Gery Greyhound

1999-2009: Artisjus, a kurva anyád!

2009. március 06. - Gery.Greyhound

Eredetileg csak a pendrive-jogdíj ügyről akartam véleményt alkotni, de nem mehetek el szó nélkül az Artisjus - általam ismert - első igazán nagy genyósága mellett sem. Így egy kicsit hosszú lett ez az írás, de legalább van mit belinkelni amikor válaszolni kellene a kínzó kérdésre: "mi az, hogy elvből nem veszel legálisan zenét?"

Mert a dolog részemről valóban így áll: ha 100 Forint lenne egy zenei album, akkor is letölteném torrentről. És nem azért mert sóher vagyok, hanem mert az Artisjus 5 forintot sem érdemel a bűnözé (hehe, freudi elszólás) működéséért. Mert az Artisjus nem véd, hanem rombol, és nem a torrent az ami megöli a zenét, hanem a jogvédelemnek nevezett adóbehajtás.

Nos, talán egy kicsit nyers a cím megfogalmazása, de van a bennem rejlő gyűlöletnek egy olyan szintje, amikor már ez a legenyhébb fokozat, és szívem szerint az illetőt ősi mesterséget űző női nemű felmenőjének temetkezési szertartáson történő anális kielégítésére szólítanám fel miközben egy tüskés hátú kisemlőst hoz világra végbélnyílásán keresztül.

Nem ez a mostani pendrive-ügy az első különösen bicskanyitogató húzása az Artisjusnak. Nálam majdnem pontosan 10 évvel ezelőtt sikerült elérniük, hogy megfogadjam: életem hátralevő részében SOHA nem fogok jogtisztán zenét vásárolni, és ha 100 Forint lenne egy zenei album, az írható CD pedig matrica nélkül 200, akkor is letölteném. Koncertre ugyan szívesen elmegyek - nem átallok Nyíregyházáig utazni egy Alvin és a Mókusokért, ha arról van szó - így ottani belépőmmel és fogyasztásommal szívesen támogatom a fellépő zenekart, az élő zene élményét úgysem lehet letölteni torrentről. De zenemű digitális másolatáért se iTunes-on keresztül, se fizikai adathordozón nem adok pénzt ameddig Artisjus létezik, és az eladási ár nem a zenész bevétele + előállítás költsége képlet alapján van számolva.Ez a mérhetetlen gyűlölet az ún. jogvédelem iránt 1999-ben kezdődött. Talán még páran emlékeztek az otthoni számítógépes zenélés hőskorára a '90-es évek második feléről: Fasttracker, Impulse Tracker és a többiek. Akinek mond valamit ez a két zeneszerkesztő program, bizonyára kellemes nosztalgiával gondol vissza arra az időszakra: tombol a Scooter és a rave-hardcore láz, és folynak a vérremenő virtuális harcok, hogy a két ismertebb tracker közül melyik is a nagyobb istenkirálycsászárság - körülbelül úgy, ahogy ma is megy a különféle blogokon és fórumokon PC vs Mac, vagy Linux vs Windows fronton. Véleményem szerint mindkettő egyformán forradalmi volt a maga idejében, de én a Fasttracker 2 pártján álltam - valahogy jobban kézreállt a felülete. Egyszer majd talán teszek fel sajátkészítésű zenét '98-ból, így 10 év távlatából annyira nem vagyok már rájuk büszke, de akkoriban egy új korszak kezdetét jelentette számomra az alkotás lehetősége - ez egy igen hosszú történet lenne, és messzire elkalandoznék ha elkezdeném részletesen ecsetelni. Legyen annyi elég, hogy mindenféle értelemben ez az év jelentette azt a kezdőlökést, amely még ma is meghatározza a különféle tevékenységeimet, és ha ez kimarad, talán nem ott tartok ma, ahol. Erről majd talán egyszer egy önálló blogbejegyzésben, most térjünk vissza ahhoz, hogy miért kurva annyát az Artisjusnak :)

Természetesen ezekben az években az internet még ritka madár volt, főleg kishazánkban, így az otthon készített zenéket leginkább számítógépes magazinok CD-mellékletein osztottuk meg - az egyik legismertebb és akkoriban az egyik legmenőbb ilyen újság a '99-ben megszűnt PC-X magazin volt, amely hónapról hónapra közreadta az olvasók által beküldött, színvonalasabb zenéket, játékokat, 3D grafikákat, meg amit csak beküldtek. Az alkotók a zenék mellett elhelyezett info-szövegfájlokban üzengethettek egymásnak, értékelhették vagy kritikával illethették az adott alkotó előző havi beküldött dalát - tiszta webkettes creative commons örömködés, mindez 1997-ben, floppy lemezen postai küldeményként beküldött zenékkel, izgulva hogy az újság "tRF" nevű szerkesztőjétől a beküldött zenénk értékeléseként ne a sajnos, olvashatatlan volt a lemez vagy CRC hibás a RAR szöveget kapjuk :) Volt egy feelingje a dolognak, akkoriban még nagyon nagy szám volt egy ilyen kis virtuális alkotói közösséghez tartozni - nem ment olyan könnyen mint manapság, hogy pár kattintással, néhány perc alatt feltöltök egy videót a Youtube-ra és az több, mint egymillió emberhez eljut ahol aztán bárki kommentelheti a feltöltött művet. És természetesen ez az egész arra sem volt utolsó, hogy az ember megtanulja a tracker programok használatát: net híján mások beküldött zenéinek elemezgetéséből - mivel nem MP3, hanem a szerkeszthető forrásformátumben kerültek a CD-re - sokmindenre rá lehetett jönni, magam is így tanultam meg a zeneszerkesztés alapjait.

Annyira jó dolog volt mindez, hogy a szArtisjusnak muszáj volt beleköpnie ennek a kis közösségnek a levesébe, mondván milyen dolog az, hogy mindenféle illegális zenék terjesztése történik és az Artisjus tulajdonosai nem tudnak elmenni ebből a - pusztán a zene szeretetéből - otthon zenélgető tizenéves srácok munkájából Hawaii-ra. Bennünk, akik beküldtünk zenéket, fel sem merült hogy pénzt kérjünk az alkotásainkért cserébe, mint ahogy más hobbink - legyen az bélyeggyűjtés, vagy motorozás - űzése által sem akarunk meggazdagodni. De mivel az Artisjus nem egy érző-gondolkodó emberek által alapított valami, ő szeretne ebből pénzt, nem is keveset.

Kitalálták hát, hogy olyan nincs, hogy egy zeneszerző lemond a szerzői jogáról. A zeneművet a szerzői jog védi abban a pillanatban, hogy az létrejött, mindegy, hogy DJ Pistike ezt akarja-e egyáltalán. És most figyeljetek: ha DJ Pistike beküldi a saját szerzeményét a PC-X Magazinnak, és ezt a dalt az újság leközli, a lapkiadó minden egyes dal után 80 Ft jogdíjat köteles fizetni annyiszor, ahány példányban megjelenteti - természetesen nem DJ Pistikének, hanem az Artisjusnak. Aki megígéri, hogy majd igazságosan szétosztja a zenészek között ezt a befolyt összeget.

Kíváncsi lettem hogy pontosan hogy is működik mindez, utánanéztem - az alábbi információ az artisjus.hu FAQ-jából származik:

Hogyan kaphatok jogdíjat az Artisjustól?

Az Artisjustól azok a zeneszerzők, szövegírók kapnak jogdíjat, akik műveiket itt jelentik be. Természetesen a jogdíjban részesülés további előfeltétele, hogy a műveket játsszák koncerteken, rádióban, televízióban, kerüljenek rá lemezre vagy az internetre - ezt a jogkezelői zsargonban összefoglalóan úgy hívjuk: a műnek legyen "forgalma", amely után jogdíjat fizetnek.

DJ Pistike tehát akkor kap jogdíjat, ha nyomják a zenét minél több helyen - azt máshonnan tudom, hogy a rádiós, tévés, stb. játszások arányában kapnak a szerzők jogdíjat, tehát az agyonsztárolt, rádióban naponta tízszer hallható műanyag, kommersz szar zenét játszó előadók és a tévében naponta szereplő ostoba bulvárbohócok (illetve ezek kiadói, menedzserei) szép summát szakítanak, DJ Pistike pedig jogdíj gyanánt kap egy nagy büdös lófaszt a seggébe miközben a PC-X magazin kiadójának a gatyája is rámegy az olvasói rovat után fizetendő jogdíjra. Mindezt az igazságos, közös jogdíjkezelés jegyében. Hát anyád.

Ezekután teljesen érthető lépés volt a PC-X részéről, hogy fájó szívvel, de megszüntette a rovatot, az Artisjus pedig örülhetett, hogy bár pénzhez nem jutott, de legalább sikeresen elbaszta néhány kreatív fiatal srác szórakozását. Talán igazuk is van, menjenek inkább inni és drogozni a gyerkőcök, mint hogy zenéket tákoljanak össze saját maguk és egymás szórakoztatására. Lehet, hogy nekem is ezt kellett volna tennem? Ahelyett, hogy kreatívkodok otthon, simán el kellett volna mennem bebaszni hétvégénként, és nem elkezdeni érdeklődni a zeneírás (majd később ezen felbuzdulva számtalan más alkotói tevékenység, mint a videó, vagy mostanában a háromdimenziós motion design) iránt. Ha az Artisjus néhány évvel korábban cselekszik, lehet hogy ma nincs kampánydal-paródia, Best of Gyurcsány és egyáltalán: Greyhound néven tevékenykedő alak a neten. Szegény Feri ha ezt tudta volna és idejében közbeszól... :)

De az Artisjus nem éri be ennyivel: íme még egy érdekesség az előbbi FAQ-ból:

Csak a saját számaimat játszom a koncerten. Kell fizetnem jogdíjat?

A koncerten soha nem a fellépő zenészek fizetnek jogdíjat, hanem az adott üzlet (étterem, pub, stb.) üzemeltetője, vagy a koncert szervezője. Ez a személy (leggyakrabban cég) minősül ugyanis a szerzői jog szempontjából "felhasználónak". Ha tehát a fellépő zenekar a saját számait játssza, a felhasználó attól még természetesen köteles jogdíjat fizetni.

Ééé'tted?! Természetesen. Teljesen magától értetődő dolog, hogy fizetned kell, bármit is csinálsz. Nem érdekes, hogy egy barátod kocsmájában kedvtelésből állsz ki a színpadra, neki fizetnie kell jogdíjat akkor is, ha te egy buznyákot nem kérsz a fellépésért (mondjuk egy láda sörrel megajándékoz a végén) hogy aztán Pákó és Győzike kaphasson belőle egy keveset. Mert Beja asszony audi terepjárója már legalább egy éves, és nem ártana lecserélni. Kíváncsi vagyok, mikor kerül be a szerzői jogi törvénybe, hogy egy lagziban a vendégek által folytatott jókedvű dalolászás után a menyasszony fizessen jogdíjat - akár természetben is az Artisjus vezetőinek, következő lépésként pedig szedhetnének pénzt a zuhany alatti éneklés után is. Aki meg nem fizet, azt csukjuk le 30 évre, mert milliárdos károkat okoz az adófizetőknek. Így öli meg szépen lassan az Artisjus a zenét arra hivatkozva, hogy valakik meg akarják ölni a zenét és ő védi. Még néhány ilyen húzás és elérik, hogy csak az általuk szponzorált előadók legyenek jelen a piacon, akik megélnek a jogdíjakból amelyet a kenyértől a porszívóig minden termék megvásárlásával fizetünk. Mert előbb-utóbb rájönnek majd az Artisjus fejesei, hogy a torrentezők általában táplálkoznak és takarítanak is... És aki el mer énekelni egy dalt az ő tudtuk, beleegyezésük és jogdíj-támogatásuk nélkül, azt agyonverik.

Na és akkor most jön az, hogy mit találtak már megint ki ezek a jómadarak? Hogy az üres CD-DVD, merevlemezek illetve memóriakártyák után most már a pendrive-okat is megadóztatják. Merthogy azok is alkalmasak illegális tartalmak tárolására, és a szegény Győzike meg a hatodik Megasztár döntőben második kieső versenyzőjének második új cédéje azért nem fogy, mert a köcsög torrentezők letöltik és pendrájvra másolják a számait. A logika már alapjaiban sántít egy kicsit, hiszen ha letöltök egy zenét, azt vagy a PDA-mra másolom (amiben egy már Artisjus-adóval megsarcolt SD memóriakártya van) vagy ha a kocsiban akarom hallgatni akkor kiírom egy szintén matrica-adóval sújtott CD-re... Esetleg ha még itthon lenne egy merevlemezes médialejátszóm akkor arra tenném. Ellenben a pendrive az pont az az eszköz, amire még rá sem lehet fogni azt amit az üres DVD-re és mobiltelefonra, mégpedig hogy hiába hogy cégeknél archiválásra használják, illetve fotósok a fényképezőgépükbe a saját fotóik tárolására, de ezek mégiscsak alkalmasak valamilyen módon egy másik eszköz által illegális anyagok lejátszására... Viszont könyörgöm, pendrive-ról ki a tököm hallgat zenét?

