Gery Greyhound

Még egyszer, utoljára a mi éveink kritikusainak

2010. március 23. - Gery.Greyhound

Nem fogok rendszert csinálni abból, hogy minden egyes feltűnési viszketegségben és görcsös magyarázkodási kényszerben szenvedő szoci bértrollnoknak egyesével válaszolgatok a mi éveink kapcsán megfogalmazott kritikájára. Videótechnikával kapcsolatosan elő fog még kerülni a blogon a film, az ilyen jellegű kérdésekre örömmel válaszolok továbbra is, de ami a tartalmat illeti: ez az utolsó utáni blogbejegyzés, ami megpróbálja az értetlen hülyék szájába rágni, hogy miről szól ez az egész.

Azt hiszem, elég világosan leírtuk a film lényegét a hivatalos blogon - Brendel Mátyás, Argue, Katiicabogárka és a többiek, legyetek szívesek elolvasni és megpróbálni értelmezni, legalább az utolsó néhány bekezdést.

Mi mindenesetre most megtettük, ami tőlünk tellett, és megvizsgáltuk, mit mondanak a számok a 2002 óta tartó időszak folyamatairól. A kirajzolódó kép cseppet sem szívderítő: a nyolc év baloldali kormányzás minden túlzás nélkül az összeomlás szélére sodorta az országot gazdasági, társadalmi, morális értelemben egyaránt.

És itt jön az üzenet második, ugyanolyan fontos része: ne higgy nekünk sem. Ha nem tetszik az a konklúzió, amire mi jutottunk, járj utána magad, hogy azok, akik a voksodat kérik az ország irányításához, mit tettek, és mit nem. Ha ezt kellő lelkiismeretességgel teszed, az lehet belőled is, ami a legfontosabb építőkövét jelenti egy demokráciának: megfontolt, jól informált, felelősségteljes választó.

Ez az, amire ennek az országnak a legnagyobb szüksége van. Ilyenből 10 millióra…

Dogbyte

No, de van itt még valami, mert most már a kapcsolat.hu is a képbe került...

Próbáltam nem foglalkozni az általános jobboldali nézettel, és nem úgy tekinteni a kapcsolat.hu-ra, mint valami óvodás tombolda, ahová bárki betérhet ha olyanja van, hogy a világba kiáltsa: "Az alcsuti szőlőbányász patás orbánördög a hibás, beee!", meg hogy "húzzunk bele Barátaim, és Hajrá Miniszterelnök Úr, a nép értelmesebbik fele (sic!) önnel van!" 

Próbáltam úgy kezelni a kapcsolat.hu-t, mint egy szabad fórumot, ahol jobb- és baloldali, liberális és radikális összeülhet, és beszélgethet. Hogy nyomatékosítsam ezen tiszta közeledési szándékomat, a kapcsolat.hu regisztrációkor valódi nevemet és arcomat vállalva, lakcímemet utca-házszám szintig és más személyes adatot megadva próbáltam a közösség tagjává válni. Nem mondhatja tehát senki, hogy a névtelen jobboldali fikázóként, az internetes anonimitás leple mögé bújva ténykedtem az oldalon.

Ezt tavaly februárban írtam, miután sokadjára törölték valamely általam közzétett videót vagy blogbejegyzést a kapcsolat.hu moderátorai. Azóta nem is nagyon foglalkoztam a baloldali közösségi oldallal, beletörődtem hogy ott úgysem lehet értelmesen vitázni az ellentáborral - tegnap este azonban kaptam egy e-mailt @kapcsolat.hu végződésű feladóval, ami furcsa mód nem a szokásos moderálási értesítés volt. Másfajta levelet eddig sosem kaptam az oldal üzemeltetőitől, ennek pedig "A mi éveink" volt a tárgya, így gyorsan megnéztem, mit akarhatnak...

A Youtube-link a Brendelmátyás-féle szörnyűséget takarja, amely úgy próbálja a KSH, Eurostat, Állami Számvevőszék, stb forrásokkal operáló filmet hiteltelennek beállítani, hogy egy MSZP-s propagandakiadványból, noname blogokból, a bárki által saját kénye-kedve szerint szerkeszthető Wikipediából és még ki tudja honnan hoz ellentétes statisztikákat (na jó, egyszer-kétszer ő is használ KSH-t)

Ezek szerint a szocik komolyan veszik a mi éveinket, ami jó hír :)

Ami kevésbé jó hír, hogy bár tulajdonképpen ők maguk invitáltak arra hogy kifejtsem a véleményem, de a videóhoz fűzött kommentemet 4 azaz NÉGY(!) perc múlva törölték a moderátorok. Egészen elképesztő, hogy reggel 8 előtt is ilyen villámsebességgel próbálnak megszabadulni az ellentétes véleményt megfogalmazó hozzászólásoktól. Ha már ott nem jelenhet meg, bemásolom ide...

A moderált tartalom:
==================================================
Blog hozzászólás:
2010-03-23 07:48

Én inkább azt nem értem, hogy miért nem lehet ezen az oldalon értelmes vitát folytatni. A Fideszt nyugodtan lehet alpári módon szidalmazni, a szőlőbányáért és kayaibrahimért nem jár moderálás akármilyen trágár kontextusban kerül elő, de ha valaki esetleg kulturált módon nemtetszését fejti ki a most hatalmon levő kormánnyal szemben, az egyből törlésre kerül. Kettős mérce rulez...

Az meg a másik, hogy egy Best of Gyurcsány, vagy Mi éveink (az eredeti) videó 8-14 perccel a feltöltése után törlésre kerül, egy ilyen pedig címlapra kerül, sőt, e-mail spam megy róla a regisztráltaknak (elég régóta tagja vagyok a kapcsolat.hu-nak, de eddig még egyszer sem fordult elő hogy @kapcsolat.hu végződésű e-mail című feladóval értesítést kapjak egy videóról)

Végezetül egy kép egy másik, hasonlóan színvonalas ellenvideóból: bizony, az internet-előfizetők száma 2001 óta a 7 és félszeresére nőtt, ez pedig minden kétséget kizáróan a kormány érdeme...

A bejegyzés trackback címe:

https://greyhound.blog.hu/api/trackback/id/tr371861507

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A mi éveink – Magyarország manipulált számokban 2002-2010 2010.03.24. 12:57:55

Egy dolgot szeretnék előrebocsátani: az, hogy valaki propagandavideót gyárt, nem bűn. Ez is egy létező foglalkozás, én személy szerint – statisztikusként – biztos nem űzném, mert felfordul a gyomrom, ha arra gondolok, hogy az lenne a munkám...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.03.23. 09:17:00

"És itt érkezünk el a statisztikákhoz. Természetesen ezeket sem Mózes hozta le kőtáblán a hegyről: ezeket is emberek készítik, ennek megfelelően ezek is lehetnek manipulatívak, torzak, vagy egyszerűen csak ostobák "

amieveink.blog.hu/2010/03/08/az_uzenet_5

NA PONTOSAN EZT DEMONSTRÁLTÁTOK. Erre jó a filmetek. A többi, ami az üzenetben van, az mind hülyeség. Azt mind nem mutattátok meg.

