számához...stb.. azt kell mondjam, igenis köze van a kormányzásnak.
itt egy példa az 1000-ből.: a gazdasági romlással párhuzamban a közhangulat is romlik Mo.-n, én ezt egyértelműen látom. Ennek személyes hatásai lehetnek az emberekre..., és ez közvetlenül okozhatja az alkoholbetegek számának növekedése.
Ez nem ad nevetésre okot, és lehet hogy így egyszerűnek tűnik, de ez gyakorlatilag tényleg így van.

Picsasereghajtó 2010.03.11. 17:58:07

@Oszkó Péter: "A kérdés inkább az, mit csináljunk, hogy ez egyre kevésbé legyen így. "

Javaslom, hogy szerezzenek sok-sok Nokia dobozt, pakolják bele a holmijukat, és viszonlátás.

Thresher 2010.03.11. 17:58:18

Azért viccesek vagytok...Itt a lehetőség hogy egy (elvileg) hús-vér politkiussal vitázzatok, erre köpitek mint állat. Ha van rejta sapka akkor meg az a baj...

dianafan9 (törölt) 2010.03.11. 17:58:40

nagyon ott van ez a videó technikailag
a bajom az hogy jövőre lehet csinálni az ugyanilyen videót a fidesz nevével
a másik hogy kurvára manipulatívak az összehasonlítások de ettől még tényleg elbaszta az mszp
összességében a nyilvánvaló hibák ellenére mint például a barátok száma meg hogy túl hosszú egy nagyon színvonalas munka

ja és még egyszer: attól félek hogy a forradalmakat sosem a legrosszabb helyzetben lévők csinálják hanem a csalódottak, abból meg kurva sok lesz év végére

gitáros 2010.03.11. 17:58:57

Kár, hogy a teljes videó úgy, ahogy van, finoman szólva "adaptáció".
Nem hiszem el, hogy egyetlen önálló ötlet nem volt...

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.03.11. 17:59:00

@matthaus:

"Ne bőszítsétek fel őket, mert a végén még megrendelnek egy válaszvideót 200 millióért... "

A nap kommentje! xD

Callidus 2010.03.11. 17:59:14

Szivesen latnek egy osszefoglalot a rendszervaltastol kezdve. Mar csak a pontos kepalkotas kedveert.
Ha jol emlexem az ezredfordulo kornyeken voltak a legdurvabb Kaja Ibrahimok, meg ezusthajok, a debreceni 2milliardos terfelujitasok. Ami nekem akkor nem tetszett az az hogy teljesen hulyenek neztek es ugy huztak le, majd kiirtak az osszes buszmegallora az en penzemen, hogy milyen jo nekem.
Majd az orszag ugy dontott hogy koszi nem.
En meg ugy hogy Magyarorszag, koszi most nem.
Es eljohettem.
Aminek orulok.
Mar messzirol figyelve nekem az oszodi beszed egyfajta coming out, vagy eroszakolt megtisztulas lett volna, de letapostak, vissza a szonyeg ala az ott elmondottakat, kiemelve az eppen aktualis szlogent primitivbe.
Lehet tevedek, de az a deakne vasznanal sztori jutott eszembe, amit ha elmondanek olyan lennek mint a levegobe beszelo magyar megelhetesi politikusok.
Es nekem ugyfest jelenleg mind az, aki a vilag legszebb parlamentjeben ucsorog. Es buszke ra, pedig a mi penzunkbol zabal.
Ha sikerulne ezt az otthon kialakult beteg tekintelyelvuseget megszuntetni, ha a politikusok azok lennenek amik: KOZSZOLGAK es nem holmi mumajer foldesurnak hinnek magukat, ha nem tudnanak lopni, es nem kellene lopniuk a 4 evenkenti menekuleshez, na akkor rendbe jonne az orszag.
Tessek csak megnezni a parlament meretet, a benne ulok szamat, es osszehasonlitani mas orszagokkal.

Lehet kezdeni a svedeknel.

Oszko Peter beszeljunk nyiltan:
Ha kornyezetedben mindenki osszeszedi magat, ha a simliskedest megszuntetitek, adtok eselyt mindenkinek, es ujra tudasalapu tarsadalmat sikerulne teremteni, na akkor lehet hazamennek, es hazavinnem amit itt megtanultam.
De addig, baszhatjatok az adomat, pedig az az orszag iskolazott, az tanitott es nevelt fel, szegyellem magam hogy mas szureteli le a gyumolcsot, de meg mindig ugyerzem eletem egyik legjobb dontese volt otthagyni azt kulvarosi, eszrevehetetlen, telepisilt homokozot ahol egymast csapkodjatok a risszrossz kis muanyaglapatjaitokkal, es eszre sem veszitek hogy kozben a vilag felnott korulottetek.

Thresher 2010.03.11. 18:02:19

@Monkparakeet: Persze, gondolom Orbán alatt mindenkinek minden rendben volt az egészségügyi ellenőrzésen, meg az alkoholizmus is ismeretlen volt az országaban. Tudod, még szarabb is helyzet, az nem jelenti hogy korábban nem volt szar, csak azért mert kisebb volt a mértéke. Ha 10-szer pofon vágnak, akkor neked csak a 10-ik fáj?

Hagyjuk már ezt, ez a kormány rengeteg dologban hibás, de azért a jégverést nem kell rájuk bizonyítani.

Lomposfarkas 2010.03.11. 18:03:07

Kiváló válasz! Nem az Oszkóé...
A leköszönő kormány érdeme lehetne még, hogy nálunk sokkal több magyar él, mint máshol. Nem?
Bár az is egy érdekes statisztika lehet, hogy a rendszerváltás óta eltelt időszakban hányan mentek külföldre munkát vállalni.
De ez nyelvtanulás, tudás kérdése is, de érdekes lehet akkor is.

Callidus 2010.03.11. 18:05:11

Ja, a videorol meg annyit hogy egy kurvajol megcsinalt propaganda anyag civil kontosbe burkolva.

Ezzel meg a magat a "civil" megmozdulast is csirajaban sikerul korrumpalni.

Szar latni, de ennyire futja, meg "oldalazgatasra". Jobboldal baloldal blablabvbla.

Sracok! Nincsennek oldalak.
Mind magyarok vagytok, vagyunk.

Ha egy Londonnyi orszagot tovabb szeletelsz mi lesz belole?

Zsemlemorzsa.

Ez a cel?

StavrosMenace 2010.03.11. 18:07:38

@Oszkó Péter: ha ennyire jól tudjátok, hogy mi a baj, akkor miért kell lapítani, meg hazudni? miért nem mondjátok el kik a felelősők KC motoGP stb. ügyben? biztos a válság az oka meg az orbán, tökösen vállani kéne a dolgokat és akkor még talán menő is lenne

Rosenkrantz 2010.03.11. 18:08:33

Gurme, te vagy a közgazda, igazán hozzászól6nál végre...ne csak olvass

salytóskifli 2010.03.11. 18:09:48

Márpedig sajnos, ez a video manipulatív és azt is nehezen hiszem el, hogy ezt az iszonyatos munkát önként és dalolva végezték el. Semmi jót nem találtak, amit javult volna 8 év alatt? Az autópályáknál miért csak a költségeket számolják? Hol van az infláció vagy a külkereskedelmi egyenleg alakulása, vagy a családi pótlék?

Ezt nem azért mondom, mintha én híve lennék a kormányzó pártoknak, koránt sem, de az igazságnak sokkal nagyobb híve vagyok. Ez az összefoglaló akkor lett volna korrekt, ha igyekszik objektív lenni. Nem az, nagyon nem.

@Gery: hamis adatokat nem csak úgy lehet kreálni, hogy a számokat meghamisítjuk, hanem úgyis, hogy rosszakat alkalmazunk. Például nagyon furdalja az oldalam, hogy a reálnyugdíjak növekedésénél milyen évekkel és időpontokkal számoltak? Mert ugye a 2002 évvégi nyugdíj az nem a Fidesz érdeme... Korrektebb lenne 1997/12-2001/12-es időszakot nézni pl. Nekem nagyon gyanús, hogy pont a Fidesz alatt lett ilyen kiugró a növekedés.

Callidus 2010.03.11. 18:09:58

Hogy kinek a propaganda anyaga?

Nehez rajonni.

"Itt az ido" gondolkozni belaim..

Primko ez is, mint az elmult 20 ev.

Daihelyon 2010.03.11. 18:13:02

@Oszkó Péter:

Tisztelt Oszkó Úr!

Kérem soroljon fel 3(!) olyan Európai Uniós tagországot, ahol magasabb az adó és járulékterhek.

Kérem magyarázza már el a dolgozó rétegnek, hogy a szuper bruttósítás után valójában több pénz marad a zsebükben és csak képzelődnek mikor ennek ellenkezőjét tapasztalja.

Kérem magyarázza már el, hogyan függ össze 8(!) kormányzása és az LCD tv-k csökkenő ára.

Kérem magyarázza már el, hogyan lehetséges az, hogy már Ausztriába is átmenve megéri ott tankolni és tartós használati cikkeket (elektronikai termékeket) venni.

És egy kérdés:
Van értelme annak, hogy válaszra várjak?

Dr. Tom 2010.03.11. 18:13:03

Drága Péter!

Lényeg, hogy a sávolyi buli összejöjjön még, arra koncentrálj erősen. Utána ki tudja mikor lesz lehetőség rabolni.

Lordofearth 2010.03.11. 18:14:04

Nem tudom, nem tudom és nem tudom....tudjuk, hogy a számok kijöhetnek így is meg úgy is, és a végeredmény lehet jó is meg rossz is..írdatlan mennyiségű pénz van szerkezetileg rosszul elosztva, azon csodálkozom, hogy egyébként számokkal "jól bánó" emberek hogyan tudnak ilyen pocsék költségvetést és azon belül is "nem a termelést" ösztönző beruházásokat, olyan ingatlanfejlesztő projekteket támogatni, aminek a gyakorlati haszna erősen megkérdőjelezendő, Sávolyt pedig amatőrök döntötték el, az MFB..tudjuk, hogy az MFB és minden bank nagyon szigorú hitelezési politikát folytat. a hitel 3x-sára kér fedezetet..de z holtbiztos, hogy ebben a projektben nemhogy nincs meg, hanem annyit se ér,mint amennyit bele akarnak fektetni. Egy kieső község, egy gyenge Balaton környék ennyit nem ér. Vajon nem lett volna-e jó olyan helyre telepíteni, amely "rendes repülővel" megközelíthető, kész infrastruktúrája van, stb.

Visszatérve erre a filmre...én még ennyire jól megkomponált flash alapú filmmel nem találkoztam..tt látszik, ha profik csinálnak valamit, azt "el lehet adni"..de az országot nem profik juttatták ilyen mélyre"..hanem kalandorok

Daihelyon 2010.03.11. 18:15:06

Apropó, még egy kérdés:

Bajnai miniszterelnök úr melyik régióról beszélt, amiben Magyarország fogja tudni bevezetni elsőként az Eurót?

gaga 2010.03.11. 18:15:37

Párizsban 1 euró a metrójegy, amivel korlátlanul lehet utazni a tizenvalahány vonalon, pölö. Az IMF hitelt is hajlamos volnék a valóság részének tekinteni (hány úniós ország is volt kénytelen felvenni?)

Oszkó úr ne kommenteljen, hanem kormányozzon, bár az hungarikum, hogy egy adóoptimalizálóból csinálnak pénzügyminisztert.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.03.11. 18:15:45

@salytóskifli: Idézek a hivatalos amiéveink blogról, mert ott minden le van írva, meg kellene nézni. amieveink.blog.hu

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium kedvességének köszönhetően honlapjukon most is megtekinthető, hogy 1991-2002 között kormányzati ciklusonként összesítve hogyan változott a nyugdíjak reálértéke. Magyarul: melyik kormány alatt mennyivel nőtt vagy csökkent a nyugdíjak vásárlóértéke, másképpen: mekkora volt a különbség az adott évi (nyugdíjas) infláció és az adott évi nyugdíjemelés között.

Forrás: Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság,
a Magyar Köztársaság költségvetéséről szóló törvények,
a KSH által közölt inflációs jelentések

amieveink.blog.hu/2010/03/08/forrasok_3#14

PS. Egy rövid megjegyzés a minisztérium adatkezelési gyakorlatáról: a forrásoknál feltüntetett linkről 2009.06.23-án 14:58-kor töltöttük le első ízben "A nyugdíjak reálértékének, relatív reálértékének változása 2003-2008 években teljes nyugdíjas körben tett emelésekkel számolva" című, nyugdíj_real_9108_080613_SZMM.pdf néven akkor elérhető dokumentumot, amelyet a továbbiakban nevezzünk eredetinek. A megjelölt linken ez a dokumentum ma már nem érhető el - feltételezzük, e helyett akarták feltölteni "A nyugdíjak reálértékének változása 2003 és 2010 között" című dokumentumot. (A linket lásd a Források menüpont alatt "új, kozmetikázott adatok" címmel).
Ezzel önmagában nem is lenne baj, ha időközben valami furcsa úton-módon nem változtak volna meg a 2008 előtti időszakra vonatkozó adatok, és nem lenne nyilvánvaló a "Hogy is csoportosítsuk úgy az adatokat, hogy kevésbé tűnjenek ránk nézve cikinek?"- hozzáállás.

Dr. Tom 2010.03.11. 18:16:19

@Daihelyon: Az az EU 5.2 lesz, 2412-ben.

morpho 2010.03.11. 18:16:35

Ha semmi köze a kisfilmnek a fideszhez, akkor miért van odaírva a végére, hogy itt az idő?Nem ez van a fidesz plakátjaira írva véletlenül?Közben ugyanaz a gagyi fideszkommunikáció köszön vissza benne, amit négy éve nyomnak a gyerekek.Ráadásul sokkal több pénz van ebben a filmben, mint hogy egy vicceskedő csapat magánszorgalomból összedobná.A számok végtelenül manipulatívak.amikor odaírják, hogy megduplázódott a munkanélküliség, akkor nem zavarja őket, hogy a 6 duplája nem 10, hanem 12.Amikor azt írják, hogy mennyivel több cég szünt meg 2002-höz képest, akkor bölcsen hallgatnak arról, hogy jóval több is alakult.Nincs kedvem tételesen végigmenni az összes hülyeségen, de jót röhögtem rajta.Kb ennyit ér ez a gerrilamarketing cucc.

szmoker (Homo Trollicus) 2010.03.11. 18:16:42

Ne trollkodjatok, ilyen nem sokszor történt eddig (soha?), hogy egy miniszter személyesen válaszol egy blogon. Ezért maximális tiszteletem Oszkó úrnak :riszpektelős-szmájli:
Maradjunk a konstruktív, anyázástól és bunkózástól mentes vitánál, OK?
Kíváncsi vagyok Oszkó úr véleményére, de ha kiutáljátok, soha nem derül ki.

Ugyanígy kíváncsi vagyok a többi úr és elvtárs véleményére, de sajnos ők nem ereszkednek le közénk :(

Fittipaldi 2010.03.11. 18:17:10

@Oszkó Péter:
A videó a két teljes szoci ciklusról szól, nem értem, miért veszi magára mind a 8 évet.
Nagyon örülünk, hogy elkerültük az államcsődöt az elmúlt 1 évben, de előtte ott van az a bizonyos 7 másik, amit nem lehet megmagyarázni.
A mérleg: hetet hátra, egyet előre(?) - alapvetően ez az, ami nem fogadható el.

Joseph Adama (törölt) 2010.03.11. 18:19:16

@Callidus: "Sracok! Nincsennek oldalak.
Mind magyarok vagytok, vagyunk. "

Köszi, de a többpárti demokráciát ezért nem áldozzuk be.

Azért ejtettem egy könnycseppet!;)

degreen 2010.03.11. 18:19:39

morpho:

"Az M7-es kőröshegyi viaduktos szakaszát leszámítva egyetlen magyar autópálya kilométere sem került annyiba, mint amennyiért a sávolyi Balatonring egy kilométerét építtetné a Sedesa, kétharmadrészt állami hitelből."
Menj a Lárifári főnököd után :)

regression 2010.03.11. 18:20:13

Tisztelt Oszkó úr! Ne felejtse el, hogy egyszerű szavazóként csak hozzáférhető adatból tudunk dolgozni, és ezek gyakran késnek és hiányosak. Ha ennyire fontosnak tartja a pontos számok ismeretét, akkor kérem tegyen annak érdekében, hogy ezek megismerhetőek legyenek.

Mrwolf 2010.03.11. 18:20:19

@Oszkó Péter: Tisztelt Oszkó úr! Mivel egy politikai kampány közepén vagyunk ezért érthető is lenne, ha Ön azon lovagol, ahogy mások a számokon lovagolnak. Azért nem értem ezt mégsem egészen, mert mégiscsak a Bajnai- "szakértői" kormány minisztere. A videó a 2002 óta eltelt 8 évvel fogalalkozik, mi köze Önnek ennek a nagy részéhez? Mert ezt védi, legalábbis ez a látszat.

Tévedés, hogy a probléma a számokkal van. Tévedés, hogy a számok okozzák a problémákat. Tévedés még az is, hogyha a költségvetést rendbehozzuk akkor attól önmagában bármi változik. Ezt az országot 2002 óta nem vezetik. Nincs FELELŐS kormánya. Nincsenek stratégiai döntések, csak érdekkörök marakodása. (Vigyázat ehhez semmi köze a Fidesznek, csupán a ballib politikai establishment inkompetenciájának, és harácsolásának az eredménye.) Önök annyit tettek, hogy nem rontottak tovább a helyzeten. Ennyi. Mondhatnám persze, hogy ez sem kevés, hogy már nem egy gengszter a miniszter.

morpho 2010.03.11. 18:22:52

@degreen:
Ezt biztos, hogy nekem írtad?

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.03.11. 18:23:17

@gitáros: És?

Ezt én is belinkeltem a tegnapi posztban.

greyhound.blog.hu/2010/03/10/magyarorszag_szamokban_2002_2010

Vagy te azt gondolod, hogy letöltöttem az OFP2 intróját, és copy-paste módszerrel ráhajigáltam a számokat? Hát nagy tévedésben vagy...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.03.11. 18:23:24

@Bozdurgán:

Minden szám manipulatív, csak máshogy kell nézni.

Claritas 2010.03.11. 18:23:45

@morpho: jóval több cég alakult? nem tudom,te merre élsz,ahol én élek ( Dunántúl, megyeszékhely,nem éppen elmaradott térség )sorra szűnnek meg a cégek,zárnak be üzletek, szolgáltatók, üzemek. gyakran olyanok,akik sok-sok éve talpon vannak,szorgalmasak, stb.
a munkahelymegtartó programok nem elérhetők, bár sokmillió megy el az újsághirdetésekre,amiből az átlagember azt hihetné,agyontámogatják a magyar vállalkozásokat.
csak nálunk kétszer annyi cég szűnt meg,mint 4-5 évvel ezelőtt, és ennek csak igencsak kis részben oka a válság.

Callidus 2010.03.11. 18:25:46

@William w.: Ne aldozd be a wannabe tobbparti demokraciadat, ha mar elhitted.

Hamarosan az orszag amire ejtheted a konnycsepjeid.
De meg akkor is a kommunistakat/nyilasokat/urhajosokat/vagy a szomszed "maszek" vallakozot fogod ostorozni.

Konstruktiv mint latod.

IzomTibi · http://tibor.blog.hu 2010.03.11. 18:25:58

a videóhoz tényleg kalap, mert nagyon profi, tegnap én is mutogattam mindenkinek.

de ez az ország romokban ez meg még kommentelget is- duma elég szar. nem mondom hogy demagóg, mert már az is demagóg ha azt mondom.

viszont az is igaz, hogy bármennyire jó arc dolog próbálni párbeszédet kezdeményezni oszkó részéről a számokat illetően, meg egyáltalán, ez már veszett fejsze nyele, akkor is ha végül kiderülne hogy 2002 óta fele annyi szuvas fog van magyarországon (valami köze ahhoz is lenne a kormánynak; több banánra telik az embereknek, mint tejkaramellre, vagy nem tudom)

ladislaus 2010.03.11. 18:26:19

érzékeny a rossz számokra? és az öklömre is az lenne??? sunyi szemétláda!

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.03.11. 18:27:46

@morpho: "nem zavarja őket, hogy a 6 duplája nem 10, hanem 12"

Cserébe az autópályánál sem zavar, hogy az 1.45 duplája csak 2.9 milliárd, nem pedig 3.5

ladislaus 2010.03.11. 18:29:16

jah és a 2010-es költségvetés VALÓDI számait mikor is tudja meg a KÖZÉRDEMŰ? Kedves Péter? Trükkök százai után had ne higyjünk megint egy kampány előtti költségvetésnek... Legalább nézze meg mit irogat.

BushDoctor 2010.03.11. 18:29:36

Oszkó Péternek akár van sapkája akár nincs, jó indulatot kevesektől remélhet.
Igy jártál Péter, ez nem a te hibád igazán. Rád csak fröcsög jobbára a 8 év lúzerkedés hozadéka. Ne várd a jóindulatot, azt a villát nem fogják neked elnézni soha. Ez van, rossz országban vagy miniszter.

A videot megnéztem, nekem mint vizuálisan képzett embernek kilóg a lóláb, ordit róla, hogy a fidesznek készült, a narancsos headline kiemelések és az utolsó szlogen mondat csak a bolondokkal hitetheti el, hogy független. Azzal is legyen mindenki tisztában a video nagyon sok pénzbe került, megkockáztatom 5-10 milliós nagyágrendű munka amin pr kommunikációs szakemberek hada dolgozott a háttérben, nembeszélve a magasan képzett grafikusokról, animátorokról, akik professzionális anyagokból, forgatókönyvekből és scriptekből dolgoztak, sok milliós szoftverekkel felszerelkezve. Nyilván nem pistikék rajzolta a csodás grafikonokat paintban és a high end specal effekteket power pointban.

Nekem továbbra is szánalmas ez a fidesz részéről felmerülő kollektive "nézzük hülyének az embereket és ahol csak lehet és vezessük meg őket" mentalitás, még azt is megkockáztatva, hogy olyan képet erősitsenek a gyanútlan szavazógépben, hogy magyarországon ennyire médiaöntudatos és fejlett civil szerveződések vannak. Hol ? Mutassunk egy másikat lécci. Miért kell bolondnak nézni a jó népet ? Egy valódi elkötelezetlen munkának foglalkoznia kellett volna azzal, hogy mik voltak az eredmények, csak nyilván hülyén nézett volna ki az autópályahossz összehasonlitás a 8évvel ezelötti adatokkal. Nem ? Nem védem Oszkó Pétert, de tényleg, mint civil kérdem : miért nem a 2009-es számok szerepeltek benne ? Egyenes választ kérhetek ?
Érdekes hogy ezek a "civil kutyák" mindig választási időszakban tűnnek fel, hol egy vizsla, hol egy egész falka... Aztán meg négy évig akármekkora disznóságot látunk majd a kormánytól, a kutya elégedetten alussza majd téli álmát jóllakott pocakkal? Hallott valaki azóta a magyar vizsláról ? Senki, hiszen nyilvánvalóan egy project volt, semmi több.
A kutyafalkáról fogunk ?
Kiváncsi leszek ez a betonkemény alakulat mikor fog legközelebb hallatni magáról, de van egy olyan rosszindulattal teli kép a fejemben, hogy legközelebb a "A Nemzet Kolbásztöltője II"-t 4x6 órában fogja büszkén bemutatni a publikumnak, s szó sem lesz arról hány barátja lesz a magyaroknak 2012-ben. De jó lenne ha nem lenne igaza!

Rajta falka van itt nyom elég, ott van pl. Kövér Szilárd nyomdabirodalma, kapjatok már szagot és ugassatok a másik oldalra is egy kicsit. Vagy ez csak egy, egy-frekvencián-ugató brigád ? Ha benned van a civil kurázsi, akkor nosza, csapjunk bele! Még segitek is, van egy pár veterán vizuális guru velem, mond a cimet, civilkedjünk !

IzomTibi · http://tibor.blog.hu 2010.03.11. 18:32:23

ettől függetlenül a hitelállomány kérdése az egy tipikusan olyan dolog, hogy most már lehet hogy valakik azért KÉNYTELENEK felvenni hitelt, hogy valahogy kihúzzák, de ezelőtt egy-két évvel az ismerőseim többsége nagyobb házra, tévére, autóra, hifire stbre vett fel hitelt.

nem kényszerítette őket semmi, pont hogy azért vették fel, mert úgy érezték hogy megtehetik, mert könnyen vissza fogják tudni fizetni. társasházi lakásokat sem azért (építettek) és vásároltak, mert nem volt hol lakniuk az embereknek és ezért muszájból felvettek lakáshitelt, mert nagyobba akartak költözni.

ezt azért mondom, mert akármilyen szar a kormány, mindent ne varrjunk már a nyakába, mi is szuverén lények vagyunk, önnálló döntésekkel, amikért mi is vagyunk a felelősek.

