Gery Greyhound

(ex-) Multi-dolgozóként a vasárnapi zárvatartásról

2010. május 05. - Gery.Greyhound

Nagyon kedvesek, akik aggódnak a multinál dolgozó rabszolgákért, hogy mostantól vasárnap nem robotolhatnak szegénykék, ehelyett pihenni, illetve a családdal lenni kényszerülnek ha a KDNP kezdeményezte törvényjavaslat életbe lép. Akkor most álljon itt az egykori rabszolga véleménye a dologról.

Kezdeném azzal, hogy multinál dolgozni nem jó. Persze, lehet azt mondani hogy nem kötelező, de aki ezt írja, az biztos hogy Budapesten és környékén, vagy más nagyvárosban él. Vidéken a legtöbb helyen nem úgy működik a dolog, mint Pesten, hogy válogatsz a felkínált lehetőségek közül. A választási lehetőség addig terjed, hogy választhatsz: éhen dögleszm, vagy elvállalod a munkakörülmények és a fizetés tekintetében tizes skálán maximum kettes értéket elérő rabszolgamunkát valamelyik multinál (vagy Budapestre költözöl - én ezt az utat választottam több évnyi rabszolga-lét után)

Vidéken tehát multinál rossz munkát végezni pocsék fizetésért nem opció, hanem kényszer, és hétvégén dolgozni nem lehetőség, amiért plusz pénzt kapsz, hanem muszáj, különben mehetsz a levesbe. És kezdhetsz megint keresgélni, hogy aztán találj ugyanolyan megalázó körülményeket, ugyanolyan rossz fizetésért, ugyanolyan hétvégi munkát, egy másik ugyanolyan multinál.

Persze, van különbség multi és multi között: protekcióval bekerülhetsz olyan helyekre, ahol vagy nem kell hétvégén dolgozni, vagy ha igen, akkor korrektül megfizetnek. De ez a lehetőség nem áll nyitva mindenki előtt, úgyhogy inkább azokat a tapasztalataimat mesélném el, amelyek az átlagos munkavállaló számára elérhető átlagos, multinál végezhető munkahelyeken szereztem.

Nem volt ritka, hogy 6-8 napot is le kellett húzni zsinórban, hogy aztán mindezt az egy darab szabadnapon pihend ki. Ami mondjuk szerdára esett, amikor az összes családtag, ismerős, barát dolgozik, te pedig otthon malmozol tökegyedül. A közösségi élet lenullázására kevés alkalmasabb dolog létezik a világon, mint a multinál vállalt munka...

Persze, azért van szabad vasárnap is sokszor. A multi értelmezésében ugyanis szabad vasárnapnak számít az is, ha szombaton éjszakás vagy vasárnap reggel 6-ig, hétfőn pedig reggel 6-ra mész. Elvégre az egész vasárnapod, teljes 24 óra szabad... Próbálj meg bármi értelmeset csinálni ezen a napon.

Szóval aki egy kicsit is együttérez a multik dolgozójával, az ne féltse attól, hogy egy picivel emberibb körülmények között dolgozhat. Nem hinném, hogy kevesebb dolgozó kellene például egy teszkóba, csak mert vasárnap nincs nyitva: a vasárnapi forgalom eloszlik majd a többi nap (várhatóan főként a péntek és a szombat) között, ezért ezeken a napokon többen fognak vásárolni, és több ember kell majd. Ha egy család egy hét alatt 7 kiló kenyeret eszik, akkor nem fog mostantól csak hatot enni, csak mert nincs nyitva a hipermarket, hanem majd megveszi szombaton. Vasárnap majd biztos országos éhinség fog kitörni, mert nincs nyitva a teszkó... (Ez azoknak is szól, akik képesek olyan orbitális baromságot leírni, hogy a kieső forgalom miatt az állam adóbevételtől esik el)

Összegezve: aki a multiban dolgozó érdekeit tartja szem előtt, az nyugodt szívvel támogathatja a lépést, nem fog belerokkanni a nemzetgazdaság és a munkaerőpiac, ahogy Nyugat-Európa fejlettebb országaiban - ahol ezeket az intézkedéseket már korábban meghozták - sem történt ez.

A bejegyzés trackback címe:

https://greyhound.blog.hu/api/trackback/id/tr81975947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mildi 2010.05.05. 20:31:27

a dolog ott sánta, hogy nem csak a multiknál dolgoznak ám vasárnaponként. és nem csak a multik tekintik rabszolgának a dolgozót. ugyanez a helyzet az éttermeknél, szórakozóhelyeknél is. érdekes mód, azokat viszont senki nem akarja vasárnap zárva tartani.

bolá 2010.05.05. 20:35:19

Teljesen egyetértek!
A sok hülye gazdaságot féltőnek még azt teszem hozzá, hogy nem az emberek vannak a gazdaságért, hanem a gazdaság az emberekért. Olyan gazdaság kell, amelyben elégedett emberek vannak, amihez hozzátartozik, hogy hetente legyen egy nap, ez a vasárnap az európai kultúrában, amikor minden ismerősével találkozhat. Tudniillik az ember társas lény, ami abban nyilvánul meg, hogy társaival személyesen találkozik.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2010.05.05. 21:09:05

Abszolút egyetértek.

