Gery Greyhound

Végre "megújult" az Országgyűlés weboldala

2014. május 08. - Gery.Greyhound

Már 2008 előtt is téptem a hajam, amikor a Best of Gyurcsány sorozathoz próbáltam előtte-utána megszólalásokat levadászni a parlament.hu-ról. Azzal még nem volt különösebb bajom, hogy az oldal külalakja még 2014-ben is a World Wide Web hőskorát idézi a 90-es évek közepéből, hiszen egy ilyen oldal elsődleges funkciója az, hogy működjön, és hogy a képviselők munkáját nyomon követhesse az is, aki nem rendelkezik TV-előfizetéssel, vagy épp utólag számon szeretné kérni a korábbi kijelentéseket. Ezt a funkcióját úgy-ahogy ellátta a régi oldal, bár a használhatósággal komoly problémák voltak: a Real Stream formátum már a múlt évtized elején is cikinek számított, a keresőről nem is beszélve.

Ma teljesen véletlenül vettem észre, hogy végre valahára új dizájnt kapott az oldal, minden különösebb felhajtás nélkül. Szép (na jó, a régi oldalhoz képest relatíve szép), pasztell színekkel operál, a menü viszonylag áttekinthető, bár ebből is láttunk jobbat, és reszponzív az oldal, vagyis mobileszközökről is működik. Mondjuk erről az erőltetett reszponzivitás-őrületről megvan a magam véleménye, de ez most nem lényeges - az a fő, hogy 15-20 év után végre egy, az aktuális kor követelményeinek és webes trendjeinek úgy-ahogy megfelelő, vállalható oldalt kaptunk a pénzünkért. Meg egy jó adag NER-kompatibilis bullshitet, amit most inkább nem kommentálnék.

kover.JPG

Ami a legjobban érdekelt, az a videóarchívum. Kíváncsi voltam, milyen korszerű megoldást sikerült fejleszteni abból a 200 millió Forintból, amit erre a projektre két éve elkülönítettek. Talán már HD is van? Na lássuk csak... A menüben nincs a videóarchívumra vezető közvetlen link, ehelyett a jobb oldalt eldugva. Hiba, de elnézzük, az igazi döbbenet a kattintás után ér: minden  2014 előtti anyag eltűnt az archívumból. Ne legyünk rosszindulatúak, hátha csak még tart a konvertálás, hiszen azt a rengeteg, eddig Real formátumban levő anyagot feldolgozni elég sok munkát és számítási kapacitást igényelhet. Mivel a Nemzeti Audiovizuális Archívumnak is sikerült ennél lényegesen több mozgóképes anyagot feldolgoznia és használható módon közzétenni, biztos itt is megoldják majd. Bármit kinéznék a Fideszből, de azért azt, hogy csak úgy eltüntetik az archívumot, még tőlük is durva lépésnek tartanám. Azért örülök, hogy a készülő nagyprojekthez már lementettem, ami kell.

Ha a múlt nincs is, nézzük a jövőt, milyen az új videó... És azt hiszem, itt szakadt el bennem valami véglegesen: az egyetlen fellelhető videó linkjére kattintva PONTOSAN UGYANAZ a használhatatlan szemét RAM fájl töltődik le, UGYANAZT a használhatatlan szemét real playert megnyitva, ami PONTOSAN UGYANÚGY leáll, ha bele akarok tekerni a videóba - tehát pontosan ugyanolyan használhatatlan, ahogy 15 éve megszoktuk.

rplayer.JPG

És ezért valaki zsebre tett 200 millió forint közpénzt. Remélem, az Átlátszó kimittud-oldalán hamarosan kideríti valami visszaélésszerű közadat-igénylő, hogy pontosan mennyibe került ez a nagy nulla csodálatos weboldal, és kinek lehet hosszú és fájdalmas halált kívánni szívből gratulálni ehhez a kiváló munkához.

Update: a régi archívum megvan, csak épp a Jegyzőkönyvek / Országgyűlési napló előző ciklusbeli adatai menüpontok alá dugták, hogy ne legyen túl könnyű megtalálni. És természetesen Real formátumban van, ami továbbra is megbocsáthatatlan bűn.

A bejegyzés trackback címe:

https://greyhound.blog.hu/api/trackback/id/tr796135221

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megújult az Országgyűlés honlapja 2015.03.12. 17:10:09

A múlt héten éppen a parlament.hu kapcsán váltottam levelet az Országgyűlési Hivatal főigazgató-helyettesével, Bakos Emillel. Ezt kérdeztem tőle: “Legyenek szívesek tájékoztatást adni, hogy az új országgyűléshez kapcsolódóan tervezik-e megújítani…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Maki 2014.05.09. 09:48:22

ne szepitsunk
ez egy rakas szar. :)

tobeor 2014.05.09. 09:49:47

Az EU-parlamenti választásokig el fog készülni az évek óta beharangozott videód, vagy azt is megint "le fogod késni"?

tothh · http://polizis.blog.hu 2014.05.09. 10:08:53

Örülök, hogy nemcsak én vettem észre, hogy a "megújulás" miket hozott magával...

Én ugyan nem a videókat sajnálom, hanem főként az írott tartalmat. Pl. a korábbi képviselők életrajzát sem lehet elérni. Vagy a jelenlegi képviselők korábbi életrajzát:)

Ezek fenn voltak még a régi, 1994-98 közötti formátumban. Most már hiányoznak. Egyáltalán, nem hiszem, hogy az egyébként tényleg szükséges formai megújításnak a régi dolgok eltűnését kéne eredményeznie.