Claritas 2010.03.11. 18:32:29

@izomtibor: már miért is lenne szar duma? az a dolga,hogy a hazáját szolgálja éjjel-nappal, ezt vállalta, erre esküdött fel. merthogy miniszternek lenni elvben szolgálat lenne, nem pedig magyarázkodás blogokon.ha jobb dolga nincs, hát üljön le a gazdasági szereplőkkel, régi egyetemi cimborákkal ötletelni, még az is jobb lenne,mint hogy itt magyarázza a bizonyítványát.
és persze,most lehet azt mondani,hogy a "szolgálat " és a "haza" nagy szavak,de végre itt lenne az ideje annak,hogy olyanok vezessék az országot,akik felfogják ennek a két szónak a jelentését.

morpho 2010.03.11. 18:33:06

@Gery.Greyhound:
De zavar, az viszont sokkal jobban zavar, hogy egyrészt kikerülted a kérdést, másrészt az, hogy odaírsz minden forrás nélkül egy németországra hivatkozó számot, az olyan, mintha azt írnád oda, hogy kutykurutty!Melyik német autópálya került ennyibe?Mikor épült,Milyen talajon?Milyen tecnológiával?Melyik magyarral hasonlítod össze ?Vagy ez átlag?Egyáltalán, honnan van az adat és miért pont egy némer autópálya?Miért nem egy román?Ez az egész ezer sebből vérzik!

Callidus 2010.03.11. 18:33:19

Hupsz.. Hova tunt az a komment ami a videot keszito srac multjarol neverol, es automoso karrierjenek megvaltozasarol szol?

Ilyen vilagot szeretnetek?

Kalmár 2010.03.11. 18:33:21

@Oszkó Péter: Ez a baj, hogy 8 év folymatos lecsúszás után ön szerint az a kérdés, hogy mit tegyünk, hogy ez ne menjen így tovább. Jól láthatóan fogalmuk sincs.
Majd ha fölállnak és elmennek más megteszi.
Gondolom majd bedobja a tutit, hogy a Bajani reformjaiból épít sikereket a Fidesz
A 40 milliárd kórházi többlettámogatás ha jól tudom bőven elviszi az egészségügyi szakszervezetekkel kötött megállapodás szerinti, egyszeri bérjuttatás. Szóval mint 8 éve most is egyszeri pénzekkel kampányolnak az én zsebemre. Az egészségügy gondjain ez így mit sem segít. Megint nem szerkezeti reform, csak föletetik a jövőt az emberekkel. Ez felelőtlenség.
A 2009-es költségvetési számokhoz azért hozzátartozik pár trükkös tétel zárjegy stb. de gondolom ez nem újdonság. Az az adat, hogy egész Európában a második legnagyobb az adóteher döbbenetes.
Emellett azzal szembesülünk, hogy várólisták vannak a kórházakban, a hivatalok pénztelenek, az állami vállalatok a kormány politikusinak malacperselyei, az önkormányzatok szegények, a vállalatok forráshiánnyal küzdenek stb.
Az nincs rendben, hogy maximum elvonás elégtelen visszaosztás.
Persze lehet, hogy én tévedek és a Pannon puma szőre fényes, a gazdaság köszöni jól van és minket irigyel Európa.
Ezeket annak a kormánynak a tagjai mondták nekünk amelynek ön is tagja.
Mindezt olyan fizetés mellett amit az én adómból fizetnek nekik, érdemtelenül.
Nincs nagy hangulatunk. Vérlázító, hogy 8 év alatt mennyit veszítettünk önök miatt. Eközben maffia jellegű bűncselekmény az ifjusági és sport területén?
A nemzetbiztonság területén szintén?
A bkv-t ne is említsem.
A felelő(s)tlen miniszterek vígan folytatják a dolgukat mintha mi sem történt volna.
Mit gondol nem ez adja a municiót a radikálisoknak??
Nem a velünk született gonoszság okozza, hanem az elkeseredés és a tehetetlenség.
8 év után ne akarjon reformokat. Ennyi idő után jól bejáratott rendszereknek kellene működni. Az alapoktól kell újra építkezni nem csak a fundamentumok, hanem az erkölcs területén is.

Jó munkát önnak a továbbiakban, de megbocsásson, máshol.

Athlay 2010.03.11. 18:33:36

Azért úgy érzem komoly problémák vannak pár ember olvasási képességeivel.

Oszkó Péter egyáltalán nem az elmúlt 8 évet védi, azt tette szóvá, hogy amennyiben statisztikai összehasonlítást végzünk célszerű betartani néhány szabályt a hitelesség érdekében.
Azt úgy látom ő se vitatta, hogy bizony az azt megelőző 7 évet rendesen elkúrták Gyurcsányék.

Furcsa, hogy ekkora köpködés megy itt vele szemben, szerintem az utóbbi évtized legjobb pénzügyminisztere. Legalábbis ő az első akinek sikerült tartania a hiánycélt hát mióta is? Jó rég óta...

Caymans 2010.03.11. 18:33:37

@Oszkó Péter: Talán Ön az első olyan miniszter az elmúlt 20 évben, akinek véleményére válaszolni is lehet és talán feltételezem, hogy szabadidejében ön is olvassa el az egyszerű átlagember hozzászólásait, nem pedig egy erre külön felvett ember, ezért elismerés illeti önt, becsülöm érte.

Amit viszont ön sem tagadhat az az hogy az elmúlt két MSZP-s kormányzati ciklusban(amit a videó is összehasonlít, és valójában 8 évet foglal össze, nem 1-et) - fogalmazzunk finoman - nem a legjobb teljesítményt nyújtották politikusaink. Meggyőződésem, hogyha nincs a világgazdasági válság, Magyarország ugyanúgy lépdelne a szakadék felé. Az a szomorú és szégyenletes hogy 1 év alatt Ön és Bajnai miniszterelnök úr több mindent tett az országért mint az előző 7 évben működő kormánypárt. A legszebb az egészben az, hogy a mai napig még EGYETLEN PÁRT SEM szólított meg programjával, egyszerűen nincs olyan politikai erő akire meggyőződéssel szavazni tudnék. Nem tagadom fiatal vagyok, de az iskolapadból kikerülve 4 év alatt kiábrándultam mindenből ami ebben az országban, ebben a társadalomban történik és ezért teljes mértékben a politika felelős.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.03.11. 18:34:14

@Gery.Greyhound: Valós adatokkal is nagyon jól lehet manipulálni és ti ezt igen ügyesen csináltátok.

Elöljáróban: a Medgyessy-Gyurcsány kormányok teljesítménye az elmúlt húsz év legrosszabb teljesítménye volt. Pont. Nincs de, nincs egyrésztmásrészt, mihezképest. Abszolút rossz volt, ever. Személy szerint kétlem, hogy a következő húsz évben ezt bárki is alul tudná múlni. Én ezt a részt le is zárnám.

Hanem a videó statisztikai manipulációi megérnek egy misét.

Tendenciózusan rossznak mutatjátok benne, ami valójában nem rossz (pld. a kórházi ágyszám csökkenése), katasztrofálisnak, ami rossz (pld. munkanélküliség), viszont bizarr módon keveslitek, ami valójában katasztrofális hatású volt (közalkalmazotti béremelés).

Csak hogy tudd (mintha nem tudnád): technikailag úgy manipuláltok, hogy önkényesen váltogatjátok a viszonyítási alapot: hol az idősorral, hol a nemzetközi összehasonlítással operáltok, mikor melyik fest rosszabb képet. Ahogy Oszkó utalt rá, még a peer group tagjait is célzatosan az adott statisztikához válogatjátok össze.

És persze a képi manipuláció sem utolsó, ahogy a cumisüvegből elfogy a tej, az zseniális. Ezt az is megérti, aki nem tud kiolvasni egy hatjegyű számot. Nekik készült a videó. :)

Ez nem Gyurcsányék mentegetése, szerintem a videó zseniális a maga műfajában: a manipulatív politikai kampányvideókéban. A Medgyessy-Gyurcsány kormányok teljesítményéről bármilyen fair összehasonlítás siralmas képet festene, gondolom a manipuláció a műfaj sajátossága.

Grats, még egyszer.

Athlay 2010.03.11. 18:34:15

Az feszegetni meg, hogy mire ér rá a pénzügyminiszter szánalmas. Én is szoktam munkaidőben netezni, más is szokott. Akkor ő miért ne szánhatna erre pár percet.

regression 2010.03.11. 18:34:25

@BushDoctor: "A videot megnéztem, nekem mint vizuálisan képzett embernek kilóg a lóláb, ordit róla, hogy a fidesznek készült, a narancsos headline kiemelések és az utolsó szlogen mondat csak a bolondokkal hitetheti el, hogy független."

BAZMEG EMBER, EZ EGY JÁTÉK INTROJA ALAPJÁN KÉSZÜLT!!!

www.youtube.com/watch?v=ZqzZjVRqgGA

Narancsos kiemelések... Bazmeg, még két kurva narancs árnyalatot sem vagy képes megkülönböztetni???

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.03.11. 18:34:32

@BushDoctor: Akkor az Operation Flashpoint 2 is fideszes cucc, mert onnan szedtük az ihletet.

"Azzal is legyen mindenki tisztában a video nagyon sok pénzbe került, megkockáztatom 5-10 milliós nagyágrendű munka amin pr kommunikációs szakemberek hada dolgozott a háttérben, nembeszélve a magasan képzett grafikusokról, animátorokról, "

Hidd el, ha kaptam volna akár fele nagyságrendnyi pénzt is, már rég nem itt kommentelnék, hanem last minute elhúztam volna valahova ahol meleg a tenger, hideg a koktél és nem esik ez a kurva hó.

Claritas 2010.03.11. 18:36:15

hiánycél? basszus,egy ország nem nagyvállalat. és biztos betartotta? vagy csak papíron,mint ahogy jól képzett cégvezetőként szokás?

Kalmár 2010.03.11. 18:37:06

@BushDoctor: 10 millióba??
Nincsenek szinészek sem Avatar szintű trükkök. Valóban profi munka de a költségeket Szocialista rendszerű költségvetéssel kezeled.
Nem kellett ehez egy egész Nokia doboznyi pénz nyugi.

IzomTibi · http://tibor.blog.hu 2010.03.11. 18:38:08

@Claritas: azért mert lehet szarás közben blogol bazmeg. az meg csak jár neki, nem? lehet h 10 perccel kevesebbet alszik h blogolhasson, vagy a barátnőjére nem mászik rá. vagy ül az autóban és mennek ipartótlacházára gazdasági szereplőkkel tanácskozni, és addig kommentel egyet.

de persze lehet, épp tárgyalnia kéne a német pénzügyminiszterrel, de szól a titkárnőjének hogy bocsi nem jó épp blogozgatok.

Callidus 2010.03.11. 18:39:09

@BushDoctor: Az animaciokhoz nem ertesz, de minden egyeb allitasoddal egyetertek.

Sajnalom hogy Magyarorszagon meg azelott kisajatitotta, meghamisitotta a fidesz a civil kezdemenyezeseket , hogy egyaltalan letre johettek volna.

Esetleg ez az LMP tenyleg az aminek latszik? Lelkes egyetemistak akik tenyleg civilek?

macca17 2010.03.11. 18:39:20

sávolyt kár oszkónak felemlegetne, mert éppen a pm volt az, amelyik ellenezte. amúgy tényleg profi a cucc, de ha a végéről lemaradt volna az itt az idő, akkor kevésbé lehetne fidesz-propagandának tartani. valóban eléggé manipulatív, és megértem oszkót (aki tényleg sokat tett azért az elmúlt egy évben, h kihúzza mo-t a szarból, ahová a medgyessy-fletó kettős juttatta). az egyetlen "bűne", h egy szoci-szadi kormányban tette ezt. fletó lemondása után talán jobb lett volna választásokat tartani, de ha már így alakult, akkor azt kell mondanom, h ez a kormány jól vizsgázott válságkezelésből - többre nem is volt mandátuma.

Csillagfigyelő 2010.03.11. 18:40:31

@Oszkó Péter: "Bocsánat, azért annak érdekében, hogy a véleményem teljeskörű legyen, azt azért hozzá kell tennem, hogy a film kivitelezésben hihetetlen igényes és hatásos volt (már csak azért is gondoltam profi propagandisták művének), úgyhogy szerintem leginkább ennek köszönhető, hogy ilyen sebességgel terjed."

Na látja, csak kibújt a szög Izsákból, és szaladgál is mint a mérgezett egér.:) Ezt már úgysem magyarázzák ki.;)

regression 2010.03.11. 18:42:34

Ha már itt tartunk megkeresné valaki a releváns 2009-es adatokat?

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.03.11. 18:42:46

@Gery.Greyhound: C'mon. Az intróból csak a kreatív koncepciót, a hangulati elemeket meg a zenét merítettétek. Minden koszos képet, feliratot, áttűnést, animációt egyesével írtatok meg. Ne bagatellizáld már a munkádat, ez tényleg milliókat ér.

Athlay 2010.03.11. 18:43:30

A tavalyi számok szerint alullőtétk a hiánycélt, és ezt ha jól tudom az IMF is elismerte.

Az a ti nagy bajotok, hogy annyira utáljátok Gyurcsányékat (én is utálom őket, elhihetitek), hogy se nem láttok se nem hallottok, és fikáztok mindenkit gondolkodás nélkül.

Callidus 2010.03.11. 18:44:22

@Gery.Greyhound:
Megtenned hogy beszallsz egy SeaShepard projectbe?

Kivalo animaciokat csinaltok, a cel azonban nem egy ismeretlen orszag ismeretlen politikusainak reklamozasa lenne, hanem az antarktisz erintetlensegenek fentartasaert folytatott kuzdelem es a tengeri emlosok
elethez valo joganak tamogatasa.

Erdekel?

Mizantró Pista 2010.03.11. 18:46:52

Függetlenül attól,hogy a videó valóban jó munka és kiváló képet nyújt az MSZP-SZDSZ nyolc éves kormányzásáról,annyit azért jegyezzünk meg,hogy a Gery Greyhound művésznevű úriember köztudottan Fidesz szimpatizáns,még ha a videót civil minőségben is csinálták.

regression 2010.03.11. 18:47:23

@Athlay: Linkeljed már be a tavalyi számokat, mert eddig csak Gery-ék adtak forrást, Oszkó Péter úr nem, pedig én arra is kíváncsi lennék -- így lenne teljes a kép.

Ha már kritika, akkor Gery-ék filmjének a másik baja, hogy hol reál, hol abszolút értékekkel számol, ami nem túl szerencsés.

Callidus 2010.03.11. 18:47:31

Hatha ez segit donteni:

ez
www.youtube.com/watch?v=Fpt5xxdPhvg

vagy ez?
www.seashepherd.org/

Te dontesz!

Itt az ido!

SiKom 2010.03.11. 18:49:02

@Oszkó Péter:

Oszkó úr, tökéletesen mondja:
"A kérdés inkább az, mit csináljunk, hogy ez egyre kevésbé legyen így."

Egyrészt Önök PONTOSAN tudják, hogy mit kellene csinálni. Nem hülyék, biztosan tudják, hogy mik a problémák.

Pl. a korrupció, ami évi 500-1000 milliárd Ft. Erről is tudnak, de nem akarnak tenni. Persze, hogy nem, nehogy a slepp éhenhaljon!

Pl. a 800 ezer rokkantnyugdíjas egy hazugság, ennek nagy része álrokkant. 2008 óta ez ügyben sem tettek semmit.

Ott a 40-45 éves rendőr, aki nyugdíjas már, pedig csak irodában dolgozott.
Erről is tud, de nem tett semmit.

A cigányságot felzárkóztatni kellene, ehelyett tízmilliárdok tűntek el. Erről is tud.

És a lista nagyon, nagyon hosszú!

Még a legfontosabb problémák listája is.

Nyilván Oszkó úr se hülye, de az MSZP-nél mindig az elhallgatás és hazudozás ment, mint sem kimondani és megoldani a problémákat.

reKorrekt 2010.03.11. 18:49:33

@Oszkó Péter: A videóban látható egyes vegyes-összehasonlítások valóban aggodalomra adhatnak okot. Mármint Önnek.

De felejtsünk el minden összehasonlítást és nézzünk csak egy adatot. Az államadósságot.

Csak azt szeretném megkérdezni, hogy hová lett az a ~65 millárd dollár amivel az elmúlt 8 évben megnövelték az adósságunkat?

Több kérdésem nincs, csak ez.

ui: Tudom, nem az Ön kinevezése alatt vettük fel mindet, de talán tudja erre a választ. Vagy a Pénzügyminisztériumban nincs rovancs?

Rosenkrantz 2010.03.11. 18:50:24

@Gery.Greyhound Jöttök Ószkónak egy 2 sörrel: 1. mert érvekkel jött 2. mert emelte az aktivitást a blogon.

Én pl az efféle konstruktív vitáknak nagy híve vagyok (volnék)

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.03.11. 18:51:07

@Kettes: Nem azt mondom, hogy nem ér annyit, biztos vagyok benne hogy lennének akik sokat fizetnének egy ilyen színvonalú munkáért (például azok, akik Nokia-dobozban mérik a pénzt... Bár nekik nem vagyok haveri kutyájuk, így esélyem sincs hogy megkaparintsak valami jó kis projektet, és nem is lenne olyan vastag bőr a képemen hogy elvállaljam. Nem, egy nokia-doboznyi pénzért sem.

@Callidus: Esetleg, de azért ez a projekt kivette a Falka erejét elég rendesen, és most szunyálunk egyet a kutyaólban :)

Athlay 2010.03.11. 18:52:06

@reKorrekt:

Én ezt helyből megmondom neked, odaadták a nyuggereknek, rokkantnyuggereknek, segélyeseknek, kvázi az mszp ebből a pénzből vette meg a szavazataikat.

Mit gondolsz pl a 800.000 rokkantnyugger miből kapja a pénzét? Miből fedezik a nyugdíjkassza 500 milliárdos hiányát?
Ez as pénz szépen el lett tapsolva szociális demagógiára, plusz mávra, bkvra, kórházakra.

elég.volt 2010.03.11. 18:52:09

Desokmindent akartam írni... De mire mindent elolvastam kifáradtam és rájöttem, hogy nincs értelme :)

chemicalshop(hajrá nem romák!hajrá nemromaország!) 2010.03.11. 18:53:56

@Oszkó Péter: Miniszter Úr Én jól jártam a szuper bruttóval, 1000 ft-al emelkedett a nettóm. Csak van egy kis baj a gázolaj azóta meg 50 forintot emelkedett literenként, a tankom meg 60 literes. Tudom vegyek kisebb autó....nagy a jólét.Az áram ára is emelkedett, meg a gázé is. Az egyik kézzel adnak , a másikkal meg 3x annyit elvesznek.

gagauzz kalauzz 2010.03.11. 18:54:08

Én még ott tartok, hogy nagyot ugrik a pannon puma, és minket irígyel egész Nyugat-Európa (copy right by Kókadt Jimmy) :)))

Psyman 2010.03.11. 18:54:10

EZ az írás ütött. Gratula :D

Athlay 2010.03.11. 18:54:11

@Sir Kommentor: Ezekkel a problémákkal meg nem Oszkót kéne baszogatni, ők eleve tűzoltásra szerződtek. Amit a Megyó-Gyurcsány banda elkúrt az meg nem az ő saruk. A tűzoltást megcsinálták, a szart meg majd takarítsa el a fidesz. (Ők baromira értenek hozzá, legalábbis az arcuk nagy)

robinzone 2010.03.11. 18:55:10

királyok vagytok. kicsit gyorsan peregnek a számok ahhoz, hogy minden csepeli nyugdíjas felfogja a jelentésüket, igaz, ők amúgy is gyurcsányhoz vannak bekötve, úgyhogy mindegy IS.:)

heima (törölt) 2010.03.11. 18:55:37

@Athlay: hát ez meg a másik, igazából ez a video gyengéje is, nincs az adatok mögött koncepció, pl most (vagy 2006-ban) hiába csökkent a hiány, a fenntarthatósága és a forrása nélkül ez az info semmit nem mond el.

Vagy hiába nőtt mondjuk a reálbér és a reálnyugdíj is elég nagyot 2002-ben, ha az államadósság is ugrott egy szépet, azaz abból volt finanszírozva a nagyajólét.

Vagy hiába épült X km autópálya, ha sokkal drágábban épült (ez szerepelt a vidben nagyon helyesen), vagy hiába újítanak fel X darab iskolát EU pénzből, ha egyébként gazdaságfejlesztésre kéne fordítani a pluszforrásokat a nagykönyv szerint etc

Mondjuk ezeket nehéz videoban bemutatni elismerem.

gudmen 2010.03.11. 18:55:46

Tisztelt Oszkó Péter!
Akár örömmel is üdvözölhetnénk Önt a körünkben itt a neten vagy az élet bármely forumán. De Önök oly mértékben hiteltelenné váltak, mind mondanivalojukban..mind személyükben,hogy még egy internetes forumon sem tekintik Önöket vitapartnernek. Nem is értem, hogy gondolhatják, hogy az ellenzéki pártbol adja bárki is a nevét egy esetleges szakmai eszmencseréhez bármelyik mediumban.Politikai és erkölcsi tökéjüket felélték, ha személy szerint Ön nem tett ezért semmit, akkor is párttársai a "zsetonjait" már nagyon régen eljátszották! A társadalom nagy része itéletet mondott/mond a ténykedésükröl. Emberileg, hogy számolnak el magukkal, nem tudom, de egyiküket sem tudta a szakmaihiusága eredményesebb munkára késztetni?

SiKom 2010.03.11. 18:56:45

@Athlay:
"Legalábbis ő az első akinek sikerült tartania a hiánycélt hát mióta is? Jó rég óta... "

Én úgy emlékszem, hogy a Fideszt azért fikázták 2000 körül balról, hogy szándékosan ALULTERVEZTE az állami bevételeket a költségvetésben.
Utána pedig év közben több jött be.

"Ezekkel a problémákkal meg nem Oszkót kéne baszogatni, ők eleve tűzoltásra szerződtek."

He-he-he. Lehet, hogy így van, de ez egy vicc.
Olyan nincs, hogy "a kormány csak tűzoltásra szerződött".

Kivel? Velem ugyan nem!

Callidus 2010.03.11. 18:57:47

@Gery.Greyhound:

Nyitasnak ott az Age Of Stupid.
Nezz ra, es arra is hogyan keszult.

Onnan mar tudni fogod mire van szuksegunk itt.
A magyar babszinhazat meg majd kiradirozzuk a CV-dbol.

gaga 2010.03.11. 18:58:26

Jöhetnek itten a fideszfasisztákok mindenféle hazug videjóval, az elmúlt 8 év akkor is egy sikertörténet volt (Oszkónak, Kókának, Fletónak, Bajnainak satöb) :-))))

regression 2010.03.11. 18:59:21

@Athlay: Bocs, de ez egy cikk, nem "forrás". KSH, Eurostat, PM honlap ilyesmik érdekelnének! (ne vedd cseszegetésnek, csak hogy tudjam hol találom legközelebb -- hírportálokat, másodlagos forrásokat igyekszem kikerülni)

stratez 2010.03.11. 18:59:27

Oszkót, az embert tényleg nem lehet összevetni mondjuk Veressel, Verest egyébként is legfeljebb valamelyik camorrataggal, de semmiképp sem a consilierivel lehetne. Oszkó minden eddigi szocialista pénzügyminiszternél rokonszenvesebb, a statisztikákról pedig Sztálin mondta meg a tutit, ezért elnézzük neki ezt a választ is...

John Preston · http://johnpreston.blog.hu 2010.03.11. 18:59:48

A videó tényleg igényes, de végig azt vártam, hogy mikor fog viktor feje megjelenni benne megváltóként, vagy a végén begurulni egy narancs, ha már ugye "itt az idő"...

phaidros 2010.03.11. 19:01:03

Olvasom itt a válaszok között Sávolyt is. Nekem egyelőre úgy tűnik, hogy abban csak az LMP és a Jobbik nincs benne. És, ezenkívül még Oszkó nincs benne tuttira, ugyanis ellenezte, csaxólok. Nem is írta alá.

Ebben az ügyben inkább gágogás hallik a háttérből, egyrészt Libajnaié, másrészt a "rajongóié".

kamasuka 2010.03.11. 19:01:49

"Negyedszer: "54%-ról 9%-kal 45%-ra csökkent" - ha most én matematika tanár lennék, Ön pedig a tanítványom az általános iskola 8. osztályából, akkor simán rávágnám, hogy ülj le fiam, elégtelen - de mivel nem ilyen viszony van közöttünk, inkább türelmesen elmagyarázom. 54-nek a 9 százaléka 4,86, és ha ennyivel csökkentjük az első számot akkor 49,14 a végeredmény. Úgy érzem, mindenkinek illene legalább a "százalék" és "százalékpont" kifejezések jelentésével tisztában lenni, ha pénzügyminiszter az ember akkor pláne."