Azt mutattátok meg, hogy ti is tudtok egy tonna adatból egy olyat kivenni, ami nektek jó. A ti saját forrásaitokban megtalálható mindaz az adat, ami elég a leleplezésetekre. Ha valaki azokat megnézi, egy perc alatt lelepleződik a filmetek. A saját forrásaitokból.

Ennyire bugyuta kis sunyik vagytok.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.03.23. 09:27:04

"úgy próbálja a KSH, Eurostat, Állami Számvevőszék, stb forrásokkal operáló filmet hiteltelennek beállítani, hogy egy MSZP-s propagandakiadványból, noname blogokból, a bárki által saját kénye-kedve szerint szerkeszthető Wikipediából és még ki tudja honnan hoz ellentétes statisztikákat (na jó, egyszer-kétszer ő is használ KSH-t)"

Ha megnézed, akkor kiderül, hogy a legtöbb helyen,m ahol te, ott én is az EUROSTAT és KSH adataira támaszkodok. Csak elmondom azt, amit te nem.

A filmben nincsenek ott a forrásaid. Miután kiderült, hogy mik a forrásaid., a saját forrásaidból tudtalak cáfolni. Ilyen béna vagy.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.03.23. 10:37:14

Mondok egy egyszerű dolgot. A metró vonaljegy árának listája és a metró hosszának listája az szinte teljesen diszjunkt. Meg ne magyarázd már nekem, hogy ahol volt adat a hosszáról, ott nem volt az áráról! Hogy sehogy a kurva életben nem találtatok adatot, pedig kerestétek reggel, délben meg este.

Picsasereghajtó 2010.03.23. 12:54:22

@Brendel Mátyás: Matyi, őszintén, téged valaki küldött ide? Két hete itt okoskodsz, nem tűnik fel hogy mindenki szarik a fejedre? Komolyan ennyire fontos egy blogon megjelent videót elemezgetned, nincs neked jobb dolgod?

Megnéztem mégegyszer a fosodat. Tetszik, hogy az államadóssághoz mindössze annyi hozzáfűznivalód van, hogy nem idegesítő-e még a kopácsolás. Ez aztán az érv. LOL :))

Utána meg bevágod a szoci grafikont, aminek 50-nél van az alja, így azt a benyomást kelti, hogy a 100-nak a 80 majdnem a fele, közben alig 20% (százalékpont xD) a különbség.

Japánban meg lehet böszme nagy államadósság, ha cserébe alacsonyak az adók, az egész világot lekörözik technikai fejlettségben és az emberek jól élnek. De nálunk mi van? Alacsony bérek, magas adók, és mégis el vagyunk adósodva mint állat. Japánban maglevet építenek, itt meg mit? Vasút egy vicc.

Ugyanez van a "Munka terheinek enyhítése" grafikonnal is. "Hűűű azemeszpé a felére csökkentette a terheket" milyen rendesek - ezt látni a grafikonon, aztán ha jobban megnézed, alig 7 százalékpont a csökkenés, mert a grafikon alja 25-nél van.

Számolj egy kicsit: van mondjuk 300 bruttód, ha 54% az elvonás akkor 162 rongyot tesz zsebre az állam, ha meg 49% akkor 147 ezret. Tyűűűű, 15 ezer forint, micsoda jólét, pedig a 300 bőven az átlagkereset feletti jövedelem.

És számold ki azt, hogy 147.000 Ft-ot elköltesz a boltban, abból 20% ÁFA 24500 Ft az államkasszába, tehát a 300 ezres fizetésedből 122.500 Ft értékű terméket tudtál vásárolni tavaly nyárig.

Most meg az áfaemelés következtében a 162.000 Ft-odból a 25% ÁFA 32.400 Ft, tehát amit tisztán elkölthetsz az 129.600 Ft. Hoppsz, máris csak 7.000 Ft-tal marad több az átlagnál lényegesen többet kereső ember zsebében, ha még az inflációt is hozzárakjuk akkor kijön, hogy ez a kurvára hangoztatott nagyjólét és több a borítékban duma úgy átbaszás, ahogy van.

Nemzeti össztermék növekedésénél nem értem mi a bajod. A legalacsonyabb a régióban, emiatt nem élünk rosszul? Wtf???

Az meg hogy folyamatosan növekedett, rendben van, de kurvára lassan. Ha azt mondom, hogy a csiga lassú állat, és egy grafikonon ábrázolom a gepárdhoz és az erszényes mókushoz képest, te pedig hozol egy grafikont hogy a csiga tegnap 20 centit jutott előre, ma meg 30-at (150 százalékkal többet, hinnye!) attól még a csiga az csiga lassú marad, akárhogy is próbálod megmagyarázni az ellenkezőjét.

dfcwolf · http://www.amigeleken.hu/ 2010.03.23. 13:15:15

A videó nagyon tetszik! Profi munka! Az érdekelne, hogy ez pártszimpátia és emiatt ingyenes munka, vagy megrendelésre készült pénzért. Ha pedig megrendelésre, akkor mennyi egy ilyennek az ára??? Csak mert a pártok annyira titkolják a kiadásaikat...

Furamadár 2010.03.23. 14:26:07

Skacok, a szoci hülyevideó nem sérti véletlenül a szerzői jogaitokat? Pereljétek be őket...

Furamadár 2010.03.23. 14:29:16

Amúgy, a francba, tegnap ki kellett volna rohannom a csemegepulthoz, gyorsan venni egy buktát, és az elkúró fletó kezébe nyomni, aki épp az egyik pénztárnál pakolt pár tízezer értékben zacsiba.

Az arcán viszont FÉLELEM ült! Úgy rohant a lifthez, mint akit kergetnek, rettegett a patkány.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.03.23. 15:00:56

@dfcwolf: A pártszimpátia létező dolog a részünkről, viszont nem a Fidesz megrendelésére készült a cucc. Teljes egészében a falkatagok találták ki tartalmilag, és és a kivitelezés is teljesen saját (na jó, az nem annyira saját: ugyanis elég régen kitaláltuk, hogy kellene egy ilyet csinálni, össze is volt szedve minden statisztikai adat csak azon görcsöltünk sokat, hogy hogyan rakjuk egybe úgy az egészet, hogy érdekes legyen. Aztán egy unalmas téli estén gondoltam, kipróbálom az Operation Flashpoint 2-t, amiről egy cikkben olvastam... És az intrót meglátva azt mondtam, hogy ez az a stílus, amit kerestünk. Tehát - több kommentelő állításával szemben - a narancsos színvilág sem a Fidesz, hanem egy számítógépes játék által inspirálódott)

@Furamadár: Olyan szépen dolgoznak azon hogy mégjobban lejárassák saját magukat, hadd tegyék, nem ártanak ezzel nekünk :) Látom már Index-címlap is lett Brendle Mátyás videója, osztják is a kommentelők a Youtube-on, előbb-utóbb csak rájönnek szegények hogy tévúton járnak...

dfcwolf · http://www.amigeleken.hu/ 2010.03.23. 15:23:54

@Gery.Greyhound:

Kösz a választ! Én nem szimpatizálok velük sem de el kell ismerni, hogy nagyon ütős anyagot raktatok össze. Ami jó, az jó! A képi világa nagyon tetszett és az, hogy a sárga vitt bele színt. Nagy gratula a munkátokhoz!

argue · http://argue.blog.hu 2010.03.23. 15:38:14

Kedves Gery!

