Gery Greyhound

Újra aktuális a márciusi bejegyzés: Miért baromság az óraátállítás?

2009. október 20. - Gery.Greyhound

15:20 - UPDATE #2: Szavazás a poszt alján!

13:15 - UPDATE az értetleneknek: nekem nem azzal van bajom, hogy egy órával tovább van világos, sőt, annak kimondottan örülök. Viszont ezt az egész átállítósdit azzal magyarázzák, hogy spórolunk vele egy évben egy egész napnyi energiát, én csak ezt tartom hihetetlennek. Szívem szerint én a nyári időszámítás + 1 óra időszámítást tartanám meg egész évben, mert akkor nyáron egész késő estig világos lenne, és télen sem lenne olyan hamar vége a napnak.

*Az első mondat meg tényleg baromság, nem is ezt akartam írni, bocs.

Brit tudósok valami francia nagyokosok 1976-ban kiszámolták, hogy milyen sokat lehetne azzal spórolni, ha tavasszal egy órával előreállítjuk az órákat: hiszen akkor egy órával rövidebb az év* az éjszaka, egy órával kevesebbet megy a világítás, az csak tiszta haszon lehet - gondolhatták. Itt viszont bizonyára megállt a tudomány, hiszen abba nem gondoltak bele, hogy azt az egy megspórolt órát valamikor vissza is kell pótolni, mert különben ha minden évben "ellopunk" egy órát akkor 10 év múlva egész pontosan délelőtt 10 órakor lehetett volna szilveszter "éjszakáján" pezsgőt bontani és himnuszt énekelni. Természetesen 23:59:59-et mutatna az óra, csak épp délelőtti világosság lenne :) És 24 év múlva úgyis fordulunk egyet, tehát megint pontosan éjfélkor van éjfél, csak épp december 30-án írnánk 31-ét. És 24*100 év alatt már 100 teljes napot csúszott el az időszámítás, így az úr 4736. esztendejében körülbelül a mostani szeptembernek nevezett hónapban ünnepelnénk az újévet... A lényeg tehát: hogy ne boruljon fel az időszámítás rendje, azt az egy órát vissza kell valamikor pótolni.

Az óraátállítással annyi nyerünk, mintha Magyarországon egy teljes napig senki nem használna elektromos berendezést - olvasható az Index mai cikkében. Léteznek azonban olyan kutatások is, amik kétségbe vonják ezeket az adatokat: a kaliforniai Berkeley egyetem két doktorandusza egy kutatásban azt állította, hogy az este megspórolt energiát a reggeli fogyasztás kiegyenlíti, vagyis az egész átállásnak nem sok értelme van.

Én ugyan nem vagyok doktorandusz a Berkeley-n, azonban józan paraszti ésszel egész fiatal korom óta ezt a nézetet vallom :) Kezdjük azzal, hogy valóban nyerünk-e egy teljes napot azzal, hogy tavasszal átállunk a nyári időszámításra. Tegyük fel, hogy a közvilágításon szeretnénk leginkább spórolni - máson nem igazán tudunk: a gyárak ugyanúgy 8-12 órában nyomják a termelést, az autóval közlekedők úticélja pontosan ugyanannyi kilométerre lesz, mint korábban, és Gyulabá is pont annyi gékartont fog okosba' leszállítani a Dzsúlió ruppótlan ifájával (ami csak úgy zabálja az olajat) holnap is, mint ma, marad tehát a közvilágítás. Amit ugye akkor kapcsolnak fel, amikor besötétedik, és akkor le, amikor felkel a nap, idáig logikus a dolog. Hogy ez pontosan mikor történik, az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján lehet megtudni, az óraátállítás körüli napok adatait kigyűjtöttem egy táblázatba.

Itt szépen nyomon lehet követni a nappalok és az éjszakák hosszának változását, napról-napra 2-3 perccel rövidülnek az éjszakák ezekben a napokban. Március 29-én átállítjuk az órákat hajnali 2 órakor 3-ra (már aki van olyan hülye, hogy vasárnap hajnalban ezért felkeljen) így a március 29-i hossz ténylegesen nem annyi, mint a táblázaton: hiába, hogy 6:27-kor kel fel a nap, az átállás miatt ténylegesen csak 5 óra 27 perc telt el éjfél óta, így ezen az egy napon nem 11 és negyed, hanem valójában csak 10 és negyed órán át világítottunk - valóban spórolunk tehát egy órányi energiát azzal, hogy egy napunk az évben 23 óra hosszú. Igen, egy órányit, nem pedig egy napnyit ahogy a fenti cikkben olvasható, no de örüljünk a kicsinek is, végülis ingyen van, miért ne.

Örülhetünk, azonban most jön az érem másik oldala - mert olyan nincs ám, hogy nyerünk valahonnan energiát, időt, pénzt csak úgy a semmiből. Milyen jól hangzik például, hogy dobáljunk le hatalmas, mázsás köveket a Kékestetőről és hajtsunk meg velük egy generátort, és hoppá, ingyen energiához jutottunk - a gravitáció végzi a dolgát, nekünk nem is kell csinálni érte semmit. Aha, ez idáig szép és jó, amíg nem jutunk el odáig hogy a mázsás köveket mégis hogy a 'csába visszük fel 1014 méter magasra? Na ugye. Ráadásul ha hozzáveszed például a surlódást és más tényezőket, összességében több energiát fektettél a mázsás kő felcipelésébe mint amit a lezuhanásával kinyerhetsz belőle, tehát teljesen feleslegesen kaptál sérvet a művelet végére. Ha így működnének a fizika törvényei, akkor már réges rég 0 fogyasztású autókkal járnánk, amelyek a saját mozgásuk által generált energiával mennének, csak meg kellene őket lökni az elején és ha nem állsz meg a Balatonig akkor megy magától...

És pontosan ez a helyzet az idővel is: mivel a márciusi 23 óra hosszú napunkért cserébe kapunk október környékén egy 25 óra hosszút (hogy ne következzen be a már részletezett folyamat, miszerint délre csúszik a szilveszter éjszaka, nyárra a tél, és általánossában az egész tér-idő kontinuum úgy ahogy van a feje tetejére áll) azt az egy órányi energiát amit most megspóroltunk, szépen el is fogjuk használni... És akkor még nem számoltuk hozzá azt, hogy ez az egész procedúra mennyi plusz adminisztrációval és technikai módosítással jár a vasúti menetrendektől az internetes szerverek óráinak átállításáig - összességében nyugodtan kijelenthetjük, hogy azon túl hogy semmit nem spórolunk, még egy csomó felesleges terhet is pakolunk civilizációnkra ezzel az egésszel. Egyszerű példa: én egy órán át írtam ezt a blogbejegyzést egy 450 wattos táppal meghajtott asztali számítógépen, tehát csak én kb fél kilowattórával fogyasztottam többet az óraátállítás miatt :)

Mindezektől eltekintve egy dolog miatt szeretném, ha megmaradna a nyári időszámítás: egy órával később sötétedik, mint alapállapotban, és nyáron, amikor a zépében este 8-kor elkezdődnek a koncertek, még egy óráig világos van és napsütés, annak pedig van egy fílingje :)

A bejegyzés trackback címe:

https://greyhound.blog.hu/api/trackback/id/tr411030575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

__ 2009.03.28. 14:49:19

Mindannyian hülyék vagytok, bioritmushuszárok!
Télen kénel a nyári időszámítást nyomatni, nyáron meg a télit. Hajnalban meg aludni kell, nem a napfelkelte időpontját jegyzetelni.

na__most__akkor 2009.03.28. 14:50:37

Na most akkor
1. Az óraátállítás jó
2. Az óraátállítás nem jó
3. A posztíró hülye
4. p11 hülye
5. Én vagyok hülye
6. Mindenki hülye
7. Gyurcsány monnnnyyyonle (ja, már lemondott? akkor ez ide nem kell)

Egyéb semmitmondó vélemény?