Zseniális! :D

Athlay 2010.03.11. 19:02:25

@regression:

http://www2.pm.gov.hu/web/home.nsf/(PortalArticles)/8AC31E415686E34FC12572210037B32A/$File/hivatalos_adossag_es_hianyszamok_2009_Notifikacio_ertekkel_magyar.xls?OpenElement

Aztán ajánlható még az mnb honlap, az ottani inflációs jelentések, de egyébként a portfolio.hu is jó, azok minden létező gazdasági témájú sajtótájékoztatóra elmennek.

Athlay 2010.03.11. 19:04:51

@heima: Mondjuk a videó nem titkolt célja, hogy bemutassa a Megyó-Gyurcsány féle balfaszkodás "eredményeit". Én ezt maximálisan megértem, sőt támogatom, mert még mindig van sok zombi az országban aki nem látja mekkora gödörbe is löktek minket.

Szóval a videó alapvetően nekem is tetszik, csak azért jobb lett volna egy csipetnyivel kevesebb demagógiával. Úgyis épp elég ütős lett volna.

schweinlüfter 2010.03.11. 19:05:17

@Callidus: Majd Gery mindjárt odaszól a fityiszhez, hogy ráér-e mostanában ilyen civil dolgokra, vagy a választásokig már csak nekik civilkedhet.

aliglajos 2010.03.11. 19:06:08

Azt a kurva kormányát neki! Most már tudom, hogy a plazmatévére felvett hitelem is miattuk van! Hű, de kurva ideges lettem most!

schweinlüfter 2010.03.11. 19:07:56

egyébként a video minőségi, ha nem kértek pénzt érte, akkor igazi idióták a készítők. a tartalom pedig koncepciózus pártpropaganda, mivel Gery ilyen pártpropagandista civil.

Athlay 2010.03.11. 19:08:51

@Sir Kommentor: Alapvetően 2009-ben három alternatíva volt.

1. Tökéletes csőd.
2. Új választások
3. Valami ideiglenes stabilizáció

Az elsőt nyilván senki nem akarta, a második meg az mszp hatalomhoz ragaszkodása miatt nem volt lehetséges.
Ebben a helyzetben pár szakértő úgy döntött megpróbálja sikerre vinni a hármas opciót.
Én személy szerint becsülöm őket ezért.

Azért gondolj bele. Itt van Oszkó Péter, a Deloitte főembere, hatalmas fizetéssel, reputációval az üzleti világban. Szerinted neki olyan nagy biznisz volt beleülni a Veres Jankó által hátrahagyott szarba, miközben tudta, hogy az ország 90%-a utálni fogja őket, mint a szart?

Szerintem jobban jártunk velük, mintha Gyurcsány, Draskovics meg Veres elvtársak kezében maradt volna a gazdaság kormányrúdja.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2010.03.11. 19:10:04

@aliglajos: Kis részben igen. A hitelfelvételt ugyanis lehet államilag szabályozni, maga szerencsétlen.

Na mi a baj ballib Uraim? Fáj a szembesítés? Tetszettek volna nem dilettánsokra szavazni kétszer is.

DOGBYTE 2010.03.11. 19:10:12

Kedves morpho!

minden forrás nélkül? melyik német autópálya, mikor, milyen talajon, milyen technológiával és mennyiért?

Kérlek! Németül tudsz?!?

amieveink.blog.hu/2010/03/08/forrasok_3

Deutscher Bundestag: Unterrichtung durch die Bundesregierung, Verkehrsinvestitionsbericht 2008 (2009. 02.03.) a következő linek olvasható:

dip21.bundestag.de/dip21/btd/16/118/1611850.pdf

kicsit azért segítünk: a Bundestag a Német Szövetségi Parlament alsóháza...

gaga 2010.03.11. 19:10:12

@stratez: Oszkó bácsi adóoptimalizátor volt/van/lesz, wazze. Azaz tanácsokat ad, hogyan lehet minél kevesebb adót fizetni Mo-n. Ez predesztinálta a pénzügyminiszterségre. És a Postabankot is nagyon igényesen auditálták a hozzá hasonlóan szimpatikus emberek. A jó modor ne tévesszen meg senkit, habár Fletót és Veres elvtársat figyelembe véve ez akár üdítő is lehet. De ettől függetlenül ezek a simabőrüek (élükön Gordonkával) nem 1 és nem 2 milliárdot síboltak el. De köszönni szépen tudnak, és nem fejeloik le a Hírtévé kameráját:))

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.03.11. 19:11:08

@Monkparakeet: a cégfelszámolások számának más oka is lehet, például az adóbevallást nem adó cégek automatikus felfüggesztése és felszámolása, ami egy 2009-es törvényben nyílt új lehetôség az APEH számára.
Node minek rohanjon ilyen aprócseprô dolgok után egy Greyhound?

A videó viszont nagyon szép.

neos 2010.03.11. 19:11:13

Művészi munka, a számok számomra itt csak az érzések közvetitői - ez nem egy pénzügyi beszámoló. Nyilván egyeseknek azért fontosak a számok, mert sokan szeretnék látni számokban is miért érzik magukat ilyen rosszul - az olyan "korrekt" lenne.

Mire jó a vesztes felet rugdosni? Kit érdekel már mit mondanak magukról?

Viszont semmit nem tudni arról mi lesz a következő lépés, biztos elkészült már a nagy meglepetés....nem lehetne kicsit meglesni?

Mizantró Pista 2010.03.11. 19:11:45

Gery Greyhound ugye nem tagadod,hogy Fidesz szimpatizáns vagy?

gaga 2010.03.11. 19:14:17

@Antanténusz Szorakaténusz: Letéped a körmeit, beszorítod egy satuba a zacsiját és azonnal bevallja, ha nem lenne fityisz szimpatizáns, akkor emelkedő jóléti grafikonokat rajzolt volna az igazságnak megfelelően te butthead:)))

BF79 2010.03.11. 19:14:29

Kedves Greyhound!

Teljesen egyetértek Kettes véleményével.

Azt magyarázd meg nekem, hogy ha egy párt (illetve koalíció) olyan súlyos hibákat és számos tagja morális vétkeket követ el, mint amit az elmúlt 8 évben láttunk, akkor mi szükség van egy szándékosan manipulatív videóval ezt közölni? Oszkó és Kettes is említette, hogy milyen durva módszertani hibákat csináltatok a videóban. Mi szükség volt erre, amikor az adatok csúsztatások nélkül is elszomorítóak?

John Preston · http://johnpreston.blog.hu 2010.03.11. 19:15:48

@Antanténusz Szorakaténusz: az "Itt az Idő" zárszóval, és a narancsba hajló csíkkal ez tök egyértelmű volt, a jobbik száksz már csak hab a tortán.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.03.11. 19:15:56

@schweinlüfter: "a video minőségi, ha nem kértek pénzt érte, akkor igazi idióták a készítők"

Mondjuk úgy befektettünk a jövőbe.

Értheted szó szerint is, ugyanis itthonra, a saját gépembe 60.000 Ft-ért vettem az ősszel egy új, négymagos Core i7 processzort csak azért, hogy normálisan menjen az AE.

@Antanténusz Szorakaténusz: Sosem tagadtam.

Callidus 2010.03.11. 19:18:08

@BF79: Ez egy kivalo kerdes!

Callidus 2010.03.11. 19:18:53

@Gery.Greyhound:

Milyen jovo az amit hazugsagra epitunk?

Ugyfest mint a mult.

2010.03.11. 19:19:50

Összegezve: minden, ami rossz ebben az országban, az a kormányzat hibája, és minden, ami jó, az a külső körülmények és a szerencse összjátéka.

Kétségtelenül ilyen tendenciózusan is lehet magyarázni egy ország helyzetét.

Azt mondjuk mulatságosnak találom, amikor önmagukat bloggernek nevező egyének hírnévre törve próbálnak címlapra kerülni, majd utána még nekiállnak vitatkozni a pénzügyminiszterrel gazdaságról.

Callidus 2010.03.11. 19:20:10

@Gery.Greyhound: Megnezted a Kossuth dijas muveszunk videojat?
Megmondja a frankot.

www.youtube.com/watch?v=Fpt5xxdPhvg#

is 2010.03.11. 19:20:43

a posztot olvasván idehozok egy másik diszciplínát, melynek logika a neve. ennek talajáról csak annyi modnanivalóm van, hoyg a poszt második fele egyáltalán nem cáfolja Oszkó szavait; Oszkó szavai viszont passzolnak a videóhoz.

szerintem minden országban jó sokat elvitt a világgazdasági válság, 2008 óta adatot kormányra kenni önmagában értelmetlen. egy 2002-2008-as videó valamivel jobban rendben van, meg egy 2009-2010-es is (legjobb 3 video: 2001-2006, 2006-2008, 2009-2010, mert így vannaka szakaszok), de egyben semmi, de semmi értelme közgazdaságilag. politikailag, választásban embereket hülyíteni természetesen van.

ha a hiánycsökkentést akarok mutatni, akkor az 1994-1998-as periódust se hagyd ki: 86%->61% (tudod, a hülye Bokros csinálta). a FIDESZ alatt pedig nem csökkent végig, összegében pedig egyenesen nőtt.

civilkontrol 2010.03.11. 19:20:58

@matthaus:
"- Ugyanúgy, mint ki? "

Látom ez nem csak nekem szúrt szemet :o)

Callidus 2010.03.11. 19:21:34

@Zoltanius:

Ez lenne a normalis!

A penzugyminiszter NEKED DOLGOZIK!

A te alkalmazottad ha ugy tetszik.

ancsika3114 2010.03.11. 19:21:40

megnéztem as videót, és ha nem untatott volna annyira, hát halálra is röhögtem volna magam. civil kezdeményezés, persze, nekem meg tollas a hátam :DDD
ne aggódjatok, nem fognak 200 milláért másik videót gründoltatni, az a ti stílusotok!
egyébként van néhány igaz is benne, tényleg: a fidesz építette a legolcsóbb autópályát, egy kanyit se költött rá:)
a többi is csak részigazságokat, vagy badarságokat tartalmaz, pedig tudhatnátok, 4 évvel ezelőtt se jött be a "rosszabbul élünk mint 4 éve"

schweinlüfter 2010.03.11. 19:22:33

@Gery.Greyhound: hehe, szóval ezért a demagóg, csúsztatásokkal teli tartalom, mert a következő munkád már valamelyik állami cégnek lesz? micsoda civil mentalitás:DD

Callidus 2010.03.11. 19:23:58

A politikus pont olyan mint a kozos kepviselo. Hazmester, gondnok etc..

Elerheto, elszamoltathato, szamonkerheto, hiszen a kozos tulajdonunkat bizzuk rajuk. Elvileg mi, polgarok.

Nem az eletunket haho!

phaidros 2010.03.11. 19:28:21

@is: komolyan érdekelne a Te számsorozatod, amivel bebizonyítod, hogy milyen fasza volt a Teáltalad körülrajongott (természetesen kizárólag objektív közgazdasági szempontból) oldal. Lenne rá igény, annyi a megtévesztő, demagóg információ mostanság.

expansiv 2010.03.11. 19:29:04

@Thresher:

De ne hagyjuk már EZT! A kutyaúristenit!!

Ez a "pénzügy"-miniszter épp ugyanazon diplomákkal és szakvizsgákkal rendelkezik, mint én,
DE a pénzügyminisztersége a globális multináci (zsidó) finánctőke előretolt bástyájánál betöltött szakmai prostituált-szerepe, s e révén a libatolvajjal való ismeretsége miatt van,

s ENNEK A PÉNZÜGY - miniszterségnek SEMMILYEN SZAKMAI MEGALAPOZOTTSÁGA NINCS,

Oszkó Öcsi a zsiráfnyakával NE AKARJON MAKROGAZDASÁGGAL és GAZDASÁGIRÁNYÍTÁSSAL előjönni, mert még én is felfalom!

Hülyegyerek!

phaidros 2010.03.11. 19:29:18

@fulopiren: "egyébként van néhány igaz is benne, tényleg: a fidesz építette a legolcsóbb autópályát, egy kanyit se költött rá:)"

Hogy tetszett eztet mondani? A Fideszes Vegyépszert eszerint a balliberális kormány bízta meg? :)

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.03.11. 19:30:49

@BF79: Hogy máshogy sulykolod a nép fejébe hogy baj van?

Igen, a videó hatásvadász. És mi a hatás? Megnézték két nap alatt kilencvenezren, szerintem lazán meglesz a százezer a 48 óra elteltével.

Néztem már meg magyar nyelvű videót ennyi idő alatt ennyien? Főleg politikai témájút. Elérte a célját?

Egy gagyi excel vagy powerpoint prezentációt, vagy akár a amieveink.blog.hu oldalon TÉNYSZERŰEN összeállított forráslistát, ugyan mennyien néznék meg és küldenék tovább a célközönségnek?

phaidros 2010.03.11. 19:31:22

@is: "egy 2002-2008-as videó valamivel jobban rendben van, meg egy 2009-2010-es is (legjobb 3 video: 2001-2006, 2006-2008, 2009-2010, mert így vannaka szakaszok), de egyben semmi, de semmi értelme közgazdaságilag."

Nem közgazdaságilag. Politikailag. A szakaszok ebből a szempontból érdekesek. Közgazdasági szempontból az adatokat mindegy, hogy hogyan csoportosítod ugyanarról a témáról. Neked a politikai rész fáj.

Mizantró Pista 2010.03.11. 19:32:41

@John Preston:

Persze tudom,hogy egyértelmű volt és egyébként is elég sok nyoma van az interneten annak ,hogy Gerynek a Viktor az istene ,csak kíváncsi voltam,hogy felvállalja-e.

Gery köszönöm a választ!

phaidros 2010.03.11. 19:34:24

@Antanténusz Szorakaténusz: Viktor az Istene != utálni a balliberálisokat.

Thresher 2010.03.11. 19:34:54

@expansiv: Most biztos jól elentmondtál nekem, csak nem tudom mire....

Callidus 2010.03.11. 19:35:20

@Gery.Greyhound: Teljesen igazad van. Kivalo marketing.

De akkor is PROPAGANDA!

Rendelve.

NEM CIVIL kezdemenyezes.

Es ez nem jo.

Droidsag, mindegy ki rendeli, es milyen szep.

k.o._laci 2010.03.11. 19:36:43

Bazmeg, tudtam hogy hamis a videó, tudtam ... már majdnem bedőltem nektek, de Peti utolsó percben megmentette az országba vetett hitemet. Hát mit nekünk összehasonlítás, hamis adatokkal operáló manipulátoroktól, bezzeg az MSZP hogy mutatja a kis diagramokat, mindegyik csak felfelé megy, ti ezt bezzeg nem látjátok

szégyelljétek magatokat:::)

Callidus 2010.03.11. 19:37:50

Pont ugyanolyan piszkos huzas kisajatitani a "civilkedest" mint a kokardat.

Mar magyar mentet sem vehetek fel mert azt is magara aggatta valamelyik politikai formacio.

Valami hagyjatok nekem is, aki nem part tag, csak magyar.

ancsika3114 2010.03.11. 19:38:11

@phaidros: bocsánat, a vegyépszert elfelejtettem. mit gondolsz, mindenki elfelejtette? ha igen, megérdemeljük a sorsunkat:(((

dartsnyil 2010.03.11. 19:39:14

Miért tűntek el a kommentjeim?

k.o._laci 2010.03.11. 19:39:42

Ja és a 2009/10es adatokkal meg utólag az lett volna a baj, hogy a váááálság miatt van minden, így hogy 08ig szólt a legtöbb adat nem lehet erre kenni, jajjdeszar Petikém:)

Mizantró Pista 2010.03.11. 19:39:59

@phaidros:

Viktor az Istene != utálni a balliberálisokat+ a gonosz nyilasfasisztanáci jobbikot!

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.03.11. 19:40:03

@Gery.Greyhound: Ez a "befektettünk a jövőbe" azt jelenti, hogy jövőre is megkapjuk ugyanezt az igényesen kivitelezett videót a 2010-2011-es fordulatról? Durva törés a munkanélküliségi rátában, az államadósságban és a barátok számában? Izgi lesz. :-))

phaidros 2010.03.11. 19:41:22

@Callidus: miért ne lenne civil kezdeményezés? Mert túl jól dolgozott? Mi köze ennek ahhoz, hogy fidesz-rajongó?

Abba belemegyek, hogy civil propaganda. :)

Callidus 2010.03.11. 19:41:33

Ezekutan csinalj mar civil kort, vagy akar polgari kort. Tedd mar fel a kokardat, lassan mar lora sem ulhetek mert "asziszik" turbomagyar vagyok.
Rozsaszint se hordhatok mert akkor meg buzinak neznek.
Atpolitizaltatok meg a falevelet is..

Kamu blogok, virus videok. ehh...

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.03.11. 19:41:40

@Antanténusz Szorakaténusz: Bocsánat, de az, hogy a Fideszt tartom jelenleg az egyetlen reális kormányképes erőnek, az nem jelenti azt, hogy fanatikus viktorimádó vagyok.

@Monkparakeet: Szerintem a blogmotor nem bírja a strapát, ilyenkor "főműsoridőben" gyakran megesik.

phaidros 2010.03.11. 19:42:34

@Antanténusz Szorakaténusz: szerintem bármelyik jobbos ritkán nyilasfasisztanácizik. Az az eftásak reszortja. Mint az elhatárolódásra felszólítás. :)

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.03.11. 19:43:39

@Callidus: "Rozsaszint se hordhatok mert akkor meg buzinak neznek. "

Hát ne haragudj, de azért politikától függetlenül férfiként rózsaszínben járni igenis buzis dolog.

Egyébként mi ez a görcsös megfelelési kényszer? Hordj kokárdát, ha neked az a meggyőződésed hogy ezzel fejezd ki nemzeti hovatartozásod, aki meg turbómagyarnak néz, azt szard le.

phaidros 2010.03.11. 19:44:03

@Kettes: szerintem számolj nyugodtan egy 2010-2018-as fordulattal. Bár persze lehet, hogy nem tanultak. Ezesetben viszont nem az MSZP jön, hanem a Jobbik. :(

Callidus 2010.03.11. 19:44:21

@phaidros:

Civilkent nem nehez eszrevenni hogy nem az elmult 8 ev jutatta oda az orszagot ahol van. Nem nehez emlekezni sem 1998-2002ig tarto es az azt is megelozo idoszakra.
Es azt sem hiszem hogy civilkent jut valaki eszebe hogy meg a tudorakot is a csak es kizarolag az egyik "politikai formacio" nyakaba varrom..

dartsnyil 2010.03.11. 19:45:26

ok kösz, már megvan :D

phaidros 2010.03.11. 19:45:35

@Callidus: nem emlékszem, hogy a gazdasággal baj lett volna 1998-2002 között. Te igen? :o

Callidus 2010.03.11. 19:47:07

@Gery.Greyhound:
Ez a gorcsos megfelelesi kenyszer kisgyermekkorombol jon.. Edesanyam mondta tegyem fel.. pedig akkor meg nem volt fidesz.

Politikatol fuggetlenul nem a rozsaszin vagy a fekete tesz ferfive. Itt a vilag boldogabbik felen, a rozsaszin "cool".

Ne aggodj nehany ev es pesten is az lesz. Hacsak nem neznek meg abban is kommunistanak... "Fakopiros az Pityu"

vajdasagi 2010.03.11. 19:47:20

@Gery.Greyhound: Én a múltkor balra szavaztam sajnos. Szégyenlem is magam miatta, meg dühös is vagyok önmagamra. De pont az ilyen jellegű manipulatív "propagandaművek" miatt nem tudok a Fideszre szavazni. Persze lehet, hogy kevesen irtózunk ettől az agymosás-szerű meggyőzési módszertől. Lehet, hogy Önök több szavazatot nyernek, mint ahányat veszítenek az ilyesmikkel, de én most megint nem tudom, hova szavazzak, pedig a FIdeszre gondoltam. Ezért most NAGYON neheztelek Önre.

A munka technikailag pompás. Gratulálok. Nem lehetne másra, és nem agymosásra alkalmazni az Önök képességeit?

Oszkó Pétert tisztelem az 1 év munkájáért. Meg az is rendes dolog, hogy jelentkezett itt a blogon. Aki fröcsög rá, az szálljon egy kicsit magába: biztos, hogy jó keresztény, aki ennyire gyűlöl mindenkit, aki a kormány közelében megjelenik, legyen az akár jó ember is? Sőt, a rosszakat sem gyűlöli az igaz keresztény, igaz felebarátaim?

A hatalmat 8 éven át birtoklókról a lehető legrosszabb véleményem van, de Oszkó Péter mintha nem azok közé tartozna. Vegyük már ezt észre.

Mindenkinek baráti üdvözlet,
Vajdasági

Callidus 2010.03.11. 19:48:05

@phaidros: A Bokros csomagnak volt ebben szerepe en ugy emlexem.. Jutott belole mindenre. Millenaris, HappyEnd etc..

aliglajos 2010.03.11. 19:48:43

Hadd járuljak hozzá néhány klasszikus mondattal a vitához.

"A propaganda elsősorban az érzelmekre hasson, s csak kisebb mértékben az értelemre. Nem szükséges, hogy a nép tudatosan gondolkodjék, hiszen az emberek felfogóképessége amúgy is meglehetősen korlátozott, intelligenciájuk csekély, viszont igen gyorsan felejtenek."

fandris 2010.03.11. 19:49:04

Kedves Oszkó Úr!

Kegyed egy hitvány ember !

iqsamp 2010.03.11. 19:49:28

Kedves Greyhound

Meg kell mondjam engem rohadtul felidegesített ez a kis videód. És nem azért mert az ország romokban van (mert sajna ott van), hanem azért mert utálom amikor manipulálni próbálnak. Több évet lehúztam egy statisztikai cégnél, úgyhogy pontosan tudom, mikor próbálnak palira venni statisztikai adatokkal. Szerintem ezt a videót tisztességesen manipulálási szándék nélkül is meg lehetett volna csinálni és akkor is elég borzasztóak lettek volna a számok. Félre ne érts tőlem az Oszkó is meg a maszop is elmehet a sunyiba, de a miniszter úrnak igaza van: súlyosan az érme egyik oldalára koncentráltál(tatok). Demagógiával nem fogod az országot jobbá tenni... mert gondolom ez volt a szándékod és nem valami politikai állásfoglalás.

phaidros 2010.03.11. 19:51:28

@Callidus: és kitartott pont 4 évig, utána meg hopp, a szocialista kormány alatt elfogyott. Ügyesen adagolták. Lehet, hogy direkt veszítettek, nem? :)

Viccen kívül, azt gondolom, hogy az egész rendszerváltás utáni garnitúrát le kéne küldeni a bányába, és lezárni a tárnát. Sávolyon is, Pintér védelmén is látszik, hogy nagyon egy a kutya. De ne akarjunk egyszerre sokat, most az SZDSZ már elpárolgott, az MSZP ha szerencsénk van, szétveri belülről saját magát, aztán már csak a Fideszt kell kicsinálni. :)

Mizantró Pista 2010.03.11. 19:52:26

@phaidros:

Jóvana az "átlag jobbos "nem nyilasfasisztanácizik,csak elhatárólódik az országromboló szélsőségektől!

Így már remélem szalonképesebben fogalmaztam!

Callidus 2010.03.11. 19:53:35

Ez a tarsadalmi megosztas a valasztasokat elveszitett Fidesz muve.
Aki szinten hulyenek nezett 4 evig, pedig eleinte azthittem fiatalok meg majd buszkesegbol jol megcsinaljak.
De oket sem a tortenelemkonyben vastagon szedettseg, hanem a lastminute tuneziai ut izgatja inkabb a mai napig.

Ezt nem bocsatom meg nekik.

A rancosnyaku tsz elnok kommunistakat meg nem kell bemutatni.

Barmelyik akolhoz csatlakozni droidsag.

De nem tartozni valahova magyarorszagon az eleve enemy statusz, ezert inkabb eljottem.

Majd ha nem akartok ide oda huzni mindenaron, visszamegyek.

phaidros 2010.03.11. 19:54:46

@Antanténusz Szorakaténusz: hát, én is elhatárolódom. Rossz válaszokat ad, ráadásul úgy, hogy nyilvánvalóan nem hülyék, hogy azt higyék, azok jó válaszok. Emiatt erkölcstelennek tartom őket (is).
Más kérdés, hogy ennek kialakulásához kellettek az olyan szemétládák is, mint akik miatt lett szájkosártörvényünk.

ancsika3114 2010.03.11. 19:56:20

vannak, akik blablaláznak itten a kormány hiteltelenségéről, rossz munkájáról stb.
oké, de azt mindenki elfelejti, hogy az ellenzék fölszántotta a pályát, mit fölszántotta, talajmarózta. most pedig számonkéri a szép játékot. háááááát, nem sportszerű viselkedés. nem érdekelte őket, hogy a zemberekkel mi lesz közben.
most sem, mert nem hallani tőlük azt, hogy ha megválsztják őket, csak azt, ha " hatalomra kerülünk. ez senkinek nem tűnik fel még mindig? látni is kéne, nemcsak nézni, hallani is, nemcsak fülelni, gondolkozni is, nemcsak tényként elfogadni azt, aki rózsaszínűbb jövőt igér. mit gondoltok, mivel tudnak ők többet? mondhatnám is, de minek?

