Gery Greyhound

Évértékelő

2009. február 20. - Gery.Greyhound

Nem, Gyurcsány évértékelőjére egy szót is kár lenne pazarolni, Orbán pedig a mai nap helyett valamikor márciusban tartja az övét, annál érdekesebb viszont a HTC által a minap előadott évértékelővel egybekötött termékbemutató. Még több videó és a bemutató összefoglalója magyarul, hajtás után...

Izgalmas évet zárt 2008-ban a HTC a cég zsúfolásig megtelt standján színpadra álló Peter Chou, a cég vezérigazgatója szerint, aki örömtelinek nevezte, hogy a globális gazdasági visszaesés ellenére az okostelefon-piac továbbra is folyamatosan bővül. Elmondta: a közösségi funkciók előretörése teljesen megváltoztatja bennünk azt a képet, ahogy a mobiltelefonokra tekintünk. A készülékek egyre fontosabb funkciója a szórakoztatás, emellett egyre nagyobb hangsúlyt kap az is, hogy a hatalmas tudást egyszerűen kezelhető, felhasználóbarát felületen keresztül érhessék el a készüléktulajdonosok. A felhasználói élmény tekintetében a cégvezető mérföldkőnek nevezte a tavaly bemutatott TouchFlo 3D kezelőfelületet, amely élvezetesebbé teszi készülék kezelését, mindemellett nem elhanyagolható a készülék igényes megjelenése sem - e két fontos irányvonal ötvözésében élen jár a tavalyi év egyik nagy slágere, a HTC Touch Diamond.

A második nagy durranásnak az első Google Android operációs rendszert futtató készüléket, a HTC Dream a.k.a. T-Mobile G1-et nevezte, amely temérdek jól bevált internetes alkalmazást nyújt a felhasználónak egy egyszerűen kezelhető, forradalmian új felületen. Hangsúlyozta: a HTC folyamatosan arra törekszik, hogy a felhasználók igényeihez igazítsák az új készülékeket, nem pedig fordítva (erőszakkal lenyomva a torkukon mindenféle újszerű funkciót és megoldást, bemagyarázva a felhasználóknak hogy ők azt akarják, mint ahogy az Apple teszi - a szerk.) Aláhúzta: ez a fajta megközelítés lesz az egyik legfőbb szempont a 2009-es esztendőben is, folyamatosan a vásárlói visszajelzésekre támaszkodva, és kutatva a módját annak, hogy miként lehet a legmodernebb csúcstechnológiát az átlagfelhasználó számára is élvezetesen tálalni.

A HTC vezér kiemelt néhány fontos újítást, amelyek az idei évben meghatározó szerepet kapnak majd az új készülékekben. Ilyen például a HTC Footprints (lábnyomok), amely a fotó és navigációs funkciók tökéletes együttműködését teszi lehetővé. A beépített GPS-szel ellátott készülék automatikusan eltárolja a fotókhoz a készítés helyének GPS-koordinátáit, később eszerint is rendszerezhetőek a képek, illetve könnyedén feltölthetőek a Google Maps rendszerébe. Egy egyszerű példán keresztül szemléltette az új megoldás hétköznapi felhasználási lehetőségét: találsz egy kellemes éttermet, vagy kávézót, ahova szívesen visszatérnél máskor is. Elég csak lefotóznod az épületet, és máris van egy "lábnyomod" róla, amelyet előkeresve könnyedén megtalálhatod később újra. De a HTC az apró részletekre is odafigyel: például manapság, ha egy digitális fényképezőgéppel fotózol, a képet a semmitmondó IMG7213.jpg vagy valami hasonló, utólag nem túl könnyen beazonosítható néven tárolja a készülék. A felhasználók ezt talán megszokták, de valójában szívük szerint nem ezt várnák - ha már rendelkezésre áll a GPS, miért ne lehetne mondjuk a közterület neve a név, ahol a fotó készült? IMG7213.jpg helyett Budapest, Rákóczi út 42.jpg - ugye, mennyivel barátságosabb?

Ezután szemügyre vehettük a nagy sikerű HTC Touch Diamond frissített, kettes számot viselő új típusát. 10:21-től látható a termékbemutatón készült videón, de itt egy külön videó is a gyönyörű készülékről:

Az új Diamond legfontosabb tulajdonságai: hatalmas, 800*480 pixel felbontású, 3,2 hüvelykes érintőképernyő, praktikus "nagyító-sáv" a képernyő alatt amenyen végighúzva az ujjad, egyszerűen kinagyíthatod a képernyőn látható fotót vagy weboldalt, fejlettebb kamera, MicroSDHC memóriakártya-foglalat, és több, mint 50 százalékkal hosszabb akkumulátor-üzemidő - mindezek egy kellemes, tenyérméretű gépben.