Nekem például tetszik a nyári időszámítás. Na és, kit érdekel.

KopaszMercis 2009.03.28. 14:54:10

Amugy telen is bazd meg nem fel4-kor kene sotetednie hanem este 6-7 fele

aki koran kel az menjen a faszomba :) aludjon tovabb =)

KopaszMercis 2009.03.28. 15:00:29

@Gazuzem:
reggel sokai legyen sotet este sokaig legyen vilagos

hol itt a porblema?

avus · http://avus.blog.hu 2009.03.28. 15:02:44

[ ] Óraállítgatás évi 2x
[ ] Téli időszámítás egész évben
[X] Nyári időszámítás egész évben

Tököm kivan attól amikor nagy lámpadögökkel kell menni bringázni ősszel :)

KopaszMercis 2009.03.28. 15:03:31

Volt itt olyan hozzaszolas aki szerint fontos hogy telen mar 5kor legyen nem tok sotet (mondjuk igy is az van)

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.28. 15:04:44

A "nyári időszámítás egész évben" jó ötlet, ezzel is közelebb kerülnénk Romániához (és távolabb az EU-tól, ahol két különc szigetország kivételével a Central European Time érvényes)

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.28. 15:06:03

@KopaszMercis:

Nem mindegy, hogy mennyit mutat az óra, amikor éppen töksötét van?

Svédországban közepén télen délelött 11-kor kel a nap és délután 2-kor nyugszik. A legjobb időszámítással sem lesz hosszabb a nappal.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2009.03.28. 15:08:42

flegman: Elnézést, de azt kell mondanom, sikerült a postírót alulmúlnod. Ugyanis az éves szinten 1 napi energiafogyasztás megspórolása az az, mivel minden évben megjelenik, szépen összeadódik idővel. És úgy keletkezik, hogy napi szinten, minden nap kevesebbet fogyasztunk.

Ráadásul el lehet azon vitatkozni, hogy a világítás önmagában mennyit jelent, de nem ez a lényeg. Az a lényeg, mi az a pont, amíg pl. a szabadban szórakozik a gyerek, és mi az amikor a sötétedés kapcsán bejön és leül az éppen aktuális fps elé...

Rosszabb esetben nem fülhallgatót használ, hanem mondjuk pár komolyabb hangfal járul hozzá, hogy a vérre menő csatákat valamennyire a szomszédok is végigkövethessék.

Amit a szoba világításán spórolna az energiatakarékos megoldás, azt el lehet pazarolni a gépbe épített neonokkal, világítótestekkel.

KopaszMercis 2009.03.28. 15:10:24

@elemes2:
de az a nehany ora vilagossag essen mar estefelere, munka, suli egyeb utanra...

en regen hajnali 4-kor fekutdtem mert buliztam es delutan 2kor keltem.. akkor igy gondoltam ma 7kor kele es 10kor fexem es most is igy gondolom.

Nemtom jobb az ha este meg vilagos van.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.03.28. 15:22:07

@avus: Köszi, ez jó ötlet, csináltam szavazást.

Anemjóját 2009.03.28. 15:23:28

@Vad.Korte:
Ismét csak az általad írt - jó közelítésű - számokkal: Télen este nincs olyan nagy jelentősége, hogy 5-kor vagy 6-kor sötétedik-e, mert amikor az emberek zöme hazaér, már általában így is, úgy is sötét van, és villanyt kell kapcsolnia. Este tehát korántsem kell annyivel többet világítanunk otthon, mint amennyit reggel megtakarítunk.

avus · http://avus.blog.hu 2009.03.28. 15:39:16

@elemes2: Nem tudtam, hogy balkániságot vagy európaiságot kifejező, vagy tagadó attribútum, hogy milyen időszámítás szerint éljük életünket. Ezer és egy dolog van, melyekben szívesebben távolodnék a Balkántól, de az időszámítás nem tartozik közéjük. Mellesleg felvonulni érte nem fogok, de az ember hajlamos szombati munkanapok álmos délutánjain blogokat olvasni, és leírni, hogy mit szeretne :).

terrybenedict 2009.03.28. 15:41:53

Nem a nyári időszámítás az alap?
A téli a változtatott, nem?

Forest (törölt) 2009.03.28. 15:44:53

@Anemjóját: Még mindig nem értem. 43 év alatt még egyszer sem az órát nézegettem hogy a háztartási világítást felkapcsoljam-e, hanem azt hogy látok-e még. Velem van baj?

fraki 2009.03.28. 15:45:45

Sokkal egyszerűbben meg lehet az egész lényegét ragadni. Az óraátállítással egy kicsit tudunk szabályozni azon, hogy a napi aktív periódusunk világosra essen, amikor ugye kevesebb energia kell, és a passzív periódusunk (alvás) minél inkább a sötét fázisra illeszkedjen (mert ilyenkor több villamosenergiát használnánk).

Ez elvben egyáltalán nem egy rossz ötlet, és a hipotézis szintjén tökéletesen helytálló. A tényleges hasznosságát azonban csak empirikusan lehet megállapítani, arra születnek mostanában inkább cáfoló tanulmányok.

impostor 2009.03.28. 15:50:57

A postoló nagyon nem kapta el a fonalat ezzel az üggyel kapcsolatban. Gondolkodjál még rajta, barátom, hátha megérted, aztán legközelebb meg majd olyanról írjál, amit meg is értettél.

Üdv.

Anemjóját 2009.03.28. 16:02:12

@Forest:
Biztosan nincs veled baj, és mások is így teszik - szerencsére.
Az egésznek az a nyitja, hogy amíg a reggeli világosodás és az esti sötétedés időpontja éves periódusban mozog előre-hátra, ráadásul a nappalok hossza is változik, addig jellemzően az emberek reggel egy adott időpontban indulnak el otthonról, és nagyjából adott időben érnek haza. Ha a reggel és este otthon töltött időnek minél nagyobb része esik világos időszakra, annál többet lehet megtakarítani az otthoni világításon. A nyári óraátállítás és a téli visszaállítás is ebben segít.

hirfoto 2009.03.28. 16:02:50

"Egyszerű példa: én egy órán át írtam ezt a blogbejegyzést egy 450 wattos táppal meghajtott asztali számítógépen, tehát csak én kb fél kilowattórával fogyasztottam többet az óraátállítás miatt :)"

Hát ezaz seggfej aki ennyire hülye a számítógéphez a matekhoz meg a fizikához a fogyasztásméréshez az miért pazarol akár egyetlen wattot is a témára.

belekotty 2009.03.28. 16:04:29

Úgy baromság ahogy van. Ahogy mások megírták ma már nem a világítás a sok fogyasztás. a többi nem változik.
Viszont ami informatika költséget jelent. a rendszerek óráinak átállítása, amit sokesetben csak feldolgozás szünetek beiktatásával tudnak megcsinálni (adatbázis timestamp konzisztencia megtartása) , a menetrendátállítások, sok-sok vesződség.

hirfoto 2009.03.28. 16:05:35

Hacsak a munkahelyi site-omon nem reklámozna ezerrel egy vagy több áramszolgáltató.

cso zsi 2009.03.28. 16:05:48

@terrybenedict: izé... Nem.
Hány éves vagy?

belekotty 2009.03.28. 16:08:47

@Anemjóját: Ha 1* valaki kiszámolná hogy az emberek életritmusának megzavarodása mennyi kiesést jelent a munka hatákonyságában, valszeg érdekes dolgok jönnének ki.
Az élsportolók egy-egy versenyre óránként egy nap átállást tartanak szükségesnek. Ha az átlag munkás csak tiz perc munka csökkenést szenved egy napra összesen utána hétfőn, akkor már elbuktuk az egészet.

hirfoto 2009.03.28. 16:10:36

"és nyáron, amikor a zépében este 8-kor elkezdődnek a koncertek, még egy óráig világos van és napsütés,"

Seggfej ebben a mondatban feleslegesen NEM KIDOBOTT KW-ok lettek megspórolva a többi MW-tal egyetemben.

belekotty 2009.03.28. 16:11:43

@Gazuzem: "Szegény programozók, két sorral több kódot kell írniuk... Ne röhögtessetek."

Na te se programozó vagy az biztos.

hirfoto 2009.03.28. 16:13:40

@peetmaster: azért segg fej mert ahogy észrevetted télen korábban sötétedik és később kell a nap

Anemjóját 2009.03.28. 16:15:25

@belekotty:
Az életritmus-változáshoz nem értek, ebben én nem is akarok állást foglalni. Bizonyára nem véletlen, hogy hétvégén van az óraátállítás, amikor kevesebben dolgoznak.

avus · http://avus.blog.hu 2009.03.28. 16:16:36

@peetmaster: Azért erről megkérdezném a japánokat :).

belekotty 2009.03.28. 16:18:39

@Nandi29: "Amíg ti azon katogtok, hogy egy k időátálítás gondot okoz az informatikában (max 30 sor) addig egy igazi mérnök rajzol ey repülőgépet, szép kilátások."

Hmmm... a te pécéden ne is okoz gondot, te Gábor Dénesen végzett, de a szombatról vasárnap éjszaka végzett nagy adatbázisos feldolgozásoknak nagyon.

cso zsi 2009.03.28. 16:18:39

@hirfoto: Tökmindegy, példát akart, nem jól választott.
Főleg, hogy a torrentezés miatt úgyis éjjel-nappal megy a gép, mint sokunknál.
Köszönhető pl. a szolgáltatói sávszélpriorizálásnak, ezáltal lassabban jön-megy az anyag, tovább kell üzemeltetni a gépet. (Nem kell, nem tartanak a fejünkhöz pisztolyt, "torrentezz, ki ne kapcsold" felkiáltással, de ha meg akarsz maradni egy szerveren, vissza is kell tölteni valamicskét.) (bocs az offtopikért)

belekotty 2009.03.28. 16:22:28

@Anemjóját: Igen mert bizonyítottan megzavarja az életritmust. Tegyük fel a világításod 300 watt. Az azt jelenti hogy max 15 forint a spórolásod, a te pénztárcádon, a összgazdasági csak a nagyker áramár, amit így durván csak 5-6 forint. A munkabéred legyen óránként ezer. Hétfőn tizpercet törölgesd a szemed álmosan pluszban és már messze elbuktad a megspórolást.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.03.28. 16:29:34

Na megegy okos ember. Ennyit irkaltal, es kozben sem ertetted meg? Raadasul idezel az indexes cikkbol, es elkezdesz vitatkozni egy olyan harminceves allitassal, amirol az idezett cikkben leirtak, hogy _ma_ mar valoban nincs jelentosege abbol a szempontbol az atallitasnak.

Vicces, hogy hany okostojas gondolja azt, hogy a mindenfele tudosok (csak igy, tudosok altalaban) mennyivel hulyebbek testuletileg, mint o maga a jozan paraszti hulyesegevel egyedul.

A kozvilagitason ma - ahogy olvashattad az indexes cikkben idezett szakertotol - nem lehet sporolni, mert azt a fenyviszonyoknak megfeleloen tudjak szabalyozni. Ma. Harminc eve viszont nem igy volt. Nem kell erre magadtol rajonni, le volt irva.

Ugyanakkor nem csak a kozvilagitas, a gyarak meg az autok mennek, hanem otthon is vilagitgatunk am. Persze lehet irkalni a hulyesegeket, hogy mi nem valtozik, irhatnad, hogy a viz es a sorfogyasztas sem, de hat ilyet nem is allitott senki. Ugyanakkor a melohelyen meg otthon megy a vilagitas, es az nem az oratol, hanem a vilagossagtol fugg.

De irod, hogy akar lehetne egy oraval elobb telen is. Na igen, te sem vagy egy korankelo tipus :), de azt is eszre kene venni, hogy nagyjabol egesz Europa egy idozonaban van, es mi meg ennek elegge a keleti szelen csucsulunk. 1000km-rel nyugatabbra elegge maskepp nez ki a helyzet. Bar gondolom egy paraszt ilyenekbe se jozanul, se reszegen nem gondol bele, csak rohog egyet a hulye 'tudosokon'.

KopaszMercis 2009.03.28. 16:33:30

Mi ez a "de a Zen eletritmusomat ez felboricsa" furdos kurva hiszti?!?!

BUZI-E VAGY?

Forest (törölt) 2009.03.28. 16:34:09

Hamarosan választások lesznek, a takarékosság jegyében tegyünk bele még egy kérdést: Egyetért-e ön azzal hogy balf@sz dolog az óraállítgatás?

öntelt radírpók 2009.03.28. 16:36:48

@elemes2: Central European Time az egész EU-ban mínusz két különc szigetország?

És Finnország?
És Portugália?
És Bulgária?
És Románia?
És Görögország?