Callidus 2010.03.11. 19:56:29

Az LMP esetleg tiszta? Vagy tenyleg csak egy rossz koholmany ez is?

A jobbik egy vicc a 30as evekbol..
tehat phaidros asszem egyetertunk.

Mizantró Pista 2010.03.11. 19:56:33

@Gery.Greyhound:

Persze ,nem azt jelenti mivel Viktor nem is isten csak egy ember!
Nem kell mindent szó szerint érteni!

Gondolom a Fidesz 4 évével semmi bajod nincsen?

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.03.11. 19:57:04

@phaidros: nekem az elmúlt nyolc évben sem volt bajom a gazdasággal. ;)

A Szécheny-program elég sok strukturális hibát elfedett, amit a válság utána kimutatott. Egy gazdaságélénkítô program hatását 5-6 év múlva kellene látni, akkor viszont nemigen látszott meg, ez teszi gyanússá, hogy inkább lukakat tömött be, mintsem valós élénkítést hozott volna.

Mizantró Pista 2010.03.11. 19:59:20

@phaidros:

A lényeg,hogy a Fidesz mindenre jó választ ad és semmi esetre sem erkölcstelen!

phaidros 2010.03.11. 19:59:21

@Callidus: bizonyára nem Amerikába távoztál, mert akkor esetleg lett volna szerencséd déli republikánus és New York-i demokrata vitájához. És náluk fegyver is volt! :)

Azt meg nem szívesen említem meg, de a dologhoz tartozik, hogy az első igen mocskos választás amerikai szakértők behívásával zajlott le, az MSZP részéről (asszem Ron Werber?).

Az egyik legnagyobb hazugság, hogy máshol nem ez van, mint nálunk. Illetve, egy dologban nem hazugság. Máshol a pártok nem kifelé üzengetnek: kifelé az országukat képviselik. Nem tudom, emlékszel-e Gönczpapa nyafogására? Az volt az első kintről befele pofázás.

"Majd ha nem akartok ide oda huzni mindenaron, visszamegyek."

Hát 20 éve volt egy ilyen rendszer, pont az ilyen ide-oda húzók miatt szűnt meg. Esetleg Észak-Korea bejönne Neked? :)

phaidros 2010.03.11. 20:00:35

@Antanténusz Szorakaténusz: lófaszt. Szarházi posztkommunista banda az is. Benne van az összes komcsi, aki nem fért be a rendszerváltás utáni MSZP-be.

morpho 2010.03.11. 20:00:38

@DOGBYTE:
Véletlenül tudok németül és végignéztem az összes adatot, de a kérdéseimre sajnos nem kaptam választ.Jó lenne, ha konkrétan megjelölnéd, hogy melyik sorból derül ki, hogy mit hasonlítottak össze mivel?Előre is köszi.
üdv

Callidus 2010.03.11. 20:03:03

Szerintem a legfontosabb lenne ha sikerulne a tekintelyelvuseget megszuntetni.

Leszedni a piros parnazott mubor ajtokat vegre.

Ez az ami megmaradt.

Svedorszagban barmelyik sved allampolgar besetalhat a miniszterelnok irodajaba es megnezheti a leveleit. Appointment nelkul.

Miert?
MERT AZOK A TE LEVELEID IS!
O meg toled kapja a fizujat!

Nalunk meg a parlamentben meg akartak tiltani hogy a wc-t hasznaljam idegenvezetes kozben!
A politikusok dobrogi modjara jonnek mennek.. vicc az egesz.

Mintha ok lennenek a "fej" vagy a "hatalom". Ezt szajkozzak ti meg beveszitek.

Addig vergodtem hogy vegul pisiltem a parlamentben.

Ez az en szabadsagom.

phaidros 2010.03.11. 20:03:15

@Callidus: az LMP-t nem tudom. Szeretném látni. De van egy olyan szörnyű gyanúm, hogy a rendszer korrumpál. Én csak a társadalmi ellenőrzésben és a nyilvánosságban hiszek.

A kérdés az, hogy erre melyik párt hajlandó. MSZP tudjuk, látjuk, hogy nem. A Fidesz sem erről volt híres. A Jobbik biztosan nem. Az LMP most is nyílt lapokkal játszik.

Én adnék nekik egy esélyt, szeretném látni őket a parlamentben. De a Jobbikot is.

Ami meg a fenti propagandavideót illeti, semmi akadálya annak, hogy a kormányzat is megcsinálja a magáét. Bár már tudjuk, hogy az LCD technológia árának csökkenése nekik köszönhető... :)

phaidros 2010.03.11. 20:04:32

@Callidus: ilyen nálunk sosem lesz, az biztos. Az a társadalom olyan hatásokon ment át, mi meg ilyen hatásokon. Max. odaköltözhetünk.

k.o._laci 2010.03.11. 20:04:52

@vajdasagi: Ha nem sértődsz meg feltennék pár kérdést, mivel egy olyan jelenségnek vagy ékes példája ami régóta érdekel:

Oszkó, Bajnai ... eltelt 7 év, utána jött 1 ahol ezer oldalról ránk nehezedő nyomás hatására olyan emberek akiknek nincsenek egy év távlatánál hosszabb ambícióik "megmentik az országot a válságtól". Mivel? Hitelből és kiadáscsökkentéssel. Ezt kérem szépen valaki magyarázza el mitől óriási teljesítmény, és mitől élesen elkülöníthető az előtte lévő 7 évtől? A két említett srác annyiban okos volt hogy nem álltak be párt politizálni. Volt egy kis Internacionálé az elején és schluss. Azóta van elég majom helyettük aki égeti magát a tévében, ők csendben leköszönnek és ezek után Bokrosnál is nagyobb tehetségként vonulnak be a történelembe! Ez a kemény, hogy most is azt hallgatom Bokros micsoda géniusz, egy zseni ... All in.

Kérlek ezt a jelenséget magyarázd meg nekem. Bokrost hagyjuk most, bár róla is vannak érdekes cikkek, inkább maradjunk a fent említett B-O tengelynél. Mert még az sem igaz hogy 1 év alatt ne lett volna elég ciki ügyük, Sukorótól, a Libákon át Sávolyig. Meg ami még idővel kiderül(het). Csak ez olyan mint amikor összerugdosnak az utcán, utána pedig az egyik tettes letörli a vért a szádról, olyan baráti gesztus gyanánt. Ne mondják már hogy nekik semmi közük a 2009 előtti történetekhez, mikor egy kormányciklusról beszélünk. Normális ember ilyenektől mint a Gyurcsány nem veszi át a kormánybotot, vagy nem csodálkozik utána hogy az elődeivel fogják beazonosítani.

Vagy pusztán mindig az államcsőd alatti, utáni pü. miniszter lehet az egyetlen hős, a szakmai etalon? Mert el végezete a munkáját, nem qrta el nagyon, csak kicsit? Eskü nem értem.

ancsika3114 2010.03.11. 20:05:45

@szomorutojas: én még olyat sem ismerek, aki ismer olyat, aki kapott a szécheny-programból, fejlesztett, és ezzel az ország szekerét tolta volna. igazad van, gyanús is a dolog, és már az elején az volt, nem 5-6 év múlva. ami pedig kipukkant belőle, arról is csönd van.

phaidros 2010.03.11. 20:06:12

@szomorutojas: hát ez "volna". Azzal tudunk dolgozni, amink van. Annyi haszna lett volna még egy fideszes ciklusnak, hogy akkor most az MSZP félidejénél tartanánk, úton annak a megszűnése felé. :)

phaidros 2010.03.11. 20:07:42

@fulopiren: statisztikai lyuk vagy, én pl. többet is ismerek, akinek volt széchenyi-kártyája, stb.. Az akkori vállalkozók forráshiányosak voltak. Más kérdés, hogy aztán mire jutottak.

Callidus 2010.03.11. 20:07:49

@Callidus: Isten orizz hogy egy olyan fake allamban eljek mint az USA.
Meg is orulnek.
Azt akarja masolni az ugyetlen magyar "elit". Latod hogy nez ki.

Ha az ide oda huzas nem balkanban zajlana hanem esetleg civilizaltba akkor eszre sem venned a szektaepitest. Mert nem lennel belekenyszeritve. Ahogy itt sem vagyok ahol most elek. Pont annyit hallok a politikarol amennyit kell. Az egyik vett valami pornofilmet es elszamolta koltsegkent. Ki is rugtak.. Liptai szintu bulvar. Annak is valo.

k.o._laci 2010.03.11. 20:10:11

Vagy ez egy ilyen jó zsaru, rossz zsaru fétis? Jön vki, elvisz az államcsődig, onnan átveszi a spanja (ugyanaz a cég) és máris minden rózsaszín? Nem Stockholm szindróma ez?

fikszIksz 2010.03.11. 20:11:55

Én örülök, hogy OP válaszol. Szerintem boltba is jár, mégsem omlik össze az ország, ha éppen nem dolgozik.

Churchill mondta: "csak annak a statisztikának hiszek, amit saját magam hamisítottam". Szvsz is manipulatív, bár érthető az álláspont. Ezen kár vitatkozni.

Rosszabul élünk, mint négy éve. Ez már 2002-ben sem jött be...

Callidus 2010.03.11. 20:12:20

@phaidros: "Az a "tarsadalom" mar megoregedett.. Rokkantnyugdijas (820ezer) vagy bortermelo fogatlan alkesz.
A mi generacionk felnott.
A fele lelepett erre arra, es megtanult nem felni. A masik fele meg csodaval hataros modon tulelt, es tulel otthon.
Mar nem a sotet autotol fel, hanem a kirugastol.

ancsika3114 2010.03.11. 20:17:04

@expansiv: akkor mért ő van ott, és nem te? nem kéne itt zsidózni! ezt nem tanították meg otthon, vagy a ziskolában?

teljesenertelmetlen (törölt) 2010.03.11. 20:19:07

Kedves balliberális barátaim!
A FIDESZ megnyeri a következő választást. Ha teleaggódjátok és telehazudjátok az összes blogot, akkor is.
Találkozunk április 11-én az utcabálon! :)

dartsnyil 2010.03.11. 20:19:38

Indexen van a blogok közt ez az oldal...:D

Mawhonic 2010.03.11. 20:25:32

Magyarázza már el nekem valaki a magyar ember logikáját: 8 éve elzavarták az Orbán Viktort, mert ugyanúgy mutyiztak, mint az aktuális elit (jó része)... Most visszahívják... Ennyire rövid az emberek agya? Alapvetően nem értem, hogyan lehet bizalmat szavazni még egyszer annak a poltikusnak, akitől egyszer már megvontuk. Abszurd...

Egyébként pedig a sommás véleményem: olyan a kormány, amilyen a társadalom. A bürokrácia, a mutyizás - sajnos - a magyar társadalom lételeme. Nem kellett a 300 Ft-os vizitdíj, de elképzelni nem tudják, hogy ne toljanak oda pár ezrest az orvosnak, ápolónőnek stb. És ez nem az elmúlt 8 évnek köszönhető...

Az emberek annyira hozzászoktak ehhez, hogy csak akkor veszik észre és csak akkor hőbörögnek, ha milliószámra kezdi el valaki talicskázni a pénzt.

Mondom ez azért, mert ha őszintén belegondolunk, szerintem valamennyien napi szinten találkozunk a korrupcióval, fekete és árnyékgazdasággal az élet minden területén.

Szóval mutyuzik az egész az nép, fönt és lent, jobb oldalon, bal oldalon és középen egyaránt, (tisztelet a kivételnek), így nincs mit csodálkozni azon, hogy azok is mutyiznak, akik "képviselnek" bennünket...

vajdasagi 2010.03.11. 20:26:32

@k.o._laci: Nem haragszom. Megpróbálok válaszolni is, de ugyanolyan pályaszélről szemlélődő kibic vagyok, mint talán Te.

Akik az országot vezették 2002 és 2009 között, azok súlyosan ártottak Magyaroszágnak. Ez szerintem evindens. Te is, én is így gondoljuk. A nagy többség így gondolja. Valószínűleg nem tévedünk.

Tavaly azonban lemondott Gyurcsány. Persze legjobb lett volna azonnal választásokat rendezni, de aki a hatalmat birtokolta, vagyis az MSZP, az görcsösen ragaszkodott hozzá. Valószínűleg azért, hogy még többet raboljanak. (Gondolom még itt is egyetértünk.)

Adott volt egy süllyedő hajó, és kellett egy kapitány, meg egy csapat a hajó egyben-tartásához. (Ha már az MSZP-s gazemberek nem akartak lemondani az utolsó 1 év rablásáról.)

Nos, Bajnai meg Oszkó meg még páran ezt elég jól megcsinálták. Úgy hogy közben nagy gazemberséget nem csináltak, pedig valszeg csinálhattak volna, hiszen a hatalmuk megvolt hozzá. A "libák" régi ügy, akkor még Bajnai nem volt a kormányban, és már megbocsáss, nekem a "libás ügy" kisebb, mint egyes Fidesz-kori ügyek. A Sávoly az nagy gazemberségnek indult, de pont Oszkó akadályozta, ha én jól értem. (Nem könnyű érteni, mert alig van tényszerű és nem manipulatív írás erről). Sukoró is nagy csalás, de még nem tudom, kire legyek dühös.

Ha megengeded, írok mindjárt még egy részt...

phaidros 2010.03.11. 20:27:56

@fulopiren: nem hiszem, hogy nála. Ezesetben eléggé érzik az emberek. (Én nem, nekem jobb lett, de ezt csak magamnak köszönhetem, meg persze az égieknek. :) ).

pepin_nymburk 2010.03.11. 20:29:15

Nagyon helyes ilyen videót csinálni, sokkal több kellene. Éjjel-nappal sulykolni kell az emberekbe, ugyanis csak Mo-n lehetséges, hogy 25 éven belül nagyjából ugyanaz a politikai csapat, ugyanolyan indokból(görcsös hatalomakarás) államcsőd szélére, és IMF gyámság alá löki az országot. És ez mostani sokkal durvább, mert demokráciában, a ballib média hangos éljenzése és patásorbánozása közepette az orrunk előtt zajlott...az MSZP-re szavazóktól minimum egy halk bocsánatkérést várnék....

Callidus 2010.03.11. 20:29:56

@Mawhonic: Pontosan ezek az en kerdeseim is. Nem halucinalhatjuk ugyanazt remelem.

phaidros 2010.03.11. 20:30:05

@vajdasagi: "Úgy hogy közben nagy gazemberséget nem csináltak, pedig valszeg csinálhattak volna, hiszen a hatalmuk megvolt hozzá."

Hát, Oszkó nyilvánvalóan a jó fiú, de a kormány ezesetben Bajnai. Ő az, aki nyomást gyakorol jelen pillanatban. A Fidesz lagymatag ellenállása meg a másik oldal. Közben leírtam bővebben, mit gondolok az egész beszélgetésből kiszűrve, a nevem melletti linken elolvashatja akit érdekel, ide nem másolom be, mert off.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.03.11. 20:30:50

"betehettük volna például hogy 1998 és 2002 között az államadósság folyamatosan csökkent"
Ez nem igaz. Az államadósság továbbra is nőtt, csak a GDP gyorsabban nőtt. Utoljára 95-ben csökkent.

Mellesleg a GDP egy baromi tökéletlen mérőszáma egy ország gazdasági teljesítőképességének. Ha ugyanis, hogy felveszünk X milliárd hitel és azt szétszórjuk értelmetlen célokra, az egy az egyben megjelenik, mint GDP. Ez azért fontos, mert 2000 óta gyakorlatilag az állami pénzszórás tartja fenn a (látszólagos) gazdasági növekedésünket.

Callidus 2010.03.11. 20:30:59

@pepin_nymburk: azert az IMF gyamsagok a fel vilag beszopta... azert ennyire nem gizda a gyurcsany

Eastbay1 2010.03.11. 20:31:48

Tetszik ez a videó (jó, az adatok nem), de hatalmas nagy csúsztatások is vannak ám benne.
Meg azért a tisztesség kedvéért oda lehetett volna írni a végére, hogy készült a Fidesz/Jobbik/MDF/LMP/akárki megbízásából.
De amúgy meg riszpekt érte, tetszik a stílusa, olyan Michael Moore-os:)

kis pittyegő barátságos zöld mütyürke 2010.03.11. 20:40:49

"itt az idő"

ó micsoda szűzlelkű civil kezdeményezés, véletlenül sem fidesz-propaganda, tök véletlen, hogy ugyanaz a jelszó.
:)

dartsnyil 2010.03.11. 20:41:25

@Eastbay1: A Dogbyte már mondta, hogy nem politikai párt megbízásából készítette a videót. Csak "magánszorgalomból"...

Roa 2010.03.11. 20:42:31

Mesteri. Tényleg. Respect. Bár én más számsorokat is beletettem volna, de ez legyen az én bajom.

phaidros 2010.03.11. 20:43:18

@Eastbay1: igen, ez a jó jellemzője. :)

vajdasagi 2010.03.11. 20:43:36

@k.o._laci: írhatok még egy választ?

Szerintem egy országot nem kell "megmentenie" egy kormánynak. Csak elvezetnie nagy gazemberségek nélkül - csöndben, szerényen, pl. koronaúsztatások nélkül. És közben nem lopni. És legfőképp: nem hagyni elsüllyedni a hajót, és pláne nem elhagyni a süllyedő hajót, és elmenni külföldre, hiszen itt mindent fölperzseltünk már, pénzünk meg van elég...

Ehelyzett kormányozni, amennyire valakitől telik.

Persze a sok tolvaj közben tovább lop, és jobb lett volna az a rohadt választás tavaly, de ha már nem lehetett, akkor százszor inkább Bajnai és Oszkó, mint Veres meg Draskovics.

Vagyis: nem mást tettek ők, mint szerényen és aránylag jól tartották a frontot egy évig. Különben kipurcantunk volna Te meg én.

PS: Nem ismerem őket, semmi közöm hozzájuk, nem is tartom őket varázslóknak. És még szenteknek sem. Valszeg gazemberséget is elkövettek ők ketten a gazdasági életben, mielőtt kormányra kerültek. (Ezt nem tudom, de erősen gyanítom.) De ne vegyünk már mindenkit egy kalap alá, aki nem Fidesz-es. Ezek ketten jól szolgáltak. Most meg menjenek el. (Mentségükre legyen mondva: ők ketten nem is akarnak maradni.)

Ez így elfogadható, vagy gyűlöljünk inkább mindenkit, aki nem jobboldali? Mert egy a tábor, és együtt kell lépni???

Baráti üdvözlettel,
Vajdasági

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.03.11. 20:51:25

a villáminterjú mintájára:

idelle: Gery, ugyanígy fogja majd élvezni annak a kampányfilmnek az elkészítését is, amit szintén a Fidesz rendel meg, de amelyben az ő kormányzásuk alatt keletkező adatokat kell úgy manipulálni, hogy az rájuk nézve kedvező legyen?
Gery Greyhound: Igen.
idelle: Köszönöm az interjút.

Gaius_ 2010.03.11. 20:53:46

Gery BRÉKING! :)
Közérdekű közlemény:

Ha már volt hasonló, sorry, de most kaptam a hírt: "A mi éveink" átlépett szó szerint a kampány IRL világába....:)

egy barátom - Fidesz helyi alelnök - beszámolt róla, hogy miután megküldtem nekik a linket, megnézték, egyből DVD-re írták, s egy helyi lakossági fórumon bejátszották kezdésnek: a spontán reakció döbbent csend....mert üt....:)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.03.11. 20:53:53

@Monkparakeet: "A Dogbyte már mondta, hogy nem politikai párt megbízásából készítette a videót. Csak "magánszorgalomból"..."

szerinted hány ember végzett magánszorgalomból különböző Fidesz-párti tevékenységeket, a később várható HÁLA reményében? ;-)

Doña ¡Cara(mba)! 2010.03.11. 20:55:22

@civilkontrol: De, nekem is szemet szúrt! Két piszok jó kis freudi elszólás is van Oszkó szövegében. Idekopizom:

Ez az egyik: "...és nem igér sok jót, ha a látszik, hogy aki most a hatalomra készül, az a hatalom megszerzése érdekében ugyanúgy manipulálja a számokat. "

Ez meg a másik: "...szóval csak bízzunk benne, hogy a választások után nem az adatmanipuláció tér vissza,

Jó szaftos kis elszólások, bármely pszichiáter megnyalná a szája szélét elégedettségében. Oszkónak azért még van mit tanulnia Fletótól, lássuk be. Igaz, ahhoz már nem félig, hanem totál pszichopatának kell lenni, mint Fletó, hogy valaki úgy vakaródzék, tekergőzzék, pofákat vágjon, handabandázzon, tökeit szorongassa, feje fölé csapott 2 méteres csáp-kezeivel úgymond táncoljon (pont mint a diliházban tenné egy szerencsétlen őrült). Fletónál a hazugság a reality, Oszkónál csak félig. (Fletót talán téveseszmés személyiségnek lehetne diagnosztizálni, Oszkónál csak a tudása és a hatalomvágya, pénzsóvárgása közötti áthidalhatatlan hiátus - ami iszonyatos lelki feszültségképző tényező - okoz sűrű tudatalatti elszólásokat. Bár még jó néhány "dili" kategória azért passzolna rá.

iqsamp 2010.03.11. 20:59:24

@idelle: ez Bedésen ütött:D

phaidros 2010.03.11. 20:59:32

@Doña ¡Cara(mba)!: lehet, hogy ez arra vonatkozott, hogy a videó is manipulált a számokkal. Legalábbis mondhatja erre. De tényleg kínos. Elég ha a Greyhound által hivatkozott pdf-re gondolunk, amiről Oszkónak is tudnia kellett.

combo 2010.03.11. 21:00:19

Jól sikerült ez a videó. Azt nem tudom, hogy az ereimet vágjam fel, vagy emigráljak Romániába vagy Afrikába.

phaidros 2010.03.11. 21:00:34

@idelle: ami egyébként bevallottan mint igény, fennáll. Mármint a hála iránti. :)

elég.volt 2010.03.11. 21:01:36

@Oszkó Péter: Oszkó úr! Tudom, hogy off, de engem a sávolyi pálya ügye (is) nagyon foglalkoztat. Szívesen meghallgatnám a véleményét, a szlovákiai versenypálya kivitelezési költségének fényében! Köszönöm.

ancsika3114 2010.03.11. 21:03:43

@Gaius_: nem baj, akik oda mennek, azokat hadd üsse :)ők már régen fölrakták a szemellenzőt, és imádottjuk földi helytartóját akarják csak meghallgatni. engem ez a veszély ugyan nem fenyeget, nem járok ilyen helyre, a fideszére meg különösen nem. miért nem a fidesz balfogásait vetítik nekik? csak a tisztánlátás miatt, az is megérne egy misét.

ancsika3114 2010.03.11. 21:07:47

@combo: én sem tudom, mit is csináljak most:))) én speciel jól érzem most itt magam (nem a politikusok érdeme).
de ki tudja meddig?@fulopiren:

Google 2010.03.11. 21:09:27

Azért pörölnek a videóval, mert nem tudják körberöhögni. A statisztika bennünk van: benned, bennem, benne.
Azt, hogy propaganda lenne, vitatnám; botránykrónika ez inkább, fiúk. Rátok számoltak, az a helyzet.
Viseljétek méltósággal!

iqsamp 2010.03.11. 21:16:50

@Google: attól mert szépen fogalmazol még nem lesz igazad

szarban van az ország? igen
az mszp felelős érte? igen
ez egy manipulatív, demagóg, propaganda videó? igen

igenis számít a módszer! nem lehet úgy kritizálni, hogy a kritizáló is kókler (jó esetben csak dillettáns)

iqsamp 2010.03.11. 21:18:12

bocs dilettáns egy l

arisztid és tasziló (törölt) 2010.03.11. 21:20:26

@Eastbay1: Ja, megelőztek, röviden így lehetne összefoglalni. Illetve pontosítva: a cucc annyiban tetszik, hogy ügyesen van megcsinálva, bár kicsit hosszú. Jó? Mondjuk annyira jó, mint egy reklámfilm, ami gyorsfagyasztott ételeket népszerűsíti ügyesen a rendes főzéssel vagy a minőségi alapanyagokkal dolgozó kisvendéglőkkel szemben. Merhogy, mint megmenekült dinoszaurusz, én még mindig remélem (illetve nem, nagyon szeretném) ha a politika kommunikáció a tények alapján, elvek alapján történő választáshoz segítene hozzá (márhogy a választásokon). No, ez már rég nincs így, most aztán meg egyáltalán nem. De azért ehhez, azt hiszem, nem fogok tapsolni.
Azt mindig is vártam, hogy a sötétség egyszer kitör a palackból. Az hogy, ez csak húsz év után történt azért rossz, mert most a sötétség társadalmi bázisa kiegészült a hazánk értékeit és történelmét még alapszinten sem ismerő ifjak tömegével (mondjuk 25, max harmincig).