A gazdaság a kereslet-kínálat egyensúlyán alapszik. Ezen semmit nem változtat az, hogy vasárnap nem lehet vásárolni. Ahogy írtad, ha valaki 7 kiló kenyeret eszik egy héten, az nem fog emiatt 6ot enni.

butatót 2010.05.05. 22:58:05

Fontos a dolgozók érdekeinek védelme, de egyesek itt úgy beszélnek, mintha a teszkósoknak meg a többinek az ÖSSZES vasárnapját elvennék. Egy nagy áruházban lehet, hogy minden ötödik-hatodik vasárnap kerül valakire a sor, azt meg nyugodtan túl lehet élni. Ennyit nem kereskedő cégek (főleg a multik) is elvesznek az alkalmazottaktól csapatépítő tréning meg más faszságok címszó alatt, amiért ráadásul nem is fizetnek, nem hogy emelt bért, de semmit.
Ezért nem értem, hogy miért a kis boltok kapnának kivételt, ahol lehet, hogy csak 2-3 ember van. Na ők aztán tényleg búcsút mondhatnak az összes hétvégének. Akkor meg miben nyilvánul meg a javaslat annyira hangsúlyozott munkavállalókat támogató célja?

butatót 2010.05.05. 23:01:12

Az előzőt egy másik blogba írtam eredetileg, azért az első mondat.

BonFire 2010.05.06. 05:09:35

@butatót: Te elolvastad egyáltalán a posztot, vagy csak a címét? Javaslom, fuss neki még egyszer, mert az összes állításod cáfolata megtalálható benne.

Walter Melone (törölt) 2010.05.06. 08:13:17

"Manapság, amikor egyre-másra szűnnek meg a munkahelyek, nem hinném, hogy éppen a kereskedelemben dolgozók zúgolódnának az üzletek hétvégi nyitva tartás miatt. Akikkel a riport során beszéltem, szigorúan névtelenül, de elmondták: örülnek, hogy egyáltalán dolgozhatnak, s a vasárnapi melóért járó szabadnap, pláne plusz pénz, bizony jól jön nekik. "

zalaihirlap.hu/fooldal-nap_temai/20100423__vasarnapi_nyitvatartas/print

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.05.06. 08:45:42

én azt tartom fontosnak, hogy ÉRTELMES PÁRBESZÉD alakuljon ki a kérdésről, ha valóban ennyire fontos.

az nem megy, hogy nemlétező pártok sajnálatos módon létező vezetői eldöntik a nép helyett, hogy mi a jó.

a többi itt: magyaridiot.blog.hu/2010/05/05/vesarnap

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.05.06. 09:16:15

@TaTa86.: Kereslet-kínálat témájában nekem a kokainos hasonlat tetszett, már nem emlékszem melyik blogon: végülis arra is van kereslet, és kínálat is lenne, mit szól bele a köcsög állam a zemberek dolgába? :)

@Walter Melone: "A vasárnapi melóért járó szabadnap" kifejezést hogy kell érteni? Nyilván nem arról van szó, hogy a vasárnapi munka azt jelenti, hogy minden nap ÉS vasárnap dolgozik a melós, de egy keddi szabadnapot ne hasonlítsunk a hétvégihez. Ez benne is volt a posztban, mi a francot csinálsz
kedden, amikor mindenki más dolgozik? Otthon döglesz egyedül.

"örülnek, hogy egyáltalán dolgozhatnak"

Igen, én is így voltam a multival, örültem hogy volt egyáltalán munkám, de még jobban örültem volna, ha legalább vasárnap nem kell dolgozni. Plusz pénz meg nem volt sehol, ahol hétvégézni kellett, esetleg éjszakás műszak esetén kiszúrták a dolgozó szemét valami megalázó párszáz forintos tétellel. És nálunk nem minden ötödik-hatodik vasárnapra jutott munka, hanem kb minden ötödik-hatodik volt szabad (az, hogy szombati éjszakás műszakból hazaesel reggel 7-kor, az én értelmezésemben nem szabad vasárnap)

@idelle: "vezetői eldöntik a nép helyett, hogy mi a jó."