És ezt az orbitális baromságot még megfejeli az összeg nagysága: egy 8-16 GB közötti kapacitású USB flashmemória után 1200, efelett 2400 Forintot kell fizetni. Körülnéztem egy kicsit, hogy vajon százalékos arányban mit is jelent mindez: az Aqua.hu-n 16 gigás pendrive-ok nettó 7-8000 Ft között kaphatóak, de a depo.hu-n láttam nettó 6200-ért 16 gigás Kingstont is. 8 gigások pont a feléért kaphatóak, valószínűleg ezek most a legjobb ár/kapacitás arányt képviselő darabok, gondolom ezek is fogynak a legjobban. Az egyszerű számolás kedvéért legyen a 8 gigás pendrive 3600 Ft, a 16 gigás pedig 7200: ebben az esetben az adó mértéke a 16 gigás pendrive ára 33, a 8 gigásé viszont 66 százalékkal emelkedik így. Komolyan mondom, ilyen mértékű adóemelésre még Gyurcsány sem vállalkozna, pedig ő azért - mint tudjuk - képes sokmindenre.

Mit fog ezzel elérni a szArtisjus? Hogy a CD-k és DVD-k után az emberek már a pendrive-okat is szlovák szürkeimportból fogják beszerezni. Mert ha egy nagyvállalat 1000 dolgozójának beszerez 1000 darab 8 gigás pendrive-ot céges használatra, nem hinném - főleg ebben a válságos időszakban - hogy nagy kedve lenne a 3,6 milliós tétel mellett még 2,4 millió Forinttal szponzorálni a feketepákók és egynyári gigasztárocskák jogait védő szervezetet... Így viszont ennek a 3,6 millió forintnak a mondjuk 5 százalékos haszonkulcsa - 180.000 Ft - nem egy magyar kereskedő bevételét gyarapítja, hanem szépen kiáramlik az országból. Hát gratulálok!

A bejegyzés trackback címe:

https://greyhound.blog.hu/api/trackback/id/tr85984613

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Golyóálló gondolatok 2009.04.18. 16:17:08

The Shape Of Capitalism To ComeEredetileg nem akartam foglalkozni a Pirate Bay ügyével, meg úgy általában a szerzői jogi mizériával, de most annyira felpörgött ez a téma, hogy mindenki hirtelen hatalmas szakértője lett a témának, pro meg kontra egyaránt,…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IP2 2009.03.07. 01:04:55

Én nem vagyok jogász, de nem csak néhány alkotmányos jogról nem lehet lemondani?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.03.07. 01:32:22

Vicc ország. Kormánnyal együtt elhajtani a büdös picsába őket.

Johnny27 2009.03.07. 02:08:08

első sorban az érdekelne, hogy az alábbi címen található excel file-ok után megfizette-e valaki a jogdíjat? mert ez ugye bárki számára elérhető szellemi termék (elvégre valaki ezeket az exceleket csinálta), pont olyan mint a pc-x-es cuccok esete...

www.artisjus.hu/felhasznaloknak/ures_hang_es_kephordozok_dija.html

Mike36 2009.03.07. 02:15:20

milyen 98? az impulse trackert a Future Crew-től, kb 92-94 közé lőném be

Mike36 2009.03.07. 02:18:23

hm... 98-ban már vigan neteztem, igaz egy US Robotics külső modemmel, ami mai szemmel nézve nem volt túl gyors. Igazi előd meg talán nem is a IDG-s féle PöceX volt, hanem a Terror news

Mike36 2009.03.07. 02:21:23

Így van. Ha saját zenéidet adod elő közönség előtt, akkor jogdijat kell fizetned, amit majd az Artisjus, a működési költségei levonása után szétoszt, leginkább Lakodalmas Józsinak. Te egy árva petákot nem fogsz belőle látni.

Mike36 2009.03.07. 02:23:51

a láda sör nem jó példa, mert hiába fizet természetben valaki, attól az még fizetés, és bizony szja köteles. jól is járnánk ha cserekereskedelm nem adózna. Akkor mindeki csak cserélgetne

Mike36 2009.03.07. 02:25:53

"jogdíjakból amelyet a kenyértől a porszívóig minden termék megvásárlásával fizetünk." ezt meg úgy hívják, hogy kultúrális járulék. csomó minden után fizetsz ilyet, ha jól emlékszem pl. az öltönyökre is ki akarták vetni, de mintha nem lett volna belőle semmi

Mike36 2009.03.07. 02:29:36

Te mint magánszemély az Unión belül ott vásárolsz, ahol neked tetszik. az nem szürkeimport. ha ezt viszont viszonteladótól teszed meg, aki nem fizette ki az itthoni sarcot, sőt valszeg áfát sem fizetsz, az sem szürke, hanem fekete

Mike36 2009.03.07. 02:32:22

Ja és senki nem mondta, hogy nem alapíthatsz szlovákiában céget, ami a neten keresztül, nem fogadhat akár itthoni megrendeléseket is, csomagküldéssel

atlbilbaoo 2009.03.07. 02:42:52

Én a pendrivet és a cd-dvd-t is szlovákoktól hozatom, másnapra harmadnapra megjön, festékpatron utántöltő úgyszintén!Nyolcadáron!!
Zene meg a Pirate Bay-ról 1000rel.
Fizessen nekik az akinek két anyja van!
Kocsmáros jogdíjat fizet ha van tv a kocsmában. Vajon milyen alapon kérnek érte pénz? Közszolgálati adás után?
Ejtse teherbe e "nemes" hivatal az édesanyját szájon át!

SakmaN · http://www.sargakazi.hu 2009.03.07. 02:57:55

Az "artisjus bérlet"-ről hallottatok? Igaz-nem igaz, nem tudom... Egy DJ haver mesélte pár éve, mikor náluk voltam és rákérdeztem, hogy a két fémbőrönd MP3 CD, amivel dolgozni jár, az nem szúrja senkinek a szemét??? Aszonta: havonta csenget huszon X ezer Ft-ot az artisjusnak, és nem foglalkoznak vele, miből tolja a műsort. Warez, torrent, kazaa, vagy tomisén honnan szedte, nem számít... Csak pengessen! Tud erről valaki valamit?

Megjegyzem engem kimondottan sért, hogy adathordozó (vagy fénymásoló, PENDRIVE, rajzpapír, ceruza, véső+kőtábla... stb. - csak vázoltam a vélhető kronológiai sorrendet) vásárlásakor automatikusan feltételezik rólam, hogy bűnöző vagyok, illegális tartalommal szándékozok visszaélni. ...ha tehetném, már régen Wellingtonban lennék...

hyydra 2009.03.07. 03:29:04

nnna, annak aki végiolvasta ezt az x+1 unalomig igaz, aktuális postot, tegyünk is valamit: hova parkoljam le a műtrágyával+üzemanyaggal teli teherautómat?

hyydra 2009.03.07. 03:30:47

csak mert valaki itt a környéken megszólt hogy a fiatalság nem tesz semmit...

Ghunner 2009.03.07. 04:13:24

Csatlakozom Gitároshoz.

Az Artisjus valóban a művészeket védi. Aki ennek az ellenkezőjét állítja az tudatlan paraszt.

Majd ha a ti munkátok, szellemi terméketek,stb gyümölcsét is lopkodják nap mint nap, akkor menjen az ugatás.

Az Artisjusra mindaddig óriási szükség van amíg a magyar társadalom ügyeskedő, kiskapuzó, "okosba' megoldó", törvényekre magasról szaró, uram-bátyám ország lesz.

Hajrá Artisjus, hajrá művészek!!!

Capra 2009.03.07. 05:17:38

Par dolgot szeretnek megjegyezni...

1. Az artisjus nem Pakok es Gyozikeknek kedvez akiket felhoztal a cikkedben olyan sokszor, hanem a korabbi rendszer feltehetseges versenykeptelen protek/cionista "muveszeinek"... pont azoknak akiket (S)lager radio millioszor jatszott evek soran, hogy peregjen nekik a szamlalo (Prersser, Brody, Koncz-"Kolossy" Zsuzsa, Zoran stb stb)

2. az artisjust valoban egy igazsagtalan szervezet, azoknak lett kitalalva akik a regi rendszer kedvezmenyezettei voltak, az o dalaikat jatszak leginkabb az "MSZ(M)P kozeli Slager radioban is...

3. Egyszer kiadtam egy CD-t 2000 peldanyban, en marha fizettem kb. 450.000 Ft-t ezeknek a szemet aljas bunozoknek az artisjustnal, es milyen "tamogatast" kaptam erte?
Levettettek a polcokrol egy telefonnal a hypermarketekben, (korrupcio, protekcionizmus) mert baszta a karvaly csoruket a kiado vezetoknek, hogy masnak is megy a CD-je nem csak az o igenytelen mocskuknak... persze kez alatt hetek alatt elment, de akkor minek fizettem minden CD utan 250 Ft-t, hogy uj foggyon el mint barmilyen mulatos zenesz vagy dj otthon csinalt CD-je?!

Felkoncolnam az osszes nagykiado-s taknyot akik ilyen helyzeteket generaltak... BMG, UNIVERSAL.., egy kutya, volt tehetsegtelen "liberalisok" ra tettek a kezuket a zene piacra, film piacra, TV-re, politikara....

Undorito Magyarorszag... Beka poraira

tusko hopkins 2009.03.07. 06:05:51

@lolperec: "meg ezáltal a kereskedőktől is és biztos vagyok benne, hogy a kereskedők el fognak kenni néhány szájat, hogyha szarul megy az üzlet.."

ettol meg nem menne szarabbul az uzlet... csak meg tobben arusitananak matrica nelkuli lemezeket a pult alol, mint ahogy mar most is sokan teszik boltosok.

grigorij (törölt) 2009.03.07. 06:16:18

gitáros 2009.03.06. 21:02:45!

Látod, látod, ez az amit hazúgságnak és lopásnak nevezenek!

Te itt leírod, majd folyamatosan véded a zeneipar és az abból élők igazát!

De tudod, arra vagyok ám kíváncsi, hogy nem égeti a zsebeteket MÁS JOGTULAJDONOSOKTÓL ELLOPOTT pénz???

Ti kizárólag arról ugattok, hogy így a zene, meg úgy a zene, esetleg a rohadt torrent...

Ugyanakkor többszörösét lopjátok el azoktól, akik nem zene meg film tárolására használják ezeket a vitatott eszközöket, hanem munkára!

Sok tízezer vállalkozás, cég, bank, pénzintézet, minisztérium, önkormányzat stb. használ CD-t, DVD-t vagy mostanság pendrive-t az adatmentésre, aza dataik hordozására.
Azaz bizonyítottan munkára és nem zenék tárolására.
Ez a nyersanyag volumen nagysegrendekkel magasabb, mint amin itt vitatkoztok!
Az innen beszedett jogdíj egyértelműen a csalás kategóriája, azaz büncselekmény!
Mert az innen beszedett jogdíj SOHA NEM KERÜLHET VISSZA, mert egy szoftvert nem lehet rádióban, koncerten játszani!!!!!
Értitek, idióták????
Egy szoftver joga sokkal szigorúbb, mint a zenéé! Annak ellopása büntetendő!

Nagyon gyorsan el kellene már választani a két területet, mert jelenleg a kb 14 milliárd forintnyi jogdíjból 10 milliárd nem a boltokban vett CD-ből jön össze, hanem a cégek, munkahelyek nagytételü beszerzéseiből!

Egy szerencsétek van. Hogy még nem állt össze pár száz vállalkozás egy próbaperre!
Bemutatva a számlákat, behordva mondjuk 10000 CD-t és vissaigényelve a JOGTALANUL beszedett pénzt!
Szerencsétek, hogy a cégek leszarják, mert leírják költségként... Vagy Szlovákiából vásárolnak - elvből...

Szóval, nem csak az Artisjus szégyelheti magát!
Szégyelheti magát az összes olyan zenész is , aki részesedik, de lagelább is egyetért azzal, hogy más, a zenéhez nem köthető területekről ellopják a pénzt!

Nem csak az Artisjus tolvaj!
A zenészek is!

grigorij (törölt) 2009.03.07. 06:27:31

A dolog abszurditását jelzi, hogy vannak olyan videoszerkesztő programok, melyekben van ingyenes háttérzene szerkesztő.
Ezeknél a nemzetközi szoftverjog kimondja, hogy a programmal létrehozott zene jogdíjmentes, szabadon használható - persze a filmmel együtt.
Namármost, elkészíted a családi videódat, mondjuk DVD lemezes kamerával, megvágod a legális szofvereddel, alákeversz efféle zenét, majd kiírod egy DVD-re.

Eddig kétszer fizettél a zenészeknek!
Mindkétszer a Te szellemi tulajdonod van a lemezeken...

És nem a mozisoknak megy ám a lopott pénz! A zenészeknek!
Egymástól is lopnak!

Namármost a felvételed megjelenik valahol, mondjuk a saját éttermedben, egy rendezvényen levetíted a társaságnak, akkor

AZ INGYENZENE UTÁN JOGDÍJAT KELL FIZETNED!!!!

Szó sincs a lemondásról, erre nincs is paradrafus az Artisjusnál...
Egyszerűen zene és fizess!

eloszto · http://eloszto.hu 2009.03.07. 07:02:07

Azt ugye tudjátok, hogy minden fénymásolón, nyomtatón is van reprográfiai díj, ami kb ugyanaz mint az artisjusos dolog?

magyari 2009.03.07. 08:16:41

Na, akkor most űberolok - szerintem mindenkit!
Második férjem, Csalog Zsolt 1997 júliusában halt meg. Ezt követően - végrendelete szellemében - egyezség született az örökösök között, kit és mennyi jogdíj illet a későbbiekben. Aláírtuk, bevittem az Artisjus-hoz is, óvatos voltam. Hiába!
2008 decemberében "derült ki", egy kalap Csalog Zsolt jogdíj "hever" az Artisjus-nál, merthogy nem tudtak négyőnket megtalálni. Budapesten élő, budapesti lakosokat, közöttük Csalog Gábort, kire - ha rákerestek a Google-on - mégis csak meg lehet(ne) találni. Az özvegyet sem tudták "megtalálni". A pénz? Megkapjuk. Talán. Kilenc év kamata? Most harcolnak érte, nem kevés!
A nőci (jogásznak mondja magát) elmondta, egy csomó jogdíj visszamegy hozzájuk, azt kamatoztatják, aztán a kamatokat szétosztják. Maguknak osztják szét.
És hol van az Artisjus székháza? Az első kerületben! A szerzők pénzéből tartják fenn. Az sem kevés. De mért? Ki kérte, hogy "ezek" legyenek, pártsemlegesen?

Higany 2009.03.07. 08:20:22

Előbb utóbb a merevlemezekre is kivetik a mocskok, pedig igazából a vagyonadó mintájára, dobhártyánként kéne kivetniük! Tegnap vettem egy memóriakártyát a fényképezőgépembe, olyan érzés volt megpillantani a tetves hologramjukat rajta, mint amikor rájössz, hogy átbaszott a pénztáros.

Case · http://streetartbp.hu/ 2009.03.07. 08:24:55

Ez így ebben a formában hülyeség. Nem a legális zenevásárlást kell hanyagolni a baromarcú Artisjus miatt, hanem a hazai legális zenevásárlást. én is évek óta szinte csak és kizárólag külföldröl rendelek CDket (ami ráadásul az esetek 95%-ában postaköltséggel együtt is lényegesen olcsóbb, mintha boltban venném itthon), vagy a koncerten veszek cuccokat a zenekaroktól. Szóval nem a zenevásárlást kell hanyagolni, csak a tolvajékat kell szépen, ésszel kikerülni.

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2009.03.07. 08:53:41

Gratula a szerzőnek!
Egy hibát vétett.
Nem Gyurcsány Ferenc, psszt ezt gyorsan felejsd el mert beperelnek. Sztojka Iván sem, sztojka Iván, hanem Sz. Iván. Így Gyurcsány Ferenc sem az, hanem Gy. Ferenc, mert a köztörvényesek nevét Mo. nem lehet leírni kimondani.
Tehát (konkulzió) Gy. Ferenc.

Mózsi bá (törölt) 2009.03.07. 08:55:33

Figyeljetek picit. Így másnapos fejjel megpróbálom egy másik szeletkéjét nézni a dolognak. Zenész vagyok, de a többi nem lényeg. Itt arról van szó, hogyha én azt mondom, ingyen terjeszthető másolható továbbadható a zeném, a szellemi tulajdnom, akkor erre egy szervezet ne vágja rá, hogy márpedig ez nincs így, mert izé... Nincs így. Ha én vagyok a tulajdonos, akkor én döntök, semmiféle jogvédő szervezetnek ne legyen joga ezt felülírni. Ez az egyik dolog. A másik: ha külföldi zenét szednek le a srácok, akkor tessék külföldre utalni a pénzecskét a Mötley Crüe-nek, Metallicá-nak, stb... Ez az ország kisebb, mint az egész világ, ennek okán a letöltött zenék többsége érthetően nem honi anyag. Az emlegetett szlovák példát azért nem jó szürkegazdaság jelzővel illetni, mert az unilyóban vagyunk amiből az következik, hogy ott veszel pendrive-ot, dvd-t, kendermagos csirkét, valódi lóból készült herét, ahol csak akarsz. Semmiféle törvénybe ütközőt nem követsz el. Tehát ott kell megvenni, ilyen egyszerű az egész, és totál legális.
Gitáros barátunk okfejtése ott kap léket, hogy nem tudja, mi az a művészet.
Ugyanis a művet megalkotó művész nem elvenni akar, hanem adni. Gitárosunk elvenni akar a tévészereplésért, meg az utána következő zenegyártásért, mert valami oknál fogva úgy gondolja, ez jár neki. Jelentem: nem jár. A művész elkészít egy művet, azt megmutatja lehetőség szerint minél több embernek. Ha van rá kereslet, ha van piaca, tehát eladható a művészi alkotás, a piac csúnya szóval beárazza, az emberek pedig megvásárolják, avagy nem. De még mindig ott tartunk, hogy a művész adni akar az embereknek, nem elvenni tőlük. Gitárosunk viszont nem hoz létre művészeti alkotást, egyszerű kisiparos mindössze mert vagy tehetségtelen, vagy egyszerűen nem kell az embereknek az ő produktuma. Ebből azt a hibás következtetést vonja le, hogy akkor ő most majd jogi úton hajtja be a szerinte őt megillető anyagi javakat, de fogalma sincs arról, hogy a munkája után nem jár neki pénz, mert amit alkotott, az nem képvisel értéket. Ismét jelentem, nincs joga olyan dologért pénzt kérni, aminek nincs értéke.
Majd folytatom, most megyek hányni:)))

belekotty 2009.03.07. 08:58:28

@Ghunner és @gitáros:

Tudjátok ti itt sírtok hogy így meg úgy a zenétek. Holott tűnékeny "alkotók" vagytok, néhány év múlva talán csak torrent szerverek archiv mentéseiben lesz meg a zenétek, meg a szeméttelepek aljában bomló CD-ken.
Nekem több szabadalmam is van, mire az USA-tól Kínáig bejelentem a szabadalmam, az 20 millió forint. Míg egy tudományos felfedezést, pl egy termodinamikai anomáliát mutató kémiai reakciót nem is szabadalmaztathatok, max a rá alapuló eljárást. Ha valaki arra alapulva kitalál egy másikat és el tudja adni, övé a lóvé.
A gyógyszergyárakról nem is szólva akik a hatóanyagot nem szabadalmaztathatják, mert az tudomány, csak a hozzá vezető előállítási eljárást. Lásd a gyomorsav előállító enzim blokkolóját (Losec) amit a Richter simán lekoppinott, mert talált másik lényegében eltérő előállítást ugyanahhoz a hatóanyaghoz és így a magyar piacon van egy sokkal olcsóbb a Quamatel. Ez olyan mitha te írsz egy dalt (???? hahha, magyar könnyűzene) szöveggel, hangszereléssel, lejácca háromszor valamelyik magyar gagyitévé, kapsz egy buszjegyre valót, mire valamelyik BMG üdvöske alá tesz egy akkordot, elénekli Madonna és gennyesre keresi magát.

GayBears · http://gaybears.blog.hu/ 2009.03.07. 08:59:07

@gitáros: Hát ha valaki itt félremagyaráz akkor te:

"Aki azt mondja, hogy a zenész csinálja a dolgát hobbiból, az csinálja a saját szakmáját is ingyen, hobbiból."

A bejegyzést éppen az ellenkezőjét említi, pl. Pistike - aki amúgy foglalkozását tekintve TANULÓ - nem zeneszerzésből él, ezért nem is illő összemosni azokkal akik a zenélésből élnek.

Persze jól jön az ingyenélő zenészeknek egy kis plusz bevétel azok rovására akik nem akarnak pénzt csinálni saját hobbijukból.

A zenészek is elkezdhetnének zenélni, pl. koncertezni, illetve a szórakozóhelyek jogdíjaiból élni csupán, nem pedig adóztatni a társadalmat.

Vagy ha a zenész kivethet adót, akkor én mint cipőgyártó követelem hogy minden meccs, tv közvetítés és utcán megtett lépés után kapjak jutalékot! (csak annyit mint a zenészeket védő egyesület beszed)

Mózsi bá (törölt) 2009.03.07. 09:06:30

@belekotty: Akaratlanul meg lettem szólítva gyomorfekélyem, és a gyomromban található tucat embernyit kiszolgáló sósavgyáram okán. Szegénykém, szerencsére fogalmad sincs arról, hogy mi az a Losec, ill. a többi savkötő gyógyszer, különben nem hasonlítanád a Quamatelhez. Egész egyszerűen azért nem, mert nem lehet hozzá hasonlítani. Míg a Losec egy kitűnő savkötő, addig a Quamatel egy nem kítűnő savkötő. Az egyik jó, a másik pedig rossz. A jót a rosszhoz hasonlítani pediglen marhaság, hisz ellentétes dolgokról van szó. Vagyis hiába lopott a Richter, nem csinált jót, hanem épp rosszat csinált. Lehet, a szűzlányoknál hatásos az első bepiálás után, de a komoly gyomorsavproblémákkal rendelkezőknél egyáltalán nem. A példa tehát rossz. Ezért értelmetlen volt leírni.

belekotty 2009.03.07. 09:08:51

Mellesleg én sosem használok nagy pendriveket, mert egy teljes szabadalmi anyag nincs több egy-két megánál.
Nekem még a 256 M-es is sok. De mivel a pendrive eláll, most vettem 5 darab 2 G-set darabját 1400-ért. Az elkövetkező években nem veszek többen pendrivet. DVD-t, (CD-t egyáltalán nem veszek) azt Szlovákiából. Az articsókások basszák meg!
Ezzel az erővel az articsóka ugye az internet előfizetésre is kivethetne sarcot, hiszen ezzel az erővel azt is feltételezheti hogy zenét töltök le rajta, nem? Na persze az internet szolgáltató multikkal nem mernek ujjat húzni. Rohadjanak meg a Bródyval az élen!

belekotty 2009.03.07. 09:12:35

@Mózsi bá: Neked gyomorfekélyed van, nekem meg vegyészdiplomám. :-))
A Quamatelben direkt van igen kevés hatóanyag. Van erősebb cucca a Richternek ugyanebben. Ráadásul sötét is vagy hozzá, mert egyik sem gyomorsav megkötö, hanem a gyomorsavat előállító hidrogénion pumpálást végző enzim termelődését blokkolja. Na hess egy lexikonhoz és utána krampácsoljál a neten!

ARK-9 (törölt) 2009.03.07. 09:13:35

Egyszerű, gyerekek!! SEMMIT nem venni tetves magyarból - dögöljenek meg!!!

Wii 2009.03.07. 09:30:30

Ceterum Censeo Artisjusem Esse Delendam !!!!

És ha elfelejtettem volna mondani: Ceterum Censeo Artisjusem Esse Delendam !!!!

Mózsi bá (törölt) 2009.03.07. 09:35:27

@belekotty: Csönd legyen, kuki. Nem kérdeztem milyen diplomád van, én sem mondom, nekem milyen diplomám van. Nem szoktam ilyen kis dolgokkal dicsekedni.
A dolog a következőről szól egyszerű ember nyelvén. A gyomor sósavtartalma: hidrogén + só. A Losec és társai (Nexium stb...) egyszerűen nem engedik a hidrogént felszabadulni, a só természetes úton távozik, ergo nem keletkezik sósav a gyomorban. Jahh, a kommented lényege az, hogy tudasd velünk, vegyész diplomád van, ennek okán hirtelen szakmaivá vált a kommentezés? Felejtsd el a diplomád, senki sem törődik vele. Nekem is van pár, de nem ezekből élek, hanem az eszemből és az ügyességemből. És nem hozom elő a diplomát mert a kutya sem kíváncsi rá. A tiédre sem kíváncsi senki. Minek szeded elő?

Baszkurátor 2009.03.07. 09:37:06

@Mózsi bá:

Gitáros barátunk több helyen is elbaszta a kalapácsnyelet.
Nem értem miért kell eltartani ezekből a pénzekből olyan "zenészeket" akik nagy szart csinálnak és bavallásuk szerint is csak néhány percre tehető a médiasikerük.
Az ilyenek vagy haljanak éhen vagy menjenek kapálni, esztergálni, szenetbányászni.Aztán ha van még kedve a 8-10-12 óra meló után zenélni tegyék.Hobbiból.
Az aki igényes és jó zenét csinál az nemhinném, hogy a pendrive után járó szarra lenne rászorulva.
Nekem is van itthon bolti Chris Rea, Tom Jones vagy éppen Carl Orff CDm de eszembe nemjutna megvenni ( letölteni meg végképp nem!! ) az ilyen foskupacokat mint a postás józsef és társai.


@ belekotty 2009.03.07. 09:08:51

Légyszive ne adj ötleteket ezeknek a fosbojlereknek, hogy mire vessenek ki jogdíjat ... ;)

belekotty 2009.03.07. 09:45:57

@Mózsi bá:

"A gyomor sósavtartalma: hidrogén + só. A Losec és társai (Nexium stb...) egyszerűen nem engedik a hidrogént felszabadulni, a só természetes úton távozik, ergo nem keletkezik sósav a gyomorban."