Amúgy én is bírom az átállítást, ráadásul egy órás eltérést simán korrigál a szervezeted egy-két nap alatt.

Anemjóját 2009.03.28. 16:40:20

@belekotty:
Tényleg nem tudom, hogy jellemzően mennyire zavarja meg az emberek életritusát az óraátállítás. A közvetlen környezetemben (jó pár 10 ember) pl. azt tapasztalom, hogy a munkatársaim legfeljebb 1-2 nap alatt teljesen átállnak.
A villamosenergia-megtakarítás viszont fél éven keresztül minden nap jelentkezk a háztartások zömében.

cso zsi 2009.03.28. 16:41:03

@Anemjóját: Kíváncsi lennék rá, hány perccel kevesebbet világítasz naponta otthon.
Megtakarítás?
Egy modern irodaházban, a nyithatatlan ablakok mellett mennie kell a klímának, és a világításnak. Munkaidőben.
Amikor a napsütés olvashatatlanná teszi a monitort, kijelzőt, akkor árnyékolót használsz. És felkapcsolod a világítást, hogy ne ess hasra.
Itthon a gazdagabb környékeken látni akkora panorámaablakokat, ami mellett valóban nem kellhet világítás sokáig, de ott meg sűrű a rács. ;)
Ausztráliában szintúgy, csak ott vagy helyi klímák, vagy már az építéskor beépített központi klíma fogyasztja az áramot. Egész nap.
Igaz, fűtésre ritkán költenek, évente két hetet megy a villanyradiátor.

KopaszMercis 2009.03.28. 16:41:45

@Anemjóját:
1-2 nap alatt atallnak... mint valami tranzatlanti utazas komolyan.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.28. 16:43:20

Jó köszi.

A finnekről elfeledkeztem, a többi nem érdekes (kb Románia kategória, igen, Portugália is).

Tényleg, nekem szubjektív ideglelésem van a gondolattól, hogy átsorolunk nyugatról keletre, ebben is. na jó, él másfél millió magyar (székely, csángó) most is román ukrán és moldvai időzónában. de mégis.

Anemjóját 2009.03.28. 16:58:55

@cso zsi:
Otthon annyival kevesebbet világítok, amennyivel többet vagyok otthon világosban. Még sosem mértem. Az egész ország villamoesenergia-fogyasztását azonban láttam már óraátállítás előtt és után. Feltűnő a különbség.
A munkahelyi világítás (és energiafogyasztás) sokkal kevésbé függ attól, hogy egy órával több van-e vagy kevesebb. Természetesen ott is lehetne ésszerűbben gazdálkodni az energiával, de ez független az óraátállítástól.

aszaltszilva 2009.03.28. 17:39:48

lehet már volt valami hasonló hozzászólás, de nincs kedvem végigolvasni az összes kommentet.

amikor ezt kitalálták, a közvilágítás nem automatikusan, fényérzékelőkkel működött, hanem órához igazították. nem voltak légkondicionálók nyáron.
akkoriban még tényleg lehetett spórolni, hogy az emberek korábban mentek lefeküdni, a közvilágítás rövidebb ideig ment.
manapság már nem igazán...

Márk_Márk 2009.03.28. 17:45:31

"ha minden évben "ellopunk" egy órát akkor 10 év múlva egész pontosan délelőtt 10 órakor lehetett volna szilveszter "éjszakáján" pezsgőt bontani és himnuszt énekelni"

"És 24 év múlva úgyis fordulunk egyet, tehát megint pontosan éjfélkor van éjfél"

Hát matematikusnak ne menjél, mert ahogy látom, már a kétjegyű számok összeadása-kivonása gondot jelent. Két értéknél két hiba.
(Egyrészt délelőtt 11 óra, másrészt 23 év).

(Ja, és a 450 W-os táp nem azt jelenti, hogy a géped annyit fogyaszt, hanem azt, hogy ekkora összteljesítményű fogyasztót bír a táp ellátni maximum. Egy átlag gép fogyasztása - 2 merevlemez-meghajtóval, működő CD- vagy DVD-lejátszóval, hangkártyával, monitorral stb. számolva - nagyjából 200 W körül van. És valószínűleg nem fogyasztottál többet semmivel, mert egyébként is a számítógép előtt töltötted volna az időt, csak másról írtál volna.)

Egyébként a lényeg az, hogy a többség - nyugaton - reggel 9-re megy dolgozni, így amikor nyáron felkel, ugyanúgy nem éget villanyt, ahogy óraátállítás nélkül sem égetne, mert már világos van. Este viszont 1 órával később kapcsolja fel, mert annyival később sötétedik. Ha ehhez még a tévéműsort is odébbteszik ezzel az 1 órával, akkor a tévét is ennyivel később kapcsolják be.
Az ember nem világít alkonyattól pirkadatig, mert a sötét időszak egy részét átalussza.

Télen meg azért nem mindegy, mert amikor kel, akkor általában reggel nem égeti a villanyt, míg ha megmaradna a nyári időszámítás, égetné, mert még sötétben kellene felkelnie és csinálnia a szokásos reggeli tennivalóit munkába menet előtt.

Amikor ezt megalkották, akkor még volt is értelme, de ma, amikor a valódi háztartási nagyfogyasztók (pl. a számítógép, aminek asztali változata önmagában többet fogyaszt, mint a tévé, a rádió, a hűtőszekrény meg (a mostanában már elterjedt energiatakarékos izzókkal) a teljes lakás világítása, vagy például a szg.-nél is sokkal többet zabáló automata mosógép, mosogatógép, villanybojler, ahol az van) napszaktól függetlenül mennek, már tényleg jelentéktelen megtakarítást jelent.

Viszont megtartani a téli időszámítást lenne érdemes, mert az a valódi (a Nap járásához igazodó) időszámítás. Az ember biorit(mu)musa arra van beállva.

Én mondjuk nem állítom át az órámat, bármekkora számhoz hozzá tudok adni 1-et. De 11-hez legalábbis biztosan.

