Gery Greyhound

Videó: Oszlatás és maratoni futóverseny - ami a hírekből kimaradt

2009. július 06. - Gery.Greyhound

Számtalan videófelvétel, fotó és beszámoló került fel különféle hírcsatornákra a tegnapelőtti, igen érdekesen kivitelezett erzsébet-téri tömegoszlatásról. Arról azonban nem nagyon esett szó, hogy mi lett azzal a kb 150-200 tüntetővel, akik a rendőri utasításnak eleget téve a Károly körúton át az Astoria irányába elhagyták a Gödör környékét: jogkövető magatartásuk jutalmaképp a rendőrök 4 kilométeres maratoni futóversenyre hívták őket, hogy könnygázzal telített tüdőlebenyeiket egy kicsit kiszellőztethessék a 2*3 sávos Rákóczi úton. Aki menet közben lemaradt, az sün-különdíjban részesült...


Nagyobb térképre váltás

Én a Thököly út - Szabó József utca sarkáig bírtam a kb 15-20 perces kőkemény sprintet (a Google Maps szerint ez a táv gyalog, normális esetben 50 perc alatt járható meg), ott a végkimerülés határán elkaptam a 7-es buszt, hogy a Deák térre visszatérve még egy utolsó pillantást vessek a Gödör környékére, ahol egy derék sün elégedetten nyugtázta a napot: ő ezt szereti csinálni...

A hatalmas rendőri készültségről már a rendezvény kezdete előtt (vajon volt érvényes BKV-jegyük? Tudtommal anélkül nem tartózkodhatnak még a mozgólépcső tetejénél sem), az Erzsébet téren történtekről, valamint az utána következő, az általam - a sínfutás után, szabadon - sünfutás névre keresztelt sporteseményről készült összeállítás alább tekinthető meg, HD minőségben.

A bejegyzés trackback címe:

https://greyhound.blog.hu/api/trackback/id/tr961229496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

avus · http://avus.blog.hu 2009.07.06. 23:00:09

Minden elismerésem, nagyon jó videó, a kézikamerás futás pedig a Blair Witch Projectet idézi. Sajnálom, hogy ide jutottunk 2009-re. Mindazonáltal szeptemberben szívesen megnéznék egy hasonlóan színvonalas, és a tavalyinál kevéssé elfogult videót, amikor a most szombaton meghurcoltak akarnak majd szétverni egy békés és teljesen törvényes felvonulást.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.07.07. 08:06:02

@avus: Te valamit nagyon keversz valamivel... Én a most meghurcoltakat, a Magyar Gárda tagjait nem láttam egy békés és törvényes felvonulást sem megzavarni, pedig részt vettem jónéhány a balliberális oldalhoz kötődő rendezvényen is a békenaptól a melegfelvonuláson át a tarka magyarig. Akikre te gondolsz, az a Fradi B-közép, nem szerencsés összemosni őket a gárdával (tudom, hogy a ballib médiának ez a szándéka, látom nálad máris elérték a kívánt hatást)

Egyébként a tavalyi melegfelvonulásról is hasonló, 10 perces összeállítást terveztem, csak technikai okok miatt nem valósult meg.

avus · http://avus.blog.hu 2009.07.07. 12:28:18

@Gery Greyhound >: Persze hogy nem, hiszen az öledbe pottyant a tuti Youtube-anyag, Emma képében :).

Amúgy nem hiszem, hogy keverném a dolgokat. A Jobbikot és a Gárdát nem tudom (szvsz nem is lehet) egymástól elkülönülten kezelni. A Jobbik pedig már 2007-ben rendezett egy ellentüntetést. A Dohány utcánál gyülekeztek, a MÖM-ösök, meg még tököm tudja kik, az Oktogonnál. Tény, ezek a menettel együtt haladva összekeveredtek a jobbikos társasággal, de előtte is és utána is teljesen egységesen mocskosbuzizott meg ávéházott mindenki. Nem volt különbség kultúráltan ellenérzéseit kifejező jobbikos, illetőleg balhéra éhes focihuligán között.

Ezen a napon a Gárdára nem lehetett panasz, ők ugyanis augusztusban lettek megalapítva. 2008-ban azért nem, mert a Jobbik vidéken tartott hideg büszkeség napot. Azt hittem, a 07-es tapasztalatok után Vona nem akarja nevét adni egy eldurvuló balhéhoz.