Mint az egyik megszólított, hadd reagáljak.

1., Nem szenvedek feltűnési viszketegségben, nem vagyok szoci troll, pláne bértroll. Ezt természetesen nem muszáj elhinned, gondolhatod, hogy épp most jöttem a bankból, ahol felvettem a pénzemet a post-omért. De annyit akkor is muszáj megjegyeznem, hogy - miközben én sem vagyok túl jó véleménnyel a munkádról - a 10 oldalas írásomba összesen nem raktam bele annyi sértést (pláne személyeset), mint te 2 sorba. Ezen esetleg érdemes lehet elgondolkoznod.

2., Görcsös magyarázkodási kényszer? Tedd a kezedet a szívedre: ugye te is pontosan tudod, hogy csak az fogja elhinni, hogy az írásom "görcsös magyarázkodás" aki nem is olvasta?

3., Kissé felháborított, hogy az "Üzenetre" hivatkozol. Igenis olvastam, ha nem hiszed, talán legyél olyan kedves, és olvastad el a bevezetőmet, ahol EXPLICITE hivatkoztam az üzenetedre.
Két olvasata van innentől a történetnek. A naiv: "De hát én csak követtem, amit az üzenetben leírtál, hogy ti. nektek se higyjek és nézzek utána! Utánanéztem, ezt írtam le a blogban! Miért kell ezért le feltűnési viszketesgségben és kényszeres magyarázkodásban szenvedő szoci bértrollozni?" A realista: "Hihetetlenül képmutató vagy. Tetteted, hogy a legjobb szándék vezérel, teljesen jóhiszemű vagy, és odaírod, hogy tessék csak utánajárni a videónak... de valójában egy szánt szándékkal elképesztően manipulatív videót készítesz, ha meg valaki tényleg utánajár, azt le-szoci bértrollozod."

De nem is ez a lényeg, ezeket csak megemlítettem.

A FŐ KÉRDÉSEM.
Nem én vagyok az egyetlen, aki válaszolt a videóra. E válaszok között vannak egészen idiotikusak, szakmailag tarthatatlanok... mondjuk ki: olyanok is, amelyek pont annyira manipulatívak mint a te videód. (Direkt nem mondok neveket, mindenki kitalálhatja mikre gondolok.) Én HAJSZÁLPONTOSAN arra tettem kísérletet, hogy szakmai alapokon kritizáljak. (Többek között ezért nem hivatkoztam egyetlen új statisztikát sem, csak a tieidet elemeztem.)

Miért van az a varázslatos egybeesés, hogy a blogodon MINDIG az idióta ellenérveket rakod ki? Hmm?

Az internetelőfizetők száma nonszensz érv. Kikerült. Hogy nyugati szoftverrel készült a videó marhaság. Kikerült. Brendel Mátyás videóját úgy ahogy van röhejesnek tartod. Kikerült.

Én készítettem egy szakmai elemzést. NEM KERÜLT KI.

Vajon miért??

BM videóját kétszázas betűmérettel raktad a blogod közepére, hadd röhögjön mindenki. Az én blogom miért nem került ki, még lábjegyzetben sem?

CSAK NEM AZÉRT, MERT FÉLSZ TŐLE?

Ja, és azt az érvet, hogy az én elemzésem ugyanolyan rossz, görcsös, manipulatív stb. stb. nem fogadom el önmagában - ha így gondolod, ám legyen, de akkor ÍRD CSAK LE, hogy hol és miért.
Ha a pénzügyminiszter százalékpont helyett százalékot mondott, akkor jött a matematika-tanár emlegetése, meg a cím, hogy "a pü. miniszter beszólt, mi meg vissz"... nekem miért nem szólsz vissza?

Válasznak a szoci bértrollozás kevés lesz, Gery.

argue.blog.hu

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.03.23. 15:53:48

@argue: Sorry, nem a te hibád, egyszerűen az agyamra kezd menni a dolog, és nincs kedvem hosszantartó, parttalan vitát folytatni a videóról. Mivel Oszkó és BM után te már a sokadik voltál a sorban, és - annak ellenére, hogy valóban: végre sokkal alaposabb és értelmesebb kritikát fogalmaztál meg, mint a többiek - rajtad csattant az ostor.

Ahelyett, hogy megismételném azokat az érveket, amelyeket így vagy úgy már elmondtam itt a blogon és máshol, inkább feltennék neked pár kérdést: ha te ma körülnézel Magyarországon, mit látsz? Ha felszállsz egy vonatra, függetlenül attól hogy villamosított-e vagy sem, vagy a BKV tetszőleges járatára, akkor úgy érzed, hogy színvonalas, az európai normáknak szolgáltatást kapsz a pénzedért? Hogy az egészségügyben, oktatásban dolgozók munkáját tisztességesen megbecsülik, számukra normális munkakörülményeket teremt az állam? Úgy gondolod, hogy normális dolog, hogy aki tisztességesen fizeti az adót, annak a gatyája is rámegy az állam eltartására? Hogy az ország szekere úgy általánosságban jól halad, és gazdaságilag, társadalmilag és morálisan stabilan állunk, illetve előrébb jutottunk 2002 óta? Én nem így látom, nagyon sokan pedig egyáltalán nem látják. A film nekik szól.

k.o._laci 2010.03.23. 16:03:03

Általánosságban: nincs olyan statisztika amibe ne lehetne pro, kontra tényezőket belemagyarázni. Ha 10 dolog javult akkor bármikor találok 20at ami nem. Ezt mindenki pártszimpátia szerint csoportosíthatja. Ha a szocik Geryéket cseszegetik tulajdonképpen egyúttal a saját "megcsináltuk", sikeres válságkezelést ábrázolni hivatott propagandájukat ássák alá. A kifogások sem újak. Hol a válság, hol a nemzetközi helyzet, hol az ellenzék tehet róla. Most valaki összeszedte azokat az adatokat, melyek (érdekes módon) kimaradtak az MSZP kampányból. Aki szerint egybevág Geryék videója az általa tapasztalt tendenciákkal az szavaz a jobboldalra, akik szerint dübörgött a gazdaság az meg lelkesen készülhet minimum 4 év "köcsögfidesz"ezésre.

argue · http://argue.blog.hu 2010.03.23. 16:11:15

@Gery.Greyhound: Ez világos beszéd volt! Csak van egy kis gond, ami nem is annyira kicsi.