Néha sajnos muszáj beavatkozni, mert a nép nem mindig tudja hogy neki mi a jó. A magyar nép sokszor olyan, mint egy kisgyerek, aki csak annyit tud a világról, hogy neki a cukor jó, mert finom. Ő nem tudja hogy milyen káros hatásai lehetnek, ezért muszáj rászólni hogy ne egyen annyit.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.05.06. 09:33:00

@Gery.Greyhound: "A magyar nép sokszor olyan, mint egy kisgyerek, aki csak annyit tud a világról, hogy neki a cukor jó, mert finom. "

igen, és ezzel az ürüggyel akkor is hülyének néznek bennünket és meg akarják mondani nekünk, hogy mi a jó, amikor mi magunk jobban tudjuk.

ennek a szemléletnek ez a veszélye!

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.05.06. 09:53:15

@idelle: Nyilván vannak ilyenek. Ide sorolnám például a csendrendeletet, ami tényleg arra hajaz, mint amikor anyuci a 8 éves gyerekét ágyba zavarja este 7 órakor.

greyhound.blog.hu/2009/07/24/el_lehet_menni_budapestrol_keremszepen

A vasárnapi nyitvatartás, vagy inkább úgy általában az európai emberhez méltatlan munkakörülmények a multiknál, (amelyek között a vasárnapi nyitvatartás csak a jéghegy csúcsa) szerintem egy olyan dolog, ami alapvetően káros hatást gyakorol nagyon sok emberre, és ha szép szóval nem megy, akkor a törvény szigorával kell fellépni ellene, az állampolgárok érdekében.

Jöttek olyan kritikák a mi éveinkre, hogy a sok depressziós, öngyilkos, alkoholista stb mennyire nem a kormány bűne - valóban nem, de azért érdemes lenne megnézni, hogy mik lehetnek az okai annak, hogy a világelsők között vagyunk ezen mutatókban. Vajon a túlhajszoltság, a megélhetési problémák és kilátástalanság okozta lelkiállapot nincs összefüggésben azzal, hogy mennyien menekülnek például az alkohol fogságába? Ezen érdemes lenne elgondolkodni...

Én egyébként olyan kompromisszumos megoldást vezetnék be, hogy lehessen vasárnap nyitva tartani, de a munkáltató köteles aznapra dupla pénzt adni, viszont nem kötelezheti vasárnapi munkavégzésre a dolgozót. Legyen egy opció, amit vállalhat az ember, ha akar dolgozzon vasárnap, cserébe tisztességesen megfizetik, aki pedig a családjával szeretne lenni vasárnap és cserébe lemond arról a plusz párezer forintról, annak legyen lehetősége erre. A mostani rendszer, hogy kötelező jelleggel robotolsz egész hétvégén olyan pénzért, amelyből épp csak megélsz, Kínában esetleg elmegy, de mi inkább Európához akarnánk tartozni, nem?

Szerintem a vásárlóknak is jobb lenne, ha hétvégén korrektül megfizetett (és ennek következtében munkáját kiegyensúlyozottabban, lelkesebben végző) személyzet várná a bevásárlóközpontban, és talán az ilyen helyeken tapasztalható hatalmas mértékű fluktuáció is mérséklődne valamelyest.

teknős 2010.05.06. 17:36:03

Az a helyzet, hogy meg kellene győzni az embereket arról, hogy ne vásároljanak vasárnap és ha enm lesz rentábilis a multi nem fog kinyitni.

A termelő üzemeket pedig súlyosan büntetni, mert valóban létező tendencia. Itt van olyan külföldi tulajdonú vállalat, amelyik a nyolc óra munkát reggel 6-tól este hatig dolgoztatja le. A munkaközi szünetekkel megoldva, hogy neki a lehető legjobb legyen.

Itt ezt a posztíró által emlegetett jelenséget felénk négyműszakos munkarendnek nevezik.