@Bonaparte:
Egy 60 W-os izzónak megfelelő fényforrás ma nagyjából 12 W-ot fogyaszt.
A készenléti (stand-by) állapotban lévő készülékek kikapcsolása meg (legalábbis azoké, amelyeket naponta legalább egyszer be is kapcsolsz) nagyon nagy baromság, ugyanis egyrészt hideg felkapcsoláskor sokkal többet fogyasztanak a bemelegedésig, mint készenlétről bekapcsolva, bekapcsoláskor egy darabig rohadt sokat, másrészt jóval korábban mennek tönkre a rendszeresen kapott nagy bekapcsolási áram (Dirac delta) miatt, ami egyrészt sokkal drágább a fogyasztónak (egy új készülék sokkal többe kerül, mint a havi 50-200 Ft közötti készülékenkénti spórolás), és akkor az új készülék legyártása miatti környezeti terhelést (ugye ahhoz is energia kell, meg vegyi anyagok meg minden egyéb szépség) még nem is számoltuk.
Hidd el, nem voltak hülyék azok a mérnökök, akik ezt a stand-by rendszert kitalálták. És megvolt rá a jó okuk - és nem az, hogy te havonta 100 Ft-tal többet fizess az áramért.

torró 2009.03.28. 17:46:33

Na most akkor azt mondja meg valaki nekem hogy nekünk mi a hasznunk ebből a nagy spórolásból? Mennyivel lett olcsóbb a villany? És a nyereséget ki vágja zsebre? Egyébként már nem egy értekezés kimondta hogy ma már szinte nem mérhető a megtakarítás nagysága,sőt! Az élettani hatásait pedig kimutatták, főleg a gyerekeknél eléggé körülményes. Én értem az igyekezetet de ma már sok cikket lehetett olvasni negatív hatásairól.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.03.28. 18:11:35

én SZERETEM A TOVÁBB VAN VILÁGOS!!!!
MÉG HA EGY FORINTOT SEM SPÓROLOK!!!

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.03.28. 18:12:52

@torró:
AKKOR TE SZERETED A KORÁBBAN SÖTÉTEDIK NYÁRON
?????
8 HELYETT 7 KOR???

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.03.28. 18:13:46

MOST 18 14 KOR MÁR SÖTÉTEDIK HOLNAP 1914 KOR FOG MELYIK JOBB?

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.03.28. 18:17:06

IDEGESÍTŐ AZ IS HOGY REGGEL 5 KOR MÁR VILÁGOS VAN.

torró 2009.03.28. 18:29:37

Gyurma! Nem mindegy? Nyáron különben is júni 21-l már rövidül a nap és teljesen mindegy mennyit mutat az óra. Nekem. Aki látástól mikulásig robotol nem nézi az órát. De gyerekek ez ügyben mint ahogy sok mindenben más a szemlélet ez így jó.
Ha mindenki mindenben egyet értene nem lenne komment!

zsoci 2009.03.28. 18:47:38

Lehet, hogy írta már valaki, nem volt kedvem végigolasni:

Nem az a lényeg , hogy azzal nyersz , hogy egy nap 23 órás, hanem arra kalkulálnak hogy ha már reggel a műszak elején nem kell világítani, akkor el lehet toni 1 órát az időt és akkor délután ezzel nyernek. Az igazi hülyeség az hogy ma már nem 6ra járnak az emberek dolgozni, viszont nem is mennek haza 4kor , hogy 8kor lefeküdjenek, így nyugodtan maradhatna egész évben a téli időszámítás, az átállítgatás pedig, és ebben teljen igazad van egy nagy baromság.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2009.03.28. 18:48:57

@torró:
ÉN PL 4 IG dolgozom és utána még eltudok menni bringázni.

cso zsi 2009.03.28. 18:55:56

@Márk_Márk: "Egyébként a lényeg az, hogy a többség - nyugaton - reggel 9-re megy dolgozni, így amikor nyáron felkel, ugyanúgy nem éget villanyt, ahogy óraátállítás nélkül sem égetne, mert már világos van. Este viszont 1 órával később kapcsolja fel, mert annyival később sötétedik. Ha ehhez még a tévéműsort is odébbteszik ezzel az 1 órával, akkor a tévét is ennyivel később kapcsolják be.
Az ember nem világít alkonyattól pirkadatig, mert a sötét időszak egy részét átalussza."
A reklámok is ezt sugallják, hogy a család világosban, a panorámaablakos étkezőben reggelizik.
A műszakba járók 6-ra mennek, akkor még sötétben kelnek, reggeliznek (ha egyáltalán).
A metró reggel fél hét, és nyolc között dugig van, ezek az emberek nem tíz perce keltek fel, jórészük sárga busszal jön be a városba.
A reggeli rítust (wc, fürdőszoba) nem tudod világítás nélkül megejteni, a kávéfőző óraállítástól függetlenül kéri az energiát.

A 12 wattot fogyasztó energiatakarékos égő arra jó, hogy ne menj neki annak a lámpának.
A mosógép, mosogatógép többet fogyaszt, mint egy pc?
A mosógépem 0,85 kWh, a mosogatógépem 1,05 kWh. Vagyis óránként ennyit fogyaszt. De nem megy éjjel-nappal, mint egy hűtő, vagy egy bojler (azok is kb fél napnyi energiát használnak).
ezeket a gépeket aljas módon programozhatóra készítették, így egy adag lemegy, mire hazaérek, és ha sok a szennyes, lemegy még egy adag. a mosogatógép átlag 2 naponta, a mosógép heti kétszer megy, 4 tagú a család.
A pc-k napi 4-5 órát, némelyik 2-3 havonta van kikapcsolva.
Az energiatakarékosságot megadja az áramszolgáltató, évi 4-5 áramszünet 1-3 óra időtartamban. Budapest, az ELMÚ székház közelében.

Doubledeceker 2009.03.28. 19:35:31

Annyira nagyon sok az értetlen, tisztelet a kevés kivételnek.

Csináltam egy napkelte napnyugta grafikont.

Amelyen mind a módosított és a módosítás nélküli időszámítás is látszik.

www.onwings.b13.hu/

Itt elérhető.

Szerintem magától értetödő.

És bár azt nem tüntettem fel rajta, de az is látszik, ha télen is a nyárit alkalmaznánk, akkor sajnos télen csak 9 körül lenne világos, ami azért nem lenne jó.

Egyébb megjegyzések:

A posztiróval egyetlen probléma volt,véleménye volt valamiről, mely véleménye igazolására, egy áltudományos, egyébként teljesen értelmetlen magyarázatot agyalt ki.

A vélemyénnel semmi gond nincs.

Lehet ezt a dolgot szeretni vagy nm szeretni, de ne találjunk ki áltudomyános dolgokat.

És megint más lehet vitatni, hogy valóban annyi e a megtakarítás, amennyi, pláne az átálási veszteségek fényében, ezen tényleg lehet vitázni, de ne állítsa senki az egyiket vagy a másikat adatok nélkül, csak az érzéseire támaszkodva.

íKülönben a grafikonból az is látszik, hogy csak annyira tudunk jót tenni, az átállítással, hogy legalább reggel jó legyen, a reggel és az este nem tud jó lenni...

Sajnos.

Szerintem van valamennyi rételme ennek a dolognak, de legalábbis nekem nincs kifogásom ellen.

De ez mindeki saját életritmusától, munkájától, és beállítottságától is függ.

Mária:

Igen, mindenki azt mond, amit akar a neten. De bennem fel sem merül, hogy valalki szavait vitassam, ha benned megfordul, nos...

TV-m tényleg nincs, soha nem is volt, valahogy így alakult, volt olyan albérletem, ahol volt, most nincs.


És igen valóban nem dolgozom sokat, és mindemelett még meg is vagyok fizetev, de ez nem is az én sikerem, egyszerűen csak szerencsés vagyok, szerintem sok munka is kell a sikerhez, de a szerencs legalább olyan fontos.