Azt mondod, hogy úgy érzed, hogy az ország szekere nem halad jól, hogy szerinted gazdaságilag, társadalmilag nem állunk stabilan stb. stb. Gyorsan rögzítsük: szíved joga ezt gondolni!

De. A te videód nem arról szólt, hogy én úgy érzem, hogy nem halad jól az ország szekere. Nem azt fogalmaztad meg, hogy "kedves néző, szerinted színvonalas szolgáltatást kapsz a bkv-n? Na ugye. Szerinted megbecsülik az eü. dolgozókat? Na ugye. Szerinted" stb. stb. hanem TÉNYEKET próbáltál sugallani. Itt viszont rögtön változik a helyzet! Aki tényeket mond, vagy úgy próbálja beállítani magát, mint aki tényeket mond, annak más a felelőssége, mint aki deklaráltan a véleményét közli (azt hogy hogyan "látja" a dolgokat, hogy téged idézzelek).
Ha a szubjektív véleményedet mondtad volna fel a videóra - egy karaktert nem ütöttem volna le kritikaként. De a te videód úgy lép fel, mint ami objektív tényeket közöl. Ez sem lenne baj - ha igaz lenne! DE NEM AZ! (Aki nem érti, nézze meg a blogomat.) És innentől nem hivatkozhatsz arra, hogy a te szubjektív benyomásod AKKOR IS az, hogy nem megy előre az ország szekere, hogy morálisan és gazdaságilag stb. stb., mert én NEM IS EZZEL vitatkoztam. Ha szeretnéd, itt rögtön írásba adom, hogy szentnek tekintem, hogy a te VÉLEMÉNYED szerint nem halad jól az ország szekere stb. Én azzal vitatkoztam, hogy a videón feltüntetettek a valóságot írják le. Szerintem nem. Ezt írtam le kritikámban. Ezt pedig NEM cáfolja az, hogy szerinted nem becsülik meg a tanárokat, nem kapsz színvonalas szolgáltatást a bkv-n (még akkor sem cáfolja, ha szerintem sem).

Azon állításomat, hogy a videó manipulatív, csak az cáfolná, ha ugyanúgy megkritizálnád az én elemzésemet, ahogy én tettem a te videóddal.

Ha szeretnéd az állításomat cáfolni, akkor ezt továbbra is várom.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.03.23. 16:21:07

@argue: SZERINTEM azt mutatják a TÉNYEK, hogy szarul állunk, így már érthető? Rohadtul kezd ebből a szőrszálhasogatásból elegem lenni.

"Nem azt fogalmaztad meg, hogy kedves néző, szerinted színvonalas szolgáltatást kapsz a bkv-n?"

Persze hogy nem, mert az itt feltett kérdések a filmtől függetlenül NEKED szóltak, nem a nézőknek.

k.o._laci 2010.03.23. 19:01:57

@argue: A számok tényeket közölnek. Nem hamisak (csak nem fedik le a teljes makroökonómiát). Összefüggéseket, magyarázatokat, vagy befolyásoló tényezőket NEM. Ti azt várjátok el hogy 1 ábra 30 percen át legyen elemezve, az összes létező szempontból. Mert ha nem akkor már "manipulatív".

k.o._laci 2010.03.23. 19:05:10

ja és nem a teljes valóságot írják le, hanem annak egy részét, de nem hamisak. Ha el szeretnéd mondani az adórendszer valós helyzetét akkor tulajdonképpen az összes kampányanyag kuka, mivel egy adószakértő "szét tudja szedni".

k.o._laci 2010.03.23. 19:56:21

@argue: Beleolvastam a blogodba, örülök hogy statisztikus vagy így akkor neked legalább nem kell elmagyarázni hogy a teljes valóság mennyivel összetettebb mint egy 5-10 perces "kampány"videó.

Annyiban had kritizáljalak mint mezei közgazdász hogy te sem csinálsz mást, mint "kritizálsz", miközben jól tudod hogy végtelen lehetőség és variáció létezik 1-1 probléma bemutatására.

Munkanélküliség: hirtelen előkapod te is a nemzetközi összehasonlítást, máskor meg ugyanezt kritizálod.

Cégfelszámolások: egyetértünk

Államadósság: "Ami számít, az kizárólag az adósság GDP-hez viszonyított, relatív mértéke!"

Nem, ez így nem igaz. Nem a mérték után megy a kamat, nem mindegy mikor jár le, nem mindegy hogy újabb hitelből vagy GDP növekményből finanszírozod. Az sem lehet cél hogy dupla GDP-t nem a tartozások kiegyenlítésére hanem újabb hitelek felvételére, kamatok fizetésére fordítunk. Igenis lássák csak az emberek az abszolút értéket, miért fáj az? Mert szarabbul hangzik mint a %os? Az összehasonlításoddal ismét elő jössz, csak ez már megint az sugallja mintha nem akarták a fél országot eladni hogy kifizessük az IMF hitelt. Vagy normális a 80% körüli érték. Kvázi Geryék inverzét produkálod.

Adóék: Jogos a 47, csak nézzük milyen áron lett megfinanszírozva? Nem GDP növekedésből, ennyit segítek.

Vasút engem nem érdekel:)

Autópálya: Ne viccelj, metró, autópálya, vasút, Margit híd, közbeszerzés = korrupció
Amiket felsoroltál az nem szakmai érv, itt kiléptél a statisztikus szerepedből és elkezdtél naiv kérdéseket feltenni, holott ha ismernéd e témát tudhatnád hogy nem fahidat hasonlítottak össze a 8 sávos völgyhídhoz. Ja igen, Völgyhíd ...:)

Pénz vásárlóérték: Jogos, csak miért nem kaptál elő itt is egy nemzetközi összehasonlítást mint az előzőeknél? Csiki csukizol? Tulajdonképpen semmit sem ér a százalékos adat egy átlag ember számára, ő azt látja hogy idén nem futja nyaralásra, vagy le kell mondani olyan dolgokról melyet pár éve még megengedhetett magának. ne aggregált reálbér növekedési adatokat használj hanem bontsuk le gazdasági ágazatokra, mert lehet pl. az állami cégeknél nőttek a keresetek, bónuszok, caffeteria míg versenyszférában elbúcsúztak ettől. Vagy a vezetők bére 10%al nőtt, míg a beosztottak szoptak. Lehetne ezt a végletekig cifrázni.

Nyugdíjak: Itt már megint szereptévesztés, nincs statisztika akkor sejtelmes utalásokat teszel. Igen, képzeld el hogy ha Feri eltűnik és jön helyette Gordon akkor csak a szocik fejében nullázódik le a felelősség, számon kérhetőség. A közös életútjukról már nem is beszélve.

Gyes: komplett szociálpolitikai elemzést lehetne írni, nem jönne ki jól belőle Magyarország. Amit írták igaz, csak nem a teljes valóság (ismét).

Ha nem első olvasás után és közbe fél szemmel tv-t nézve, kajálva írnám ezt és kicsit google-eznék lehetne még variálni. Summa summarum, ez egy videó, te meg szak(?)elemzést írtál. A kettő nem uaz.

k.o._laci 2010.03.23. 22:27:39

2002 - 2009
GDP növekedés 14.000 26.000
Államadósság növekedés 8500 21.000

ezek csak fejből, de jól mutatja amíg a gdp 1,8 szorosára nőtt annyi idő alatt a tartozás 2.5 szeresére. Nominálisan ugyanannyival nőtt a tartozás, mint amennyivel a gdp. 12.000 mrd aminek a kamatterheit nem kell ecsetelnem, 4 éven belül 10.000 mrd le fog járni.

argue · http://argue.blog.hu 2010.03.23. 23:08:58

@Gery.Greyhound: Az komoly, hogy az állításaid alátámasztása abból áll, hogy "szerintem"? Hát, szerintem meg nem. Na, ilyenkor mi van? Talán az, hogy én is elmondom, hogy miért, meg te is. Én megtettem, most te jössz.

Kicsit kezd az az érzésem lenni, hogy csak addig volt ez a "a pénüzgyminiszter beszólt, mi meg vissza!" típusú nagymellény, amíg abba lehetett belekötni, hogy a pénzügyminiszter (akinek nyilván nincs más feladata egész nap, mint blogokban reagálni), százalékpont helyett százalékot mondott, meg amikor lehetett röhögni, hogy valamelyik idióta szerint az internetelőfizetések számát kell a te érveiddel szembe állítani.
De kezd úgy tűnni, hogy amint komoly kritikát kapsz, jön a szoci bértrollozás, meg "ja de én így látom", meg "szerintem ezt mutatják a tények". Milyen érdekes....

"Rohadtul kezd ebből a szőrszálhasogatásból elegem lenni."

Figyelj ide. Ha azt mondod, hogy Magyarországon évi 2477 öngyilkos van, majd egy perc múlva kivetíted, hogy a balliberális kormányzás 8 év alatt tönkretette az országot, akkor ne gyere nekem azzal, hogy "miért, nem stimmel a szám?", ha egyszer stimmel, de 2002-ben meg még 2843 volt, és azóta minden évben csökkent. Khm.

EZ LENNE SZŐRSZÁLHASOGATÁS ??

(KO Lacinak mindjárt válaszolok.)

argue · http://argue.blog.hu 2010.03.23. 23:11:42

@k.o._laci: "A számok tényeket közölnek. Nem hamisak (csak nem fedik le a teljes makroökonómiát). Összefüggéseket, magyarázatokat, vagy befolyásoló tényezőket NEM."

Ez az érv akkor állná meg a helyét, ha én azt mondtam volna, hogy Geryék videója nem tár fel minden összefüggést. DE NEM. Nem ezt mondtam, hanem azt, hogy direkt elhazudja azokat. Nem ugyanaz. Nem azt várom, hogy a 10 perces videó tökéletes és teljes körű képet adjon (ahogy te is megjegyezted az adózás kapcsán, ez valószínűleg lehetetlen is - teljesen egyetértek) MINDÖSSZE annyit, hogy ne adjon fals képet. Én CSAK ennyit kértem.
De ezt sem sikerült hozni, szinte minden statisztikája inkorrekt, egy jó részét még én is kapásból kiszűrtem, és megírtam.

argue · http://argue.blog.hu 2010.03.23. 23:40:48

@k.o._laci: "miközben jól tudod hogy végtelen lehetőség és variáció létezik 1-1 probléma bemutatására. "
Így igaz! Éppen ezért volt gyanús, hogy Geryék MINDIG úgy válogatták ki a bemutatottakat, hogy Magyarország a lehető legrosszabbul jöjjön ki. Milyen véletlen... (Frászt. Ezt hívják manipulációnak.)

"Munkanélküliség: hirtelen előkapod te is a nemzetközi összehasonlítást, máskor meg ugyanezt kritizálod. "
NEM! Arra hívtam fel a figyelmet, hogy a videó szerkesztői úgy váltogatnak a keresztmetszeti és idősoros adatok között, hogy mindig hazánk járjon a legrosszabbul. Ahol rossz az eredményünk, de javulunk, ott mindig nemzetközi összehasonlítás szerepel (ld. az öngyilkosságos példát), ahol nem is rossz az eredményünk, de romló tendenciájú, ott mindig idősor (munkanélküliség). NEKEM elég lenne erre egy helyen rámutatni, úgyhogy visszautasítom, hogy én "is" ezt csinálom. (Ez kritika-írás előnye...) De ráadásul, pont a hozzád hasonlóak kedvéért, SZINTE MINDENHOL megjegyeztem, ha ezzel trükköznek, és melléraktam a másik adatsort: ahol keresztmetszetet közöltek ott az idősort (vásárlóérték, öngyilkosságok), ahol idősort, ott a keresztmetszetet (államadósság, munkanélküliség, elhízás). Ahhoz képest, hogy - ismétlem magam - én megengedhettem volna, hogy csak egy helyen rámutatok, szerintem elég kimerítő munkát végeztem.

"Államadósság: [...]
Nem, ez így nem igaz. Nem a mérték után megy a kamat, nem mindegy mikor jár le, nem mindegy hogy újabb hitelből vagy GDP növekményből finanszírozod."

Ezek valóban nem mindegyek, de nem értem miért cáfolja az én állításomat. 1000 milliárd forint az sok vagy kevés? Ha 100 milliárd a GDP-d, akkor sok, ha 10 000 milliárd akkor kevés. Éppen ezért csak annak van értelme, ha az adósság mértékét a GDP-hez viszonyítva adod meg, az abszolút szám nem mond semmit. (Ha szerinted igen, akkor kérlek nyilatkozz arról, hogy 1000 milliárd forint adósság az sok vagy kevés.) Ennyit mondtam mindössze.
Ami csinálok az nem Gery inverze, mert én megtudom indokolni, hogy miért kell a GDP-arányos mutatót használni (amiért mellesleg használják is mindenhol a gazdaságstatisztikában), Gery nem tudja meg indokolni, hogy miért jó az abszolút szám. Azon kívül hogy lehet az ezermilliárdokkal ijesztgetni, meg hogy így nagyobb a romlás...

"Adóék: Jogos a 47, csak nézzük milyen áron lett megfinanszírozva? Nem GDP növekedésből, ennyit segítek."
Legjobb tudomásom szerint a közgazdászok többsége ezzel együtt is egyetért azzal, hogy Magyarországon szükséges volt az élőmunkára rakódó terhek csökkentése. (Ha nem értesz ezzel egyet, akkor el lehet rajta vitázgatni, de nem hinném, hogy egy ilyen vita kimenete BÁRMENNYIBEN is tudná menteni, hogy direkt régebbi adatokat használtak a videóban.)

"Autópálya: Ne viccelj, metró, autópálya, vasút, Margit híd, közbeszerzés = korrupció
Amiket felsoroltál az nem szakmai érv, itt kiléptél a statisztikus szerepedből és elkezdtél naiv kérdéseket feltenni"

Emlékeim szerint egyetlen (nem többes szám) kérdést tettem fel, és azt is meglehetősen gyengén, külön jelezve, hogy nem a szakterületem. (Valószínűleg ez volt a legrövidebb kritikám az összes közül.) Egyébként meg érdemes lenne még egyszer elolvasnod, írtam egy dolgot arról, hogy mifelől nincs nekem sem kétségem.

"Pénz vásárlóérték: Jogos, csak miért nem kaptál elő itt is egy nemzetközi összehasonlítást mint az előzőeknél? Csiki csukizol?"
Valóban, ide jöhetett volna egy nemzetközi adat.
"Tulajdonképpen semmit sem ér a százalékos adat egy átlag ember számára, ő azt látja hogy idén nem futja nyaralásra, vagy le kell mondani olyan dolgokról melyet pár éve még megengedhetett magának."
Te is tudod, hogy a reálbér-változás fogalma mit jelent. Egy átlag magyar 14,4%-kal több jószágot tud megvenni a fizetéséből, mint 2002-ben. (Ahol az inflációs kosárral reprezentáltam a beszerzett jószágok körét.) Pont.
Ettől még van, akinek nem futja a nyaralásra, és van aki kényszerül lemondani olyan dolgokról, melyeket pár éve még megengedhetett magának... de az átlag magyar 14,4%-kal többet nyaralhat a fizetéséből és 14,4%-kal többet engedhet meg magának, mint 2002-ben.
"ne aggregált reálbér növekedési adatokat használj hanem bontsuk le gazdasági ágazatokra, mert lehet pl. az állami cégeknél nőttek a keresetek, bónuszok, caffeteria míg versenyszférában elbúcsúztak ettől."
Kíváncsi volnék, hogy Gery hogyan minősítené ezt a megjegyzésedet, ha az én komplett elemzésem szőrszálhasogatás volt...
Nade, komolyra fordítva a szót: igazad van. A versenyszférát és az államit valóban illik megbontani - ha találok adatot, lehet, hogy közlök is egy kiegészítést a blogomon. (De "megnyugtathatlak", hogy lényegi változás nem lesz, ugyanis külön-külön is pozitív az elmúlt 8 év reál-mérlege.)

"Nyugdíjak: Itt már megint szereptévesztés, nincs statisztika akkor sejtelmes utalásokat teszel."
Ezt nem értem, szó szerint kimásolom, hogy mit írtam: "Igen, valóban nem értek a nyugdíjakhoz, ezért nem szóltam hozzá bővebben." Remélem ez megválaszolja azt a kérdést, hogy miért nincs statisztika (én sem kritizáltam a videót, azért figyelem!), a sejtelmes utalásokat nem értem.
Egyetlen dolgot tettem szóvá, a "Gyurcsány-Bajnai-kormány" szóösszetételt, amit véleményem szerint csak azért használt a videó, hogy így próbálja a kettőjük tevékenységét összemosni. (Ami véletlenül épp egyezik az egyik nagy párt kommunikációs stratégiájával, de ez nyilván csak véletlen egybeesés.)

"Gyes: komplett szociálpolitikai elemzést lehetne írni, nem jönne ki jól belőle Magyarország. "
Egyetértek. A videótól sem vártam volna ezt, tőlem szánjon csak 20 mp-et és egyetlen statisztikát rá, de akkor az n legyen fals. NEM, nem azt mondtam, hogy teljes képet adjon, EZT NEM VÁROM EL, csak annyit, hogy ne hamis képet adjon. (Erről beszéltem az előző post-omban.)

argue · http://argue.blog.hu 2010.03.23. 23:50:00

"Nominálisan ugyanannyival nőtt a tartozás, mint amennyivel a gdp. "
Számomra is világos, hogy a helyzet ezügyben romlott, ezt nem hogy nem tagadtam a blogon, én is kiemeltem... hozzátéve, hogy a romlás kisebb mértékű, mint amit a videó sugall. (Ha a valóban releváns mutatót használjuk...)

Érdemes lehet ránézned újra a blogomra, nemrég felraktam egy kis kiegészítést a videó legvégén mutatott statisztikák egy részéről.

argue.blog.hu

k.o._laci 2010.03.24. 09:32:58

@argue: Örülök hogy sikerült nagyjából normálisan lereagálnod. Nincs időm egyenként reagálni mindenre, de sztem nem is kell mert nincs óriási véleménykülönbség. 1 dolog, az államadósság: 1000 milliárd sok vagy kevés? nem erről van szó, hanem arról hogy 2.5szeresére nőtt a tartozásod,
ha 1.000.000 milliárd volt akkor 2.500.000 milliárd és ha 1000 milliárd akkor 2500 milliárd, sztem ez mindkét esetben sok, főleg ha a bevételeid kisebb arányba nőnek akkor ezt úgy hívják adósságspirál. 2009ben csak nekünk kellett ekkora IMF hitel EUn belül, nyilván nem véletlen volt. Az sem vigasztal ha most a PIGS rosszabbul áll.

Elmondom mégegyszer: ezt a videót Fidesz szavazók csinálták. Fideszes szemüveggel. Nem is propaganda, inkább gerillamarketingnek nevezném. Hangsúlyos látvánnyal. Ne várd el hogy KSH-t megszégyenítő alapossággal vagy ne szubjektíven mutassák be azt amit szerettek volna. Hiszen a sok 100 felfelé menő és még több 100 lefelé menő diagramból tetszés szerint ki lehetne választani éppen azokat ami szimpatikus. Ha már itt tartunk, mint statisztikus szted melyik 10-15 adat tudná lehető legjobban bemutatni az ország helyzetét?

A másik, hogy a blogod tele lehetne 20 évre visszamenőleg hasonló elemzésekkel, de pont ez a videó szúrja a szemed? Miért, és a többi miért nem?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.03.24. 09:52:48

"Elmondom mégegyszer: ezt a videót Fidesz szavazók csinálták. Fideszes szemüveggel. Nem is propaganda, inkább gerillamarketingnek nevezném. "

Ennél nagyobb hibája tényleg nincs.:)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.03.24. 14:08:19

@argue: nem válaszoltál a kérdésre

aki pedig nem úgy látja a helyzetet mint gery, az elmebeteg sajnos.

milyen tényekről beszélsz? a tény az h éjjel-nappal lopnak a kommunisták, a tény az, h lendva ismerőse 300 000 ft-ot kap, csak úgy.
a tény az, h az ország sorsa nem mehet előre míg az idős posztkommunisták életben vannak

argue · http://argue.blog.hu 2010.03.24. 14:13:18

@k.o._laci: Először is, én is örülök, a reakciódnak, pont ugyanazért.

"Az sem vigasztal ha most a PIGS rosszabbul áll." - vigasztalani engem sem vigasztal, de legalábbis felveti a kérdést, hogy akkor most biztos, hogy KONKRÉTAN és CSAK a mi balliberális kormányzásunk felel-e ezért az adatért...

"Elmondom mégegyszer: ezt a videót Fidesz szavazók csinálták. Fideszes szemüveggel. Nem is propaganda, inkább gerillamarketingnek nevezném."
Mindennel egyetértek... eltekintve attól, hogy ez igenis propaganda. (Még örömködnek is a szerzők, hogy hányan látják a választás napjáig (na vajon miért pont addig?), ezek után nem hinném, hogy lehet kérdés ezügyben.)

"A másik, hogy a blogod tele lehetne 20 évre visszamenőleg hasonló elemzésekkel, de pont ez a videó szúrja a szemed? Miért, és a többi miért nem? "

Teljesen jogos kérdés, a válasz nagyon egyszerű. Tanúim vannak rá, hogy már 2006-ban majdnem nekiálltam összeírni a kampány hülyeségeit, de nem jutott rá időm. Most jobban állok, így meg tudtam ezt csinálni.
Hogy miért pont ez a videó? Két oka van:
-Fantasztikusan jó gyűjteménye a manipulációknak, kitűnő kutatási terep erre. (Ld. még állatorvosi ló.) Vagyis: lehetett miről írni.
-Nagyon népszerű, sokak tudják miről van szó (nem mellesleg sokakat befolyásol). A szomszéd által írógéppel írt és 10 példányban terjesztett anyagot nyilván nem lett volna értelme elemezni. (Erről ráadásul a köznép azt hiszi, nézd csak meg a visszajelzéseket, hogy nagyon "hiteles".) Vagyis: volt értelme írni.

Hát ezért röviden... gyakorlatilag már kezdett idegesíteni, amikor tizedszer kaptam meg a linket azzal a szöveggel, hogy milyen fantasztikusan megrázó valóság-bemutató videó stb. stb.

Szeretném hozzátenni, hogy ha jut rá idő, nagyon szívesen elemzek más anyagokat is. Már most mondom, hogy nem csak jobboldaliakról lehet szó (hogy mást ne mondjak, kezembe került MSZP-s anyag is, mely szerint azért áll 17%-kal jobban az ország, mint Orbán idején, mert ennyivel magasabb a GDP...), ez csak idő kérdése. Ha valaki küld színvonalas írást, szívesen közlöm.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.03.24. 14:22:05

@argue: Szőrszálhasogatás alatt azt értettem, hogy felteszek NEKED egy kérdést, te meg egyből azzal jössz hogy én miért kérdezem a nézőt, hiszen a videóban nem erről volt szó, meg hogy ezzel akarom alátámasztani az érveimet - nem, nem ezzel akarom, én a videótól teljesen függetlenül kérdezem tőled, hogy statisztikusként úgy látod-e, hogy az ország szekere jól halad, és hogy ez a mostani kormány jól végzi a dolgát? Valamiért kínosan kerülöd ezt a kérdést, pedig én erre az egy dologra lennék most konkrétan kíváncsi.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.03.24. 14:34:50

@argue: Lehet azt mondani hogy ez propaganda, végülis minden videó vagy civil megmozdulás propaganda, ami valamilyen célt szolgál. Valahol a Critical Mass is propaganda, hiszen nem csak az a célja hogy megmutassa a városvezetésnek hogy milyen sok bringás tud összecsődülni egy helyre, hanem az is, hogy népszerűsítse a kerékpározást a városlakók körében, úgy is mondhatnánk hogy MANIPULÁLJA az embereket. Lehet hogy én is metróval járnék a mai napig, ha - részben a CM hatására - nem próbálom ki hogy mennyire hatékony, gyors és praktikus eszköz városon belül a kerékpár...

A mi éveink is manipulál, igen. Nem azért görcsölt rajta több ember két és fél hónapon át időnként éjszaka is, hogy megnézzék az emberek majd tovább lépjenek. Gondolkodjanak el azon, hogy hol tartunk, és hogy ki juttatott minket idáig.

És nem, nem az a videó mondanivalója, hogy szavazz a Fideszre és eljön a kánaán. Hanem hogy ne a szavak, hanem a tettek határozzák meg azt, hogy kire húzod az X-et, GONDOLKOZZ és meggyőződésből szavazz, ne pedig az alapján, hogy ki mosolyog szebben a plakáton - a film az ilyen emberek felrázása céljából jött létre leginkább.

argue · http://argue.blog.hu 2010.03.24. 14:50:30

@Gery.Greyhound: Ja értem, hát ezen ne múljon.

A szubjektív véleményem:
Szerintem az elmúlt 8 évből MOST halad az ország szekere a legjobban (most= Bajnai-kormány), a Gyurcsány-kormányzás ezt megelőző időszaka volt az egyik, a 2006-os választást megelőző a másik mélypont. (Különösen ez utóbbi.)

Úgy látom, a mostani kormány jól végzi a dolgát (az általad matematika-tanárhoz küldött Oszkó Pétert külön is kiemelném, esetleg néha olvass bele a blogjába oszkopeter.blog.vg.hu/ nem tudom hány ilyen politikusunk van még).

PS. Látom az öngyilkosságos dologra (meg a többire...) tényleg nem nagyon akaródzik válaszolni. (Csak a ki mit kerül kínosan témához hozzászólva.)

k.o._laci 2010.03.24. 15:05:23

@argue: "Szerintem az elmúlt 8 évből MOST halad az ország szekere a legjobban"

Magyarán ha 7 év felelőtlen politizálás után (rossz zsaru) előjön a megmentő (jó zsaru) és hitelből, megszorításokkal megment minket az államcsőd közvetlen veszélyétől, ellenben még az utolsó hónapokban is 300.000es laptopokat szerez be, Sávoly féle mutyikat vinne keresztül, eladósodott önkormányzatokat és BKV féle okosságokat maga mögött hagyva akkor ez "jó"? Mert ezt már Bokrossal is sikerült eljátszani. Én egyre kevésbé vetem meg (ez a helyes kifejezés) Oszkó Pétert, csak 1 évet szakértősködni jóval könnyebb mint 4 évet végigvinni. (Ez csak lábjegyzetként, mert nincs kedvem végeláthatatlan Fidesz vs. MSZP vitákhoz.)

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.03.24. 15:20:07

@k.o._laci: Nekem is pontosan ez a véleményem.

Tényleg nagyra becsülöm Oszkótól hogy leállt velünk vitázni, írtam is neki valamelyikünk blogján, hogy a hozzá hasonló értelmesebb embereknek nem kellene közösséget vállalnia ezzel a bagázzsal, és lehet, hogy akkor sokkal hatékonyabban és sokkal nagyobb társadalmi elismerés mellett lenne képes végezni a munkáját.

@Argue, ha ittasan elgázollak egy autóval, utána bekötözöm a sebeidet akkor mi vagyok? Felelőtlen és közveszélyes ámokfutó, vagy jóságos doktor, aki önként meggyógyított?