Lord_M_ 2014.05.09. 10:27:16

Tulajdonkeppen az bosszant az egeszben, hogy 200millioert csak szemetet szallitanak. Anno egyik cegnel ahol dolgoztam palyaztunk az egyik weboldal projektjere, kiszortak minket mert _keveset_ kertunk. Nem mondom, hogy mi szallitottuk volna a vilag legjobb oldalat, de annal tuti jobbat csinaltunk volna mint ami lett... (anno)... Gondolom mi se voltunk "haver" meg "ismeros"...

csak azt nem ertem, hogy a "haver" meg "ismeros" ceg miert nem ker meg egy _normalis_ ceget (alvallalkozot) osztja ki a munkat, irnak egy normalis specifikaciot (uzleti igenyt, technikai specet...), lefejlesztik, letesztelik es akkor rakjak elesbe amikor minden a helyen van.

Meg ha a "haver" ceg meg is tart 180 milliot, egy akarmelyik normalis webfejleszto ceg 20 millioert a vilag veget is megcsinalnak. :/

de gondolom ez az amikor az ostobasag, kapzsisag es a "kb ertunk hozza" szorgalommal parosul.

persze lehet hogy megint vettek hozza hat szervert meg nyolc backupot meg storage is kellett gondolom vagy 20TB meg annak backup es akkor meg routerek meg loadbalancerek is kellettek ... mer' akkkkora lesz itt a terheles mint mondjuk a bbc oldalan... :/

Bruteman 2014.05.09. 10:36:58

Na ja, weblap fejlesztés 200 millióból. Istenem, bárcsak ezeknek a történeteknek egyszer vége lenne. A piacon 200 millióból kollaboratív banki IT rendszereket fejlesztenek akár több ezer, egyidejű felhasználóra...

Vajon ez a tény nem elég alap arra, hogy valakit, valakiket hűtlen kezelés véget egyszer elkaszáljanak?

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2014.05.09. 10:37:12

@tobeor: Rajta vagyok az ügyön, de nem rajtam múlik: blog.atlatszo.hu/2014/05/07/help-gery-greyhound/

(Szerencsére érkezett néhány felajánlás, úgyhogy van remény, hogy meglesz)

Kaptabakta 2014.05.09. 11:01:20

Na akkor elmondom, hogyan lesz 200 millió egy ilyen oldal. Egyik ügyfelemnek van jó néhány kormányzati munkája, úgyhogy eléggé jó rálátásom van a pénzügyi oldalra.
Tételezzük fel, hogy vasakat nem kell venni hozzá (bár ebben sztem az is benne volt ami nem egy gépet jelent, hanem egy jól megtervezett hálózatot, terheléselosztással és védelemmel esetleg stream serverekkel és nem asztali pc-kkel)
Tehát a 200M btto ár. Ez 157,5M nettóban. Több mint 50%-70%-ot !!!! kell visszaadni manapság zsebbe. Itt olyan 100M lehetett. Egyszerűsítés végett most ne foglalkozzunk a fejlesztők munkaórájával így a erre az összegre fizetsz 15,75M társasági adót és 3,5M IPA-t.
Már ott tartunk, hogy maradt 38,25M. Ebből a pénzből kell kitermelni a munkabért, rezsit ÉS AZOKAT A SZÁMLÁKAT AMIKET VESZEL, HOGY LE TUDD FEDEZNI A ZSEBBE VISSZAADOTT PÉNZT.
Ha van vas is a díjakban akkor olyan 5-10M-val kell módosítani a fenti számokat.

pingvinmadár 2014.05.09. 11:03:32

Ahogy nézem ez egy Liferay cms-re épülő oldal, szóval inkább beszélhetünk adatfeltöltésről, mint fejlesztésről.

Phteven 2014.05.09. 11:32:59

200millióért csinálták ezt a szart? Régi román lejben fizettük, vagy mi?!

J.László 2014.05.09. 12:19:08

200 milliós weboldal? Ne már. Az agyamat eldobom.

belekotty 2014.05.09. 13:45:00

@J.László : Sokat nem kockáztatsz, olyan neked nincs.

calvez 2014.06.27. 21:09:01

fos liferay ez is.
www.parlament.hu/documents/10181/45217/489_cms_szerz.pdf/1e2d619f-1bd5-48d6-be64-21dc5d127d9b

A szerzodest a Kbt. 128. $ (1)-(2) bekezdbseiben foglaltak értelmében
a kozbeszerzési eljárás nyerteseként szerződő fél köteles teljesíteni,
és a szerződes teljesitésbe 10 %-ot meghaladó mértékben csak az
ajánlatban megjelölt következő vállalkozás vehet részt:
Webtown-Informatika Kft. (1118 Budapest, Muskotály u. 11.).

A POKOLRA JUTNAK ÉN MONDOM, A POKOLRA!!!!!

numlockholmes 2014.07.05. 23:24:05

Konkrétan a google keresőben kb 5. találat "magyar zászló" képet használták fel fejlécnek - persze Photoshoppal szétnyújtották és tükrözték a képet, hogy ne legyen gyanús. Nézzétek meg a gyűrődéseket, ugyanaz, mint ez:

fos.hu/387

200 millából nem tellett egy szaros művészt felkérni, hogy "hé te fessé má három csíkot nekünk trikolórnak". Vajon a fejléc szerzői jogilag rendben van?

Ilyen tartalomkezelő rendszrerre épülő weboldalt a szomszédpistike 2 gombóc fagyiért készít.
süti beállítások módosítása