Steve1984 2010.05.08. 16:49:29

Teljes mértékben egyetértek. Ellenzem a vasárnapi nyitvatartást. Vasárnap mindenki maradjon otthon a fenekén és pihenjen, szálljon ki a mókuskerékből. A bevásárlást intézze el a hét többi napján.
Sokan a szabadsággal jönnek, hogy ne az állam mondja meg mikor és hogyan legyen nyitvatartás, hogy mindenki bármikor ha eszébe jut, vásárolhasson. egy frászt, ez nem szabadság, ez pont a konzumidiotizmus rabsága. Elkényelmesedett az átlagember, már arra se akar gondot fordítani, hogy 2 napra előre megtervezze, hogy legyen otthon minden. Na meg ha 3 napos hosszú hétvége jön, akkor szekérderékszámra veszik az élelmiszert, mintha világvége jönne. A 2 napos zsemle már nem jó, mindig friss kell, akár ünnepnapon is. Önzés. Emiatt aztán emberek hada álljon rendelkezésre folyamatosan. És a szövegeléssel ellentétben NEM fizetik kiemelten a hétvégézést a munkaadók (tisztelet a kivételnek) és a dolgozó nem választhat, hogy akarja-e vagy sem. De ezt már előttem elmondták.
Következő érv, hogy hétközben senki se ér rá vásárolni, csak hétvégén. Miért is nem érünk rá vásárolni hétközben? Ja, hogy azért mert éjt nappallá téve dolgozik mindenki, hogy folyamatosan nyitva legyen minden, emiatt persze nem jut ideje másra, kényszerűen vasárnap hétvégén próbálja elintézni amire hétközben nem jutott ideje. (A hivatalok persze nem törik magukat, péntek délután 2-3-kor már mindenhol lehúzzák a rolót, de a tisztviselők mélyen felháborodnának, ha a bevásárlóközpontok is így tennének.) Ez egy öngerjesztő folyamat. Egyre többet dolgozunk, emiatt éjjel nappal folyamatosan tartsanak nyitva a kereskedők, szolgáltatók, hogy valamikor oda is eljussunk, de a folyamatos nyitvatartás még több időt visz el...
Valahol megálljt kellene parancsolni. Nem létezik, hogy 1 héten 1 nap teszkózás, vásárlás nélkül nem bírjuk ki.
Patikában dolgoztam, bevásárlóközpontban. Ha non stop nyitva lettünk volna, non stop jöttek volna vásárlók. Húsvét hétfői ügyeletben, ahelyett, hogy pihenne, ünnepelne, sorba áll a kedves vevő és 375 forint ügyeleti díj ellenére is C-vitamin, szájvíz, fogkrém, meggymagpárna és hasonló ostobaságok kellenek neki, holott másnap már minden kinyit és kedvére vásárolhat. Volt aki odatelefonált mert bolhanyakörvet akart. No comment. Ez az igazi önzés, mert a sok baromsággal egyrészt engem is feleslegesen terhelt (erre szokott jönni, hogy de hát ha kifizetem az ügyeleti díjat, akkor azt veszek amit akarok), másrészt meg akinek valóban sürgősen gyógyszerre volt szüksége, annak is feleslegesen kellett várakoznia a sorban.

Úgyhogy valahogy szokjunk már le erről a vásárláskényszerről.

Rwindx 2010.05.08. 22:55:29

Nekem a legtöbb témában eléggé markáns véleményem szokott lenni, de ebben most valahogy nem jutok dűlőre. A vasárnapi nyitvatartásnak megvan az előnye és hátránya egyaránt a konzumidiotizmuson túl is.

Lone Wolf 2010.05.14. 19:30:02

@Rwindx:

Van 6 másik nap, amikor bevásárolhatsz a boltokban. Az nem elég? Ha meg valamit elfelejtettél, vagy valami apróság elfogyott. Ott van az éjjelnappali.

WonderCsabo 2010.05.15. 21:17:16

Elég régen volt poszt... :(

radala 2010.05.18. 10:31:51

Maximálisan egyetértek, a világon a legnagyobb jóság, ha a boltok zárva vannak.
Egyetlen apró javítandó van szerintem. a világ boldogabbik felén nem " az intézkedéseket már korábban meghozták", hanem soha nem is engedték, hogy bárki is vasárnap dolgoztasson...
Sajnos úgy tűnik, mintha ez a szabály kezdene fölpuhulni, de azért talán nem így lesz.

Rwindx 2010.05.26. 00:35:57

@Lone Wolf:
Szerintem olvasd el újra amit írtam.

Green Now 2010.06.26. 10:34:12

Miért nincs új poszt?

döncike1 2010.12.08. 20:45:20

@Steve1984: vasárnap szoktál tömeg közlekedni, esetleg tv-t nézni, bár az egyszerre több embernek is szolgálat, egy wellness hétvége vagy soroljam még. Egyébként ilyen helyeken úgy van, hogy heti két pihenő nap jár, ha esetleg ezt hétvégén egy étteremben olvasod mond meg a pincérnek meg a szakácsnak, hogy menjenek haza pihenni majd te kiszolgálod magad.

Baldrick68 2014.02.17. 15:33:10

Milyen régi poszt.
Azért hozzáteszem az én friss élményemet.
Most februárban voltunk sielni a franciáknál Alpe D' Huez-ben.
Ez a falu 100-ban az indegenforgalomra épít és mi mondhatni a csúcsidőben voltunk ott.
Mindezek ellenére a boltok 9:00 és 19:30 között vannak nyitva és délben pedig bezárnak egy órára. Értsd az lévő SPAR is 19:30 kor lehúzta a rolót, pedig ez egy felkapott síterep dugig turistákkal főszezonban... :-)
süti beállítások módosítása