Ej, ej de szánalmas valaki...

Márk_Márk 2009.03.28. 21:12:02

@cso zsi:
Kihagytál egy szót olvasáskor: nyugaton.

Nekem - meg gondolom, sokaknak - reggel már világos van a fürdőszobában is.
A szobámban (félszoba méret) épp egy 12 W-os (egyébként 60 W-os) energiatakarékos égő világít. És bizony egész jó fénye van.
Kösz, hogy megerősítesz, hogy a mosógép meg a mosogatógép többet fogyaszt, mint egy PC. A 0,85 kWh az 850 W, az 1,05 kWh az 1050 W fogyasztásnak felel meg, egy átlagos számítógép fogyasztása meg 200 W körüli.

cso zsi 2009.03.28. 22:46:11

@Márk_Márk: Nem hagytam ki a nyugaton szót, értelmezd amit írtam.
Egyébként épp a franciáknak okozza a legtöbb problémát, hiszen a fél ország földrajzilag már Angliával azonos időzónában van. Spanyol dettó, de Portugália már GMT0.
A GMT1 határa a francia-német határ vonalában van durván, a GMT2 a lengyel-orosz, szlovák-ukrán, magyar-román vonalon.
Amikor nálunk a pesti ember 7-kor kel, Párizsban és Amszterdamban akkora a fényerő, mint nálunk 6-kor volt.
A solymárinak mikor kell kelnie, hogy a gyereket óvodába vigye, és beérjen Pestre 8-ra? Amikor a francia 9-re megy melózni, akkor a mi 8 óránknak megfelelő világosság lesz. Amelyik 6-ra 7-re, az égetni fogja ott is a villanyt.

A mosogatógép lezavarja 50-60 perc alatt a melót, egy sötét ruha mosása 90-100 perc körül van.
5-6 órányi pc használat már egyenértéknek tűnik.
Egy hét alatt már fordulhat a kocka.
Ahol meg több pc van (gyerek játszik, asszony webfejleszt, embör programoz és távkarbantart), ott már nem érvelsz. És még lámpa is kell hozzá, aminél lehet olvasni szükség esetén.

Geroj (törölt) · http://komaromiblog.com 2009.03.29. 03:33:37

Húha, a szerző tényleg elmerült a témában... akarom mondani a ... Hmmm.
Azzal, hogy előbbre állítjuk az órát, egy órával korábban kelsz. Következmény: ugyanúgy napkelte után kelsz, világos van, nem kapcsolod fel a villanyt, mint előtte. Viszont: egy órával korábban fekszel, azaz egy órával több napsütötte óra van a napodban: egy órányi világítást spórolsz meg.

Az egész lényege abban gyökeredzik, hogy reggel hiába van világos, nem kelsz fel, de este a sötétben inkább baglyoskodik az ember. Na épp ezért hozzák egy órával "korábbra" a napot.

cso zsi 2009.03.29. 07:29:46

Nézzél ki az ablakon.
6:17 (akarom mondani 7:17 van).
Tegnap ilyenkor világos volt, most megint ez a vaksi idő.
Ja, ha most kelnénk, elkésnénk.
A fürdőben felkapcsolt lámpa kb 8-ig folyamatosan fog égni, ahogy a család beüzemeli magát.

wladyslawsky (törölt) 2009.03.31. 01:24:12

Az energiamegtakarítás szerintem sem számottevő, ennek ellenére jó dolognak tartom a téli-nyári időszámítást, mert az ember természetes bioritmusához alkalmazkodik némileg.
Szerintem még jobb lenne, ha fél évenkénti állítgatás helyett negyedévente történne, mindig nagyjából a napfelkeltéhez igazodva

Sanzistift 2009.05.05. 22:19:26

Tök jó, mindneki okos.

Viszont egy nap már nem 24 órából áll, mert a föld forgása gyorsul.

A hitetlenek járjanak utána, nem vagyok hajlandó vitatkozni.

ecpec 2009.10.20. 12:12:11

@Sanzistift: Te vagy a legokosabb. Nem fogok utanajarni, de az a mondjuk 100ad mp hogy is jon ide? Miert is irtal?
Persze ez az egesz blog egy baromsag, a nyitoszoveggel egyutt, ugy hogy a te bejegyzesed boven elfer.

azallamenvagyok 2009.10.20. 12:17:00

szeretném megjegyezni itt is, hogy a villamosenergia hálózat maximális terhelésének csökkentése még fontosabb érv, mint maga az energiamegtakarítás.

walker57 2009.10.20. 12:21:09

A közvilágítást már rég nem a napfényhez igazítják, hiszen naponta látod még sötét van amikor lekapcsolják és már sötét van, amikor fel.
Igaz amikor javítják fényes délben is világítanak ezerrel.

Örülnék,ha ez az órabuli legalább nullszaldós lenne, de nem hiszem.
Hány ezer-tízezer szuper-hipermarket, Plaza épült az elmúlt évtizedekben, ahol éjjel-nappal megy a világítás, klíma hűtő és fűtő pultok......és ez csak egy példa.

Asmtrong429 (törölt) 2009.10.20. 12:30:30

Bagoly vagyok. Rohadtul megvisel a nyári időszámítás mindig. Alig szoktam várni a télit.

igazi hős 2009.10.20. 12:35:11

@pókarc: Ha W-t írsz energiamennyiségre (fogyasztásra), azzal elég rövid mozdulattal húzod ki magad a hozzáértők rövid listájáról :-(

Unter Bahn (törölt) 2009.10.20. 12:52:21

Tiszteletem!

Ki is igazolta számokkal, hogy óraátátllítani jó??? A MAVIR! És mi a MAVIR? Egy állami intézmény.

Tehát mit ne hányjunk a szemére? Azt, hogy az óraátállítással kizárólag NEMZETGAZDASÁGI szempontokat elemeznek.

Márpedig NEMZETGAZDASÁGI szempontból az jó, ha a munkahelynek nyáron munkakezdéskor, télen munkavégzéskor nem kell villanyt spórolni meg fűteni... majd a "nigger" megteszi ugyanezt - DE MÁR A SAJÁT OTTHONÁBAN, A SAJÁT PÉNZÉBŐL!!!

Tetszik már érteni?

Gyk. az óraállítás nem más, mint a munkaidő kezdetének és végének optimális tologatása annak függvényében, hogy a munkaidő ideje alatt a munkáltató minél kevesebb energiát legyen kénytelen felhasználni, azt pedig hogy előtte és utána ki és mennyit éget, világít, fűt, mos, vasal vagy lámpafénynél füvet nyír, az NEM nemzetgazdasági, hanem egyéni szociális probléma:-)

smartdrive 2009.10.20. 12:57:35

szerintem meg minden ember ugorjon fel jól megtervezve vezényszóra, azzal visszabillentjük a Föld tengelyét függőlegesbe, és utána rendberakjuk ezt az órakérdést is

ds3 2009.10.20. 12:58:02

1. Téli időszámítás nincs, csak a köznyelvben! Az a normál, földrajzi hosszúsághoz igazított időzóna szerinti időszámítás. Aki a nyári szerint szeretne élni télen is, az keljen fel egy órával korábban.

2. A blogger nem érti, hogy miről szól az egész, csak fikázza a "nagyokosokat". Télen nyilván nem lehet spórolni a világítással, mert amit reggel megspórolsz, azt este elhasználod, vagy fordítva. Nyáron viszont az emberek nagyrésze még alszik napkeltekor, sőt utána egy órával is, ezért érdemes a napkeltét egy órával későbbre rakni - képletesen. A kis táblázatot - amiből megtudhattuk a meglepő tényt, miszerint az óraátállítás nem befolyásolja a föld mozgását - egészítsd ki egy olyan sorral, hogy mennyit világít az az átlagos ember, aki 6:30-kor kel és 23:30-kor fekszik (nyáron, téli ill. nyári időszámítás mellett). És hozzátenném, hogy az ember nem csak otthon, hanem a munkahelyén, autójában/biciklijén is világít.

Lord_Cica (törölt) 2009.10.20. 12:58:52

Az kimaradt a posztból, hogy vannak országok, akik régen használták az óraátállítást, de megszüntették, mert rájöttek, hogy nem spórolnak vele semmit. (megmérték)
Ilyen például: Japán.

Karnamantra 2009.10.20. 13:00:33

Legyen úgy, ahogy eddig volt, mert a téli az igazi, a nyári a jobb.

MacTom · http://www.mactom.hu/blog/ 2009.10.20. 13:01:19

@gery: Látom megint index címlapos a poszt. Asszem nem úszod meg, hogy valakik párszor újra lehülyézzenek
@igazi hős: tudod, hogy egy márciusi kommentre válaszoltál most? Lehet, pókarc már nincsenis se.

Unter Bahn (törölt) 2009.10.20. 13:07:06

Ja, még annyit: a villamos- és gőzerőművek FOLYAMATOSAN működnek, a kazánokban ég a tűz, ha csúcson járnak, ha nem. És kínosan ügyelnek a hálózati frekvencia ingadozására.

Nyilván van egy terhelési-menetrend, ami alapján kb. tervezni lehet, hogy mikor milyen terhelés várható és ennek függvényében már előre rákészülnek a terhelés növekedésére vagy csökkenésére, amitől a generátoraik lelassulhatnak vagy túlforoghatnak, a megváltozott frekvencia miatt kiesve a szolgáltatásból, amibe visszajátszani egy generátor nem egy perces feladat.

Tehát ha a lakosság egy gerilla akció alapján összehangoltan, de véletlenszerűen 30-30 percere lekapcsolná csúcsidőben az automatáját, vagy amikor ez várható lenne, akkor ráadna apait anyait, akkor majd a MAVIR is nagyobb eséllyel mondana néhány őszinte szót arról, hogy az óraátállítás tkp kinek is a javát szolgálja...

1bambi 2009.10.20. 13:11:58

Amikor megtörténik az óraátállítás ősszel, és hamarabb sötétedik, szerintem nagyon sokat veszítünk az aktivitásukból. Nyáron még este is tesz-vesz az ember, ősszel viszont elkezd bekuckózni és egészen lelassul. Az emberek egy része pedig komoly depresszióval küzd, vagy pl. meghízik. Tapasztalatom szerint a reggeli, felkelés után tapasztalt sötétséggel még mindig könnyebben meg tudunk küzdeni, hiszen a szervezetünk sem pörög még annyira, mint azzal, hogy a számunkra aktív napszakban (kora délután) egyszer csak sötét lesz. Szerintem ez a kérdés összetettebb, túlmutat a kWh-k puszta számolgatásán. Az emberi tényezőt is jobban figyelembe kellene venni (pszichés és fizikai károk, munkateljesítmény, stb.)

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.10.20. 13:12:12

@ds3: "Az a normál, földrajzi hosszúsághoz igazított időzóna szerinti időszámítás."

Ez így igaz.

Ugyanakkor teljesen igaz az is, amit a mostani indexes hírben levő facebook-klub oldalán olvastam: "Tudta, hogy Madridban pontosan ugyanannyi az idő, mint Budapesten? Pedig a földrajzi hosszúság alapján egy teljes óra valós időbeli különbség van a két város között – amikor Madridban még bőven világos van, Budapesten már rég lement a nap. A spanyolok boldogan buliznak, mi meg itt rohadunk meg a sötétben."

Szóval nem teljesen valós földrajzi helyzethez vannak igazítva az időzónák itt Európában.

tárhejj · http://atarhely.hu 2009.10.20. 13:13:00

Az óraátállításnak már régen nincs jelentősége, főleg mióta nem a nappal kelnek és a nappal fekszenek az emberek.

Mike36 2009.10.20. 13:13:17

legyen mindig nyári
mert ma már a többség nem hajnalban kell megfejni az állatokat, inkább délután-este legyen tovább világos, mint hajnali 4-kor hétágra süssön a nap

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.10.20. 13:15:47

@MacTom: Megszoktam :) Sajnos az Index következetesen szereti azokat a bejegyzéseket címlapra tenni, ahol anyázni lehet a bloggert és a többi kommentelőt, nem pedig azokat ahol gratulálni lehet nagy egyetértésben - én például jobban örültem volna, ha ez a vasárnapi poszt kerül ki:

greyhound.blog.hu/2009/10/17/gbt_part_4_pokolba_az_after_effects_szel

Unter Bahn (törölt) 2009.10.20. 13:21:20

Bocs, ökör egy blog-motor: nyomtam egy frissítést és elment mégegyszer a hsz:-(((

Mike36 2009.10.20. 13:22:07

jee, ugyanezt írtam márciusban is :)

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.10.20. 13:23:59

@Unter Bahn: Ilyesmi előfordul, töröltem a két duplikált kommentet.

Mike36 2009.10.20. 13:25:00

@ds3: ez sem igaz teljesen de mindegy
abban igazad vagy hogy ez a normál, de nincs teljesen passzintva
akár lehetne a nyári használni egész évben

Leon Cor Leoni 2009.10.20. 13:40:06

Mi lenne, ha azt a megoldást vennénk át, ami néhány iszlám országban bevált? Beállítják a téli és nyári közé középre, és nem kell variálni semmit...

2009.10.20. 13:46:36

Hogy június végén nem kell hajnal 3-kor arra ébrednem, hogy besüt a nap az ablakon, azért az elég jó. Ilyenkor 2 órát is lehetne állítani.
Télen viszont nem baj, ha világos van, amikor 7 körül felkelek. Azt, hogy ez mennyi pénzt jelent, a fene tudja. Mondjuk a 10-15 Wattos izzók használatánál már lehet, hogy nem sokat.

ave 2009.10.20. 14:00:10

Nyaron keson menjen le a nap, es Europaval kozos idozonan legyunk.

