Gery Greyhound

Hosszasan teszteltem a nyócas' Explorert

2009. március 19. - Gery.Greyhound

Egy pár órát rászántam a Microsoft legújabb böngészőjének kipróbálására, amely mától tölthető le. Ez a hálátlan dög pedig azzal jutalmazta a fáradozásaimat, hogy telepítés után még mindig hatos maradt, és a címsorra kattintás után azonnal lefagyott.

Konklúzió: Windows-újrainstall utáni Firefox-letöltésre továbbra is a jól bevált Internet Explorer 6-ot fogom használni. :)

Na jó, igazából csak jólesett belerúgni egyet. A hiba oka ugyanis minden bizonnyal az, hogy nem indítottam újra a gépemet telepítés végén is, csak egyszer, amikor a telepítés közben kérte. Mondván, mi a tökömnek indítgassam újra annyiszor szegényt egy nyamvadt böngésző feltelepítése miatt (de tényleg, miért? Amit más böngésző megold 0 újraindítással, ahhoz a Microsoftnak minek kettő?) Ráadásul felajánlja, hogy áthozza a Firefox beállításait, ami dícséretes, de ez jóformán csak a Könyvjelzők mappát jelenti (ami nálam - mivel kategorizált Google Bookmarks-t használok - üres, kivéve a "könyvjelzők eszköztár" nevű mappát amit meg nem hoz át a telepítő) úgyhogy nem igazán hatékony a dolog, ha át akarnék váltani rá Firefox-ról (most mát nyugodtan kijelenthetem: eszembe sincs), hosszú időbe telne az eszköztárra pakolt kedvenceim és RSS-feedjeim újrafelvétele.

Újraindítás után előbogarászva a Start menü legmélyebb bugyraiban porosodó kék E-betűs ikont, már a nyolcas köszönt rám. A felület első ránézésre hányinger, és másodikra is: nem tudom felfogni, hogy a kezdőlap gombot miért kellett eltenni az előre/vissza mellől a bús picsába, hogy a nem aktív tabokon miért nincs bezárás gomb, és hogy a fájl-szerkesztés-stb menü miért jobb a címsor alatt. Pozitív, hogy a lapon belüli keresés megoldását végre lenyúlták a Firefoxról, ebben nagyjából ki is merül a szerintem hasznosnak tekinthető újdonságok listája, egy pontot kaphat érte a Microsoft a tizes skálán. Ja, és a Firefox 3 okos címsorát is, amely cím gépelésekor több lehetőséget is felajánl, úgyhogy kettőt. És egy harmadik vigaszpontot is adományozok neki jószívűen, mert legalább már van olyan gyors, mint a Firefox (bár az új Safarit nem gyorsulja le) és az oldal kicsinyítés-nagyítás is olyan jól működik, mint a rókában (az Index címlapját ugyanúgy szétbassza, Index, valamit csinálj már vele, mert a 800-as szélességű EEE laptopon kurva jó lenne ha normálisan össze lehetne nyomni az 1000 széles oldalt)

Müködés, külső: 10/3

Ha már a felület nem jött be, lássuk hát a fantasztikus újdonságokat, mondom magamban, de ööööö... Mik is azok? :)

Gyorsan puskáztam egy kicsit: Accelerators, magyarul Gyorssegédek. Kijelölöd a megnyitott oldal szövegének egy részét, és azzal egy csomó mindenféle csodát tehetsz, akár Vágási Feri az új, eredeti Mikrosztoft Vindózkilencvenöttel. Például elküldheted e-mailben Live Mail segítségével, vagy blogbejegyzést készíthetsz róla a Live blogrendszerében. Szenzációs újdonság, ugye eddig a rendkívül bonyolult és megterhelő CTRL+C CTRL+V kombinációt kellett használnom kopipésztre, most pedig csak egy kattintás, húúú mennyivel könnyebb lett az életem, aztaaa! Máris átköltöztetem a blogomat a Microsoft Live-ra emiatt, és a szar gmail helyett is csakis live mailt fogok használni ezentúl.