Ebből az következik, hogy neked nem diplomád, még érettségid sincs, sőt szerintem az elemiben a 7.-et nem abszolváltad és valszeg a kémia miatt buktál meg. Akkora baromságokat írtál le, amiért egy faluvégén élő iskolázatlan cigányon nem röhögünk csak, mert tudjuk mekkora társadalmi hátrányban van. :-))) Keress már rá a sósavra a gugolóson!

@Baszkurátor: Igaz, ami igaz, ne aggyunk Bródynak 5letet. De a netszolgáltatóknak úgy sem mernek nekimenni!

Fejlődő Szervezet 2009.03.07. 09:54:35

@Ghunner:

Kisbarátom, te ne tudatlan parasztozd le a tényeket teljesen tisztán látó és értékelő embereket. Plusz, az Ajus-nál komolyabb uram-bátyám szervezetet keveset találsz hazánkban. Na tipli.

éslkdfélsakdgsdgasdg 2009.03.07. 09:58:19

najó most sikerült felbasznod, eddig is tudtam hogy ezek nagy köcsögök de ilyen részletesen nem
egyébként ez mi a szarért csinálhatnak ilyeneket? valami kormányszervezet vagy honnan a faszomból van nekik joguk adóztatni az embereket? ennyi erővel mondjuk aki kést vesz az rögtön kapjon 30 nap letöltendőt a börtönben mert lehet ölni fog

PallazzoE 2009.03.07. 09:59:29

A post-oddal egyetértek, greyhound, de bakker, te se vagy kispályás! Az ocsmány reklámot azért bal klikkre csak belinkelted a szövegtörzsbe!
Tipli, dettó.

Mózsi bá (törölt) 2009.03.07. 10:03:54

@belekotty: "Ebből az következik, hogy neked nem diplomád, még érettségid sincs, sőt szerintem az elemiben a 7.-et nem abszolváltad és valszeg a kémia miatt buktál meg." Sosem bírtam az olyan embereket, akik feltételezésekre alapozva következtettek. Azon egyszerű oknál fogva, mert következtetéseik ostobaságok. Mivel pedig következtetéseik ostobaságok, így saját maguk is ostobák. Tőlem gondolhatod, hogy hét elemim sincs, egyáltalán nem érdekel, mit gondolsz rólam. Viszont mivel feltételezéseken alapul a következtetésed, ostoba vagy. Röhögcsélj csak a faluvégi iskolázatlan cigányokon, az megy neked. Persze majd ha pofánvágnak, akkor rájössz, ki az erősebb kutya. Amit írtam az említett gyógyszerekről, azt az egyszerű ember nyelvén írtam le. Természetesen pölö a Losec hatásmechanizmusát gyomorfekélyes érintettségem okán már akkor tudtam, mikor te még kínlódtál a diplomáddal, vagy épp a faluvégi cigányokon röhögtél.
Légy bölcsebb és gondolj azokra az időkre, mikor még nem volt neted. Képzeld el, hogy most sincs. Falu vége viszont van, gondolom a cigányaid is ott vannak. Hajrá, szép az idő. Én meg örömzenélek egyet este pár zenész cigány cimborámmal. Pénzt sem kérek érte. Persze következtetgethesz is, feltételezgethetsz is, ha már más nem megy. De miért osztod ezt meg velünk? Ahogy a diplomádra, éppúgy erre sem kíváncsi senki.

BKV reszelő 2009.03.07. 10:05:50

Kedves gitáros !

Pont az olyannak kel eltörni a kezét, mint amilyen te is vagy.

Maradok tisztelettel:

egy minden adathordozót párkányban vásárló és szürkeimportáló

PPéter 2009.03.07. 10:12:36

Annak idején, amikor az Artisjus évről évre egyre magasabbra emelte a jogdíjakat és egyre jobban kiterjesztette a jogdíjköteles termékek körét, előre megmondtam, hogy előbb-utóbb ez lesz a vége, ha nem lesz civil összefogás a kérdésben. Sem a hazai kereskedők, sem az általuk gründölt egyesület, sem a politikusok nem mozdultak egy jottányit sem, a szakmai szervezetek csak pislogtak, ahelyett, hogy tettek volna valamit. Írtam a cikkeket, leveleztem a minisztériumokkal, látszólag mindig nagy volt a felháborodás az emberek részéről (mint itt is), aztán nem lett semmi, az Artisjus mögötti hatalmas lobbi minden hamvába holt kezdeményezést elnyomott. Ennek egyik oka, hogy az egységsugarú júzer a "kurva anyád, nem kell a jogdíj!" felkiáltásnál nem jut tovább, holott a jogdíj KELL, csak éppen olyan összeg volna szükség amely nem befolyásolja a termékek fogyasztói árát olyan szinten, hogy azok a legális piacon ellehetetlenüljenek. Az üres adathordozók jogdíjának intézményére szükség van, ha cserébe marad a szabad felhasználás (zene és film esetében), csak éppen ésszerűen kellene megállapítni a mértékét. Ez volna mindannyiunk érdeke.
Ajánlott olvasnivaló:
riposzt.buzz.hu/archives/2006/10/16/Szerzoi_jogdij_az_ures_adathordozokon_1/
riposzt.buzz.hu/archives/2007/01/26/Egy_civil_szervezet_margojara/

ChPh 2009.03.07. 10:17:07

@ChPh: És kihagytam én is FT2-ztem :D
Látom itt meg elszabadult a pokol, részvétem

Mózsi bá (törölt) 2009.03.07. 10:36:55

@BKV reszelő: Nem vagy szürkeimportáló. Tudatos vásárló a neved, aki az uniós oszágok egyikében vásárol egy terméket, mert ott olcsóbb (természetesen az ok más is lehet). Felejtsük el a szürkeséget.

okostojgli (törölt) 2009.03.07. 10:39:29

az artisjust törvény jogosítja fel a működésére. egy 1999-ben kelt törvény. nem ott kéne reklamálni "viktortalpnyaló* homofób* kukaborogató* Kossuth téri huggyozó* fasiszta* náci* csőcselék*"?

Átokfajzat 2009.03.07. 10:42:43

belekotty 2009.03.07. 08:58:28

A gyógyszergyárakról nem is szólva akik a hatóanyagot nem szabadalmaztathatják, mert az tudomány, csak a hozzá vezető előállítási eljárást.

OFF
Azon felül, hogy joggal leugattak már néhányan, annyit még a témáról, hogy ez már vagy 15 éve volt, és már rég nem így van. Mind hatóanyag, mind terápiás célpont, mint eljárás szabadalmaztatható. De először a hidrogénionokkal kellene egy kicsit foglalkoznod.

Mózsi bá (törölt) 2009.03.07. 10:47:19

@PPéter: Lehet, hogy nem vagyok "egységsugarú juzer", de nem gondolom, hogy szükség van ilyenféle jogdíjra, amiről beszélünk. A helyzet egyszerű. A zeneipar rengeteg potyautast hordoz a hátán, emiatt lett ipar a neve az évek során. Nos, ezek a potyautas iparosok elkezdtek kevesebbet keresni a letöltések elindultával. Ők rinyálnak és az ő rinyálásukat kényszerítik rá a törvényhozókra, adott esetben arra a zenészre is, akit természetesen megillet a pénze, hisz ő az alkotó. Magyarul olyan rinyál, akinek semmi köze az alkotáshoz, csak hirtelen kevesebb lett a lé. Legyen mondjuk a példa a Tankcsapda, mint menő rockbanda.
Kijön egy anyaguk, letöltöm és kifizetem a munkájuk után járó pénzt. Közvetlenül NEKIK! Nem jogvédőknek, meg zeneiparosoknak, hanem kizárólag NEKIK. Hoppá... Az eddigi potyautasok nem kapnak lét az album után. Na, ez potyautasainknak nagyon nem jó, ezért gerjesztik az egészet. 5rongy egy CD. Miért? A potyautasok miatt. Mennyi ebből a jogdíj plusz előállítási költség stb..? Nagyvonalúak vagyunk, legyen egy ezres. A Tankcsapda megkapja az ezresét, a többiek meg elmennek dolgozni. Ilyen egyszerű.
Szlovákiában vajh miért nincs külön rablómatrica rátéve a cd-re dvd-re? Azért, mert ilyesfajta rablóadóra nincs szükség.
Itt sincs szükség rá.

Parajpuding 2009.03.07. 10:49:36

Üres cd-t, dvd-t, pendrive-ot stb. csakis piacon veszek. Egy elárvult buznyákot sem vagyok hajlandó fizetni ezen dolgok után az Artisjusnak. Mire fel? Azon nincs semmi. A semmire meg nem lehet szerzői jogdíj.

Parajpuding 2009.03.07. 10:52:17

Ez olyan, mintha vennék egy üres táskát és elmennék a biztosítóhoz, hogyha tettem volna bele néhány kiló aranyat, akkor akár ki is lophatták volna, tehát kérem az arany árát.

PPéter 2009.03.07. 11:18:42

@Mózsi bá: A jogdíjra - főleg a normális mértékű jogdfíjra - szükség van, amennyiben ez az ellentételezése annak, hogy a szerzői jogi törvény megengedi a zene és film szabad magáncélú felhasználását (másolás saját részre, letöltés, stb.), A gond a jogdíj mértékével, összegével van, mint jelen esetben, amikor olyan magas, hogy egy komplett árucsoport fogyasztói árát olyan szinten megemeli, hogy az teljesen a feketepiacra szorul. Ha a jogdíj nem lenne ilyen irreálisan sok, akkor egyrészt mindenki vehetne legális forrásból lemezt (nem fájna az a plusz pár forint lemezenként), nemzetgazdasági szinten sem tűnne el egy teljes ágazat minden hozadéka a süllyesztőben, másrészt tuti, hogy még az Artisjus is jobban járna (sűrű fillér versus ritka forint esete).
Szlovákiában - és minden környező országban - is van jogdíj, csak éppen ésszerűen állapították meg az összegét, hogy ne „fájjon”. Matricázni nem szokás másutt, Magyarországon erre azért van szükség, mert ugye a megfizethetetlen jogdíj miatt szinte mindenki feketén vásárol, ezért kellett valami „hatósági” azonosító a hivatalosan importált, forgalomba helyezett adathordozókra.

Capra 2009.03.07. 12:23:05

En tudom hol lakik a Brody... Nem fel attol, hogy nem tul sok penzert valaki elintezni, hogy csukjat huzzanak a fejere es erdoszelen ket kancigany megeroszakolja egy baseball utovel aztan kivagjak a nyelvet es kivajjak a szemet?? :DD Aztan johetnenek a tobbiek szepen sorban... :DD

djcormack (törölt) 2009.03.07. 12:34:21

Mindenhol emberek vannak, ezért a másik leq..anyázásával nem értek egyet, de a jelenlegi rendszer szerintem is rossz. Ezért ugyan azt a jogrendszert kellene a megoldásra használni, mint ők.

Miért sérül, rossz a jelenlegi rendszer?
1: A szerzői jogi törvény szerint a mű vagyoni és nem vagyoni joga a szerzőt illeti meg. A nem vagyoni jogról nem is lehet lemondani :) A vagyoni jog (nézheted, hallgathatod, átdolgozhatod, forgalmazhatod,..) a mű létrehozásakor a szerzőt illeti, ő rendelkezik felette, amit később eladhat, átruházhat, lemondhat róla.

2: A végfelhasználó szerintem a következő díjakat fizeti: ár=előállítási költség+adathordozó+kereskedelmi díj+adminisztrációs költség. Ezek természetesen több szereplő között oszolhatnak meg, de alapvetően a szerzőnek kéne eldönteni, hogy ő hogyan kíván eljutni a fogyasztóhoz és az adott értékesítési csatorna díja kellene, hogy meghatározza a végfelhasználói díjat. Ha azt mondja, hogy ingyen odaadom egy rádiónak, akkor nem kérhetne szerintem jogilag érte senki díjat.

Mit tennék:
1. Létrehoznék egy másik egyesületet, amely az alternatív zeneszerzők jogdíjkezelését végzi (beleértve azokét, akik ingyenesen kívánják forgalmazni a művüket). Ez már kiverné a biztosítékot mert a meglévő szerzői jogi törvény nszerint egy adott területre országosan (zene artisjus, film nemtudom melyik) csak egy egyesület foglalkozhat és ezek már ugye megvannak, ami szerintem a GVH-t bevonva biztosan támadható, ha nem adják meg az engedélyt.

2: mint rádió leszerződnék előadókkal, az alternatív egyesülettel kevesebb díjért és közvetlen az előadóknak fizetnék, és nem fizetnék az Artisjus-nak, csak lejelenteném, hogy mely zeneidő esik az ő által képviselt előadói körbe, és mely nem.

3: mint cég leszerződnék egy kereskedővel és nyilatkoznék, hogy az általam vásárolt cd, dvd, usb nem fog zenefelvételt tartalmazni és erről a dolgozót is nyilatkoztatnám. A kereskedőnek nem fizetném ki a felárat, hanem a kereskedő is lenyilatkozná az Artisjus felé. Innentől kezdve a bizonyítási kötelezettség az Artisjusnál van. (A jelenlegi gyakorlat kisarkítva kb. az mintha, kést vennék és egyből leveszik az ujjlenyomatot mert a késsel lehet ölni és fizessek biztosítási díjat az áldozatok közös kasszájába -jó ötlet nem ? :) -nem lenyúlni :) ).