Tévedtem, idén már Toroczkaiékkal együtt szervezkednek. Innentől nem kell lucasi fantázia ahhoz, hogy szép számmal lesznek kint gárdisták is, és ahhoz se, hogy ez megint nem fog békésen lezajlani. Maximum azt tudom elképzelni, hogy az egyenruhák otthon maradnak.

sodika · http://youtube.com/66masodperc 2009.07.07. 13:04:48

Miért következetesen csak távolról filmeztél mindent?
Az események közepéből, közvetlen közelről sokkal viccesebb dolgokat lehet felvenni. :)

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.07.07. 14:11:02

@sodika: Mert most a drága HD kamera volt nálam, nem az olcsó mini DV, ezt nem szívesen hagytam volna ott darabokban vagy a tó fenekén. Meg nekem nincs sajtós láthatósági mellényem így rizikósabb :)

@avus: Egy dolog az ellentüntetés, azt jogállamban szabad csinálni, ahogy tojást dobálni is. A molotov-koktél meg egy teljesen más dolog, nem keverném a kettőt, sem a két csoportot aki a két különböző tiltakozási formát választotta.

Lehet azon vitatkozni, hogy a mocskosbuzizás mennyire kulturált véleménnyilvánítás, (véleményem szerint nem az, de a molotov-koktéltól mégiscsak fényévekre, a kulturált megoldáshoz van közelebb, meg végülis mit skandáljon a tüntető, hogy ejnye-bejnye csúnya homoszexuálisok?) a lényeg az, hogy a Jobbik és a Kossuth tériek rendezvényein pár tojáson kívül nem történt rendbontás, pláne hogy akkoriban meg még nem is számított rendbontásnak a tojásdobálás.

A molotov-koktélos focihuligánok (akiket viszont maximálisan elítélek) a Hősök terén várták a menetet, ők nem keveredtek az előző ellentüntető-csoporttal, de a melegekkel sem, mert szét lettek oszlatva és a melegmenet is más útvonalra lett terelve.

avus · http://avus.blog.hu 2009.07.07. 15:01:15

@Gery Greyhound >: 08-ban igen, arról nem is tudok semmit mondani, mert nem voltam Pesten. A 07-est viszont több helyről is végignéztem.

www.ilga-europe.org/europe/photo_galleries/budapest_pride_7_july_2007

Az a molotov a körúton lett bedobva. És volt több is, amit én láttam, az a Rákóczi-tér környékén repült, és parkoló autók alatt landolt.

"a Jobbik és a Kossuth tériek rendezvényein pár tojáson kívül nem történt rendbontás"

Remélem, hogy így van, és csak egy elvi eshetőségről vitatkoztál itt ezen a blogon a Gondával pár hónapja.

Na, nem akarom eltéríteni a blogodat, csak furcsálltam, hogy pont a videón szereplők sérelmezik a gyülekezési jogaik megsértését.

sodika · http://youtube.com/66masodperc 2009.07.07. 15:43:00

A drága kamerára hülyeség hivatkozni. A kameráknak nem szokásuk a tömegnyomorban sem összetörni. :)
Mindig ott vagyok a legdurvább helyeken, mégsem esett még semmi baja a kamerámnak.
Másrészt miért került volna a medence mélyére a ccuod? Erősen kell fogni, és kész, esetleg a karodhoz csatolni az állványt.
A sárga mellény és a sajtóigazolvány valóban kérdéses dolog, de hát azt lehet vásárolni, illetve szerezni.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.07.07. 20:28:01

@avus: Na én meg a 2007-esen nem voltam ott. Viszont ha jól tudom ott még semmiféle kordon nem volt, legalábbis nem olyan formában mint tavaly, így az vegyült a felvonulókkal aki akart, ráadásul a különféle szándékú tüntetőket sem választotta el senki egymástól.

@sodika: Lehet, de biztos ami biztos. Március 15-én sem sokon múlt a dulakodásban, hogy kiverje a kezemből a sün, és most a nyáron 200.000 Ft-ot éppenséggel másra is el tudok költeni mint egy új kamera :)

Sajtóigazolvány meg van, csak jelenleg a Greyhound nem túl szerencsés brand a kurucfüggő fradisták körében, szóval kitűzhetem hogy ne bántson a sün, de akkor majd egy hős hazafi rendezi le a "cionista árulót" aki be mert épülni :))

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.07.08. 12:54:47

@avus: Azért én örülnék ha eljutnál oda, hogy megkülönböztesd a civil, és a karhatalmi erőszakot. Én elítélem a fradi b-közép molotovos akcióját a buzik ellen. (A tojásdobálást az nem.) De ettől még nem ugyan az. Egy civillel szemben civilként fel tudsz lépni, ráadásul ott a rendőr, az is fellép ellene. (Az, hogy milyen hatásfokkal, az nem az ellentüntetőktől függ.) Rendőrrel szemben pedig jogodban áll befogni a pofádat és szívni a paprikasprayt. Aztán tehetsz panaszt az egymást bevédő rendőrök ellen.

Ha egy kopasznak nekivágsz egy flakont akkor nem történt semmi, ha egy rendőrnek, akkor bizony jól megszívod.

Amit még jó lenne észrevenni: a Magyar Gárda egyértelműen pozitív hatással van a huligánokra. Amióta a Gárda biztosítja a tüntetéseket, nincsenek (akkora) balhék, több provokációt megakadályoztak, mind rendőri, mint civil részről. És azt is látni kell, hogy ők tényleg nem léptek fel senkivel szemben sem erőszakosan.
Azt pedig meglátjuk, hogy mi lesz szeptemberben...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.07.08. 12:56:54

@Gery Greyhound >: Jó videó! Köszönet érte. :)

Egyébként észrevette valaki, hogy most több fiatal, egyetemista kinézetű emberke volt mit kopasz? Ez azért pozitív fejlemény.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.07.08. 13:51:54

@TaTa86.: Igen, de ami még feltűnt, több olyan jelenetnek is szem- és fültanúja voltam mint 4:50-nél a videón, amikor a srác rászól a municiót készítő másik tüntetőre, hogy oda ne merd dobni a rendőrökre. Látszott, hogy a többség a demonstráció békés jellegének megtartására törekszik, és az értelmetlen erőszakra készülőket higgadtságra intették, nagyon helyesen. Így lehet kis győzelmeket elérni, most nagyon csúnyán beégett a rendőrség a békésen üldögélő tüntetők brutális meghurcolásával. Ha kövek repkedésére és égő kukákra válasz a könnygáz, akkor ma már a legtöbben azt mondják hogy nagyon helyes a rendőrség reakciója, viszont így az utolsó tévénéző proli is láthatta hogy fűben ülő, békés embereket ráncigáltak aljas módon.

Persze a tévékettő-ertéel páros operatőrei most is a szegény ártatlan rendőrökre támadó illegálisan tüntető csürhét látták a téren, akik akciójára a rendőrség könnygázzal válaszolt, meg hogy a gárdisták folyamatosan a rendőröket szidták, és közben mutatja a képen a Budaházy nevét skandáló - nem gárdista - tüntetőket. Nokomment...

webcast.tv2.hu/dynamic/index.php?m=video&video_id=398781

avus · http://avus.blog.hu 2009.07.08. 14:24:44

@TaTa86.: Teljesen igazad van. Ha a karhatalom alkalmaz indokolatlan erőszakot velem szemben, és ezt ledokumentálják, a kórházból kijőve máris perelhetem a rendőrséget. Nem tudom milyen sikerrel, de a radikál média örömmel számol be ilyen perek utáni kártérítésekről.

Ellenkező esetben, ha egy kopasz utal be a kórházba, és erre van bizonyíték, akkor ki mennyit kap? Ő mondjuk fél évet felfüggesztve, én meg egy nagy büdös semmit.

De ne menjünk el a kórházig. Ha a karhatalom - mindenféle sérülés nélkül, szolid erőszakkal - a túlerejét kihasználva korlátozza szegény jobbikos alkotmányos jogait, az - amúgy jogosan - nem tetszik a jobbikosnak. Ezután viszont milyen alapon akarja mások ugyanilyen jogait korlátozni, akár téglával, akár imával?

Lehet a kettős mérce miatt panaszkodni, csak hülyéül veszi ki magát, hogy ugyanúgy alkalmaznátok ti is.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.07.08. 14:28:31

@Gery Greyhound >: Valóban, ezt én is személyes tapasztalattal erősíthetem meg.
Végre vagy kezdenek rájönni, hogy ennek a kő/molotov dobálásnak semmi értelme. (Egyrészt mert a rohamrendőr erre van, hogy dobálni lehessen őket, szóval nem árt nekik. Másrészt, mert ez egycsapásra megindokolja a brutalitást. Harmadrészt mert senkinek nem szimpik a féltéglahajigáló huligánok.)

(Ha cinikus akarok lenni azt mondom, hogy nagy mázli, hogy Budaházyt lecsukták, Toroczkai meg nem volt ott, vagy én nem láttam sehol.)

TV2 tényleg no komment.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.07.08. 14:48:12

@avus: Okt23án azért kicsit más volt a helyzet... Kártérítés meg vagy lesz vagy nem. A legtöbb esetben nem.
A huligán meg huligán. Ilyen mindenhol van. Erre találták ki a rendőrséget. A rendőrséget a kormány felügyeli, az ő felelősségük, hogy a huligánok ne terrorizáljanak senkit. Ha pedig mégis megteszik, akkor megbüntessék őket.
Hogyha ez nem működik az nem a Jobbik hibája.

De a lényeg: ha egy kopasz terrorizál, akkor egy emberrel, vagy egy szűk csoporttal állsz szemben. Ha egy rendőr akkor egy állammal, és annak 10millió polgárával. Nem ugyanazok az erőviszonyok, főleg, hogy a rendőrnek joga van ellened kényszerítőeszközöket alkalmaznia, majd kamuznia, neked meg nincs jogod védekezned.

Még egyszer: elítélem azokat akik civileket dobálnak kövekkel. (Azokat is akik rendőröket, de ők erre vannak kiképezve, meg az megesik néha, amikor az egységsugarú "igegállpotba' vó't".)
Ha feltűnt volna, a Jobbik és a Gárda is azon van, hogy ilyen ne történjen. Eddig mivel nem volt Gárda (meg már ugye most sincs) semmilyen eszközük nem volt arra, hogy szervezetten kiszűrjék az agresszív gyökereket.

"Ezután viszont milyen alapon akarja mások ugyanilyen jogait korlátozni, akár téglával, akár imával?"

Szerintem akarni mindenkinek joga van akármit. Én azt akarom hogy Drazsé megdögöljön, és ez nem bűn. Ha megölöm (az sem, de) a bíróság elítél.
Imádkozni meg hagy imádkozzanak amiért akarnak, téglákat meg nem dobálnak. Aki dobál emelje ki a rendőrség, és kapja meg a büntetését.

Úgy hogy nincs itt kettős mérce, a Jobbik nem tud visszaélni a hatalmával mert nincs neki. Ennyi. Ha lesz és visszaél, akkor én ugyanúgy kint leszek, és megint lehet engem oszlatni.

Erről eszembe jut egy vicc: Nyuszika észreveszi, hogy elromlott a fűnyírója, hát gondolja átugrik a Medvéhez, elkéri tőle.
Útközben gondolkodik a Nyuszika: Jó fej ez a Medve, biztos odaadja. Bár a múltkor kicsit morcos volt, de jó fel, csak odaadja. Habár a Rókának legutóbb nem adta oda a fűrészét, és hát mit adnék én cserébe?...
Megy, megy tovább a Nyuszika gondolataiba merülve, amíg odaér a Medvéhez, bekopog, a Medve ajtót nyit:
-Szia Nyuszika, miben segíthetek?
-Tudod mit Medve? Bazd meg a fűnyíródat, smucig dög!

avus · http://avus.blog.hu 2009.07.08. 15:05:57

@TaTa86.: Minden ok nélkül hergelném magam a Jobbik ellen :) ? Nem ők vitték ki az ellentüntető társaság felét 2007-ben? Nem Vona és a főgárdista ültek nemrég egy asztalnál a békés megoldásairól híres Toroczkaival, épp valamilyen rendezvény megakadályozásáról tárgyalva?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.07.08. 16:13:53

@avus: Szeptemberben meglátjuk... Én örülök annak, hogy Vona beszélt Toroczkaival, talán tud hatni arra a kemény fejére, és meggyőzi, hogy féltégla=NEM MENŐ.

gaboraron 2010.05.15. 06:11:07

Érdekes, hogy a rendőrök a földön ülő békés tüntetőket összeszedik már az elején, de a karlengető, üvöltöző "tüntetőket" békén hagyják.
Provokáció? Áltüntetők? Mi másra lehet ilyenkor gondolni?
süti beállítások módosítása