Ez a ketto a fontos, a tobbit leszarom.

joeramirez · http://automeo.blog.hu/ 2009.10.20. 14:14:27

Ezt az óra átállítást csak a cégek miatt találták ki, hogy nekik legyen kevesebb a számlájuk

Mi meg járjunk haza kurva sötétben... leszarnak

Értelmetlen, mint a 12-es karika a mesefilmeken, mégsem tesz ellene senki semmit!

Tényleg birka nemzet vagyunk

avus · http://avus.blog.hu 2009.10.20. 14:23:43

@1bambi: Ezek nem feltétlenül az átállítás miatt vannak, a tél, főleg a hetekig napsütésmentes időszakaiban eleve depresszióra hajlamosító évszak. Az elhízást leszámítva én is tapasztaltam magamon az általad leírt tüneteket, és azt, hogy tavasszal már rimánkodtam, hogy legyen már vége a hónak meg a hidegnek. Szerencsére ez már a múlté, megszerettem a telet is, egyedül a latyakos időszakát rühellem.

Ezzel együtt utálom a téli időszámítást, mivel október vége után minden túraszervezésnél figyelembe kell venni, hogy egy órával kevesebb van.

igazi hős 2009.10.20. 14:25:31

@Unter Bahn: Egy ilyen remek akcióval a tisztelt lakosság halálra szopatná magát. Hurrá.
Nálunk nem lenne gond, beindulnának a generátorok és a hálózatirányítás menne tovább. Az összes áramszolgáltató anyagilag szívna mint a borz, a MAVIR nem. Egyrészt nem szolgáltató, másrészt a rendszer olyan, hogy csak jól járhat.
"Köszönjük Emese, van még remek ötlete."

igazi hős 2009.10.20. 14:28:48

@igazi hős: Ja, elfelejtettem írni a szakértő kollégának, hogy Paks kivételével minden erőmű szabályozható: kevesebb energiát termel-kevesebbet fogyaszt. A gázosok gyorsan szabályozhatók (negyedórán belül csúcsról minimumra vagy vissza), a szenesek lassan.

igazi hős 2009.10.20. 14:36:08

@Gery Greyhound >: Egyrészt egy egyórás szelet két széle között mindig 1 órányi eltérés lesz a valós időben, másrészt az országhatárokat is figyelembe kell venni. Hülyeség lenne egy ilyen kis országban több zónaidő, csak mert (mondjuk) Debrecen már közelebb van a kelet európai zónához. A sok szélességi fokon elterülő országokban nyilván kell több zóna, a kisebbek meg egy mellett döntenek társadalmi, gazdasági, érzelmi alapon.

Veér Farkas 2009.10.20. 15:07:22

Te ugyanolyan hülye maradtál, mint tavasszal voltál.
A gondolkodás nem okoz fizikai fájdalmat (de tényleg nem!), egyszer igazán megpróbálhatnád.

A lényeget lásd:
Márk_Márk 2009.03.28. 17:45:31

Annyival kiegészítve, hogy ma a műszaki környezet megváltozása miatt (kb. mindenhol számítógépeket használnak, a munkahelyek jelentős részén is, napközben, meg otthon is munkaidőn kívül, ha világos van, ha sötét, és ez mind áramot fogyaszt, nagyjából többet, mint a lakásban - pláne a munkahelyen - lévő összes többi egy időben működtetett fogyasztó együttvéve - amikor a rendszert kitalálták, ez még csak a sci-fi írók álmaiban volt így) már tényleg jelentéktelen a megtakarítás.

Amikor kitalálták, akkor valószínűleg egy napinál jóval nagyobb megtakarítást is el lehetett vele érni.
Ma már tényleg értelmetlen, viszont a téli időszámítás a "valós" időszámítás.

Veér Farkas 2009.10.20. 15:16:30

@Gery Greyhound >:
De, a földrajzi helyhez vannak igazítva, csak az országhatárokat figyelembe veszik (kivétel az arab országok egy része). Nagy baromság is lenne, ha Nyíregyházán 17.15 lenne, Zalaegerszegen meg ugyanakkor 16.57 (a helyi időben kb. ennyi az eltérés).
Egy időzóna 15 hosszúsági fok széles, a 0-tól jobbra-balra (keletre-nyugatra) 7,5 fokkal indítva.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.10.20. 15:20:09

@Veér Farkas: Mindenki tudja, hogy a téli a valós. De akkor is jobb lenne, ha tovább lenne világos télen. Ahogy fentebb írta valaki, valóban hatással van a lelkiállapotra az, hogyha délután 4-kor hazaindulok a munkahelyről, már sötétedik...

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.10.20. 15:21:01

@Veér Farkas: Szerintem is nagy baromság lenne, de ilyet ki mondott? :)

Az lenne a jó, ha az osztrák-magyar határhoz lenne igazítva a zónahatár, a román-magyar helyett.

igazi hős 2009.10.20. 15:36:39

@Gery Greyhound >: Jó ha egy időben vagy az üzleti partnereiddel, munkatársaiddal, nálunk ez jellemzően (a magyarokon kívül) a közép és nyugat európaikat jelent.
Szerintem többen ingáznak Ausztriába, mint Romániába, bár ők télen sötétben mennek és jönnek, de nem mind dolgozik feketén :-)

OrulunkVincent? · http://www.minerva-szki.hu/szakkepzesek/marketing-es-reklamugyintezo.php 2009.10.20. 18:57:33

az egész átállítósdi egy baromság. én már régóta mondom. utálom és mindig elfelejtem. és szörnyű, hogy télen egyszerűen mindig sötét van!

MacTom · http://www.mactom.hu/blog/ 2009.10.24. 20:38:42

Monntamén, hogy lehülyéznek! :-)

teemur · http://teemur.blog.hu 2009.10.26. 17:53:07

természetesen legyen mindig TÉLI időszámítás. Ugyanis a téli szerint van délben a nap délen. A nyári szerint egykor van délen. Ez skizofrén kissé.

Ha meg azt szeretnéd, hogy mindig legyen "soká" világos, akkor nem a nyári időszámítás kell ehhez, hanem a téli, csak az iskola, bolt, munka, stb. nem 8-kor, hanem 7-kor kezdődjön. Ugyanaz. Legfeljebb pszichológiailag nem.

teemur · http://teemur.blog.hu 2009.10.26. 17:53:57

@Gery Greyhound >: Kelj fel korábban :-)

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.11.02. 09:42:56

@OrulunkVincent?: szerencsére a vindóz nem felejti el:)

Egyébként meg legyen mindig nyári. Kit érdekel, h a téli az "igazi"? Ezek mind mesterséges dolgok. Ha meg a nyárival tovább van világos, akkor legyen az. Utálom, hogy du. 5 órakor, este 10 feeling van...
süti beállítások módosítása