Kell egy jó jogász is az egészhez

____ 2009.03.07. 12:36:19

Azok az idok mar regen elmultak hogy a szar mp3-at barmilyen okbol lementsem adathordozora, ennek mar reg nincs semmi ertelme.
A velemenyem tehat az, hogy ez barhonnan is nezzuk, ez egy szemet rosszindulatu ertelmetlen cinikus gonosz dolog hogy a sony bmg-t fizetni mert van pendrive-om...
nem fogok, megveszem kulfoldon, vagy piacon, eljen sokaig a feketekereskedelem, a tarsadalmi szintu csalas, a mutyizas, adokerules, offshorozas, a kulfoldi lakcim, ehhh

eljen az a jo zaftos igazi magyar nyilt titok, hogy kurvara lopni es csalni fog itt mindenki, meg jobban mint eddig

ex_gitáros 2009.03.07. 13:08:28

Az a szép, hogy az ilyen blogokban mindig összegyűlik egy halom DJPistike, akiknek csak betépett lázálmaikból van halvány elképzelésük az egész jogkezelés müködéséből, és csak annyit értenek meg belőle, hogy a geciatrisjusnak fizetni kell a matricás cuccokért, irják a hülyeséget, hogy "ha már matricászok akkor miért nem legális a letöltött zeném" -miközben épp a matrica miatt LEGÁLISAN töltögeti mindenki a zenéket (biztos jobb lenne mindenkinek, ha nem lenne matricás rendszer, cserébe jogellenes lenne a letöltött zene és bárkit százezrekre megbaszhatna a rendörség szabálysértéséret ha másolt zene van az ótóban a cd-mp3-pendrive -játszón.
Irják még a kretének, hogy a zenész az legyen művész, ne akarjon pénzt keresni a müvészettel. OK, de akkor te PÉK/AUTOSZERELŐ/PROGRAMOZÓ KOCKA.... stb te is legyél a szakmád müvésze, és dolgozz ingyen, mert dolgozni lelkesedésből és szeretetből kell nem pénzért. Mert te PÉK/AUTOSZERELŐ/PROGRAMOZÓ KOCKA.... stb azt hiszed, hogy egy zenésznek két esti sorozat közti szórakozás létrehozni egy jó/rossz lemezt (dalokat) és azt otthon a FuSi laptopon fel is tudja venni a zenész két Somogyi mikrofonal olyan minőségben, amitől te lehidalsz és majd elmész a koncertre 1000Ft-os jegyáron hogy élvezhesd a muzsikát.

Ezzel az egésszel az a baj, hogy nem így van, csak ti a partvonalon kivülröl annyit láttok csak az egészből, hogy a zenész mindig bulizik, be van tépve és minden nőt megdug. Csak azt nem látjátok, hogy a jó /rosz zene megalkotása nem a buli/betépés/dugás alatt, hanem általatok nem ismert kemény MUNKA alatt készül el, és ezért a zenész pont ugyanugy szeretne valamit kapni, mint TE PÉK/AUTOSZERELŐ/PROGRAMOZÓ KOCKA.... stb a TE MUNKÁD után.

Herr von Kartz 2009.03.07. 13:49:10

@ex_gitáros:

ha úgy van, ahogy mondod, és ennek fejében tényleg nem mószerolhatnak engem, ha tele van a vincseszterem Koncz Zsuzsával, akkor valahol azért nyugodtabb vagyok.

Viszont mi van azokkal a verejtékesen az albumaik elkészítésén fáradozó sokadvonalbeli mélyunderground új-zélandi, amerikai, svéd, japán, dél-afrikai zenekarokkal, akikről konkrét halvány tudomásom sem volna, ha nem lenne net, tematikus blogog és onnan (il?)legálisan lehúzható hanganyagok? ha - tegyük fel spontán - a gépemen tárolt hanganyagok mind illegálisak volnának, és rám törhetné az Artisjus az ajtót valamelyik erőszakszervezet írásos engedélyével, akkor mégis mit kérnek rajtam számon? melyik, hozzájuk leszerződött, illetve velük bármilyen kapcsolatban álló zenész üzleti érdekeit sértettem meg? (oppardon, melyik zenész izzadságos tevékenységét nem honoráltam?)

az volna az egyetlen bűnöm, hogy ismeretlen, felfutni akaró,, baromira kreatív zenészek szellemi termékét, mint kulturális értéket felfedezem, megismerem, és ha tetszik, terjesztem ahol tudom, hogy több lehetőségük legyen a felfutásra. onnan japánból, új zélandról, a fülöp szigetekről, kambodzsából, vagy a tököm tudja még hány kis országból, amelyeknek az égvilágon semmi köze magyarországhoz,

félre ne érts, nem gúnyolódok a zenekészítésen, "munkaként" tudom én is értékelni. számos zenekart ismerek, tisztában vagyok vele mekkora energiabefektetés, anyagi befektetés, fáradalom igényes, kreatív, okos zenéket alkotni, és mik a vonzatai. Azzal nem értek egyet, hogy egy szervezet önkényesen válik a világ összes zenésze érdekképviselőjévé, és azt hazudja a szemembe, hogy ha én a letöltött ilyen-olyan (a matricával elvileg legális) albumaim adathordozójára befizetem a jogdíjat, akkor az eljut a megfelelő helyre. Hát nem a megfelelő helyre fog.

egyébként meg a matricával lófasz sem lesz legalizálva. ez esetben megvehetném a több tízezer forintos adathordozófüggetlen artisjus-matricát (elvileg van ilyen), rákasírozhatnám a vinyómra, és onnantól kezdve bármelyik VPOP ront be mondjuk egy olyan buliba, ahol én válogatom a japán, kambodzsai, tobagói, madagaszkári, dél-karolínai tökömtudja alternatív underground ínyencségekből a buli zenéjét, nem tudnának megbírságolni mert nem hivatalos helyekről rántottam le az mp3-fájlokat, és nem tudom őket számlával igazoln. Márpedig meg tud.

belekotty 2009.03.07. 14:13:42

@Mózsi bá:
"A gyomor sósavtartalma: hidrogén + só. A Losec és társai (Nexium stb...) egyszerűen nem engedik a hidrogént felszabadulni, a só természetes úton távozik, ergo nem keletkezik sósav a gyomorban."

Hülyegyerek! Amit leírtál bődületes baromság, ez tény. Vagyis ennyire hülye vagy, ez is tény. Belőled olyan gyógypedagógiai doktorit lehetne írni, aminek az eljárása szabadalmaztatható lenne, te meg rohangál6ná Artisjus cimkével a homlokodon. :-))

belekotty 2009.03.07. 14:15:46

@Átokfajzat: Csak egy ugatott le, aki kb. a 7.-es kémiában bukott. Szóval ennyit a hidrogénionokról.

Kabóca003 2009.03.07. 14:59:10

Nekem is van sztorim, vagy lesz az artisjussal. Egy nagyon beteg gyereknek jótékonysági napot, koncertet szerveztünk egy ismerősömmel. A zenészek ingyen jöttek, egész nap vásárok voltak, sőt, egy fiatal rockbanda első nagy fellépését is sikerült megszervezni. Erre jön az artisjus, hogy fizessünk a belépők miatt a bevételből(ami a kisgyerek életbenmaradását jelenti) 8%-ot, vagy megbüntet, és egyéb nyalánkságok. Oké, jogos, hogy jogdíjat kell fizetni a szerzőnek, de akkor is, ha nem haszonszerzés céljából szervezel valamit? Ezt hívják pofátlanságnak. Szerintem.

Chamea (törölt) 2009.03.07. 15:27:41

@Ghunner, írták már neked valaha, hogy azt a csecsénszopott kúrvajóédes anyukádat, wazze??? Ha nem, akkor most szándéközom írni, jó? Bocs a trágár kifejezésért, de erre mást nem tudok írni már. Valaki ennyire hülye, nyomorult és nem hajlandó megérteni azt, hogy a zenészektől, mindenkitől húzzák jobbról-balról a sarcot, ahol csak lehet illetve tudják, az ássa el magát jó mélyre!
"Az Artisjus valóban a művészeket védi" - mi véd és mit? Artisjus a művészeket? Te tudod, hogy mit írsz le, vagy csak írod? Ha annyira védenék a művészeket, akkor már rég megoldották volna ezt az egész problémát és nem a sarcot szednék az emberektől meg nem a ProArt átkozott pereire menne a minimálbéren élők pénze ahelyett, ami után meg törlesztik a rezsit, amiért nem tudnak fizetni az eredeti művekért. Fel tudod fogni, hogy ez a mocskos szervezet a proartjával mekkora kárt okoz az államnak meg az embereknek? Független szakértők a DC hubokon, torrentekben, stb... Csak a szokásos van megint: Kisebb tolvajt szídja a nagyobb, hogy lop(Artisjus a népet). Ezen gondolkozz el! Azok, akik csak a céges adatokat hurcolják rajta, azok mit tehetnek erről? Kötelesek megfizetni a varacskoknak az adót, mert jöhet az ellenőrzés. Neked is külföldön lenne a helyed, itt nem! Juszt László kellene ide és ugyanaz a szitu, mint a 4mancsnál.

Chamea (törölt) 2009.03.07. 15:29:10

még valami: A becsületes embereket is ugyanúgy súlytod az adóval, mint a letöltőket, akik szintén nem okoznak kárt.

cso zsi 2009.03.07. 15:49:28

@ex_gitáros:
Nem fogod elhinni, régebben megvettem számomra kedves (itt a blogolók közt jelenleg útálat tárgyát képező) előadók LP-jét, majd CD-jét.
A verejtékes munkámmal kerestem meg a rávalót.
Itt pöcegödörisztánban viszont az új autókat vagy kazettás, vagy hanghordozó nélküli rádióval árulják. CD, neadjisten MP3 tudású lejátszó gyári kivitelben 60-120ezer forint felár.
Egy FM-transmitter, amibe SD-kártyát, vagy pendrájvot dugok, minőségtől függően 5-8ezer forint.
A jelenlegi telefonom tud micro-SD kártyát fogadni, de van olyan, amiben 1 giga beépített és nem bővíthető memória van, zenék, képek tárolására.
Bűnt követek el, ha (nem röhögni) teszem azt Zorán, vagy Koncz Zsuzsa itthon található lemezeit begrabbelem, MP3 formátummá alakítom a megfelelő programmal, feltöltöm a telefonra, és hallgatni merészelem? Van olyan autórádió, amelyik a kihangosító funkció mellett bluetoothon a zenét is képes lejátszani a telefonról.
Szerinted magammal kell hurcolnom az eredeti lemezeket-kazettákat, netán a számláit, hogy igazoljam, legálisan hallgatom mai modern eszközzel?
Erre volt kitalálva az "üreskazetta"-díj, ami már anno is a külföldi importra szorította a vásárlókat, mert senki nem akart másfél-kétszeres árat adni érte.
Amire az Artisjus rátette a kezét, az azonnal drasztikus áremelést nyert el.
Ennek következtében csökkent a kereslet. A számtech-boltokban az adózás, és a nyereség kisebb haszonnal megy, mint egy kenyérboltban, mert így döntöttek odafent.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.03.07. 16:36:12

@cso zsi: Most gondolj bele, én meg aki BKV-val járok, nekem csak az SD kártyás PDA (vagy telefon, MP3 lejátszó, stb) jöhet szóba, mint használható technológia zenehallgatásra. Az eredeti CD-vel nem nagyon tudok mit kezdeni - lehet ma még egyáltalán discmant kapni? És a nagyszerű DRM miatt lehet, hogy nem is tudnám begrabbelni a lemezt, ha meg sikerül akkor szopjak ID3 TAG-ek szerkesztésével minden egyes számhoz...

cso zsi 2009.03.07. 17:53:35

@Gery Greyhound >:
A telefonon lévő zene szintén a napi 2 órás BKV-t teszi elviselhetővé.
ID3-TAG probléma?
Lehet, hogy nem vagyok járatos minden műfajban, de az összes itthon fellelhető cd-t megtalálni, ill a grabbelő progi rátalál.
Ez LP esetén sem ügy, hiszen megadod a lemezcímet, és hozza a netről a többit.
Persze, lehet kultúráltan saját kezűleg is id3-taget szerkeszteni-írni, egy jó grabbelő program erre is ad lehetőséget.

Chamea (törölt) 2009.03.07. 20:15:00

@cso zsi: "A telefonon lévő zene szintén a napi 2 órás BKV-t teszi elviselhetővé. " - Ez igaz, de te úgy gondolod, hogy a felhasználónak kellene grabbelgetni, hogy a telefonján tudja hallgatni? Miért nem szolgálják ki a fogyasztókat? Ez pont olyan beírás volt, hogy pl én veszek egy tv-t és rendelkeznem kell csavarhúzóval és tv szerelői tudással, hogy nézni tudjam, mert még kell rajta bütykölni valamit! Ne a fogyasztónak kelljen vele szenvedni, adják készen a dolgokat és reális, megfizethető áron. A MAHASZ is válaszol hülyeségeket: Nem másoltathatom le a szomszéddal a csak kazettán megjelent művet, mert nekem nincs kazetta lejátszóm, csak cd. Ezért engem köteleznek arra, hogy vegyek egy magnókazetta lejátszót csak 1 magnókazettáért, hogy átvehessem CD-re. Szerintük ez sem probléma, szerintem meg igen. Ha legalább nem szolgálnak ki rendesen, akkor legalább ne kötelezzenek meg annak az eszköznek a megvásárlására, amivel lejátszani tudjam, lemásolja a szomszéd cd-re és punk-tum.

Mózsi bá (törölt) 2009.03.07. 20:40:06

@belekotty: Off. Amennyiben anyázni is támadna kedved, névvel, cimmel írd, leugrom, megpofozlak, kapsz egy billogot matrica gyanánt a homlokodra mélységes idiotizmusod okán, aztán tovább dumálunk. Részemről téma lezárva, figyelem a nevet és címet. Privátban is küldheted.

cso zsi 2009.03.07. 20:53:25

@Chamea: Miért, régen mit csináltunk?
A rádióból (még közép- és rövidhullámról) felvett zenéket másolgattuk az orsós magnókkal.
Majd akinek jutott, németből kapott lemezekkel bűvölte a társaságot, és azokat vettük fel a szalagra, hogy hallgathassuk.
Volt az ismerőseim között olyan, aki kazettát sem látott még akkor, amikor már kisméretű, fejhallgatós (és hangszórós) kazettás lejátszóval jelent meg valaki a társaságban.
Még átmásolunk, amikor megjelennek a műsoros kazetták, kiszolgálva a technika igényeit.
Először jó minőségűek, az évek során a silánynál is pocsékabbá válnak, míg a polcon a páréves (azóta 25-40) kazetták-szalagok még mindig hozzák a formájukat.
A zenei cd-k dettó, állítólag tudják a "húsztól-húszig"-ot, de azt ne a 400 forintos ismeretterjesztő sorozatoktól várjuk.
Már van zenekar, aki pendrájvon jelentette meg az új albumát. Mások ingyenesen letölthetővé tették.
Ki vagy szolgálva.
Mondjuk Csajkovszkijt MP3-ban hallgatni egyenlő zene megölésével, főleg, ha azt egy "hi-fi" cd-ról írtuk át.
A tömörített zene tömörítése csak elvesz a minőségből, bár a füldugós nemzedéknek (akinek a tuc-tuc a metrón kihallatszik a füléből, úgy, hogy hallom a saját zenehallgatásom mellett) mindegy, melyik a jobb vagy bal csatorna a sztereóban, és nem több 10 kilohertznél.
(Nem) Mellesleg egyes előadók újra bakeliton (bocs vinylen) adják ki a lemezüket. Talán őket érdekli a minőség is.
Ezt újfent át kell alakítani, hogy ne csak normális, hanem hordozható cuccon hallgasd.
Ezt sarcolják meg újra és újra.

cso zsi 2009.03.07. 21:04:39

@Chamea: Egyébként a mobilosok is ki vannak szolgál(tat)va. :)))
zenearuhaz.t-online.hu/album/Guns_N_Roses/Chinese_Democracy-65716

Már meggondolandó, de akkor inkább a lemezt veszem meg.

Mózsi bá (törölt) 2009.03.07. 21:16:42

@ex_gitáros: "Irják még a kretének, hogy a zenész az legyen művész, ne akarjon pénzt keresni a müvészettel. OK, de akkor te PÉK/AUTOSZERELŐ/PROGRAMOZÓ KOCKA.... stb te is legyél a szakmád müvésze, és dolgozz ingyen, mert dolgozni lelkesedésből és szeretetből kell nem pénzért. Mert te PÉK/AUTOSZERELŐ/PROGRAMOZÓ KOCKA.... stb azt hiszed, hogy egy zenésznek két esti sorozat közti szórakozás létrehozni egy jó/rossz lemezt (dalokat) és azt otthon a FuSi laptopon fel is tudja venni a zenész két Somogyi mikrofonal olyan minőségben, amitől te lehidalsz és majd elmész a koncertre 1000Ft-os jegyáron hogy élvezhesd a muzsikát."

Szerintem pontosan tudod, mekkora hülyeséget írtál. Pék, autószerelő, programozó, legyen szakmája művésze...
Ugyebár egy pék bemegy abba a pékségbe ahol dolgozik, munkája után előre meghatározott összeget kap, amit normál esetben munkaszerződés rögzít.
Namost a zenész bemegy a... Hová is?
Zeneiparikombinátrészvénytársaságba, ahol mivel ő kitalálta magáról, hogy rockzenész, kötnek vele egy munkaszerződést, ő ledolgozza a 8 óráját, hazamegy, elücsörög a tv előtt,
aztán szunyel, és másnap megint bemegy a "dógozóba", hó végén felveszi a zsét oszt jónapot.
Aztán meg az is gázos, hogy kinevezed itt magad jogi hatalmasságnak, másokat meg DJpistikézel, mintha ugyan lenne akár csekély fogalmad is az itteni blogolók összetételéről.
Először is mikor zenére adod a fejed, akkor nem kötnek veled munkaszerződést.
Nyomod bele az energiát, hisz valamit adni szeretnél, nem pedig eladni. Amennyiben értéktelen az, amit készítessz, úgy eladhatatlan termékről van szó, amiért nem jár fizetség.
Másodszor: minden zenész, művész, alkotó megérdemli a jogdíjat és a munkája után a fizettséget, amennyiben az a munka értékes, vagyis eladható. Amennyiben nem értékes, vagyis nem eladható, akkor nem érdemel semmiféle jogdíjat és bizony itt a galiba. Mert olyanok akarnak részesedni a jogdíjból, akik értéktelen, vagy eladhatatlan dolgokat alkotnak, hoznak létre.
Végül pedig: senkinek nincs joga ahhoz, hogy kinevezze magát a jogvédés bajnokának, aki majd őrködik a gonosz letöltők fölött és nagyon de nagyon megvédi a jogtulajdonosokat, mégha azok nem is kérnek e védelemből. Ha legközelebb DJpistikét keresel, nézz tükörbe, egyet mindenképp lelni fogsz.

belekotty 2009.03.08. 00:04:38

@Mózsi bá: Hülyegyerek! Adok én neked címet és nevet. 7. osztály Kémia, Nemzeti Tankönykiadó. Abban nézd meg mi lesz a hidrogénből és a sóból! Te annyira egyszerű vagy haver, hogy a százasszög hozzád képest 128 bites vektorprocesszor.

Chamea (törölt) 2009.03.08. 01:15:56

@cso zsi: Ár 2900 forinttól. Innen kezdődik az első hiba. Lehetne 1000-1500 forintért is kiadni egy zenét. Miért ilyen magas? Mert az Artisjus bácsi és a kiadó zsebét akarják tömni a zenészek a műveik kényszerített ilyen módon való megvetetésével. Egy átlag ember sem a kiadótól, sem az Artisjustól lényeges szolgáltatást nem kap. Miért fizessen érte? Ráadásul a diákoknak ennyi pénzük nem nagyon lesz. Nem vagytok hajlandóak megérteni, hogy a társadalom van túlnyomó többségben, túlerőben. Az is komoly probléma, hogy a befizetett jogdíjért nem azt a szolgáltatást kapják a zenészek sem az Artisjustól meg a ProArttól, sőt még a MAHASZ-tól sem, amit kellene: elkeserítő az, hogy egyedül szenved az ASVA az smswebek ellen, mialatt nagy általánosságban a ProArt, a MAHASZ sőt még az Artisjus is tesz rá nagy ívben sajnálatos módon. Az számukra sima közzététel, hogy valaki a szerzői jog által védett tartalmakat fizetés ellenében teszi hozzáférhetővé. Tudod, mikor fizetek én egy ilyen szervezetnek és mikor támogatom? SOHA. Ha az Audióvizuális jogokat védő Közcélú Alapítványhoz fog menni az adathordozókra befizetett jogdíj és ez által megnőnek az smsweb site-ok ellen a razziák száma, akkor elfogadom, hogy ennyibe kerül egy cd/dvd a műalkotásokkal, mert a bunkó warezos nem ír szerelmes levélnek álcázott hirdetéseket az e-mail címemre, amiben benyög egy linket, hogy honnan lehet az ő lélegzetellálítóan fantasztikus tartalmait letölteni verhetetlen áron. Addig, amíg sem a ProArt, sem a MAHASZ, sem az Artisjus megfelelően értékelhető munkáját nem látom, csak a csöves munkát, hogy felmennek torrentre/DC hubra és közjegyző jelenlétében kamera mellett felírják a fájlcserélők IP címeit, meg hetente 2x elvitetik a p2p szervereket, teljesen feleslegesen, ne is számítson senki arra, hogy a halom jogdíjjal meg ÁFÁ-val megtűzdelt CD-t/DVD-t valaha is meg fogom venni, amiből az, aki megalkotta a művet, szart sem kap(Még szolgáltatást sem).

Mózsi bá (törölt) 2009.03.08. 08:14:29

@belekotty: Egyelőre még csak azt olvastam, hogy ez vagyok, meg az vagyok, a címed nem. Félős szerencsétlen sulinetes kakihuszár, bebújsz egy álnév mögé, de mikor vállalnod kéne magad, csak egy játszótéri, alsó tagozatos kisfiúvá leszel, aki mérgesen ismételgeti azt, amit igaznak hisz. Engem nem érdekel az, hogy mit gondolsz rólam, hisz nem merted vállalni magad, hogy arcba mondhasd, így bebizonyítottad, hogy egy gyáva és hitvány véglénnyé vagy. De ha mamád szeret és te is szereted magad, akkor legalább heten már szeretnek téged ezen a világon. Hogy miként jött ki a 7? Ne számolj utána, semmiképp sem fogod érteni.

cso zsi 2009.03.08. 08:57:51

@Chamea: Látod, amikor még a felhasználó sincs mindennel tisztában, nem csak a retorziót alkalmazó szerv.
Egyes szolgáltatók korlátozzák a p2p forgalmat, hogy a hálózat ne terhelődjön. Sok szolgáltatás eltolódik a p2p felé, hogy a szerver ne terhelődjön. A warez is, és a legális, pl Linux kiadások is. (dvd-méret, tehát kell neki egy kis idő.)
Az sms-web általában nem torrent, hanem fizetős ftp-tárhely, ahonnan visszaosztás nélkül töltheted le fullgázon az anyagot.
Akkor ezek szerint valakinek érdeke, hogy az sms-web virágozzék, mert pénzt hoz, a torrent meg pusztuljon, mert ott "kommunista" módon jut mindenkinek.

Chamea (törölt) 2009.03.08. 12:45:33

@cso zsi: "Egyes szolgáltatók korlátozzák a p2p forgalmat, hogy a hálózat ne terhelődjön." - már megint baromságokat írsz. Azokat korlátozzák, aki eszetlenül, magán előfizetőnként eléri a 100 GB-ot. Az 25 db DVD. Mondd már meg nekem, hogy egy magán előfizető hol néz meg annyi filmet! Vagy az egész kerületnek ő tölti vagy mi?

"A warez is, és a legális, pl Linux kiadások is. (dvd-méret, tehát kell neki egy kis idő.) " - Azt is azért korlátozzák egyes szolgáltatók, mert a ProArt egyöntetűen azt hangoztatja, hogy a p2p használat illegális.


@Mózsi bá:
"Másodszor: minden zenész, művész, alkotó megérdemli a jogdíjat és a munkája után a fizettséget, amennyiben az a munka értékes, vagyis eladható." - Ezen én sem vitatkozom, csak nem mindegy, hogy ezt hogyan akarjuk elérni. Büntetjük-e az egész országot, beleértve azokat is, akik még csak nem is hallottak a p2p-ről egy általánydíjjal vagy megoldjuk az egész problémát. Ugyanez van az áramszolgáltatónál is: a családod szépen osztozik a többi becsületes fizető ügyféllel együtt azon, hogy az áramszolgáltató megfizetteti veletek azon bevételkieséseit évvégén általánydíjjal, amit mások nem fizettek be, mert lopják az áramot, mondván, hogy valakinek fizetnie kell. Szerinted ez fer dolog?

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.03.08. 12:54:19

@Chamea: "Azokat korlátozzák, aki eszetlenül, magán előfizetőnként eléri a 100 GB-ot"

Ez már régóta nem így van. A UPC akkor is korlátozza a torrent adatforgalom sebességét, ha egy hónapban csak 2-3 filmet töltesz le. Szerencsére van megoldás a korlátozás kikerülésére :)

belekotty 2009.03.08. 14:57:44

@Mózsi bá: Téged így anyakönyveztek te szerencsétlen? A címed meg mi? A blog.hu?
Minek ugacc egy nick mögül?

"A gyomor sósavtartalma: hidrogén + só. A Losec és társai (Nexium stb...) egyszerűen nem engedik a hidrogént felszabadulni, a só természetes úton távozik, ergo nem keletkezik sósav a gyomorban."