A társadalmi kórképről meg csak annyit, hogy akartunk egy általános helyzetképet mutatni arról is, hogy nem csak gazdaságilag, de morálisan is a béka segge alatt vagyunk. Azt csak te magyarázod bele, hogy ezzel mi azt akarjuk üzenni hogy "az MSZP miatt lesznek öngyilkosok az emberek" - nem, ennél azért lényegesen árnyaltabb a kép. Szerintem bőven van összefüggés az alacsony életszínvonal, a kilátástalanság és az alkoholisták-depressziósok-stb száma között.

Egyébként örülök, hogy egyetértünk abban, hogy pocsékul kormányzott az MSZP. Szerintem ezt kezelhetjük tényként, most már csak azt mondd el nekem, hogy te mindezt hogyan mondanád el többszázezer embernek?

argue · http://argue.blog.hu 2010.03.24. 21:08:49

@k.o._laci: A felelőtlen megfogalmazással egyetértek; de ki is volt az, aki mosolyogva megszavazta a szocialistákkal együtt a 100 napos programot, majd a már eleve felelőtlen 13. havi nyugdíj mellé megígérte a 14. havit is a rákövetkező kampányában, aztán a legjobban fel volt háborodva amikor ezek után szükségszerűen jöttek a megszorítások? (Csak két kiragadott példa, hogy értsd, hogy ennél kicsit bonyolultabb a helyzet. Szintén lábjegyzet, mert a Fidesz vs. MSZP nyilván nem intézhető egy blog kommentjei között.)

argue · http://argue.blog.hu 2010.03.24. 21:17:05

@Gery.Greyhound: Viszont lehetetlennek tartod, hogy ha András elgázol az autójával ittasan, majd Béla odajön és bekötözi a sebeimet, akkor Andrást felelőtleg ámokfutónak, Bélát pedig jóságos doktornak gondoljam?

"Azt csak te magyarázod bele, hogy ezzel mi azt akarjuk üzenni hogy "az MSZP miatt lesznek öngyilkosok az emberek" - nem, ennél azért lényegesen árnyaltabb a kép."
- Nanana, azért. Szerintem is árnyaltabb a kép, de akkor miért is kellett kivetíteni egy perccel azután, hogy hány öngyilkos van, azt, hogy az MSZP 8 év alatt (sic!) tönkretette az országot?!

"Szerintem bőven van összefüggés az alacsony életszínvonal, a kilátástalanság és az alkoholisták-depressziósok-stb száma között. "
Nalátod! Akkor az a tény, hogy az MSZP 8 éve alatt csökkent az öngyilkosok száma, szerinted azt jelenti, hogy javult az életszínvonal?

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.03.25. 07:39:17

@argue: Amennyiben Béla és András egy csapat tagjai, és Béla az anyósülésről száll ki, akkor nem fogom elismerni jótevőként. Annyit elismerek, hogy valamelyest helyrehozta azt, amit András elkúrt, de Béla szólhatott volna már akkor, amikor a kocsma ajtaja előtt segg részegen András a slusszkulcs után kotorászott a zsebében. Ez az időpont úgy 2006 ősze, ha ekkor félreállnak Feriék és átadják a volánt egy józan sofőrnek, lehet hogy nem süllyedünk idáig.

A film végével lehet vitázni, én is elismerem hogy az egésznek ez a gyenge pontja, és kicsit félreérthető lett. Mentségünkre szóljon hogy ezt már a kilövés tervezett időpontja - március elseje - utáni második hét közepén éjjel raktuk össze. Ráadásul szorított minket a Youtube 11 perces időkorlátja is, és mivel 10 és fél már kész volt, nem volt túl sok mozgásterünk, valahogy mégis le akartuk zárni a filmet. Nem csak az öngyilkosságok számát kellene kiragadni a filmben megjelenő több, mint 20 adat közül, ha csak ez az egy adat lenne olyan amilyen, én eléggé meg lennék elégedve az ország helyzetével.

"Nalátod! Akkor az a tény, hogy az MSZP 8 éve alatt csökkent az öngyilkosok száma, szerinted azt jelenti, hogy javult az életszínvonal?"

Lásd az előzőt.

k.o._laci 2010.03.25. 09:36:53

@argue: Hogyne, a Fidesznek is vannak ritka nagy baromságai. Csak ezt a megszavazták a 100 napos programot úgy mondod mintha ne lehetett volna bármikor visszavonni a kormány részéről, főleg amikor látták egyre csak nő az adósság és nincs annyi bevétel. Mert 2002ben még nem álltunk annyira rosszul, ha nőttünk volna annyit mint a régió még sikerülhetett is volna finanszírozni. A 14ik havi az egy vicc, nem kérdés.

k.o._laci 2010.03.25. 09:44:29

@argue: Illetve nem válaszoltál arra a kérdésemre, szted melyik mutatókkal lehetne legjobban összefoglalni, jellemezni az ország állapotát?

Én hajlok arra hogy Geryék jobban is összeválogathatták volna, vagy koncentráltabban. Viszont így meg teljesebb a kép, még ha ezáltal támadhatóbb is a videó. Nehéz középutat találni, de gondolom ők is tanultak ebből a jövőre nézve.

Doctor Klauße 2010.03.25. 13:24:19

@Brendel Mátyás: Jó te itt most osztod az észt, mert szerintem is kurvára megéri azért a havi nettó 75.000 forintért amit a Socielitas-tól kapsz...
de van itt számos olyan dolog amit nem tudsz a szaros grafikonjaiddal meg megcáfolni...
Pl:Hagyó,Cuslág,Hundvald,BKV,Őszödi, beszéd stb...
Azt, meg, hogy nőtt a munkanélküliség, nőtt az államadósság, sokkal nagyobb az adóteher, ne fogd már egytől egyig a válságra...
Az a tény, hogy te próbálod az ország mai helyzetét "hűdeszuperjónak" meg mindennek beállítani, mégjobban megerősíti az emberekben a hitet, hogy egy idétlen kampány-account vagy, meg Socielitas-os "netkommandós" majom...
Lehet itt "teszetoszáskodni" a grafikonokkal, de sajnos az a baj, hogy nem mutat minden mutatónk felfele, mint a környező országoké.(2004-ben csatlakozott EU-s tagok)
Majd, ha ott ül szépen sorban a börtönben az összes ember, aki neked a parancsokat osztja most, majd lehet keménykedni, a manipulált grafikonjaiddal...

fairi 2010.03.28. 01:30:42

@Brendel Mátyás:

Videót nem Népszabadságba irkáló bártollnokoknak csinálták..

de azért kapod a zsét,hogy megmagyarázd az mszp-szdsz kormány elkúrását..magad módján jól tudod fosni a szót....
nol.hu/kep/273751
nekem erről az egyik részlet ugrik be "Mi éveink videóból" :):):)

alagút felett megy a szervízút xDxDxD
süti beállítások módosítása