Pedig a történet egyszerű, három bekezdésben összefoglalható:
Antall Józsi viszonylag elvszerű politizálást megfojtotta a komcsi apparátus és a társadalmat átszövő kapcsolatrendszerük, meg persze a hozzám hasonló liberálisok idealizmusa, és talán a tömegek kádári nosztalgiája szocialista szakértelem iránt.
Ezt követte Horn, aki még kádári módon rendett tudott tartani (Kádár alatt sem illett nagy botrányt csinálni, csak csendben lopni mindenkinek).
Erre ésszerű válasz volt Viktor hatalmas energiával megkomponált harca 96-tól, ami a 98-as választási győzelemben kulminált, aztán a FIDESZ korszak, ahol egyébként viszonylag korrekten működő államigazgatás volt, persze pénz kellett ahhoz, hogy ellensúlyozzák a komcsikat (mert Antallt is megszivatták,mondták), és ahhoz, hogy ezt nyugodtan csinálják, mesteri kommunikációs stratégiával meg kellett szüntetni a társadalmi nyilvánosság ellenőrző szerepét azon az alapon, hogy aki nem a mi kutyánk kölyke újságíró, az komcsibérenc.
Aztán ezt a komcsik is eltanulták, meglepőmódon megnyerték a 2002-es választásokat (utoljára az akkori első forduló után okozott nekem örömet a politika) meg tovább is fejlesztették, plussz kiegészültek a kádári funkcionárius-csak-óvatosan-lop alapelvét a menni-kell-előre-mint-Orbán-Viktor-és-csapata elvet valló fiatalokkal (és a kampányfinanszírozás által diktált igényekkel).

Aztán az eleve az orbánviktori fidesznél kevésbbé kontrollált szoc.párt, és emiatt az államigazgatás az olcsó politikai alkuk terepe lett, a kormányzás lassan megszűnt. (megjegyzem, közben a fidesz is remekül lesüllyedt erre a szintre, és a politikai vita a szijjártó-nyakó sajtótájékoztatókat jelentette. Viktor, aki ekkorra már tévedett egy párat, viszont szépen visszajött. Most még van a Jobbik. Akárhány százalékuk lesz, ebben a struktúrában ha ügyesek, lehet, hogy 2014-ben is bejutnak a parlamentbe, bár nem biztos. Annyi helyük biztos nem lesz mint most. Ugyanolyan korruptak lesznek, mivel nagyon nem lehet más a politika, mint az ország. Vitathatóak a társadalom és a gazdaság törvényszerűségei, de valahol, valahogy léteznek. Ha lesz minisztériumuk, vagy polgármesterük, majd azokat veszi meg az akinek pénze van. Persze, a nagy baj az, hogy nincs ma egy olyan újság, aki ezt megírja, akkor mondjuk annak következménye van.(Ráadásul az most nem ide tartozik, hogy buták és sötét mindenki, aki rájuk szavaz. Majd megbánják. Sok országban volt már ilyen.)

Hát ez hosszabb lett, mint terveztem.

pioker1933 2010.03.11. 21:21:42

A video kurva jó, az adatok akár igazak, akár nem, nagyon realisztikusan festi le a valóságot. Magyarországon pedig NINCS kormányzásra alkalmas politikai erő, csak szánalmas idióták, akik hülyeségeket mantráznak hülye embereknek.

A videóban egy dologgal azonban nem értek egyet:
A GYES témájával. Ugyanis tőlünk nyugatabbra nemhogy nem lehet 3 évig az állam pénzén otthon segget mereszteni, de még egy évig is ritkán. Szóval arra a pénzre és a lehetőségre ajándékként kell tekinteni!

combo 2010.03.11. 21:22:31

@Google: Hát, ha már statisztika meg világvége, akkor a reálbérek/reálnyugdíjak változását belerakhatták volna más országokkal összehasonlítva... 2002-től, nemcsak 2006-tól. (Ezért is tartunk ott, ahol.)

Vagy a 2002-es adóterhelést.

Esetleg más országok GDP arányos államadósságát. (Mi kb. Európa-átlag vagyunk. A nagyobb baj az, hogy nem fejlesztésre vettünk fel hitelt.)

Az egyébként evidens, hogy sokkal rosszabbul állunk gazdaságilag, mint 2002-ben. Csak aki egy kicsit ért a közgazhoz, az látja, hogy ez bizony nem tájékoztató jellegű filmecske, hanem tömény pártpropaganda.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.03.11. 21:22:50

Kedves Greyhound!

Fasza a film! Gratula! :)

Kedves Oszkó Péter!

1. kapd be.
2. ha a KSH számai hamisak, az azt jelenti, hogy vagy ti szóltatok oda, hogy legyenek azok...
3 ...vagy odaszóltatok, de b*tak meghamisítani, és ezért rinyálsz!

neos 2010.03.11. 21:28:42

@Doña ¡Cara(mba)!: Gyurcsány közgazdász mégis az öszödi beszéd után nem mond le, marad kormány és arcába kapja válságot. Minden befektető tudja, ha csökken az árfolyam ki kell szállni, hogy minimalizáld a veszteségeket. Gy, aki pénzügyi tanácsadó volt a stratégiájával 0-ra irja a baloldalt.

Furcsa: Medgyessyt legyőzi OV-t. Gyurcsány lenyomja Medgyessyt. OV 0-ra veri Gy-t.

Mindegyik azt hitte már olyan erős, hogy még azt kibirja.

Google 2010.03.11. 21:30:21

@iqsamp:

Az a baj, hogy túl sok a ktitizálnivaló!
Aztán lehet azon siránkozni, hogy nem elég kíméletesek az ellenfelek, de minek?
Kóklerek pedig sokan vannak - mondhatni: többen. Ha jól emlékszem, a jelenlegi pénzügyminisztert sem csak egyszer kérdezték meg ezek alatt az évek alatt, és mit mondjak, elég egyetértő volt.

Furamadár 2010.03.11. 21:31:34

@Oszkó Péter: Tisztelt Oszkó úr!

"Magyarországnak eközben komoly saját szerkezeti problémái is voltak (a kisfilmben tett csomó állítás igaz, én csak építő jellegű kritikát fogalmaztam meg :-)). A kérdés inkább az, mit csináljunk, hogy ez egyre kevésbé legyen így."

Mint tudjuk, ebben az országban igen komoly problémák vannak az adózás terén, gondolok itt az adóelkerülés kérdéskörére...
Nagyon érdekelne, hogy amikor Önök elkezdtek "dolgozni", vajon miért nem történt SEMMI az adóelkerülést lehetővé tevő kiskapuk becsukására, gondolok itt legelsősorban az EVA nevezetű törvényesített adócsalásra?

Persze, persze, mondhatjuk, hogy így legalább valami befolyik.... vagy, hogy már kötelező a full járulékot befizetni.

De talán azzal kellett volna kezdeni, hogy ezt a lehetőséget ad 1 ellehetetlenítik, ad 2 egy egyszerű huszárvágással megszüntetik...
No és persze itt nincs vége a dalnak, az államnak egyúttal olyan szintre kellett volna csökkenteni a munkavállalás terheit, hogy egyszerűen megérje munkavállalóként dolgozni!

Sőt, még mindig nincs vége, hiszen így a kényszerű munkavállalók által elszenvedett hátrányok sehogy nincsenek kompenzálva.

Mint a nemrégi példa mutatja, Németországban egy kósza hír hatására az adóelkerülők ész nélkül rohannak befizetni azt, amit elcsaltak...

Itt vajon miért nem lehet olyan, kellően brutális büntetési tételekkel letörni a nagyszájú adócsalók kedvét, mint Németországban?

Értem én, nem vitás, hogy ki az a hülye, aki agyonlövi a fejőstehenet, de szerintem Önnek több fogalma van az EVA használatával elcsalt adó nagyságáról, mint nekem :)

Kérdezem én, összességében: Mi tartotta vissza Önöket attól, hogy ezt a folyamatot legalább elindítsák, de nem látszatintézkedésekkel, mint az elvárt járulékszint?

vakapad 2010.03.11. 21:31:48

1./ Oszkó levelében azt írja, hogy nem ígér sok jót, hogy aki most hatalomra akar kerülni, a hatalomra kerülés érdekében ugyanúgy manipulálja a számokat. „Mint a Dogbyte falka”, kellett volna hozzágondolni, ahogy a levélből ez ki is olvasható, és akkor az ember a nagyerős cáfolati felbuzgásában nem ír ostobaságokat.

2./ Oszkó azt írja, hogy a filmben közölt adatok esetén gondosan, minden tételnél kiválogatva és mindig azokkal az országokkal történik az összehasonlítás, amelyeknél rosszabbak vagyunk (hát az ilyen célzatosság nem nagyon válik semmiféle filmnek a dicsőségére). Oszkó még egy véletlenszerű szóban sem említi azt, hogy az adatok rosszak. Ezek után a válasz Oszkó vádjával nem is foglalkozik (csak nem azért, mert nem tudná cáfolni?), és kizárólag arról beszél, hogy Oszkó szerint az adatok rosszak, valamint gúnyosan megemlíti, hogy kiktől vették azokat. Ebből két dolog következhet: vagy direkte félrebeszél a válaszoló, és hülyének néz magán kívül mindenkit (hogy ezt senkise fogja észrevenni), vagy az IQ-jával valami probléma van.

3./ A százalékokkal való nevetséges erőlködést különösebb figyelemre méltatni nem nagyon érdemes. 54 százalék és 45 százalék között a különbség 9 százalék, ahogy 2 méter és 6 méter közötti különbség 4 méter. Ha viszont a kedves válaszolónak már mindenképpen matematikatanárnak tetszik akarni lenni, akkor úgy kell számolni, hogy a munkavállalónak eddig a teljes őrá fordított összeg 46 %-a maradt a zsebében, mostantól viszont már 55 %, azaz a bevétele 12,065 %-kal nő. Ha már okoskodunk, kedves Tanár Úr.

4./ Oszkóról úgy hallottam, hogy a villáját szabálytalanul építtette meg (holmi nevetséges műszaki okokból, ha jól tudom, hogy ne dőljön össze), az eltérést az engedélytől bevallotta, a bírságot kirótták, amit aztán meg is fizetett. Fel lehet jelenteni, ha nem tetszik ebben valakinek valami, vagy, ami ide jobban illik, kissé célzatos, kissé mellébeszélős filmet is lehet forgatni róla, hogy milyen egy gazember is ő, aki ahelyett, hogy betartotta volna az engedélyben írtakat, majd összedőlt volna a háza, ilyen magas labdát adott, amit aztán az itteni talpig úrifiúk magas erkölcsisége mégsem engedett lecsapni.

pakesz (törölt) 2010.03.11. 21:35:28

AAAAAAAAAAAAAAA
"Igen, betehettük volna például hogy 1998 és 2002 között az államadósság folyamatosan csökkent,"

NEM CSOKKENT JEGYEZD JOL MEG KISFIAM
ha hulye vagy ahhoz hogy a GDP aranyos allamadossagot ne tudd megkulonboztetni az allamadossagtol, akkor ne keszitsel ilyen videokat

ancsika3114 2010.03.11. 21:36:08

@ColT: nagyon rossz lehet neked, ha ezt a filmet jónak találod.
négy év múlva kinek mondod, hogy " kapd be" a többit illetően, ha így is volt, nem ám egyedülálló mutatvány. évtizedekre titkosított kormányülések jegyzőkönyveiről hallottál már? hát én meg azokra lennék kíváncsi, nem erre a humbug vidire. az lenne a klassz!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.03.11. 21:40:09

A legjobb az, hogy amikor 4 éve dübörgött a gazdaság, az mi volt vajon?
manipuláció? Elég sokan be is vették...
Ezek után lehetne kussolni!

Thomas Rattler 2010.03.11. 21:42:12

A Fidesz időszak alatt lezajlott néhány kormányzást "segítő" körülmény:
1998 - Orosz gazdasági válság, keleti piacok összeomlása
1999, 2000 - Árvizek a Tiszán, víz alatt az ország, elképesztő mennyiségű gátat kellett felujítani, falvakat ujjáépíteni
2001- WTC elleni támadás, zuhanó tőzsdék.
Mit érzett ebből az átlagmagyar?
Semmit, mert volt egy kormányunk, amely nem a saját népével állt háborúban.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.11. 21:42:48

@Furamadár: "Itt vajon miért nem lehet olyan, kellően brutális büntetési tételekkel letörni a nagyszájú adócsalók kedvét, mint Németországban?"

volt ilyen jelegu probalkozas, akkor hetekig azon porgott az ellenzek, hogy micsoda szemet a kormany, hogy apehkommandokat kuld szegeny zemberekre pl..

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.11. 21:43:54

@Thomas Rattler: "Semmit, mert volt egy kormányunk, amely nem a saját népével állt háborúban. "

azaz hitelbol enyhitette a nemzetkozi valsagok hatasait az orszagban....

ancsika3114 2010.03.11. 21:44:37

@ColT: és az semmi volt 98'-ban, a két forduló között, hogy: mi? a kisgazdákkal? soha! a többit tudjuk.
tehát nincs itt miért kussolni. azóta a szocik is megtanultak nagyot álmodni, és nagyot mondani.

Thomas Rattler 2010.03.11. 21:45:42

Ma 83 milliárd dollár az államadósságunk kisfiam, akkor közel a fele volt.

Gaius_ 2010.03.11. 21:45:53

kis értékelés a visszaköszönő "nagy manipulátoros" dolgokhoz:

a kommunikáció - interaktív, s az információközlések szubjektív volta miatt ab ovo - manipuláció....igen, befolyásolni szeretnénk a másikat....

Geryék videója is manipulatív....így van, s ez így helyes....vannak benne "szakmailag", kifogásolható dolgok? igen....ééééés?

amikor elolvasol egy népszabó, népszava, kuruc.info, barikád, magyar nemzet, de akár hvg, vagy napi, vagy vg cikket, manipulálnak téged? igen.... mert szűrőkön keresztül kapod az infót....

de miért sikeres Gery és a falka? mert a civil mentalitás jellemzi....ha megfizették a kisfilmért, ha nem...a bestofgyurcsányokkal ugyanúgy ráérez egyfajta társadalmi hangulatra, mint ezzel a kisfilmmel....ezért sikeres...mert sokan érzik úgy, hogy helyettük is kimond valamt, ami fontos...s ez a lényeg....nem a statisztikai számmisztika, meg a maximális korrektség...mert olyan nincs...törekedni lehet, s kell rá, d mindig ki lehet kezdeni...

summa summarum: óriási grat és riszpekt a "falkának"....:)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.03.11. 21:49:11

@fulopiren: Neked meg nagyon rossz, ha a '98-2002-es kormányra akarod fogni azt, hogy ma rossz! A mostani bandának 8 éve volt - hogy hogyan cserélték a széket egymás közt, az nem érdekel.
Az eredmény kézzelfogható!
4 év múlva, ha nem látok pozitív változást, akkor nyilvánvalóan ugyanúgy ez lesz a véleményem a most hatalomra kerülő kormányról. Ez nem pártállás miatt van - nekem olyan nincs. Egyszerűen csak azt akarom látni, hogy a hatalmon levő erő az országért tesz valamit, és nem a saját pénztárcájáért, mint ahogy az a mostaniaktól láthatjuk.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.03.11. 21:51:46

@fulopiren: Nem tudom honnan veszed, hogy én a Fityisz mellett állok - tény, hogy kevésbé utálom őket, mint a komcsikat, de azért nem a szívem csücske.
Ne általánosíts légy szíves.

Bergeroth 2010.03.11. 21:52:59

Teljesen mindegy, hogy mit mondanak a politikusok, és teljesen mindegy, hogy mit mondanak a számok.
A tények magukért beszélnek. Én akkor fogok majd politikusnak hinni legközelebb, ha olyan híreket látok majd, hogy csökken az adó, csökken a benzinár, nőnek a reálfizetések, új munkahelyek jönnek létre, nő a magyar gazdaság exportja, stb.
Amíg ez nincs, addig nekem ne papoljon senki.
Hánynom kell ettől az országtól!!!

teddyde 2010.03.11. 21:53:20

Jóvan, geryfiú megdolgoztál a felügyelőbizottsági helyedért, esetleg ha a faterodnak lenne egy-két kavicsbányája, akkor még jobban ki tudnának fizetni a fijjug!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.03.11. 21:54:31

@fulopiren: Ja ami közben kimaradt : azon röhögtem a legjobbat, és annak is szólt a "kapd be" hogy a faszikám most talán életében először szembesül azzal, hogy "a zemberek" véleményt mondanak. És sajnos túl sokan hallják ahhoz, hogy ők manipulálják.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.03.11. 21:54:47

@fulopiren: a cég, ahol akkor dolgoztam kapott. A vállalásokat nagyrészt teljesítette, a "nagyrészt" miatti visszafizetendôt visszafizette. Minden korrekt, csak semmit nem lendült tôle felfele.

@phaidros: igazából az a kérdés, hogy halat, vagy hálót adott a program. Ha halat, akkor az látszattevékenység, ha hálót, akkor meg nem lenne kérdés, "hogy aztán mire jutottak". Jó lenne tudni az akkor szétosztott pénz mekkora százaléka hozott fellendülést egy-egy cégnek, és mennyivel tömtek be lukakat. No meg mennyi ment olyan fejlesztésre, amit amúgy is megcsináltak volna, csak így a tôke máshol maradt (vagy elment életmódra).

arisztid és tasziló (törölt) 2010.03.11. 21:55:03

@Gaius_: Buta vagy te is édes testvérem.

Felderíteni, azt,hogy mi mért történt, az bizony intellektuális kihivást jelent. Ez a cucc maximum a vizuális elemeiben jó, mert hogy abban van energia. Az "üzenet" tekintetében olyan, mint szijjártó péter, annyi értelem, annyi szakmaiság. Az, hogy nem kapott érte pénzt? Lelke rajta. Szerintem inkább negatívum. Aki a saját szellemi energiáit és vélhetően létező tehetségét ingyen állítja az ostobaság szolgálatába (és ez nem az anyag pártossága miatt, hanem az üzenet szellemi szinvonala miatt van): szóval, én nem hallelujázom, ha nem bánt. Ha már kommunikációról és független szellemről beszélünk: össze lehetne gyűjteni az elmúlt évek politikai közhelyeit (OV. Európán kivül is van élet DI. nem érek a focihoz KL. Kötél) vagy ezeknek a vizuális megfelelőit.

Ez lenne egy civil feladat. Ehhez képest ez egy szar. Azért mert valaki ingyen hülye, annak még nem kell örülni. (Még akkor sem, ha neked érzelmileg-politikailag tetszik) Tudod, ez a kritikai gondolkodó, értelmiségi (?)álláspontja. De természetesen remélem, hogy nem bántottalak meg. Tudod, a hév. (már nem a zöld).

Gaius_ 2010.03.11. 21:55:42

@fulopiren:
"nem baj, akik oda mennek, azokat hadd üsse :)ők már régen fölrakták a szemellenzőt, és imádottjuk földi helytartóját akarják csak meghallgatni. engem ez a veszély ugyan nem fenyeget, nem járok ilyen helyre, a fideszére meg különösen nem. miért nem a fidesz balfogásait vetítik nekik? csak a tisztánlátás miatt, az is megérne egy misét. "

akkor ez Számodra irreleváns téma, btw nem is Neked szólt a komment.
Menj, nyugodtan húzd be az x-et a folytatásra! Minden faxa, csak így tovább, húzzatok bele!

ancsika3114 2010.03.11. 21:57:24

@ColT: most szintén pártállástól függetlenül, nekem nem rossz most se, 98-2002 között se, csak a közérzetem volt marhára sz@r. utálom, ha hülyének néznek. utálom, ha hazudnak. utálom, hogy nem cél vagyok, hanem eszköz. a szavazatom a hatalom záloga. ezzel eddig senki nem élt, csak vissza. úgyhogy a most következőtől se várok semmi jót, tudjuk, hogy hogyan játszanak. a sportszerűség nekik káromkodás, a zemberek pedig orruknál fogva vezethető bábuk.

lOc (a pasztafáriánus) 2010.03.11. 21:58:48

A "Másodszor:" utolsó mondata mintha nem lenne befejezve.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.03.11. 22:00:05

@phaidros: szinte mindig így van ez ;) ha nekem jobb, az nem a politikusok érdeme, de ha nekem szar, az az ô hibájuk.
:-D
mindemellett, nekem is jobb, bár van egy politikus, akinek sokat köszönhetek ;)

igazi hős 2010.03.11. 22:02:18

@Callidus: Ez kurva jó.

Eredeti témához: a videó primitív csúsztatások (pl. a legegyszerűbb: nem a 2002-es, hanem a 2003-as adósságállományt kellett volna alapul venni és nem forintban számolni, hiszen a 2002-es költségvetést és hiányt Orbánék csinálták) és szubjektív válogatások halmaza. "Csak annak a statisztikának hiszek, amit magam hamisítottam!"

akkor most mi van? 2010.03.11. 22:02:39

Azért azt öröm látni, ez a video mennyire a bögrekommandó és munkaadóik tyúkszemére lépett, rég láttam blogon ilyen szoci meg "független" örjöngést:)))))

ancsika3114 2010.03.11. 22:09:15

@akkor most mi van?: de hát micsoda megtiszteltetés egy oldalon írogatni a pénzügyminiszterrel? hát nem? :)))))))
ezért a nagy nyüzsgés, na meg a vidi is ad okot bőven az őrjöngésre, kinek ezért, kinek azért:))))
mindenki saját szája íze szerint értelmezheti, dícsérheti, szidhatja ezt a "civil", magánszorgalomból készített művet.

combo 2010.03.11. 22:09:38

@Thomas Rattler: Ezt a tiszai árvíz és hasonlókat kb. minden nap olvasom valahol. Jelzem, hogy már mindenki kívülről fújja és a könyökén jön ki. :-)

Árvíz azóta is van rendesen, meg gazdasági válság is (ami a törikönyvekbe fog kerülni), plusz volt még gázkrízis is. Erről ennyit...

kamasuka 2010.03.11. 22:09:40

@fikszIksz:
Dehogynem jött!
Padödö/Lang Györgyi:
"Remélem, hogy hamarosan véget ér ez a négy év rettegés!"

vakapad 2010.03.11. 22:11:15

@Gaius_:

Hát igen. Ebből az jön le nekem, hogy a "nép" szereti, ha "ráéreznek", hogy mit is akar ő látni, na és ha egy halvány parányit közben manipulálják, hát azt is szereti. Mint a régi szép időkben.

Óriási grat és riszpekt a népnek.

Gaius_ 2010.03.11. 22:11:22

@arisztid és tasziló:
megmaradnék a személyeskedő megszólításodat követő első mondatodnál:
"Felderíteni, azt,hogy mi mért történt, az bizony intellektuális kihivást jelent."

Így van, ezzel egyet is értek. De van egy olyan érzésem, hogy április 11-én, amikor egy ország válaszol majd erre a kérdésre, nem én fogom hülyének érezni magam.....

Tudod, a hozzászólásodból kiérződő nihilizmusnál még a jobbikosok lelkesedését, hitét is jobban értékelem. Pedig a kurucinfós lelkület elharapózása miatt úgyamúgy köpök rájuk. A nihilizmust leszarom, az ilyen baromságot meg, hogy az elmúlt évekből OV, meg DI baromságait kellene összegyűjteni, negligálom. Mert aki azt mondja, hogy az ilyen kijelentések relevánsak abból a szempontból, hogy M.o. oda jutott, ahova jutott az elmúlt években, az egyszerűen intellektuálisan kihívásokkal küszködik.

combo 2010.03.11. 22:15:48

@pakesz: De a nettó államadósság senkit nem érdekel. :-) 2001 óta folyamatosan emelkedik a GDP arányos államadósság, előtte 1994-től meg folyamatosan csökkent. Na ez itt a probléma...