A szellemi színvonalad már kivillantottad. Küdd a címed és a neved ha olyan nagy a pofád!

cso zsi 2009.03.08. 22:28:29

@Chamea: Látod, hogy keveset tudsz?
Jelenleg 3x300 gigabájt a UPC-nél a a "büntethető" forgalom.
Torrenttel is lehet ekkora forgalmat generálni, hiszen a torrent "kommunista" lényege, hogy amit letöltesz, azt vissza is osztod másfél-kétszeres arányban.
A korlátozás főként délutáni-esti időszakban él. Így amíg egy fizetős ftp-ről az anyag lejön "ami a csövön kifér" üzemmódban, addig a torrenten cseppenként, de a korlátmentes időszakban két óra alatt hozzájutni egy 4,5-es dvd anyaghoz, bármi is legyen rajta.

A proartnak/asvának/artisjusnak mi köze ahhoz, hogy az Ubuntu, vagy Suse-linux disztribúcióit a gyártó hogy kívánja terjeszteni? Maga a p2p mitől lenne illegális?
Ezek a linuxok ingyenesek, csak a supportért kell keményen csengetni, az majdnem olyan, mint amikor fizetsz a windowsért.
De a napokban találkoztam egy neten is megnézhető filmmel, aminek a saját weboldalán ott a dvd-megrendelés pénzért, ill. a divx verzió torrentes, ingyenes elérése is.

Gondolom, ha újra forgalom után kéne fizetni, mint régen, ill. a mobilszolgáltatóknál, akkor te is fel lennél háborodva.
Hamar letennél a Youtube videónézésről, meg az online rádióhallgatásról.
Kedvelt hírportálok animált sőt, mozgóképes reklámjai is pusztítják a sávszélességet, kedvenceim közé tartozott, hogy amíg csak modem és IE6 volt, másfél perc alatt betöltődtek a reklámok, majd bejött a hír, amit fél perc alatt elolvashattál.
Mellesleg a Youtubenál is voltak olyan tervek, hogy p2p alapra teszik a dolgot, hiszen ha egyidőben sokan néznek valamit, az őket leterheli, viszont p2p-rel összedobja a közösség, és akkor már sokaknál normális sebességgel nézhető a video.

Chamea (törölt) 2009.03.09. 01:10:45

@cso zsi, nem én tudok kevesebbet, hanem te. "Jelenleg 3x300 gigabájt a UPC-nél a a "büntethető" forgalom. " - retardált, bár bocs a kifejezésért. A UPC-nél jelenleg 250 GB a letöltési korlát, ez több, mint 60 DVD, ami 60x1.5 óra. Ennyit hol néz meg akár 3 fős család akár külön-külön is? Meg is érdemli az a korlátot, aki túllépi ezt a mennyiséget, mert ennyit egy media cég nem csinál még napi szinkronizálással sem(még a felét sem). Ez negyed terrabájt.

"A proartnak/asvának/artisjusnak mi köze ahhoz, hogy az Ubuntu, vagy Suse-linux disztribúcióit a gyártó hogy kívánja terjeszteni?" - Egy haveromnak a kérdéseit tettem fel Nagy László Úrnak, az ASVA egyik munkatársának DC++ fájlcserélő rendszerről. A válasz a következő volt: Ha a saját fényképidet vagy ingyenes, szabadon terjeszthető programokat osztasz meg, akkor senki sem fog foglalkozni a megosztásoddal, mert nem sértesz szerzői jogot. Az oldalukon is jogi állásfoglalás van és nem az, hogy kompletten, bármely körülmények között illegális lenne a fájlcsere.
Most jön a ProArt meg az Artisjus:
"Maga a p2p mitől lenne illegális? " - a kérdésed jogos, én sem értem, hogy mitől illegális a p2p a ProArt és az Artisjus szerint. Erről talán őket kellene megkérdezni helyettem. A következő írás található meg a ProArt proart.hu/?menu=gyik weboldalán:
"Miért jogszerűtlen a fájlcsserélő programok használata?

A fájcserélő programok működésének elve az, hogy használói a birtokukban lévő hangfelvételeket számítógépük segítségével a NYILVÁNOSSÁG - azaz a filesharing programok használói - SZÁMÁRA HOZZÁFÉRHETŐVÉ TESZIK. A szerzői jog által védett hangfelvételek ilyen felhasználására jogszerűn csak akkor van lehetőség, ha ehhez a szerző, az előadóművész és a hangfelvétel előállítója előzetesen hozzájárult. E hozzájárulás hiányában a hangfelvétel nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele jogellenes felhasználásnak minősül. A cserebere csak úgy tud megvalósulni, hogy a fájcserélő programok használói jogszerűtlenül teszik a birtokukban lévő hangfelvételeket az Interneten nagy nyilvánosság számára hozzáférhetővé. " - Miért az az alapvető működési elve a fájlcserélő programoknak, hogy csak zenéket lehet megosztani rajta? Ezt én sem értem, de ha furdalja az oldaladat a kíváncsiság, akkor menj fel a proart.hu/?menu=kontakt weboldalra és válaszd ki az elérhetőségek közül a számodra legszimpatikusabbat és keresd Horváth Péter Urat, ő majd megválaszolja az ilyen különleges kérdéseidet, mert ezt senki sem érti, ami oda van írva, többek között én sem.

Artisjus weboldalán is hasonló állítás található, más megfogalmazással, más szemszögből:
"Jogszerű-e a fájlcserélő (p2p) hálózatokban való részvétel?

Nem. A szerzői jog által védett művek, filmek, hangfelvételek stb. csak a jogosultak engedélyével közvetíthetőek az interneten. A fájlcserélő hálózatokban a fájlok megosztása történik minden olyan résztvevővel, aki a hálózathoz kapcsolódik. Ez - bár a technikája más - a szerzői jog szempontjából ugyanolyan nyilvánossághoz közvetítésnek minősül, mintha valaki egy szerverről, weboldalon keresztül tesz engedély nélkül letölthetővé védett műveket." - csak ezeket lehet megosztani p2p-n? Miért vagyok jogszerűtlenül a fájlcserélőn, ha csak szabad szoftvereket osztok meg vagy mondjuk ubuntut töltök le? Az Artisjusnak az alábbi oldalon találod az elérhetőségeit:
artisjus.hu/egyesulet/kapcsolatok.html

Még valami kérdés?

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.03.09. 07:47:34

@Chamea: "A UPC-nél jelenleg 250 GB a letöltési korlát, ez több, mint 60 DVD, ami 60x1.5 óra. Ennyit hol néz meg akár 3 fős család akár külön-külön is?"

A 250 giga stimmel, viszont a torrent adatforgalom sebességét bizonyítottan blokkolják akkor is, ha nem éred el (ugyanazt a cuccot a 10 megabites Chellovan 20-40 K-val töltöm, szerverre telepített TorrentFlux két megaBÁJT azaz 16 megabit/s sebességgel húzza, úgyhogy biztos nem a seed hiánya miatt lassú az itthoni gépen. Érdekes különben hogy a szerverről FTP-vel stabil 1,2 megabyte/s sebességgel jön a cucc, ami 9,6 megabit/s tehát a maga a netkapcsolat hibátlanul működik és majdnem hozza is az elméleti maximum sebességet, csak a torrent döglődik. Ez több, mint gyanús...)

cso zsi 2009.03.09. 07:48:26

@Chamea: Csak egy picit kéne tájékozottabbnak lenned, de "széles, tágas" az internet: www.upc.hu/pdf/internet_ASZF_20090302.pdf

"10.1 A Szolgáltató hálózatának veszélyeztetése miatti korlátozás
10.1.1 Extrém használat
A szolgáltató Internet szolgáltatása osztott erőforrásokra épül. Ezeknek az erőforrásoknak a túlzott
(indokolatlan mértékű) igénybe vétele vagy ezekkel való visszaélés, akár egy előfizető részéről is, minden
más felhasználó számára negatív hatást válthat ki. A hálózati erőforrásokkal való visszaélések leronthatják a
hálózat teljesítményét.
A fentiek figyelembe vételével a Szolgáltató túlzott mértékű használatnak tekinti azt az esetet, amikor az
Előfizető adatforgalma egymást követő három hónap átlagában a 300 Gigabyte forgalmi mennyiséget
meghaladja (extrém használat)."
Nem letöltés, forgalom. Nem 250, hanem 300 Kb. egy éve.
Tehát, ha letöltök különböző linux-disztribúciókat és a torrentet hagyon futni, akkor a viszonylag kis letöltés mellett képes vagyok sokkal többet visszaosztani. Ez már csak villanyszámla kérdése, viszont semmilyen jogvédő szervezetnek nincs hozzá köze.
Egyébként a torrentezés is önszabélyozó dolog, hiszen ha inkorrekt vagy (nem osztasz vissza), akkor repülsz.
Az Artisjus elérhetőségeire nincs szükségem. Hosszú ideig kapcsolatban álltam velük, aztán elgurult a gyógyszerük.
A nemzetközi torrentoldalakon sokmindent megtalálni, ami hazánkban az életben nem került forgalomba, esély nincs a beszerzésére.
Mint ahogy a jogvédőknek sincs esélyük arra, hogy ezen művek után egy fillér adót is beszedjenek.
Az elmúlt hetekben zajlott le egy nyilvános, nem regisztráció-köteles torrentoldal ellen egy per.
Nem veszítettek.
A nemzetközi hozzáállás is enyhülni látszik.

www.hwsw.hu/hirek/37954/internet_fajlcserele_zene_kiado_internetszolgaltato_nagy-britannia_jog.html

"Nem engedi üldözni a fájlcserélőket a brit kormány
"A kormány nem fogja arra kényszeríteni az internetszolgáltatókat, hogy üldözzék a fájlcserélőket" -- nyilatkozta David Lammy, Nagy-Britannia kultúráért és oktatásért felelős minisztériumának felsőoktatásért és szellemi tulajdonért felelős államtitkára. A kiadók harca Európában egyre kilátástalanabbá válik, s egyre gyakrabban mondanak nemet a képtelennek tűnő követeléseikre.
...
Nem csak a jog segíthet

A Forrester kutatásai szerint az európaiak ötöde használ fájlcserélőket, míg digitális zenei letöltésért vagy szolgáltatásért mindössze 10 százalék fizet. Feargal Sharkey korábbi popsztár, aki most az egész iparágat összefogó UK Music vezetője, azt nyilatkozta, hogy szerinte a fájlcserélők 80 százaléka kész lenne pénzt adni egy legális, de fizetős fájlcserélőért."

www.hwsw.hu/hirek/35513/bittorrent_allomany_terjesztes_szerver_savszelesseg_hatekonysag.html

"Újabb siker írható a Bittorrent állományterjesztési technológia számlájára: a holland INHOLLAND Egyetem tíz helyszínen 6500 számítógépet tart karban, frissít folyamatosan, nem ritkán 3,5 gigabájtnyi letöltendő adatot eljuttatva a gépekre. Könnyű belátni, ennyi számítógépet ellátni komoly infrastruktúrát, komplett szerverparkot igényel."

www.hwsw.hu/hirek/36606/fcc_bittorrent_fajlcsere_korlatozas_internet_semlegesseg_p2p.html
"Az Egyesült Államokban illegális a Bittorrent korlátozása

Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) pénteki szavazása után bejelentette, hogy továbbra is fenntartja a fájlcserélőket diszkrimináló Comcast internetszolgáltató ellen felhozott vádjait. A döntés értelmében a Comcast gyakorlata, miszerint a népszerű Bittorrent fájlcserélőt használó ügyfelek sávszélességének korlátozzák, illegális."

Érdemes végigolvasni a cikkeket, de az Artisjus nevű magánhatóságnál sem ártana, ha ezt tennék.

Chamea (törölt) 2009.03.09. 11:33:20

@cso zsi A linuxokban kb 1500 seeder van, de te átléped max 3 megabit/s-es feltöltéseddel a 250, de legyen neked igazad, a 300 gigabájtot. Nagyon nagy marha vagy te. Tudod, mennyit kellene azzal seedelni, hogy ezt a limitet átlépd? Itéletnapig seedelsz, még akkor sem éred el normális használat mellett. Az ellenőrző csomagok miatt egyébként sem lehet maximális letöltéssel maximális feltöltést kihasználni, mert nem fog maxxal menni. A csomagok egyébként itt olvashatók: www.upc.hu/upc_internet.
"Egyébként a torrentezés is önszabélyozó dolog, hiszen ha inkorrekt vagy (nem osztasz vissza), akkor repülsz. " - ha a torrentet is módjával használod, nem röptében a legyet is módszerrel, hogy ami a legújabb, betegesen töltöd, akkor lehet tartani az arányt. Olyan hülyeséget meg ne írjál, hogyha akár heti rendszerességgel is nem töltesz egy torrentoldalról, akkor törölnek, mert ebből semmi sem igaz. Én is 2 hetente töltök le kisebb dolgot(pizza receptek, stb) és még mindig nem töröltek. Lehet valamit normálisan is használni. Abban Nagy László Úrnak, az ASVA egyik munkatársának van tökéletesen igaza, amit ki is jelentett a szólás szabadságában a 2007 november 8-i szerverlefoglalások kapcsán, hogy a szélessávú lehetőség az csak egy lehetőség, ez nem azt jelenti értelem szerűen, hogy csak szerzői jog által védett műveket lehet közvetíteni rajta.

cso zsi 2009.03.09. 14:01:31

@Chamea:
Úgy látom, karácsony táján már belefutottál ebbe a torrent kérdésbe, és akkor is ki lettél osztva, de csak hajtod a magadét.
Mellesleg, milyen recepteket lehet torrenten letölteni?
Mekkora anyagok azok? 500 kilobájttól 10 megáig bezárólag?