Kitért arra is, hogy az általános felhasználói vélemény szerint a TouchFlo 3D egy remek koncepció, azonban a megvalósítása kevésbé sikerült. Az ígéretek szerint az új verzió már gördülékenyen működik majd, mindezek mellett még egy fontos újítás az ún. push internet támogatása. Ez a funkció bizonyos időközönként a háttérben letölti a kedvenc weboldalak tartalmát, és amikor megnyitod őket, a memóriából, pillanatok alatt betölti (ilyen mondjuk már volt a Windows 95-ben is, fura hogy a mobilgyártóknak csak most jutott eszükbe - a szerk.) Például ha te beállítod, hogy reggel 7-kor munkába menet a CNN híreit szeretnéd olvasni minden nap, akkor erre az időpontra a készülék automatikusan letölti neked, és várakozás nélkül, villámgyorsan elérheted az oldalt.

A következő fontos koncepciót "alkalmazásközpontú kommunikáció" helyett "emberközpontú kommunikációs alkalmazások" néven említi a HTC. Jelenleg ha valakivel kapcsolatba szeretnénk lépni, elindítjuk a megfelelő alkalmazást - e-mail, SMS, MMS, azonnali üzenetküldő... Ehelyett a jövőben elég megnyitni a felhasználó adatlapját, ahol egy intuitív felületen keresztül elérhető minden korábbi bejövő és kimenő telefonhívás, SMS, e-mail amelyet az adott ismerősünkkel váltottunk, és egy gombnyomással létrehozhatunk újat. Tehát az alkalmazások tengerében való kutakodás helyett elég megnyitni a telefonkönyvet, benne kikeresni az adott személyt, és onnan elérhető az összes létező kommunikációs eszköz előzményekkel együtt. Ráadásul mindezek a lehetőségek hívás közben is elérhetőek: például ha Dianával beszélgetsz, akitől pár hete kaptál egy e-mailt, és ezzel kapcsolatban szeretnél valamit kérdezni de ehhez meg kellene keresni az e-mailt, normális esetben megnyitod az e-mail klienst, és a hosszú listán kibogarászod az adott levelet. Az új megoldás segítségével egy kattintással eléred a Dianától kapott összes levelet egy helyen. De ugyanez igaz fordítva is: ha most Dianától kapok egy e-mailt, és szeretném őt felhívni akkor bezárom az e-mail alkalmazást, megnyitom a telefonkönyvet, kikeresem Dianát és megnyomom a zöld gombot, itt viszont ezt az e-mail olvasása közben, az e-mail fejlécén található hívásindító gombbal megtehetem. De ez nem minden: egy több szereplős levelezés minden résztvevőjével automatikus konferenciabeszélgetés kezdeményezhető pár gombnyomással. Ügyes, 16:10-nél és 19:15-nél látható az első bemutató videón, az valamivel szemléletesebb mint így leírva :)

Az első Touch Diamond nagytestvére, a Touch Pro is megújul - őt a szintén rendkívül fantáziadús Touch Pro 2 néven találjuk majd a boltok polcain, ezt a készüléket a Touch Diamond 2-nél valamivel nagyobb (3,6'') képernyő, mozgásérzékelő, illetve a HTC Kaisernél megismert, nagy népszerűségnek örvendő csúsztatható-dönthető beépített billentyűzet, sztereó hangszórók és dupla, zajszűrős mikrofon jellemzik az elérhető legjobb hangminőség érdekében. Fejlettebb üzleti kommunikációs lehetőségek jellemzik az elsősorban üzleti felhasználásra szánt új gépet: a bemutató során az előadó kitért egy furcsa, paradox helyzetre, ami bizony már ezen blogbejegyzés írójával is megesett: van a naptáramban egy bejegyzés, hogy bizonyos időpontban fel kell hívnom egy, a telefonkönyvemben nem szereplő számot. Amikor szól a figyelmeztetés, megnyitom a naptárat, megpróbálom megjegyezni a telefonszámot, majd tárcsázom azt - igenám, csak a felénél elfelejtem hogy mi is volt, úgyhogy újra megnyitom a naptárat, előkotrok valahonnan egy tollat és egy cetlit, felvésem a számot és úgy tárcsázom. 21:01-nél látható a videón, hogy a Touch Pro 2 miként oldja meg ezt a helyzetet: a figyelmeztetéssel együtt megjelenik egy szép nagy zöld gomb a telefonszámmal, amelyet megnyomva máris hívhatom a számot. Hát nem magától értetődő megoldás? Ez eddig miért nem jutott senkinek az eszébe? :D

Időnként szükség lehet arra, hogy a körülöttünk levőket is bevonjuk egy beszélgetésbe. A Touch Pro 2-t ehhez elég képernyővel lefelé fordítva az asztalra helyezni, ezzel máris átalakul egy asztali kihangosítóvá, teljesen automatikusan. A dupla hangszóró-mikrofon páros pedig az ígéretek szerint kiváló minőségű beszélgetést nyújt.

Kíváncsian várjuk az új gépeket :)


HD minőségű HTC Touch Pro 2 bemutató videó itt

 

A bejegyzés trackback címe:

https://greyhound.blog.hu/api/trackback/id/tr41954173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása