Gery Greyhound

A nullanullás évek #1: Greyhound logo design

2009. december 05. - Gery.Greyhound

Van egy D:\Retro mappa a gépemen, ahová 1999 óta dobálom be a "régi szar de nincs szívem törölni" típusú anyagokat. Az eredetileg a '99 decemberében (a pár hónappal korábban elszállt régebbi helyett) aranyáron vásárolt egy gigás(!) merevlemezen létrehozott mappát rendszeresen továbbvitten az évtized során, akárhányszor vinyócserére került a sor, és persze a hamarosan véget érő* évtizedben folyamatosan gyarapodott a tartalma: ma már csak ezen mappa mérete az akkori teljes merevlemez-kapacitás nyolcvanötszörösét teszi ki.

*Tudom, hogy az évtized "hivatalosan" 2010 december 31-én ér véget, de én a látványosabb, több számjegy változásával járó szilvesztert tekintem évtized-század-ezredfordulónak, így számomra az utóbbi kettő is 1999. december 31-én volt. Persze, azért egy évvel később is jó ürügy volt az ezredforduló egy alapos berúgásra :)

Egyébként azt mondja meg valaki, hogy a "nyolcvanas" és "kilencvenes" évek után ezt az elmúlt tizet hogyan nevezzük, ami nem hangzik olyan idiótán mint a "nullanullás"? :)

Így utólag már elég vicces végignézni a magam mögött hagyott 10 év kreatív termékeit, de legalább jól mutatják a végigjárt utat, azt a hosszú tanulási és kísérletezési folyamatot, ami által most ott vagyok, ahol. Megjegyzem, még most sem érzem azt, hogy bárhová is megérkeztem volna, ez csupán egy újabb mérföldkő a végtelen úton.

A ma elkészült új Greyhound-logó apropóján a retro-sorozat első részéhez az eddigi logó-próbálkozásaimat lapátoltam össze egy kupacba. A 2006-os, valamint az azt követő, ma délelőttig még a blogot is fémjelző 2008-as verziót sokszázezer emberrel együtt bizonyára többen ismeritek, a korábbi próbálkozásokat valószínűleg kevesebben - a legtöbb ugyanis el sem készült, és ki sem került sehova... Csak úgy volt, várva hogy nekiálljak egy következőnek.

Az 1998-ban kitalált Greyhound brand logója eleinte megegyezett az ugyanezen a néven futó amerikai busztársaságéval, ugyanis amikor megtudtam hogy van más Greyhound is a világon, nemes egyszerűséggel lenyúltam a logót bosszúból :) Aztán persze jött az ötlet hogy kellene egy saját, ami több-kevesebb sikerrel meg is született.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://greyhound.blog.hu/api/trackback/id/tr741575996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MacTom · http://www.mactom.hu/blog/ 2009.12.05. 23:03:25

Szépen követhető ahogy formálódik a grafikai tudás, meg a "közizlés" vagyis hogy mikor mi volt "trendi:.
Ez a mostani logó letisztult, egyszerű, ezért szép. Nem tudom elolvasni, hogy lent, középen mi van, de asszem nem kell oda. Persze ez csak szubjektív vélemény, vagy inkább érzés. Ez mindenképp egy felvállalható logó. Jól olvasható a kalligráfiája, jó kontrasztja van a háttérrel, a kutyafej is rendben van. Fent majd gondolom, vaami szlogen féle lesz.
Legyen benne sok örömöd, és ismerjék meg pár millióan...

xiii-blog 2009.12.06. 10:31:46

Szerintem jobb (profibb) volt a 2008-as verzió. Először is a logo túl hosszú, ezzel a "nyújtott" betűtípussal, túl szélesek a karakterek. A felső feliratban és a képen látható zöld szín nagyon nem illik oda: előbbi nem olvasható, utóbbi miatt a kutya egy alienre hasonlít. Ez a logo olyan, mintha nem követne semmilyen koncepciót, ld. vonalak a szélén. Persze tudom, hogy direkt van az úgy. Végezetül amit az előttem szóló is mondott az alsó felirat (since 1998?) nem olvasható. Nem mintha én jobbat tudnék, de azért leírtam a véleményem.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.12.06. 11:12:37

@MacTom: Köszi szépen, örülök hogy tetszik. Since 1998 a kis felirat... És ragaszkodom hozzá :) Még gondolkodom rajta hogy hogyan legyen rajta a logón, én sem vagyok maradéktalanul elégedett vele, lehet hogy majd csak az intrón jelenik meg aztán eltűnik.

@xiii-blog: A gond az, amiért eleve nekiálltam új logót gyártani, hogy terveztem egy mátrixos színvilágú 3D-s hi-tech intrót, amihez a régi logó se színvilágában, se formájában nem passzolt. Ráadásul több problémám is volt a régivel, például videó-logóként a videó sarkán nem annyira szerencsés ez a lekerekített és döntött forma, ráadásul az új logón még 25 pixeles magasságban is tisztán olvasható a Greyhound felirat. Ez a majdnemfekete-zöld-fehér színösszeállítás nagyon megfogott egy honlapon és mindenképp akartam egy ilyet :)
süti beállítások módosítása