Gaius_ 2010.03.11. 22:16:05

@vakapad:

mintha az az irónok földjéről írtad volna...:)
Pedig tényleg ez van.....kurva nagyot lehet tévedni a "nép" általános hangulatával...szvsz erre ment rá a fidesz 2006-os depresszió-kampánya...

phaidros 2010.03.11. 22:17:32

@az igazi Sipi: egészen pontosan a Fidesz akart ilyen APEH kommandókat először, és az akkori ellenzék őrjöngött. Aztán jöttek a választások...

phaidros 2010.03.11. 22:20:00

@szomorutojas: most nem tudom mire gondolsz ezzel. Az ország helyzete a politikusok hibája. A politikusok meg a mi hibánk. :)

phaidros 2010.03.11. 22:21:59

@szomorutojas: ha hálón az eszközt érted, akkor azt adott általában - legalábbis akiket ismerek, azoknál. Más kérdés, hogy a gazdasági és jogi környezet változtatása nélkül szinte mindegy. Utóbbi a visszahúzó erő. A mostani Fidesz-propaganda szerint ezt akarják megszüntetni. Így legyen, bár szinte mindegy, nem erre építek. :S

phaidros 2010.03.11. 22:23:42

@fulopiren: ez rendben van, az a baj, hogy pont fordítva vannak a dolgok. Neked, ballernek jobban kéne fájnia a saját oldalad szemétsége, a jobbernek meg a jobbé. Te sem vagy jobb. Én legalább mindet utálom. :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.03.11. 22:24:24

@fulopiren: Na látod, akkor én sem mondtam hülyeséget az előbb.
MOndjuk én az OV kormány alatt nem éreztem feltétlen azt hogy csak ellopják amit befizetünk, de ez nem feltétlenül a Fityisz kormány miatt volt, hanem attól, hogy akkor épp' nem volt akkra gödör.
Ha más lett volna akkor kormányon, akkor sem szidnám azt a kormányt, még ha vörös is lett volna.

Az a baj ezekkel, hogy már a Fiesz is jól lejáratta magát, a MSZP nem kell bemutatni, a SZDSZ meg a MDF megsemmisült, a Jobbiknak is volt pár csúnya húzása (pedig ők szimpik voltak) LMP meg egy nagy 0... Na akkor kire?

combo 2010.03.11. 22:33:59

@Gaius_: "s ez a lényeg....nem a statisztikai számmisztika, meg a maximális korrektség..."

Lehet, hogy ódivatú vagyok, de igenis az a lényeg. Számmisztika, halálozási adatok(!) és világvége hangulat nélkül is lehetne korrektül bemosni egyet a szociknak, mert "rászolgáltak". Persze akkor nem lenne ennyire propagandisztikus a film (függetlennek álcázva, röhög a vakbelem).

Amúgy meg a fő bajom azzal van, hogy ahhoz mindenki lusta, hogy elmagyarázza a "népnek", hogy MIVEL kurták el a gazdaságot a szocik (és mikor!). Mert az egy kicsit általános dolog ám, hogy nem értenek hozzá, meg hogy ellopták a pénzt (loptak rendesen, de nem annyit). Bár ha arra játsszuk, hogy legyen nagy pofára esés április után, akkor csak rajta...

akkor most mi van? 2010.03.11. 22:34:44

@combo:
Azért azok az árvizek nem a mostani "gát teteje alatt 2 méterre áll a viz" kategóriásak voltak, gondolom nem láttad élőbe a Tiszát akkor, amikor a gát teteje fölött volt a vize, amikor a szolnoki zagyvai vasutihidat le kellet terhelni hogy ne vigye el az ár mert beleért a vizbe, amikor szajol előtt a vonat konkrétan vizben ment 15km/h sebességkorlátal mert a sineket ellepte a viz. Nem véletlen kezdtek utána azonnal a vésztározók kialakitásába.

kuki123 2010.03.11. 22:35:21

Oskópetyának nem ez az első tévedése számbeli tévedése...én nem tudom mia getves faszból dolgozik...de az vagy nem a ksh stb...az biztos ...vagy szimplán hülye esetleg hülyének nézi az embereket...

paaj 2010.03.11. 22:35:39

Gery Greyhound, az van, hogy szándékosan és erőltetetten csak a negatív oldalát láttatjátok a dolgoknak. Persze, nem hazudtok a videóban hiszen a számok tényszámok csak a manipulatív közzétételnél lóg ki a lóláb de nagyon. És nagy kár volt most leírnod azt, hogy 1998 és 2002 között csökkent az államadósság mivel ez ordas hazugság. Majd 3000 milliárddal nőtt ugyanis.
Látod milyen egyszerű a szánalmas manipulálásotokon keresztül látni? Pedig lehetett volna olyan videót is csinálni ami korrektül hasonlít és az eredmény ugyanez a kép lehetett volna. Nem ezt tettétek mert újságíró létetekre nem fárasztottátok magatokat a korrektséggel.

combo 2010.03.11. 22:40:00

@akkor most mi van?: Ne versenyezzünk azon, hogy mikor volt nagyobb természeti katasztrófa, mert tulajdonképpen érdektelen. Ha tudsz konkrét számokat mondani a gazdasági károkról, az érdekel, minden más szubjektív. (Én somogyi lévén a Kapos áradását éltem meg közelebbről.) Amúgy azóta szerencsére fejlődött a védekezés; tették a dolgukat a kormányok (az Orbán-kormány és a következők is), kármentettek, védekeztek, építkeztek...

ancsika3114 2010.03.11. 22:43:03

@phaidros: baller? micsoda szó, ezt megjegyzem:) szövegértelmezés, hallottál már erről a szóról? azért, mert én fordítva működök, és jobban utálom a fideszt, mint a szocikat, szerinted egyenesen levonható következtetés a ballerságom? hát, no comment.

ancsika3114 2010.03.11. 22:45:42

@ColT: látod, ezt én sem tudom, csak tipródok itt. mert attól, hogy a fideszt jobban utálom, még a szociktól se melegszik a szívem:)

phaidros 2010.03.11. 22:46:47

@fulopiren: mindenki, aki még az MSZP-t támogatja az eddigi teljesítménye után, az baller, csókolom. Ha comment, ha no comment...

akkor most mi van? 2010.03.11. 22:47:52

Nem verseny, te relativizáltad, hogy azok az árvizek kvázi "mindennaposak" pedig nekem nem ugy tünik:

www.kvvm.gov.hu/index.php?pid=10&sid=56&hid=506

"Az 1998-2002 közötti időszakban egy viszonylag szárazabb évtized után egymást követték a rendkívüli árvizek, amelyek több szelvényben évente újraírták a maximális vízszintek magasságát. 1998. november és 2001. márciusa között alig 28 hónap alatt négy, egyes paraméterein joggal rendkívülinek minősíthető árhullám vonult le a Tisza völgyében párosulva jelentős belvízi elöntésekkel és a kisvízfolyások rendkívüli árvizeinek sorozatával. 2001 márciusában mikor a jobbparti töltés Tarpa és Tivadar között átszakadt a beregi öblözet szinte minden településéről ki kellett a lakosságot menteni. A sorozatos tiszai árvizek rámutattak arra, hogy árvízvédelmi rendszerünk nem rendelkezik a kor elvárásának elegendő tartalékokkal, miközben az árvízcsúcsok ugrásszerű emelkedése megkérdőjelezi a jelenleg érvényben lévő árvízi biztonságra történő kiépítés mértékét."

www.sulinet.hu/oroksegtar/data/tudomany_es_ismeretterjesztes/Szegedi_nagyarviz/pages/005_a_jovo.htm

"A közel évtizedes száraz, aszályos időszakot követően 1998-tól több rendkívül veszélyes árvíz vonult le a Tiszán. A négy év alatt mintegy 120 milliárd Ft-os védekezési, kárelhárítási és újjáépítési költséget okozó árvizeknek igen kedvezőtlen volt a társadalmi, politikai hatása. Annak dacára, hogy az utóbbi évek európai eseményeivel szemben a gátszakadásnak nálunk nem voltak halálos áldozatai, erőteljesen fokozódott a veszélyérzet, és növekedett a biztonság megteremtésének igénye."

Rivud 2010.03.11. 22:49:32

@pioker1933: Néhány hónapja már csak két éven át jár a Gyes. Egyébként a rendszer önmagában teljesen ostoba, egyszerre pazarló és szűkmarkú, mert ugye mire elég 26000 Ft??? Ugyanakkor tény, h. az elnyújtott gyes nem ösztönöz a munkába való visszatérésre. Az egyik legnagyobb bűne az MSZP-nek ezen a téren a kismamák tandíjmentességének a megszüntetése volt. Az egyebekről meg nem is beszélve...

phaidros 2010.03.11. 22:49:55

@ColT: azért ne feledjünk el valamit. A szocik utána bepróbálkoztak a Kellerel, 0, azaz nulla eredménnyel. Ebből következik pár dolog:

1. Orbánék nem loptak.
2. Orbánék ügyesen loptak.

De a tény az marad, hogy nem volt Fideszes ügy, a szocik viszont hullanak most mint a legyek. Vannak azért aránybeli különbségek, annak ellenére, hogy a motodzsípí közös projektnek tűnik.

phaidros 2010.03.11. 22:51:35

@ColT: LMP-re szerintem. Nekik van egyedül transzparens költségvetésük, talán át tudnák verni ezt az állami szférán is.

ancsika3114 2010.03.11. 22:54:03

@ColT: és azt kifelejtettem, a jobbikban nem értek veled egyet. nekem soha, egy pillanatra se voltak szimpatikusak. még a polgári köröknél kezdődött.
látod, milyen jó annak, akinek rövid a memóriája? az nem tipródik. megy a rózsaszín köd után, vagy megszokásból, a régiek után, ki ide, ki oda. szerintem minden választópolgárnak IQ tesztet kéne kitölteni, és csak teszem azt 120 fölött szavazhatnak:))) ne kövezzetek meg, vicc volt.

combo 2010.03.11. 22:55:56

@akkor most mi van?: Akkor tedd mellé a 2002-2009-es számokat is, úgy értettem.

Én csak azt mondtam, hogy unom, hogy ezt imamalomszerűen mondogatjátok. Gazdasági válságok és természeti katasztrófák mindig is voltak, és lesznek... Az 1994-1998-as ciklusból is biztos elő lehetne citálni valami gazdasági válságot az orosz mintájára (a Bokros-csomag egyik előzményeként pl. a Mexikói adósságválságot is szokás emlegetni), csak fölösleges.

pakesz (törölt) 2010.03.11. 22:56:49

@combo: te is fiam nem vagy kovetkezetes
a videoban benne volt a netto allamadossag?
hogy 2.5 szorosere valtozott?
8000 Mrd Ft --> 22000 Mrd lett?

elmondom az igazi fideSSes mentalitast: amikor egy adatot ertelmezni kell megnezzuk hogy nekunk mi a jo es ugy ertelmezzuk,
amikor forditva kel ertelmezni akkor meg forditva ertelmezzuk, semmi kovetkezetesseg

ancsika3114 2010.03.11. 22:58:13

@phaidros: valamit elfelejtettél megemlíteni: mikor ki volt a legfőbb ügyész.egyébként sokkal több közös projekt lehet, mint gondolnánk. azért holló a hollónak. most se a nagyok hullanak, csak parasztot áldoznak a szocik.

pakesz (törölt) 2010.03.11. 23:01:18

@paaj: "Gery Greyhound, az van, hogy szándékosan és erőltetetten csak a negatív oldalát láttatjátok a dolgoknak."

lehet hogy meg maga is elhiszi ezeket

na hat az ilyen embernek mint a poszt iroja sem adnek szavazati jogot, ha nem kepes ertelmezni a dolgokat

combo 2010.03.11. 23:02:50

@pakesz: Ebben igazad van. Én tegnap néztem a videót, és most hogy emlékeztetsz rá, nekem is feltűnt. Annyit tennék hozzá, hogy forintban számolni eleve komolytalan. :-)

Szóval igazad van, de adósság terén tényleg jobb, ha a szocik csendbe maradnak. (A szocik közül max. Bokros szólalhat meg, ő nagyon meredeken csökkentette az adósságot.)

_@o" 2010.03.11. 23:04:17

www.youtube.com/watch?v=wIztvzr5TZ8

Midőn eljő majd az a fényteli nap,
Midőn népünk nagy hirtelen színt vall,
Vajon mely jegyben megyünk urna elé
Borítékba bezárt szavazattal?

Vajon mely jegyben,
Csak ezt kérdezem én,
S fejem nem szűnik dróton forogni,
S bármi felvillan csak úgy távlatilag,
Szemrevételezem azt, hogy az mi.

Jöhet északról némi északi fény,
De belenyúlhat a rusz medve mancsa,
És a germánság, ma már ténybeli tény,
Csak a telkem és házam akarja.

No de mely jegyben?
Csak ezt kérdezem én,
Amíg tombol az önazonosság.
S közben távolról a jövő szelei
Csak az alvadó vérszagot hozzák.

Midőn szél támad,
Égbe fúr be az orr,
Vajon merre van szélnek forrása.
És a méltóság, amivel szavazol.
Elönt úgy, mint a hébert az árja.

Egy választás mely sorsdöntő,
Mert vissza nem vonható.
Tőled úgy félek, hogy elrontod,
Te marha magyar szavazó.
Tőled úgy félek, hogy elrontod,
Te marha magyar szavazó.

Vajon mit hoz majd
Az a fényteli nap,
Midőn népünk majd színt vall, mint villám.
Borítékba bezárt szavazatjaival,
Félő hogy hideg éj sziszeg aztán.

Jöhet északról némi északi fény,
De belenyúlhat a rusz medve mancsa,
És a fuldokló európai kéz
Netán végleges mélybe ragadja.

Egész országunk, amely dróton forog,
És nem hajlik emerre amarra,
Pedig több vas kéne, a tűz ha lobog,
Ha már védtelen nép, aki tartja.

No de mely vas lesz az a tűzbeli vas,
Kérdem,
Ha népünk majd hirtelen színt vall?
Vajon mely jegyben megyünk urna elé,
Borítékba zárt tébolyainkkal?

Egy választás mely sorsdöntő,
Mert vissza nem vonható.
Tőled úgy félek, hogy elrontod,
Te marha magyar szavazó.
Tőled úgy félek, hogy elrontod,
Te marha magyar szavazó.

Midőn eljő majd az a fényteli nap,
Midőn népünk nagy hirtelen színt vall,
Vajon mely jegyben megyünk urna elé
Borítékba zárt tébolyainkkal?

ancsika3114 2010.03.11. 23:05:00

@phaidros: igen az LMP még nem kurvult el, csak nekik még kellene egy kis idő, márpedig az nincs. a fidesz 20 évre akar berendezkedni, és akkor alighanem vége annak, ami még igazából el se kezdődött.

akkor most mi van? 2010.03.11. 23:05:22

@combo:

azokra nem találok adatot, gondolom kb érdektelen összeg.

BonFire 2010.03.11. 23:11:16

@Thresher: <i>"Azért viccesek vagytok...Itt a lehetőség hogy egy (elvileg) hús-vér politkiussal vitázzatok, erre köpitek mint állat. Ha van rejta sapka akkor meg az a baj... "</i>

Hús-vér politikusok is lecsúsznak. Veres Tomi (Veres János bukott pénzügyminiszter fia) a fészbúkon árulja az almalevet. :) :D

Figyu: <i>"Tamas Veres 5 literes kiszerelésű 100%-os szabolcsi almalevet vegyetek! Tiszta Jonatán, vagy Jonatán és Golden keverék van. Rendelésre Budapestre szállítom. ár: 1.000 HUF /5 liter (nem vicc) Érdeklődni nálam lehet.
Kedd, 21:38"</i>

Vége a zsíros mutyiknak, már csak az almás maradt.

Akit érdekel az adatlapja: hxxp://http://www.facebook.com/home.php?#!/tamas.veres?ref=nf

combo 2010.03.11. 23:12:15

@akkor most mi van?: Igaz, ez nem konkrét kár, de az általad linkelt dokumentumban kapásból elköltenek 130 md-ot védekezésre a Vásárhelyi-terv keretében...

BF79 2010.03.11. 23:14:58

@Gery.Greyhound:

"@BF79: Hogy máshogy sulykolod a nép fejébe hogy baj van?"

Ugyanilyen profi körítéssel, de módszertanilag helyes összehasonlítással. Egy egyszerű példa, Mindegyik adatnál Szlovákiát hasonlítottad volna össze 2002 május és ma között, ahol kell kiegészítve egyéb hatásokkal.

"Igen, a videó hatásvadász."

Te mondtad.

"És mi a hatás? Megnézték két nap alatt kilencvenezren, szerintem lazán meglesz a százezer a 48 óra elteltével."

Az volt a cél, hogy megalapozott összehasonlításokat tegyél, vagy az, hogy nagy legyen a nézettség?

"Néztem már meg magyar nyelvű videót ennyi idő alatt ennyien? Főleg politikai témájút. Elérte a célját?"

A cél szentesíti az eszközt? Gyurcsány is így gondolta. Orbán is.

"Egy gagyi excel vagy powerpoint prezentációt, vagy akár a amieveink.blog.hu oldalon TÉNYSZERŰEN összeállított forráslistát"

Nem. Önkényesen, a saját szempontjaid alapján állítottál össze forráslistát. Ahol az elmúlt 8 évben eredmény, vagy relatív javulás volt, azt be sem tetted, tettétek. Nem volt sok, de volt.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.03.11. 23:22:59

@phaidros: A Centrum is közös, meg még pár.
De ha lehet, akkor inkább a kevésbé pofátlant kérném :d

LMP transzparens költségvetése OK, de esélyük, az nem nagyon van... Meg nekem túl SZDSZ az a párt.

@fulopiren: Nem ártana pedig... Meg némi tájékozottság. Pedig én sem vagyok igazán otthon ezekben, csak rohadtul unom, hogy mások elherdálják azt amiért én dolgozok (vagy régebben anyámék dolgoztak).

@BonFire: Wazz, ha ezek rákattannak valamire, akkor abban nagy biznisz lesz! Kicsire nem utaznak!

@BF79: "Ahol az elmúlt 8 évben eredmény, vagy relatív javulás volt, azt be sem tetted, tettétek. Nem volt sok, de volt. "

Soroljad!

StavrosMenace 2010.03.11. 23:35:07

Positive Education Always Corrects Errors

akkor most mi van? 2010.03.11. 23:35:51

@combo:
ugyanott az is ott van, hogy a 130 fele ment árvizvédelemre és az összeg negyedét az EU adta vagyis ez az előre tervezett fejlesztés max 50mdba fájt 4 év alatt

ezzel szemben csak 2000-ben "Év végi összesítés szerint a védekezés 29 milliárd 20 millió forintba, a károk helyreállítása 54 milliárd 536 millió forintba került." és ez nem egy elöre betervezett kiadás volt 4 évre elosztva

Persze azt is mondhatjuk, hogy ezek nem érdemi összegek, hiszen ezt a nagyságrendet simán el is lopják egy szakasz autópályán, vagy pár magyarorszag.hu féle projecten nem működö rendszerekkel. Nokiás dobozba nem fér csak bankártyán.

manócska 2010.03.11. 23:42:31

Ide is, ha már ilyen módszertani kiokosítás van:
1000 főre jutó 177 fős halálozás. Nos. Ha ez TÉNYLEG így lett volna, akkor 10 millió főre 1,77 millió halálozásnak kellett volna jutnia.
Fogy a magyar, de azért nem ennyire...

És a minimum korrektség megkívánná, hogy a forrásokat közöljék a kedves készítők...

bigthereal 2010.03.11. 23:47:40

nagyon komoly a video, igényes munka, respect!!!

pakesz (törölt) 2010.03.12. 00:01:09

@combo: jo hat koszike
nem mondtam en azt hogy hat a cocik milyen jo fejek meg hogy hat amugy sem adosodtunk el, mert ez tenyleg sulyos helyzet :)
mondjuk nem annyira mint ahogy azok a szamok mutatjak, de sulyosak

amugy a cocik az allamadossagot a kovetkezo tetelekkel noveltek: 600 km autopalya (1200 Mrd) 5 db 13. havi nyugdij (900 Mrd), gazartamogatas (300 Mrd), rokinyugerek (na mennyi legyen??? 0.5 millio * 0.5 millio evente? -- 4 ev alatt pont 1000 Mrd)
en ezek kozul a cocialisat nem adtam volna oda, doglottek volna meg az egyedek, aki nem tudja fizetni a koltsegeit, de hogy ezt ugy beallitani hogy hat a cocik termeltek, hat az olyan mint amikor kiirjak a hidra, hogy Orban epitette :)))

amint -helyesen!!!- meglattad a forinttal valo jatszadozas is benne van a pakliban, hiszen az adat ami kijott a videobol az tuttira a 310 Ft -os arfolyamon van, most meg 265 Ft, na ez 17%, es a 22000 Mrd -nek a 17% -a 3740 Mrd!!!
osszeadva ezeket: 6000 Mrd jon ki
ha meg visszaosztanank GDP aranyosra, akkor meg az is lehetne, hogy igy kevesebb lett mint ahogy atvettek :)

na jo en is csaltam sokat ebben, csak hogy erzekeltessem a video komolytalan szinvonalat :)))

Oszkó Péter 2010.03.12. 00:13:13

Arra gondoltam, hogy munka után még visszanézek, hátha van egy-két kérdés, amire lehet értelmesen válaszolni, de ilyen mennyiségű hozzászólást már nem tudok végigolvasni, csak gyorsan futottam végig a megjgyezéseket.
A sértegetésekre nyilván nem fogok reagálni, részemről nem azért töltöm az időmet azzal, hogy ilyen fórumokra belépjek, hogy indulatos szócsatákat folytassak, ez maradjon meg a pártpropagandistáknak. Azt viszont remélem senki nem veti komolyan a szememre, ha értelmes vitára kész emberekkel beszélgetésbe elegyedek, aminek az időben leginkább hatékony formája nyilván az interneten található meg. Azon igazán meglepődtem, hogy valaki már azért is lemondásra szólított fel, mert egy-két napközbeni üresjáratban beléptem ide is, hogy 5-10 percet töltsek kérdések megválaszolásával. Az az érzésem, legközelebb már azért is lemondásra szólítanak majd fel, mert levegőt merek venni.
Ami korábbi időszakot illeti, a 2000-es évek elejétől kezdődő gazdaságpolitikát már én is igen sokszor kritikával illettem. Számomra nem szükségszerű, hogy csak választási ciklusokon belül éljek összehasonlításokkal, de én is úgy gondoltam, hogy az elmúlt évtizedben sok hibás döntés született, illetve sok szükséges döntés hiányzott. Lényegében ezért vállaltam a pénzügyminiszterséget, ha már előtte annyit beszéltem róla, hogy szerintem miért kéne máshogy csinálni. Egy súlyos válság közepén lelkiismereti kérdés, hogy azt meg is próbálja az ember megvalósítani. Sosem úgy tekintettem ezt a munkát, mint amivel egy pártot, vagy pártokat szolgálok, hanem úgy, mint amit az ország érdekében végzek, még akkor is, ha Magyarországon ez a fajta hozzáállás rengeteg embertől idegen, mert sokakban évek óta rögzült, hogy csakis pártszemüvegen keresztül képesek látni mindent.
A videóra megjegyzéseket a saját blogomon lényegében azért tettem, mert valaki oda is belinkelte, mintha nekem akarta volna címezni a kritikát, amit persze messze nem éreztem jogosnak. Hogy én is egy hatásvadász hasonlattal éljek, ha már bemegyek egy égő házba és megpróbálom oltani, akkor nem örülök neki, ha később engem hibáztatnak a tűz kigyulladásáért. A reakcióm ennek szólt, s nem jelenti azt, hogy a korábbi évekkel kapcsolatban ne lenne számos kritika jogos. Még akkor is ha a film nyilvánvalóan hatásvadász, ami filmként előnye, elemzésként viszont vitathatatlanul hátránya.
Ami pedig az adatmanipulációt illeti, az emúlt egy évben minden energiámat arra fordítottam, hogy csakis pontos, hiteles adatok jelenjenek meg mindenről, még akkor is, ha azok esetleg kedvezőtlenek. Sőt, még azt is igyekeztem elérni, hogy minden előrejelzésünk a lehető legpontosabb legyen, a későbbi tények igazolják, hogy jól számoltunk előre, miközben ez ilyen bizonytalan és gyorsan változó gazdasági környezetben szinte lehetetlen feladat. Viszont ebben voltak rossz tapasztalatok a korábbi években. Ezek miatt a rossz tapasztalatok miatt is vesztett korábban sokat az ország a hitelességéből, amit viszont igen nagy arányban sikerült visszanyerni az elmúlt egy évben. Lényegében azzal, hogy amit korábban előre jeleztünk, azokat a tények eddig mindig visszaigazolták. Szeretném hinni, hogy egy kormányváltás után is ez a gyakorlat marad fenn (tehát nem freudi elszólás volt, amit írtam) és nem alakul ki olyan új gyakorlat, melynek során úgy alakulnak az adatok és előrejelzések, ahogy az leginkább a politikai érdekeket szolgálja. Holott ez a választási kampány már mutat kedvezőtlen jeleket (nem csak ez a film, sok más megnyilvánulás is).
Nem tudom, mi másra tudnék még reagálni a rengeteg hozzászólásból, a korrupciós ügyekkel kapcsolatban annyit azért még megemlítenék, hogy aki Sávollyal, BKV ügyekkel akarná kapcsolatba hozni a nevem, az azért legyen szíven utánanézni, hogy én ezekben az ügyekben milyen kemény álláspontot képviseltem, illetve hogyan léptem fel.

Üdv:

Oszkó Péter

Sadist 2010.03.12. 00:14:16

Csak néhány egyszerű kérdés:
Az is a kormányon múlik, hogy a tisztelt állampolgár lusta sportolni?
Hogy rendszeresen dohányzik és iszik?
Hogy kevés barátja van?

nyünyüce 2010.03.12. 00:27:58

"az Index nevű liberális hírportál"
muhaha! az év poénja!
hallod ezt cvikli?

halál megdöglessz kinyírunk ® · http://href.hu/x/73ug 2010.03.12. 00:39:03

الموت وأنت كافر الكلاب
روحك سوف تحترق في نار جهنم النار كبريت
الموت سوف يكون الفرح في قلبي

RustySpoon (törölt) 2010.03.12. 02:34:56

A videót reggel néztem.. HATALMAS! Sokat fejlődtetek vizuálisan is, nagyon jól össze van rakva, tetszett! GRATULÁLOK! A tartalom is nagyon ügyesen össze lett válogatva, logikus, jól felépített! A poszt az meg hát.. rég olvastam ilyen jó "visszaszólást"..

CommentR 2010.03.12. 07:08:36

@Oszkó Péter:

Szeretném megérni azt az időt, amikor amikor csak a teljesitmény és a tettek határozzák meg, hogy valaki jó politikus-e vagy sem. Most nem irnám le, hogy hova kivánom már az egész szoci bandát (mert erre a társaságra már csak ez az egy szó adekvált...), de mélyen meghajolok Oszkó Péter mostani viselkedése előtt! Ha egyre többen szánnának időt arra, hogy meghallgassák a "pórnép" véleményét, akkor az ember nem érezné úgy, hogy a véleménye csupán pusztába kiáltott szó. Részemről köszönöm ezt a gesztust!

zsákbanfutó 2010.03.12. 07:15:58

@pioker1933: egyetértek. A GyES/GyED még az USA-ban sincs, jóllehet ott magasabb a GDP a hazainál.

mendson 2010.03.12. 07:20:44

Azért ne menjük el azon tény mellett, hogy a poszt irója és az összes, frusztrációját csak ilyen helyeken kiélő, magát mindenhez értőnek tartó, jobber a szoclib kormányok igen agilis interfejlesztési támogatásának köszönheti, hogy egyáltalán ismeri a nettet.

Phrascarica 2010.03.12. 07:46:05

@vakapad: "3./ A százalékokkal való nevetséges erőlködést különösebb figyelemre méltatni nem nagyon érdemes. 54 százalék és 45 százalék között a különbség 9 százalék, ahogy 2 méter és 6 méter közötti különbség 4 méter. Ha viszont a kedves válaszolónak már mindenképpen matematikatanárnak tetszik akarni lenni, akkor úgy kell számolni, hogy a munkavállalónak eddig a teljes őrá fordított összeg 46 %-a maradt a zsebében, mostantól viszont már 55 %, azaz a bevétele 12,065 %-kal nő. Ha már okoskodunk, kedves Tanár Úr."
Ez tipikusan a hülye okoskodik. Vazzze ha halgattál volna.... Ülj le eggyes!!!

DexterMorgan78/Séfbácsi 2010.03.12. 08:09:37

@Oszkó Péter:
Hehe hülye poén, de ez jutott eszembe: Ön is egy piros bögrére hajt?:)

adler 2010.03.12. 08:23:17

@Oszkó Péter: Kedves Oszkó Úr,

én mióta eszemet tudom Fidesz támogató vagyok. ennek ellenére örültem, amikor Ön került a pénzügyminiszteri pozícióba, mert számomra az Ön szakmai múltja biztosíték volt, h vmi jobbat fog csinálni.

de most azt kell mondjam, h menjen a jó büdös francba. ilyen rezzenéstelen arccal torzítani, és közben a másikat propagandával vádolni szép teljesítmény. sikerült felvenni a szoci színvonalat.

de akkor beszéljünk a tényekről. "tartottuk az éves célt". igen, csak a pénzügyminiszter úr elfeledte kifejteni az igazság minden szeletét. hány költségvetési szervnek és milyen mértékben is kellett ehhez a tavalyi év utolsó hónapjaiban zárolni a kifizetéseiket?

félember 2010.03.12. 08:29:39

A videó csillagos ötös, a belekötés a százalékcsökkentésbe az szarakodás, oszkónak respekt. A szocik szűnjenek meg de elötte legyenek felelőségre vonva, ti meg ha a fidesznek dolgoztok - száradjon le a pöcsötök, ha nem akkor basszatok vele 90 éves korotokig.
Az ország szarban van és megoldás nem látszik de hátha egyszer kialakul valami - akár ilyen anyagok elgondolkodtatása folytán.

Horemheb 2010.03.12. 08:47:19

Oszkó Péternek egy-két dologban igaza van.

A 2008-as adat szerepeltetése tényleg inkorrekt, de ez az egyetlen momentuma az anyagnak, ami manipulatív szándékból inkorrekt. Az viszont, hogy nem mindig ugyanazok az országok szerepelnek az összehasonlításban, nem igazán probléma. Egyrészt mindig szerepelnek térségbeli országok (visegrádiak pl. majdnem mindig), másrészt sokszor arról szól az egész, hogy az első 3 legrosszabb között vagyunk, olyankor pedig igazán mindegy, hogy van egy, vagy két nálunk rosszabb ország. Harmadrészt pedig ez mégiscsak egy olyan videó, aminek az egyik fő célja, hogy hatásos legyen. Ehhez olyan számsorokat kellett berakni, amik folyamatosa csökkenést/növekedést mutatnak. Ha mindig ugyanazok az országok szerepelnének, akkor előfordulna, hogy sok közel hasonló értés is szerepel a sorban, ami nem túl hatásos. Szerintem ennyi teljesen belefér, főleg, ha az előző kettő mentő körülményt is figyelembe vesszük.

Sajnos a százalékos megfogalmazáson is inkorrekt volt kötekedni, senki nem gondolhatja komolyan, hogy Oszkó Péter nem ismeri a százalékszámítást. Különösen úgy volt kínos ez a válasz, hogy pont a videó egy valóban inkorrekt momentumával kapcsolatban született. Sajnálatos, hogy ez az arrogáns rész belekerült a válaszba.

Ezen felül is voltak olyan adatok a videóban, amik vagy nem jelentenek semmit, vagy kontextusfüggően értelmezhetőek csak, vagy éppen félrevezetőek.

A villamosított vasútvonalak száma igazából irreleváns. Ha valamit is jelent, legfeljebb annyit, hogy nem fontos számunkra a környezetvédelem.

Az import élelmiszerek arányának növekedése csak az export élelmiszerek arányának változása ismeretében minősíthető. Ahogy egyre jobban integrálódik a magyar mezőgazdaság az EU közös piacába, úgy egyre inkább találhatnak a honi termelés számára vásárlóképesebb piacot, tehát inkább kiviszik a termékeket az itthon eladás helyett. Ezt természetesen importtal kell pótolni. Ráadásul, ha a rendszerváltás utáni közvetlen időszakot nézzük, amikor a kínálat felduzzadt, ki mondaná azt, hogy az káros volt? Régen még Milka csokit sem lehetett itthon kapni, természetes tehát, hogy egy darabig nő az import élelmiszerek aránya, de ez éppenhogy a választék bővülését jelenti, ami természetesen nagyon is pozitív dolog.

A nyugdíjak reálértékének változásával az a gond, hogy pont a normál dolog lett kiemelve, hogy ti. az utóbbi időben csökkent. Az utóbbi évtizedek legnagyobb válságának közepette az lenne a felháborító, ha pont a nyugdíjak reálértéke nem csökkenne. Az adatokat megnézve azonban látszik, hogy valójában pont, hogy az emelkedés időszaka volt a probléma. A nyugdíjakat sokkal nagyobb mértékben emelték, mint amit a költségvetés fedezni tudott, többek között ezért is nőtt ilyen óriásira az államadósság.

A kórházi ágyak csökkenésének szerepeltetése nagyon gáz. A helyzet az, hogy pont az volt az egyik probléma (a sok egyéb között) az egészségüggyel, hogy a fejlett egészségüggyel rendelkező országokhoz képest túl sok volt a kórházi ágy - mert fejletlen volt a járóbeteg ellátás, ezért kis túlzással vérvétel miatt is befektették az embereket. Ez nagyon gazdaságtalan. Ennek a számnak a csökkenése tehát önmagában ha valamit is jelent, akkor az pozitív.

Végül pedig a társadalmi kórkép számai között szerepel 800 000 rokkantnyugdíjas. Nos, természetesen nincsen 800 000 rokkantnyugdíjas Magyarországon, hanem egy-kétszázezer rokkantnyugdíjas, plusz több százezer csaló, aki rokkantnyugdíjasként regisztráltatta magát. Utána lehet nézni pl. foglalkoztatásról szóló elemzésekben, hogy az emberek tömegesen menekülnek rokkantnyugdíjba a munkaerőpiacról, méghozzá természetesen csalás útján. Ez önmagában is elviselhetetlen tehet a költségvetésnek. Ez tehát valós probléma, de a betegségek között szerepeltetni kifejezetten kontraproduktív volt, mert így hitelteleníti a többi számot is az ország egészségi állapotával kapcsolatban.

Mindezeken felül ez a videó elképesztően igényesen megcsinált, informatív anyag. Valójában bőven profibb munka, mint amit eddig bármilyen párt bármikor is kiadott. Ez pedig reményteljes dolog. Ha civilek ennyi energiát fektetnek abba, hogy az ország helyzetével, és jövőjével foglalkozzanak, akkor talán valóban van esély arra, hogy jobbra forduljanak a dolgok.

DexterMorgan78/Séfbácsi 2010.03.12. 08:48:47

@adler:
És menniy is lesz %-ban a hiánycél megvalósulása választásokig? ma valami 75%-ot hallottam......

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.03.12. 08:54:33

@Horemheb: Egyesek imádják a manupulatív szót. Esetleg az elmúlt 8 évből emeljek ki manipulatív dolgokat?

Komolyan mondom, hogy a pofám leszakad a reakciókon. Egy hímzőszakkor is jobban elvezette volna az országot, mint ahogy az elmúlt 8 évben tették.

k.o._laci 2010.03.12. 09:01:40

@vajdasagi: Ok, ezt a részét elfogadom. Csak nem tudok szabadulni attól a gondolattól, hogy a haza szeretetén kívül esetleg más okok is szerepet játszottak abban hogy 1 évig átvették a jéghegy felé tartó hajó kormányát.

Bajnai kisfiús bája, vagy Gyurcsányhoz képest relatív visszafogott személyisége kevésbé antipatikussá teszi. Ez tény, ahogyan a Lendvai féle rinyálásból is kimarad. Csak már elnézést, aki az off shore üzletágból csöppen ide válságot kezelni, aki nem emlékszik miről tárgyaltak a Sukoróiakkal (tegnapi kihallgatás), aki nem hajlandó leülni a sztrájkolókkal (BKV) egy asztalhoz, aki csont nélkül az xedik több milliárdos buktába nyúl bele, akinek esze ágába sincs magától rendbe szedni a BKV féle kuplerájokat és elzavarni a Hagyót, Demszkyt ... érted, most én nem tudom azt mondani hogy ő egy "jó" me. volt. Jobb volt mint 1-2 elődje, ez tény. Bár eleve nálam ne 1 évig legyen jó valaki, hanem húzza ki 4ig, ott kezdődik hogy én valakit komolyan értékelni tudjak. Mert könnyű szakértősködni, megszorítani azt szépen lelépni és ott hagyni mindent, majd megoldják valahogy alapon.

Ugyanez vonatkozik Oszkóra is.
Szép a 3.9es hiánycél, főleg hogy már most elköltötték a java részét. Éppen mennek tönkre az önkormányzatok, van kórház ahova már neked kell bevinni a gyógyszert, kaját de ez mind nem számít, hiszen Péter kiválóan megoldotta a válságot. A Sukoró, Sávoly témákban persze hogy markáns álláspontot képviselt, MIUTÁN KIDERÜLT, kiborult a bili. Aztán volt itt elkurált ingatlanadó, caffeteria szopatás, a bankokkal nem voltak képesek semmiben megegyezni ... pedig ilyen szitukban bizonyíthatott volna. További ügyeket a google segítségével találhatsz. Én akkor tartanám őt jó szakembernek, ha 3-4 évig növekedési pályán tudná tartani az országot, úgy hogy nem hitelek tömkelegéből finanszírozza. Remélem senki nem gondolja hogy az amit adóreform néven műveltek egy valós reform, miközben a világon szinte legeslegrosszabb a magyar adórendszer. Sorolhatnám tovább ... nálam itt kezdődik a "jó". Mert a szociknál mindig az a legjobb miniszter aki elvesz, csak éppen nem a szoci szavazóktól hanem a többiektől.

Naumov 2010.03.12. 09:05:40

@mendson: Konkrétan te voltál az a kretén, aki annak idején meggyőződéssel állítottad, hogy a 200 milliós kormányzati portál ára "teljesen megalapozott" és hogy ezt "az egész informatikus szakma" így gondolja, úgyhogy talán fognád be inkább a pofádat. A "nettet" szóért meg kénytelen vagyok egy külön elégtelent bevésni.

Malachi 2010.03.12. 09:06:49

@molnibalage: "Egy hímzőszakkor is jobban elvezette volna az országot, mint ahogy az elmúlt 8 évben tették."

ezzel nem is lehet vitázni. ha ez szerepelt volna a videóban, senki nem piszkálná, csak az igazán fanatikus hülyék. bármilyen remek és hatásos is az a 11 perc, akkor is csak egyszerű pártpropaganda. mint 4 éve a magyar vizsla, meg a "rosszabbul élünk" hülyeség.

Horemheb 2010.03.12. 09:10:07

@molnibalage:
Szerintem senki nem mondta (egy-két fanatikus MSZP-hívőn kívül), hogy nem volt katasztrófa az utóbbi 8 év.

Ennek azonban semmi köze ahhoz, hogy milyen lett ez az anyag. Én a videóról írtam. Még egyszer leírom: bizony kiváló anyag. Az az egyetlen probléma viszont, hogy nem kikezdhetetlenül korrekt. Részletesen leírtam, hogy milyen problémák vannak vele. Márpedig lehetett volna végletekig korrekt anyagot is csinálni, és akkor nem lenne lehetőség belekötni, ami csak alkalmat ad arra, hogy ne a lényegi részre kelljen reagálni.

revoluson 2010.03.12. 09:15:26

@pioker1933:

Jó lenne, ha eltakarodnátok a kur@a anyátokba az ilyen szarházi szövegeitekkel. Elmondanám, hogy amerikában éppen a szociális háló(a ki nem mondott rinyálásod) gyengeségét próbálják megoldani, ott éppen azon megy a játszma, hogy minden embernek jogfilozófiai érvekre fektetett alkotmányos jogok megvalósíthatóak legyenek. Ilyen például az élethez való jog, ami magával hozza az egészségügyi ellátáshoz való jogát az embernek, és amivel ők éppen nem rendelkeznek. Az ilyen "otthon meresztik a picsájukat" szövegekért meg jól szájon is basználak, mégis mit képzelsz magadról, te hulladék!? Egy bébinek az anyjára van szüksége, és a hibás társadalmi normáinkkal szemben, amiben másfél-két év a javalott szoptatási idő, bizonyos társadalmakban 7 évig szoptatják a gyermekeiket. Ami pszichológiai és antropológiai tények összefüggésében visszaigazoltan szükséges is. Bizonyára a gazdasági fasz fejeddel olyasmikről nem tudsz, mint hogy az ember agytérfogata akkorára növekszik az anyaméhben, hogy testének többi szervének fejlettségi szintje a többi emlős átlagos fejlettségi szintje alatt maradva jócskán kell, hogy megszülessen, ami nagyon mély trauma éri a megszülető bébit. Ergo, olyan állapotban születünk, amiben más emlősök még az anyjuk méhében erősödnek, mit gondolsz miért van az, hogy az ember átlag életének (~70) átlag a ~8,5%-ig abszolút értelemben kiszolgáltatott az anyjának, ez pedig az emlősöknél egyáltalán nem szokványos, egy ló élete második napján már lábra tud állni, röviddel szaladni is képes. Az ember gyerek abszolút tehetetlensége arányában is több tízszerese a többi emlősnek, annak okán, hogy ha tovább maradna az anyjában, akkor nem férne ki. Ergo, mind fizikai, mind szellemi fejlődéséhez szükséges segítség neki, az előbbit betölthetné más is az anyán kívül, utóbbira viszont csak az alkalmas. Ez anyuka "picsa meresztésének" megalapozása, mert nem csak kibaszott gazdasági vetületek vannak teccik tudni. Ki kell mozdulni a pénzkörül mozgó fasz gyökér világszemlélet mögül. Vagy esetleg a nők szüléséhez való jogának oszlopait próbáljuk döngetni a szent és sérthetetlen gazdaságnak áldozva? Mert, hogy az igazságérzeteddel, vagy az ismereteiddel valami nincs rendben az holt biztos. Mer' ugye te egésznap dolgozol, hát nem igaz, hogy kiszarik egyet, otthon marad 3 évet. Kiszarik még egyet, megin' otthon marad három évet, te meg húzhatod az igát. Ez van baszd meg, ilyen igazságtalan a világ, api! Meg olyan igazságtalan, hogy a nők közel 1/3-a nevelheti egyedül a gyermekét, jah, hát téged az nem érdekel igen, tudjuk. El lehet takarodni! Ez itt nem az aréna baszd meg, ahol egymás húsát esszük, ha annak képzeled lehet takarodni keletre, itt szociális összefogás van, aminek több szinten megvan az alapja, mind morálfilozófiai, logikai, pszichológiai, és antropológiai szinteken.

És a végére még hozzászúrnám, hogy az első hozzászólásodból bűzlik a HVG körüli budapesti 30-as (éves) libsi-szoci, mindegyik egyforma mélyen szántó világszemlélet, plusz erős párhuzamokat érzek a dologban, hogy Prosztó úr is kellően komolyan vette ennek a videónak a súlyosságát, és elkezdett ide kommentelgetni, te meg - könnyen lehet - a "társadalmi" hátat próbálgatod valamelyik kormány üdülőből protestálni a vérlázító antiszociális posztjaiddal. Bizonyítandó, hogy Prosztó úr pártjának (M szocialista P) értékrendjével teljes átfedésben van, hogy a nyugdíjasoktól elvesszük a pénzt, amit befizettek, mer' hát nincs miből adni, az anyák meg oldják meg, mer' nincs miből adni. Ez nem így meg basszalak szájba, ez egy társadalmi kötelezettség, ha ezen adósodunk el, ezen fogunk eladósodni, te meg itt fogsz éhen dögleni. Egy lezuhant repülő túl élői között sem az a fair deal, hogy a leggyengébbeket megesszük a kur@a anyádat!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.03.12. 09:23:56

@Horemheb: Mutass a politikában egy olyan dolgot, ami nem kikezdhetetlenük korrekt. Mivel az, ami kormányszinten és máshol is ment az elmúlt 8 évben folyt, a korrektség semmilyen fokát nem éri el, akkor fogadj el tőlem egy szép nagy nyasgem reakcíót. Tetszettek volna tisztességesen kormányozni és nem szétlppni és elkúrni mindet, és akkor nem szarrágni kéne azon, hogy x vagy y%.

Eszamfaszom megáll.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.03.12. 09:26:40

@pioker1933: Neveltél már fel gyereket? Mert akkor nem írnál le ilyet, hogy mereszteni, te nagyon te...

Thomas Rattler 2010.03.12. 09:28:03

A fentebb található arab szövegű bejegyzés "webfordítása" :
"Halál, te egy pogány vagy kutyák
A lelked a beégetés-pokol kénkövet fog eltüzelni
A halál a szívem mélyén egy öröm lesz"
:-)

félember 2010.03.12. 09:31:14

@revoluson:
Hát veled meg mi van kicsitojás? Rossz napod van vagy alapból ilyen vagy?
Nő vagy és örjöngsz épp? Ez megmagyarázná...

Thomas Rattler 2010.03.12. 09:31:14

Művészfordítás:
"Halál rád te pogány kutya,
Lelked a pokol kénköves tüzén fog elhamvadni,
Szivből jövő örömmel értesülök halálodról."

Gazz 2010.03.12. 09:42:45

Hát, ha már az alkotót köszönthetjük a posztíróban, akkor nagy örömmel újságolom, hogy a videótok technikailag profi megvalósításához tartalmilag elég szánalmas belbecs tartozik. Távol álljon tőlem hogy az MSZP/SZDSZ kormányra bármi jót is mondjak, de a művetek kb. fele csak félanalfabéták számára zabálható dúrva csúsztatásokkal és féligazságokkal van tele.
Egyértelműen látszik, hogy politikai megrendelésre csináltátok, s személyesen Szijártó úr mondta tollba a szöveget, a stílus árulkodó.
Hogyha tényleg csak a valódi dolgokra koncentráltatok volna, akkor megemelném a kalapom, de az ilyen " nem épült egy km. metró sem " és stb. ostobaságok alapján inkább az látszik, hogy a Hír TV seggéből kibújt butuska apparatcsikok vagytok, szánalmas manipulációs készséggel.
Úgy néz ki, hogy - mivel várhatóan ti veszitek át a köz TV-t - annak színvonalában semmilyen emelkedés nem várható.
Őszintén szólva szakmailag kínos a produktum. Az látszik, hogy a hordó szarból kimertetek egy vödörrel, és összekevertétek egy vödör saját produktummal, csakhogy belevigyétek az egyéniségeteket.
Techniakailag profi munka, látszik, hogy a Hír TV-nél értenek a technikához.

ladislaus 2010.03.12. 09:47:12

@Oszkó Péter: Már bocsanat, de ez a gyakorlat 2006-ban pont a gyurcsanyi kampanyban latott napvilagot... adatok mas szinben valo feltuntetese.
Amit leir az szep es jo, egyoldalrol. De a mi, adofizetok oldalarol nem. Miert mi adofizetok szivunk havi atlag netto 130-bol? - erre kerem valaszoljon ha tud, mert ezt kozgazdasagi uton nem lehet megmagyarazni.

igazi hős 2010.03.12. 10:15:23

@ladislaus: "Miert mi adofizetok szivunk havi atlag netto 130-bol?" Nem, az adózott jövedelem átlaga 130000, és mellé "adómentes" átlag pár tízezer forint. Pont olyan mutyi tolvaj kormányaink és önkormányzataink (20 évre visszamenőleg) voltak, mint mi magunk.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.03.12. 10:16:07

@Gazz:

>>Távol álljon tőlem hogy az MSZP/SZDSZ kormányra bármi jót is mondjak, de a művetek kb. fele csak félanalfabéták számára zabálható dúrva csúsztatásokkal és féligazságokkal van tele.<<

"Lassan mondom, hogy mindenki megértse, nem lesz gázáremelés."

"Nagy a jólét".

Soroljam még, vagy elég lesz kontrasztnak?

Én azt tudom, hogy 98-2002 közötti bérlet áremelkedés köszönő viszonyban sincs azzal, ami utána jött...

regression 2010.03.12. 10:24:17

Index:

A szokottnál is deficitesebb lesz az első félév

Három hónap alatt az éves hiányterv háromnegyede összejön a büdzsében, ennek ellenére a Pénzügyminisztérium váltig állítja, a deficitcél tartható.

index.hu/gazdasag/magyar/2010/03/12/a_szokottnal_is_deficitesebb_lesz_az_elso_felev/

J.G. 2010.03.12. 10:32:09

@revoluson: Hűha.
Olvasd el még egyszer amit írtál...
Aztán gondolkozz el azon, hogy sok a 3 év. Az pedig, hogy leviszem a gyereket a játszótérre, berakom a homokozóba, aztán 15 méterre leülök beszélgetni a többi anyukával, amíg a gyerek felzabálja az összes homokot, az nem nevelés. Sem a fizikai, sem a szellemi fejlődését nem mozdítja előre.
És ez nagyon mindennapos dolog.

ladislaus 2010.03.12. 10:42:52

@igazi hős: statisztikat neztem. es azert ha belegondolsz egy tanar fizetese melle nem igazan tud boritekot kapni. ez csak egy pelda. de mondhatok buszvezetot, tescos eladot. stb...

Ayin 2010.03.12. 11:51:25

Kedves Greyhound,

szerintem nagyszeru a kisfilm, gratulalok hozza. Utos, informativ, muveszileg is a topon van. Egyetlen dolgot emlitenek csak meg, megpedig a "harmadik vilag"-os slide-ot - az azert erosen santit. Mert nem dominikat stb kell itt nezni... Hazank a rangsorban 30adik, de csak harom hellyel all mogotte Monaco peldaul. Ez szerinted jelent valamifele gazdasagi/politikai osszefuggest? Mert szerintem nem. Valo igaz, hogy nem jo ez az arany, de a halalozasi ratanak ezer es ezer oka lehet, ebbol csak egypar a depresszio, a ketsegbeeses illetve a sport hianya.

emellett: Kenya, vagy Equatorial Guinea a hatvanasoknal szerepel. Ez azt jelenti, hogy ott jobb elni mint magyarorszagon? volt szerencsem mindharom orszaghoz rovidebb idore, es nem, nem jobb.

Ideklikk:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_death_rate

es lathatod, hogy az un. "harmadik vilag" orszagai elegge elszortan helyezkednek el a listan, igy nem helyes a videoban lathato kijelentes, bar ketsegkivul hatasos. Sao Tome and Principe peldaul 160adik.

Udv

Erika

Ayin 2010.03.12. 11:54:01

Piokernek igaza van Gyessel/gyeddel kapcslatosan, meg ha kevesbe cizellaltan fogalmazza is meg a dolgokat, mint kellene. Magyarorszagon harom evig fizetik az embert ha gyereke szuletik, nyugaton egyig se. Azert ezt ertekelni kellene.

igazi hős 2010.03.12. 11:57:43

@ladislaus: Itt laksz Magyarországon? Nem úgy tűnik.
Éppenséggel láttam már olyan tanári lakást, ami egy az egyben elég szépen berendeztek a magántanulók (gy.k. ennyi jött össze a korrepetálásokból) nyilván 0 közteherrel. Nem irigylem tőle, megdolgozott érte, csak az a fránya közteherviselés.
A buszvezetők sem angyalok (bár már kevesebb gázolajat tudnak saját zsebre "megtakarítani"), Tescos dolgozókról meg könyveket írtak már tele.

igazi hős 2010.03.12. 12:03:42

@Ayin: Annyit azért tegyünk hozzá, hogy nálunk jobb helyzetű országokban egykeresős a családmodell, ami itthon elég szűk réteg számára realitás. Ha nálunk is eltart egy gyári munkás 4 fős családot, akkor válik a GYES/GYED/családi pótlék jelképessé. Mondjuk az adórendszerünk épp szembe megy ezzel.

Zorro2007 2010.03.12. 12:26:27

@Ayin:
Nem tudom, hogy Ausztria már nyugat-e de ott 30(jobb esetben 36) hónapig fizetik a filmben említett 450EUR-t/hó.
Teljesen rugalmas a rendszer ha akarod több pénzt kapsz havonta viszont kevesebb ideig...

Söt, van családi segély és adójóváírás is amit a gyerek 18 de ha tovabb tanul akkor 27 éves koráig adnak. Ez kb gyerekenként 150EUR/hó.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.12. 12:55:13

@molnibalage: a vicc az, h ogy tenyleg nem volt gazaremeles akkor, amikorra a fidesz prognosztizalta...

csak ugye ott is egy ugyanugy manipulalt video volt, aholis a fidesz megszolalasara, miszerint "az mszp rogton gazarat fog emelni amint kormanyrakerul" volt a reakcio az, hogy nem lesz gazaremeles.

de persze kiemelve a szovegkornyezetbol valoban ugy hangzik, hogy soha a budos kurva eletben nem lesz gazaremeles.

dehat aki ezt elhiszi, az inkabb keressen egy jo eros kotelet...

a tobbit meg ugyis elmondta mar koverlaca:-)

Ayin 2010.03.12. 14:00:26

igazi hosnek - mar miert lenne egykeresos a csaladmodell magyarorszagnal jobb helyzetu orszagokban? NE viccelj mar. Egyetlen olyan angol csaladot sem ismerek, ahol a feleseg nem dolgozik. vagyis de, egyet, de ott nincs gyerek. az gyakori, hogy mondjuk reszmunkaidoben, de az, hogy egyaltalan nem, ritka. Es ilyen magyarorszagon is van, harom-negy olyan csaladot is ismerek ahol a feleseg "csak" haziasszony. Nem hinnem, hogy akkora a kulonbseg, amilyennek te felvazolod, bar ezt tapasztalat alapjan mondom, nem ismerem a hivatalos szamokat.

Ayin 2010.03.12. 14:03:44

zorronak - ebben biztosan igazad van - nem ismerem az ausztriai helyzeteket. angliaban, franciaorszagban, USAban ugy van, ahogy en mondtam, en ezekre gondoltam. Akkor nem altalanositok, inkabb ugy irom, hogy rengeteg nyugati orszagban (tisztelet a kivetelnek) nem adnak gyest/gyedt harom evig.

Amugy, a szemelyes velemenyem: minek? 7 evig szoptatni a gyereket, mint ahogy azt valaki irja fentebb? ne rohogtess mar :)) milyen ember lesz abbol a gyerekbol, aki het eves koraban az edesanyja tejet szopja? ugyan mar...

gaboril 2010.03.12. 14:31:26

Tegnap este megírtam a Hír TV-nek az esetet, hogy a pénzügyminiszter úr válaszolgat a futótűzként terjedő videóra. Ma reggel 10:50-kor kaptam a visszajelzést, hogy elolvasták a levelet. A hírt a Hír TV 11:52-kor vette át. A Magyar Nemzet cikket írt belőle, itt a Hír TV-s online hír a hír alatt az MNO cikk linkje is megtalálható.

www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=312796

Üdv! Szép napot! :)

igazi hős 2010.03.12. 15:31:24

@Ayin: Ha a feleség max félidőben dolgozik, az nálam egykeresős család: az ő keresete nem elég a megélhetésre, a kiesése nem dönti romba a családi kasszát. Mivel összesen 1 angol családot ismerek, ezért ez nem releváns, de ott a feleség részmunkaidős pedig már iskolás a kislány. (Az angol rendszer -hogy a szülés után 6 hétig tartják fenn az állásod- is erre mutat: ha a gyerek mellett maradsz, akkor nem tartjuk meg a székedet évekig, keress majd valami kevésbé leterhelő munkát.)
Bajorországban átlagos, hogy a feleség otthon marad 1-2 gyerekkel és vagy visszajár "dolgozgatni" vagy karitatív munkát végez.
Magyarországon a családok mekkora része engedheti meg magának, hogy csak a férj dolgozzon? (Most ne keltsünk hangulatot és ne számoljuk ide a segélyből élőket, meg akik azért főállású anyák, mert nincs munka a környéken.) 5% esetleg 10. Ezen feleségek közül is sokan inkább dolgoznak. Persze ebben az is benne van, hogy 2x300 bruttóból könnyebb megélni, mint 1x600-ból.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.03.12. 15:32:36

@Oszkó Péter: Dícséretes dolog ez, csak az a baj, hogy nem sok látszatja volt.

"Az az érzésem, legközelebb már azért is lemondásra szólítanak majd fel, mert levegőt merek venni."
Hát, ha a kormány így teszi a dolgát, akkor... ...ne csodálkozz.

Ahogy azon sem, ha az emberek a 2006-os dübörgő gazdaság óta még azt sem hiszik el, amit egy politikus kérdez. Ok, ezt sem te okoztad, de aki közösséget vállal az MSZP-vel, az így jár.
Aki kurvának áll, azt meg basszák.

Talán ha ezt amit leírtál, kiálltál volna, és elmondod nagy nyilvánosság előtt, akkor nm utálnának annyian.

Ha megmondja valaki, hogy szar lesz, és nem ígérget, annak lehet, hogy az őszintesége többet fog érni később, mint a nagy dumák.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.03.12. 15:35:04

@mendson: ...igen, a fejlesztést meg a 98-2002-es kormány találta ki...
...tudod, a repülőt is a Szovejt Kommunista Párt találta fel!

Szt. Ahanov 2010.03.12. 15:50:45

Egyfelől tényleg hip-hip hurrá, hogy a pü. miniszter szóbaáll az istenadta néppel, de másfelől azért annyira ne kelljen már meghajolni előtte, az adóoptimalizálás bajnoka előtt. Már eleve szégyen hogy pénzügyminiszter lehet valakiből, aki arról tart konferenciákat, hogy a cégek hogy tudnak kibújni az adófizetési kötelezettségük alól...

pakesz (törölt) 2010.03.12. 16:33:11

@Ayin: aki ezt a 7 eves kort eloadta az tenyleg valami primitiv osbarom lehet

en is emlithettem volna hogy vannak tarsadalmak ahol az oregeket megeszik, de hat mi civilizaltak vagyunk, azert nem megesszuk hanem dunaba lojuk oket :)))

a gyes+gyed -el kapcsolatban sorozatosan jonnek a megszoritasok, egyre nehezebb oket igenybe venni, pl a cocik azt akartak bevezetni hogy gyed -et csak addig kapjon amennyit elotte dolgozott
azert lassuk be nem lehet egyik percrol a masikra megvaltoztatni, elvegre nincsen egy NSZK aki finanszirozna
arrol beszelek, hogy a bolcsodei hely kis hazankban annyi mintha az anyuka elmenne melozni, amig nincsenek fizetesek rendesen meg bolcsodei helyek megfizethetoen addig csak szoritgatni lehet ott is
de nem gond jon Orban es helyreteszi a dolgokat

igazi hős 2010.03.12. 16:49:35

@Szt. Ahanov: "eleve szégyen hogy pénzügyminiszter lehet valakiből, aki arról tart konferenciákat, hogy a cégek hogy tudnak kibújni az adófizetési kötelezettségük alól." Egyszerűen butaságot írsz: az adótanácsadó nem azonos a vecsési számlagyárossal. Ismeri az adórendszert és azt is tudja mi legális kibúvó. Ez egy ilyen foglalkozás, ez a dolga.
Ezért lehet jó pénzügyminiszter belőle, tudod, rablóból pandúr. Nem szükségszerű, hogy az lesz, de biztos előny azokhoz képest, akik eddigi egyetlen munkahelye a Parlament (jobb esetben "csak" képviselőként, rosszabb esetben miniszterként/miniszterelnökként).

pakesz (törölt) 2010.03.12. 16:56:20

@igazi hős: hat egy debil tortenesznel vagy jogasznal penzugyminiszteri posztra biztosan jobb

pakesz (törölt) 2010.03.12. 16:56:55

@pakesz: bocsi szeretem a torteneszeket, semmi gond, csak a temahoz debilek
bocsi bocsi bocsi

gastro vazze 2010.03.12. 16:58:15

@J.G.: gondolod ez a genetikai selejt is 3 évig volt otthon a gyerekkel? meglátszik......vannak nők, akik belehülyülnek:)

gastro vazze 2010.03.12. 17:00:06

@igazi hős: khhhmmmmmmm és hozzátenném, hogy a 3-4 kormányon átívelő, nagytudású, független és támadhatatlan volt APEH főtitkár is éppen ugyanezt teszi egy igen komoly multinál igazgatóként!

gastro vazze 2010.03.12. 17:04:01

@ColT: cégünk életében a legjobb évek ezek voltak..: 2006 és 2007, de még a 2008-as is, a tavalyi árbevételünk viszont 90%-al volt kevesebb, mint a 2008-as...hát igen világválság van, és összeomlott a piac nagyhirtelen. eszembe nem jutott a kormányt hibáztatni ezért...

Szt. Ahanov 2010.03.12. 17:29:04

@igazi hős: Te meg egyszerűen erkölcstelenséget írsz. A bérgyilkos is egy szakma, mégsem hiszem, hogy bármelyikükből rendészeti minisztert kéne csinálni.

Szt. Ahanov 2010.03.12. 17:31:34

@Szt. Ahanov: Bár nem jó a hasonlat, inkább hóhért kellett volna írnom, az ugye legális foglalkozás, ott ahol van halálbüntetés.

gastro vazze 2010.03.12. 18:42:39

@Google: amiért hibáztatom őket: a szociális kiadásokat a minimumra kellett volna visszafogni (gyes-gyed, rokkantnyugdíjak felülvizsgálata, közalkalmazottak-köztisztviselők lefelezése, mindenféle segélyek minimalizálása) és az ehhez párosuló adó és járulékcsökkentés...nyugdíjreform, végigvitt egészségügyi reform, stb-stb...

gastro vazze 2010.03.12. 18:46:49

@Szt. Ahanov: -----→@gastro vazze: nem kirívó.... hogy fideszes példát is mondjak rá: Pintér Sándor (rendőrből ...micsodais? :), majd főbelügyér...abba is maradtak a robbantások :DDDDDD

pakesz (törölt) 2010.03.12. 19:20:34

@gastro vazze: hat megis hogyan vittek volna vegig a cocik z egeszsegugyi refromot?
ahhoz rendes nagykoalicio kell vagy legalabb az hogy partban gondolkodjanak, de itten Viktorkaban gondolkdtak, szepen koptek felfele a csulakat hogy hat a zemberektol ne vegye el a bankarkormany meg a zemberek mar megfizettek
aztan alljanak csak ala a sok gennynek ami a nyakukba fog zuhanni

azt akartam mondani hogyha nem Viktor kiraly lett volna hanem egy rendes part, az legalabb ul hatradolve ahogy lenullazza a kormany magat ezekkel az intezkedesekkl aztan jon 4 ev mulva

nem ez tortent amiben egyedul Viktor a bunos

attol fuggetlenul a cociknak vegig kellett volna vinniuk a reformokat

igazi hős 2010.03.12. 19:52:47

@Szt. Ahanov: Hogy fogalmazzam meg szépen? Tudom, hogy marxizmus-leninizmuson felnőtt jómunkásemberek szemében bankárok, brókerek, adótanácsadók (nagyjából mindenki aki pénzzel foglalkozik és számára felfoghatatlanul jól keres) egyöntetűen ingyenélő senkik, a föld szégyene. Ettől még ezek az emberek jobban forgatják a föld kerekét mint a Szuzuki gyárban két műszakban csavarokat húzó munkás. Ennél mélyebben felesleges lenne belemenni...

igazi hős 2010.03.12. 20:02:02

@Szt. Ahanov: Igen, a hóhér pontos lett volna, és rámutat, hogy értelmetlenséget írsz: egy hóhér nem ítélkezik és nem gyilkol, mindkettőt megtette előtte valaki.

kiss marcsa 2010.03.13. 02:59:40

Tizstelt Video készítők!
Meglepve tapasztaltam a képi megjelenítés profiságát. Gratulálok!
Uraim vannak olya országok,ahol egy gyári munkás képes eltartani a fizetéséből négy tagú családot. Ott valóban nincs szükség a gyed/gyesre.
Itthon azért van zsükség rá, a nők többsége a férj fizetése mellett sem tudja az anyagi javait jól beosztani. A keveset nagyon nehéz! Híggyék el a nők többsége igenis szívessen maradna otthon a gyerekével. Sokunknak ez nem jelent áldozatot,de a szükség törvényt bont. Már rég megérett az idő/fogyó társ. figyelembe véve/, hogy a gyermeküket/már egy gyerek esetében is/nevelő bármely szülő aki otthon marad a gyermekével rendes fizetést kapjon gyed/gyes helyett /26000Ft a havi pelenka árát sem fedezi!

Szt. Ahanov 2010.03.13. 08:59:53

@gastro vazze: Teljesen igazad van, Pintér esete ugyanolyan agybaj.

@igazi hős: "Tudom, hogy marxizmus-leninizmuson felnőtt jómunkásemberek szemében..." Ha-ha-ha. Kurvára mellé lőttél. Oké, lehet, hogy a hóhéros hasonlat is sántít, de nem ez a lényeg.
Ha akarnád, értenéd: erkölcsről beszélek, nem marxizmusról. Elismerem a bankárok, brókerek szakértelmét, de ha nem tartanak be bizonyos íratlan morális szabályokat, akkor a szememben senkik. Hiába legálisak az adóelkerülés bizonyos módjai, ha immorálisak. Erről beszélek. Dávid Ibolya is legálisan ücsörög a parlamentben, mert ugye a mentelmi joga miatt nem lehet gyanúsítottként kihallgatni UD-ügyben, de akinek ez nem bántja az erkölcsi érzékét, azzal baj van. De ugyanez elmondható még egy szekérderéknyi politikusról, Hagyótól Gyurcsányig (Nomentana-ügy stb.) meg vissza. Ez a baj ezzel a kurva mai rendszerrel, és ezekkel az alja emberekkel, azt hiszik ha valami jogilag okés, mert megtaláltuk a kiskapukat, elévült vagy megvan hozzá a mentelmi jogunk, akkor már egyúttal erkölcsileg is rendben van, és aki tovább firtatja a felelősségüket, az hülye. Hát egy túróst! De hülyézz le nyugodtan harmadszor is, ha téged ez megnyugtat. :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.03.13. 10:07:59

@gastro vazze: Állami megrendelésre dolgoztatok? :) Fizettek? :)
Csak vicceltem. OK hogy jól ment, a válságért pedig én sem a kormányt hibáztatom, csak hát felmerül az a kérdés, hogy miért nem voltak tartalékok? Hova lett a pénz?
Nehogy már azért is a Fityisz-kormány legyen a felelős :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.03.13. 10:10:10

@Oszkó Péter: Jut eszembe a másik, hogy ha valakitől ekkora szarkupacot kéne átvenni, mint ez a gazdaság, azt kétszer is meggondolja az ember... és előre közli, hogy lehet, hogy nem fog menni...

Na meg az, hogy meggondolom, kivel kéne dolgozni.
Lehetett tudni, hogy ha te becsületes is vagy, akár, akkor is ezzel a rablóbandával (MSZP, SZDSZ) nem biztos hogy le kéne állni, mert ugye aki korpa közé keveredik.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.03.13. 10:12:42

@gastro vazze: Ja most esik le, reggel van. 2006 neked jó volt, nekem meg kevésbé... Gondolok arra amúgy hogy a kampányban dübörgött a gazdaság, aztán választások után meg jöttek a megszorítások... Szóval ezt az én gyomrom nehezen vette be.

igazi hős 2010.03.13. 10:16:54

@Szt. Ahanov: 1. Nem soroltalak bele a "jómunkásemeberek" közé, akiknek szitokszóként elég a bankárkormány, ezt te tetted meg az eredeti hozzászólásoddal.
2. Erkölcs tízmillió adócsaló országában? Attól, hogy ott fent látványosabban lopnak, a lakosság töredéke háboroghat jogosan.
3. Te általánosságokat írtál, általában az adótanácsadó szakmában mi erkölcstelent látsz? Vagy konkrétan O.P. előadásaiban mit találsz erkölcstelennek? Gondolom legalább egyen részt vettél, különben nem háborodnál fel.
Mert megmondják, hogy egy adott tranzakciót (pl. cégautó) milyen formában érdemes a leginkább megcsinálni? Vagy mert eligazítanak abban a dzsungelban, amit az APEH növesztett maga köré, hogy ne fussak bele százezres, milliós bírságokba?
4. Egyszer sem hülyéztelek le. Annyit írtam hogy butaságot írtál egy szakmáról. Ezt megcáfolhatod az előző pontra adott válasszal.

Brontee 2010.03.13. 13:35:24

Találtam egy megnyugtató adatot a videóban (jól el volt rejtve) 2008-ról 2009-re nem változott az egy Big Mac áráért munkára fordított idő (gondolom átlagos) mértéke...

frans hals 2010.03.13. 13:40:31

Mindig a szájammal nézek mikor a ballibek előjönnek ezzel a "ne feszegessük ki ölt meg kit" szöveggel, mert a világválság stb. De azért nem feledjük :választások előtt csökkentették az áfát (ősbűn), több éves adócsökkentési programot hirdettek, a Pannon Puma ugrani készült, minket irigyelt Európa (Kóka) és nagy volt a jólét (Gyurcsány). Miközben már rég süllyedt az ország. A Veres meg kerek-perec megtagadott, letagadott és eltitkolt adatokat. Meg lefejelt kamerákat. (ez volt a szintje Oszkó úr elődjének)) Gyurcsány a TV képernyőjén tagadta és méltánytalannak minősítette OV-t a vizitdíj kapcsán (Miniszterelnök jelölti vita), majd tudjuk mi történt rá három hónapra. Most nem az egy Euró a lényeg! Az az arcátlan, suvickos gátlástalanság. Ja és kéretik rácsodálkozni Debreczeni J. Gyurcsányt fényező könyvében Kövér L. köteles beszédéből kavart igaz bolsevik történetre. És folytatható de minek. Oszkó úr pedig ezekhez állt be házi-tűzoltónak. Húzni!

Szt. Ahanov 2010.03.13. 15:27:45

@igazi hős: 1. nem igaz, nem írtam egy szóval se, hogy bajom lenne bankár vagy az adótanácsadó szakmával. Marx pedig egy faszfej volt, ha érdekel a véleményem.
2. Pont azért kellene a legfelül lévőknek becsületesnek látszani, hogy ne a tízmillió adócsaló országa legyünk! Tudod: a fejétől büdösödik a hal, vagy, ahogy a német még kifejezőbben mondja: Ha az apát adja a kockákat, a barátok játszanak.
3. Az offshore cégekben szerinted mi erkölcsös van? Az itt megtermelt pénz után nem fizetni be az államnak az adót? Értem én, hogy legális, te nem érted, vagy nem akarod érteni azt az egyszerű képletet, hogy legális =/= morálisan kifogásolhatatlan.
4. Oké, nem hülyéztél le, csak azt írtad, hogy butaságot írtam. Bocsánatot kérek. És még egyszer elmondom: Semmi bajom a szakmával, az amoralitással van bajom.

LACEK 2010.03.13. 15:56:52

GeryGrey, bocs, de a százalékos okoskodásod ölég izzadtságszagú lett. Azt ugye Te sem gondolod komolyan hogy Oszkó nem tud százalékot számolni, és neked kell elmagyarázni neki ??? :D

Oké, erről a kormányról én bármit el tudok képzelni, na de azért ezt a faszit a Deloitte-nál is alkalmazták nem is akármilyen pozícióban, szóval...

Ezzel nem a pénzügyminiszterségét akarom mentegetni, az olyan, amilyen, meg ugye a jellem és a tehetség két különböző dolog.

Egyszerűen csak rosszul fejezte ki magát, nem fogalmazott pontosan, ugyanis 54 %-ról 45 %-ra nem kilenc %-kal, hanem kilenc SZÁZALÉKPONTTAL csökkent.

igazi hős 2010.03.13. 16:40:55

@Szt. Ahanov: Marxról jobb a véleményem mint neked, a többiben egyetértünk :-)

pakesz (törölt) 2010.03.13. 19:02:18

"Igen, betehettük volna például hogy 1998 és 2002 között az államadósság folyamatosan csökkent"

amugy az alkotonak eljutott az agyaig, hogy ot is megvezettek?
mert ez HAZUGSAG!!!

vagy az T Alkoto eljutott mar erre a szintre? http://www.youtube.com/watch#!v=ExWfh6sGyso

Kotick 2010.03.14. 01:25:43

A film nagyon profi. Hasznos a számokat sorra venni. Kicsit kár a vizuálisan sulykolt végromlásért, a reális helyzet is elég szar.
Az Oszkónak írt válasz viszont önmegalázóan primitív és ostoba az ausztrál cápaharapással meg 9%-kal, és felmerül a kérdés, hogy szerző élőben is így kioktatná-e a sokkal kultúráltabb hangnemben bíráló Oszkót. Uriemberségből 0-1. Gáz, amikor az ellenfél nemzetromboló gonosz. Ekkora arc mellet érdemben is illene reagálni a felvetésre, hogy miért a 2008-as mélypont szerepel a filmben? Én speciel sajnálom, mert érdekelnek ezek a számok, azért is néztem meg a filmet, és nagyon érdekelne egy hasonló, ahol politikai indíttatás nélkül láthatna az ember mindenféle adatot arról, mi hogy alakult.

azygan 2010.03.14. 08:35:25

A műfaj és a stílus is manipulatív, arra jó, hogy megdöbbentsen, de ha engem érdekelnek az ilyen számok akkor inkább máshol nézek utána. Hülyéknek készítették hülyítők.

argue · http://argue.blog.hu 2010.03.18. 05:27:47

És akkor még egy válasz, ha valaki kíváncsi, hogy - szerintem - mit akart Oszkó leírni, amit nyilván nem volt ideje ilyen mélységben kifejteni:

argue.blog.hu

2010.03.24. 14:16:10

Bár a videó nem mondja, hogy a kormánynak van-e köze a depresszióhoz, a dohányzáshoz vagy bármihez, mégis a sértettek rögtön reagálnak, hogy hát Orbán Viktor idején...Nem mondom, hogy meglep.

pioker1933 2010.06.29. 14:41:28

@revoluson: Ez igen! Bámulatos teljesítményre lehetsz képes.
süti beállítások módosítása