Hasznossági fok: 10/0

 

 

 

 

 

 

 

A következő fontos újítás: Web Slices, azaz Webszeletek. Kicsit tanácstalan voltam, miként tudnám kipróbálni ezt az újabb nélkülözhetetlen funkciót, hiszen az alapján amit előzetesen olvastam róla, nem igazán kristályosodott ki előttem hogy ez akkor most mire is szolgál. De most végre megtudtam: bizonyos weboldalakon, amelyek támogatják ezt a funkciót, figyelemmel kísérheted az oldal egy pici szeletének változásait anélkül, hogy fel kellene keresned az oldalt. Például ha licitálsz az eBay-en egy MP3-lejátszóra, akkor létrehozhatsz egy gyorsan elérhető kis hivatkozást a címsor alatt, ahol nyomon követheted a licit alakulását. Mondjuk nem tudom miért akarna valaki folyamatosan szemmel tartani egy licitet az eBay betöltése nélkül, mert ha outbiddelnek akkor úgyis kapok róla egy e-mailt amiről a Firefox Gmail Notifier add-on által azonnal értesülök és licitálhatok újra, ha meg az utolsó percekben jár az aukció amit meg akarok nyerni arról úgyis kapok egy e-mailt a Google Calendartól (amiről szintén értesít a notifier), ekkor felkeresem az eBay-en az adott aukciót és le sem veszem róla a szemem míg véget nem ér :) Úgyhogy nem tudom.

 

De a szelet lehet akár időjárás-jelentés, tőzsdeárfolyam, vagy más, követésre érdemes tartalom, amelyhez eddig bonyolult, két egész kattintással feltelepítendő szoftverekre volt szükség, most csak guglizol egy oldalt amely támogatja a Slices funkciót (én sajnos nem találtam ilyet) és a böngésződben eléred. Lehet, hogy valakinek hasznos, de számomra a tizes skálán sajnos ez is nulla pontot ér hasznosság tekintetében.

Hasznossági fok: 10/0

Apropó gmail notifier, amivel el is érkeztünk a lényeghez: azt szeretem a Firefoxban, hogy korlátlanul bővíthető, gyakorlatilag nincs olyan funkció amit nem lehet belegyúrni. Ha egy innovatív felületű teljesképernyős slide-show formájában szeretném végignézni az Index képriportjait vagy képet szeretnék keresni a Google képkeresővel, akkor ott a Cooliris, ha egy kattintással videót szeretnék letölteni a Youtube-ról akkor a Video DownloadHelper - és hosszasan sorolhatnám a kedvenc add-onjaim listáját, egy különálló blogbejegyzést egész biztosan meg lehetne tölteni csupa valóban hasznos bővítménnyel. Az IE8-cal viszont kapok két, erősen megkérdőjelezhető létjogosultságú, erősen izzadtságszagú fejlesztést, amelyek beillesztését kizárnak tartom hogy felhasználói igények vezették, inkább amolyan "tegyünk bele valamit ami a Firefoxban nincs" elv alapján történhetett a dolog. És manapság már rég nem azon megy a verseny, hogy melyik böngésző tölti be két századmásodperccel gyorsabban a Youtube kezdőlapját, hanem hogy melyik kínál olyan extra funkciókat, amelyek jobbá teszik a böngészést. És az add-onok miatt úgy tűnik, a Firefox ebben egy darabig verhetetlen marad :)

Internet Explorer 8

Összesített értékelés: 30/3 - 10%

Köszönjük, MSN.

(Ja, és persze a konklúzió nem változott, bár ezért kár volt ilyen sokáig nyúzni, hogy megtudjam: Windows-újrainstall utáni Firefox letöltésre továbbra is 6-os Explorert fogok használni)

A bejegyzés trackback címe:

https://greyhound.blog.hu/api/trackback/id/tr961012390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gothmog 2009.03.19. 20:22:44

Ha videót (flv) akarsz leszedni a youtube-ról, ahhoz elég a flashgot. (kis film-ikont tesz ki alulra, ha van letölthető flash vid az aktuális oldalon. Azon jobb klikk, aztán letölti, amit akarsz. Beágyazott wmv-hez is jó.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.03.19. 20:39:42

@gothmog: Biztos van többféle ilyen add-on, de nekem bevált a Downloadhelper (az leszedi a HD minőségű MPEG-4 videót is a Youtube-ról, ha van)

BonFire 2009.03.20. 01:49:14

A bejegyzés minden szavával egyet tudok érteni. Hirtelen én sem találtam a legalapvetőbb gombokat, de még egy érdekesség.

Nem értem, hogy menüből miért nem lehet a könyvjelzőket (kedvencek) importálni. Majd beleőszültem, mire rájöttem, hogy a baloldali kedvencek gomb megnyomására, a Hozzáadás a kedvencekhez gomb MELLETTI újabb lenyíló menüből kell előbányászni az importálást. Jól eldugták, szó se róla.

Nekem csak egyszer - a telepítés befejeztével - kellett újraindítani az egész rendszert! Nem csak a programot. Ez a Win95 korában még általános volt, mára teljességgel elfogadhatatlan.