Egyébként egy szóval nem mondtam, hogy notóriusan forgalmazok 300 gigát torrenten, viszont megemlítettem, hogy az online tartalmak erősen fogyasztanak belőle.
Lehet személyeskedni, de nem árt elolvasni mások posztját, és nem beleképzelni olyat, ami nincs ott.
Persze gondolom, a HD-minőségű 25 gigás filmekről még nem tetszettél hallani.
5-öt letöltve, és korrektül (másfélszeresen) visszaosztva simán megvan a limit.
Nekem nincs rá szükségem, akinek meg van a családban, az olyan szolgáltató kábelét használja, ahol sem a korlát, sem a sebesség nem akadály.

Chamea (törölt) 2009.03.09. 14:43:52

Lehet recepteket letölteni. Én nagyon fincsi, 100 pizzás receptet töltöttem le torrenten keresztül.
"Persze gondolom, a HD-minőségű 25 gigás filmekről még nem tetszettél hallani. " - Hallottam ilyenekről, csak akinek arra van pénze, hogy a hozzá való drive-ot megvegye 80-100 ezer forintért, annak van pénze eredetiben is megvenni, nem kell a torrent.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.03.09. 14:52:11

@Chamea: Nekem egy 5000 Ft-os, 10 méteres DVI-HDMI kábel tudja ezt a fícsőrt, nem kell ahhoz bluray lejátszó :)

És egyébként is hülyeség ez az "akinek arra van pénze" kezdetű mondat. Én ha az elmúlt 2-3 évben letöltött mind a kb 150 filmet megvettem volna eredetiben DVD-n, akkor nem maradt volna pénzem plazmára. Ha meg nincs plazma akkor felesleges HD filmeket még letölteni is, nemhogy megvenni...

Chamea (törölt) 2009.03.10. 13:46:55

Hát ezt jól benéztétek, mint az atommadár: A 25GB az a BluRay, a HD-DVD, amiről ti beszéltek, az 15 GB-os. hu.wikipedia.org/wiki/HD_DVD
Anyám, tudtok ti keményen. Tudtok még többet is???

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.03.10. 13:55:39

@Chamea: Ki beszélt HD-DVD-ről? A HD minőségű film nem ugyanaz, mint a HD-DVD.

Leléptem 2009.03.11. 15:26:06

@Greyhound
Csodálatos szívből jövő írás.
Javaslom minden magyar állampolgárnak, bojkottáljátok a "Magyar Hülyeséget". Értem ez alatt a magyarok életvitelének minden területére kiterjedő lehúzást és szivatást. Az Artisjus csak egy kiválló példa, ha olvassátok az Index-et, minden napra találtok még párat.

Egyszóval a megoldás. Mindenki akinek esze van, menjen el nyelvet tanulni, nézzen angol (vagy más) nyelvű filmet, olvasson angol (vagy más) nyelvű könyvet...

Ha eltelt egy-két év, pakoljon össze és lépjen le.... akárhova máshova.

Éltem már Izraelben, Egyiptomban, Németországban, Amerikában és jelenleg Angliában...

Higyjétek el mindenütt jó, de legjobb NEM otthon.

Én nem mondom, hogy tárt karokkal várnak és kolbászból van a kerités... de ha dolgozol, tanulsz, becsületes és kedves vagy... és kerülöd az összes kretén magyart (értsd: exportálja a hülyeséget az országból, és itt is megpróbál lehúzni) akkor építhetsz kolbászból keritést, vehetsz 50"-os plazma TV-t, megmondhatod a véleményed félelem nélkül és van rá esélyed, hogy 5-10-20 év alatt beköltözz egy saját házba. Esetleg ha tényleg jó fej vagy, akkor megpróbálsz segíteni másoknak is kimenekülni a szarból.

Ennyi.

További szép napot honfitársaim.

Büdösgyökér 2009.03.12. 19:25:11

Hehe, tényleg próbapert köllene akasztani a nyakukba, de úgy is elbukna a dolog.
Bemegyek bótba, megveszem zenét. Gondolom, hogy lejáccom legközelebb, mert olyan kedvem van - vonzódom a CUE gomb iránt és a keverőn a KILL gomb után. Kifizetem a lemezen a jogdíjat. Aztán kitalálom, hogy mégsem jó, ha szarrá jáccom a lemezt, ezért kiírom. Azon is van matrica, ergó már 2x fizetem ki ugyanazt. Aztán szeretném lejátszani. Nagyközönség előtt. A hely, ahol játszom, fizet, mert megyek lemezt pörgetni. De azt sem tehetem, befizetem szépen az éves 24kHUF Lemezlovászegyleti Tagdíjat, majd fizetek egy 90kHUF+ÁFA-s éves díjat.
Számoljunk. Eredeti lemez+nyers lemez+a zenés rendezvénynek helyet adó egység+jog a másolatra...4x fizetek jogdíjat ugyanarra a lemezre/zeneszámra.
És hogy mi alapján megy az elosztás? Hát majd a T. lemezlovász társak összeállítják a maguk kis tízes listáját, hogy kinek a zenéit játszották legtöbbet, meg amit ki szeretnék írni, annak a lemeznek a tracklistjét eljuttatom a MAHASZ-hoz és akkor majd bemondás alapján eloszlik a lekvár. Ugyanmár!
Vicc az egész. Maradnak az illegál partik és a magánpartik. Mert egy szemétláda genyó brigád első kanyarban azokat sarcolja meg, akik tényleg megpróbálják terjeszteni a zenét. Most függetlenül a stílustól a minőségtől vagy az igényességtől.
4x fizetek ugyanazon a jogcímen. És most akkor még jön ez a pendrive ügy is. Jönnek majd a belső vinyók, a lemezégető gépek, meg kitudja miminden. Szabályozás nélkül sem jó létezni, de ami van, az kifejezetten ártalmas...
...egy muzsikus lélek ;)

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2009.03.16. 00:43:06

bassza meg az artisjus, ÉN SÜKET VAGYOK!!!
a pendrive-ra csak saját fotóimat mentem, és nem vagyok hajlandó pákó-presser-győzike bandának fizetni egy fillért sem!

Adani 2009.03.22. 10:50:45

Pendrive-ról zenélésre én akkor gondolam, mikor több hírt olvastam, h razziáztak bulikban és a másolt cd-ről zenélő DJ-ket szívatták. Ha én DJ lennék kkor vennék egy 16 GB-os pendrive-ot és arra pakolnám a zenét ha meg razzia lenne akkor kihúznám és elrejteném. Lenne még nálam pár eredeti lemez, h nesztek erről zenltem, aztán nézegethetik a gépet ahogy akarják azon bizony egy darab zene sem lenne.

Egyébként igazatok van, pusztuljon az Artsjus. Pár éve kiderült, h nem tudtak elszámolni a beszedett jogdíjakkal, de minuszos hírként jött le és nem sokan figyeltek rá.

melton · http://www.myspace.com/bestoffluid 2009.04.01. 22:16:21


Ójajjj Ójjajjjajj dejó hogy én véletlenül ?! erre az oldalra vetődtem. jómagam impulse és scream trackert használtam, a fst tracker az nekem bonyolult volt :) ma már FL studiózok, immáron 17. éve szerzek zenét. ezt a blogot olvasva belázadtam, és az Artisjus az én zenéimből nem fog többet gazdagodni ! köszönöm ezeket a végtelenül hasznos infókat. ha már itt járok megragadom az alkalmat arra, ha valakit esetleg érdekelne milyen zenéket csinálok, az keressen meg a thefluid31@gmail.com -címen.(linket ugye direkt nem linkelek be ide) valamint én is szívesen meghallgatom ki mit csinál, és csinált (komponált) :)

minden jót és mégegyszer spcthx ! nagyon jó ez az oldal:)
üdv

thE fluiD

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2009.04.16. 22:46:35

tRF-re én is emlékszem még, azért kapta a the richfielder nick-et, mert a gazdagréten lakott.
ha jól emlékszem, ő volt a kis nyomifejű dagi. :)

S4mu3l 2009.04.17. 03:32:06

Velkám tu abszurdisztán!
Kíváncsian várom a kéményadó, a levegővétel-adó, levegőkifújás-adó, viccmesélés-adó és tüsszentésadó bevezetését.

csillagszemu_juhasz 2009.04.17. 09:05:01

tenyleg eljutunk oda, hogy a budiban valo dudolasert is kell majd fizetni.
ezt vajon hogy oldjak meg? A wc ulokere kirott nagyaranyu jogdijfizetessel, vagy a budipapirral, tekercsenkent?

AG78 2009.04.27. 08:23:50

Amit a szerzői jogvédők művelnek: kimeríti a rágalmazást.

Még meg sem vette az adathordozót senki, de már ráfogják a termékekre, hogy jogvédett tartalom fog rájuk kerülni. Az eszükbe sem jut, hogy a sok digit. fotógépen, kamerán, mobilon készült anyag archiváláshoz szükség van a lemezekre, pendrive-okra.
Ráadásul a pendrive sok helyen munkaeszköz is lehet - adatszállítás hálózat nélkül, a lemezek egy fajtájának kivételével - tartalma változtatható.

Még le sem vette senki az adathordozót a polcról, az artisjus már támad: megadóztatja, mert szerinte csak és kizárólag jogvédett tartalmak tárolására fogják felhasználni.

A szellem kijött a palackból - nálam a Napster megjelenésénél - és most vár nincs visszaút. A zene vásárlásával személy szerint hadilábon állok - ez olyan dolog, hogy jár nekem. Lopását nem tekintem bűnnek.

Ha valaki nyilvánosságra hoz valamit: alkotás, mű - számoljon vele, hogy necsak úgy fog terjedni, ahogy ő és a jogvédők szeretnék. Ezt a helyzetet el kéne fogadni. A szerzői jogok kérdésénél sokkal durvább dolgok történnek büntetlenül - pl számla nélküli költségtérítés, munkaidejében újságot olvasó, szavazásról távollevő politikus is teljes fizetést kap.

Végeredmény: valaki nagyon- de nagyon jól jár anyagilag ezzel az óriási termékszegmenssel.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.05.04. 09:07:37

Az Artisjus konkrétan köztörvényes bűnözők gyülekezete. Vastagon benne vannak a szórakozóhelyeken védelmi pénzt szedő baltaarcú fazonok üzleteiben. Ezek után mit vársz tőlük?

szcsongor 2009.05.05. 15:12:05

@Mózsi bá:
Nem akarok beleszolni, de tenyleg ne erolkodj, ha valamihez nem ertesz, illetve csak annyit tudsz, amennyit a betegtajekoztatorol elolvastal vagy valami honlapon, akkor inkabb maradj csondben.
A Losec es a Quamatel nem ugyanazt a hatoanyagot tartalmazza, innentol kezdve ertelmetlen az egesz vita. Neked a Losec hatoanyaga valt be, de attol meg a Quamatel is ugyanarra a problemara nyujt megoldast egy masik hatoanyaggal.
Amiket utana irtal a sosavrol meg hatasmechanizmusrol stb... az nagyreszt butasag, annyit mindenkinek illene tudnia altalanos iskolai ismeretei alapjan, hogy a sosav nem "hidrogen+so".
Bocs ezert az OFFert, de a kommenteket vegigolvasva ez nagyon szemet szurt.

Egyebkent meg Artisjus meg az osszes kapzsi kiado monnyanak le!

TLSoft · http://www.tlsoft.hu 2009.05.29. 16:05:25

Tényleg egy genyó banda, meg kell mondani!
Én már csak arra vagyok kíváncsi, hogy a fórumomat mikor adóztatják meg, konkrétan a forum.flstudio.hu/Forum-Zene-%C3%A1ttekint%C5%91 oldal miatt. Ide minden kedves zenész belinkelheti a saját szerzeményét.

Jöjjenek csak, állok vasvillával elébük!

Csorfab 2009.07.05. 13:10:15

@GayBears: A cipőt nem tudod letölteni a netről, barátom.

törzsmókus 2009.07.17. 17:50:24

FYI, a lagzival nem lõttél nagyon mellé :S
www.artisjus.hu/opencms/export/artisjus/felhasznaloknak/aktualis_jogdijkozlemeny_SZ.html

10.2. Rendezvényszervezők által rendezett családi ünnepségek (születésnap, eljegyzés, esküvő, keresztelő stb.) keretében felhasznált zenei és irodalmi műsorok után eseményenként 11 000 Ft szerzői jogdíjat kell fizetni, függetlenül attól, hogy a rendezvény szervezőnél milyen összegű bevétel keletkezik.

KenSentMe 2010.10.26. 11:31:02

Egy egyszerű kérdés: tényleg nem lehet olyat csinálni, hogy létrehozok egy zenét és az legyen Public Domain? És ha mondjuk a videóimhoz beírom a googleba, hogy "free public domain music", és válogatok valami amatőr, kissé gagyi de édes zenét magamnak, akkor már jogsértést is követtem el?

Eddig büszke voltam magamra, hogy csak olyan tartalmat állítok elő, aminek a licencelése rendben van.. de ezentúl elkezdem letagadni, hogy melyik országban is élek és tevékenykedem.
süti beállítások módosítása