Mellesleg a program telepítése kábé 10 perc, ami rohadt sok, ennyi idő alatt feltelepedik egy Photoshop vagy egy Premiere Pro, ami ugye már nem két sor kód. Ráadásul a telepítés alatt a folyamatábra is egyhelyben áll, nem jelzi a haladást a zöld vonal, így nem lehet tudni, hogy most kifagyott a telepítő, vagy mi van?

Shokatear 2009.03.20. 12:13:37

lehet én tudom rosszul, de mivel az IE beépített a Windowsban és eléggé együttműködik az explorer.exe-vel, tehát míg a legtöbb böngésző egyedülállóként települ, addig az IE továbbra is beépül a rendszerbe. Nem tudom milyen előnyökkel / hátrányokkal / technikai megoldásokkal jár, de én max ennyit tudok felhozni az újraindítás mentségére. Ráadásul ki is írja, hogy Windows-frissítés is történt, tehát tuti az explorer.exe-t is frissíti (nem tudom minek).

Az a baj, hogy sokan elfelejtik, hogy az IE-t nem éppen a poweruserek használják, akik értenek ahhoz is hogy kell beállítani a FF-ot. A legtöbb ember örül ha az MSN-t elindítja, az, hogy még a böngészőt is belője. Én szülőkre próbáltam ráerőszakolni a FF-ot, de csak azért is az IE-t nyitják meg és ha lecserélődik a google keresője (pl msn frissítése miatt (ugyebár ész nélkül kattintanak)) akkor már sipítás van és nem tudják mit csináljanak, hiába magyarázom el harmadjára. Az, hogy csupa olyan funkció van amit magyar ember nem fog használni, mivel az átlaguser nem fog külföldi oldalakat nézegetni, így haszontalan is a fejlesztés nekünk.

Az IE-t nem nekünk találták ki, ez már 5 éve is köztudott volt és az is marad, így persze, hogy csak szubjektív vélemény alakul ki. Lehet ráeresztem a családot az új IE-re, hogy mi a véleményük nekik akik tök nullák a PC-hez, de mégis neteznek, emaileznek és szöveg szerkesztenek a maguk kis módján.

gothmog 2009.03.20. 16:04:23

@Gery Greyhound >: Igaz, de a flashgotban az a poén, hogy azt eredetileg azért rakja föl az emberfia, hogy az ilyen FlashGet, ReGet és hasonló letöltéssegítőket elérhetővé tegyen a ff-ból.
Aztán egyszercsak elkezdte tudni az flv-letöltést is. Most megnéztem, a hd-mp4-eket is eléri.
Szóval csak azt akartam mondani, hogyha úgyis fent van a flashgot, akkor a videógrabhez más már nem is kell.
(ubuntun meg megvárod, míg betölt a videó, aztán a /temp mappából simán átmásolod. :)

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.03.20. 16:30:54

@gothmog: Én viszont nem használok ilyen letöltésvezérlőket, egyedül a DownThemAll! van fent ami egy hasonló megoldás Firefox add-onként. Az viszont nem tud videót.

Ez az Ubuntu viszont felcsigázott, neked az van fent? Nem próbálnád ki a kedvemért, hogy az ATV.hu-ról is leszedi-e a videót? Mert nekem onnan egy megoldással sikerült eddig letöltenem: screen capture progival.

wladyslawsky (törölt) 2009.03.21. 01:15:37

Nálam alapelv, hogy vindózból csak ami muszáj :)

ha elmenne a maradék eszem is (vagy ha úgy értenék a számítógéphez mint a Vágási Feri), feltelepíthetném a gépre ezt az új, mikroszoft ekszplórer programot, és egy csomó csodát művelhetnék (de legalábbis lehet hogy nekem is lefagyna ) :D


Aki esetleg még nem ismerné a klasszikus Szomszédok jelenetet:

www.youtube.com/watch?v=muZUZwXVi1s&feature=related

dr poljakov 2009.03.23. 17:01:22

Eddig sosem fordult elő, hogy upgrade után visszasírtam volna az előző verziót. Most azonban nem tudok belépni vele a Mailboxomba, így muszáj leszek várni, míg kijön valami patch vagy megkerülős csel.
Egyszer biztosan jó lesz. Vagy legalább jobb, mint ma. :/

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.03.23. 18:00:59

@dr poljakov: Firefox? Opera? Safari? Chrome? Manapság már elég nagy a választék :)

kayil 2009.05.09. 17:48:01

@Gery Greyhound >:

Hogyan lehet ezt a Downloadhelpe-t tesztelni????
Ki szeretném próbálni a videó letöltéshez.

Ciao
süti beállítások módosítása